05.05.2011

Fantasyfellen

2011 kommer til å bli husket som året jeg oppdaget fantasy. Som året jeg druknet i fantasy. Som året jeg begynte på en rekke fantastiske serier. Og som året jeg satt meg altfor ambisiøse mål i forhold til fantasylesing.

Nå skal jeg ikke banne på at alle seriene jeg nevner kan betegnes som fantasy, men jeg ser for meg at de ikke er langt unna mål i det minste. Jeg har nemlig planer om å lese/allerede begynt å lese serier av følgende forfattere:

 1. George R.R. Martin: Jeg har lest den første boken, "A Game of Thrones". Den femte boken i serien kommer ut i sommer og det skal bli syv til sammen. Alle er på mellom 700 og 1300 sider. Her har jeg med andre ord litt å bite i.
 2. Joe Abercrombie: "The First Law Trilogy" venter på meg i bokhyllen. Dette er en serie jeg har forhåpninger om å fullføre innen året er omme i og med at den kun består av tre bøker. Takk og pris for at det finnes korte fantasy-serier. Misforstå meg rett, jeg liker lange serier, men alle kan ikke være lange.
 3. Terry Brooks: Magic Kingdom of Landover er en annerledes og fornøyelig serie. Det begynner å bli en stund siden jeg leste første boken, snart er det tid for nummer to. Det er seks bøker til sammen, og alle er på ca 300-400 sider. Fliser i sammenligning med andre fantasybøker.
 4. J.R.R. Tolkien: Det kan muligens ikke kalles en serie, men bøkene om Middle-Earth var de første - og før 2010 de eneste - fantasybøkene jeg hadde lest. I år har jeg planer om å lese fem bøker av Tolkien, i kronologisk rekkefølge (etter historien, ikke publisering av bøkene). To av dem har jeg ikke fullført tidligere.
 5. Scott Lynch: Han skriver "The Gentleman Bastard Sequence". Navnet alene er nok til å få meg til å lese bøkene. Så vidt jeg har skjønt er det kun publisert to bøker i serien, men det skal bli syv til sammen. Nok et tidkrevende prosjekt med andre ord.
 6. Robert Jordan: Den nest lengste serien på denne listen. 13 eller 14 bøker i alt. Og det kommer kanskje enda flere selv om forfatteren er død? Jeg har fått streng beskjed om at denne må jeg lese, og det skal jeg. Men det kommer til å ta meg år, ganske mange av dem til og med.
 7. Terry Pratchett: Min mest ambisiøse plan er å lese Discworld-serien. Gjett hvor mange bøker den består av foreløpig?! 39!!! Jeg har ikke lest en enda en gang. Jeg er dog godt i gang med min første Pratchett (nr. 3 i serien - fikk råd om å hoppe over 1 og 2). Og den virker lovende.
Syv forfattere, 81 bøker. Her må det planlegges. Ok, i 2011 skal jeg klare følgende:
 1. Lese ferdig "A Clash of Kings" som er den andre boken i George R.R. Martins serie.
 2. Lese hele trilogien til Joe Abercrombie.
 3. Lese to bøker til i Terry Brooks sin serie.
 4. Lese fem Tolkien bøker i følende rekkefølge: Silmarillion, The Children of Hurin, The Unfinished Tales (del 1 og 2), The Hobbit, The Lord of the Rings, The Unfinished Tales (del 3 og 4).
 5. Lese de to første bøkene i Scott Lynch sin serie.
 6. Lese den første boken i Robert Jordans serie.
 7. Lese fem bøker i Discworld-serien.
19 bøker til sammen. Det er slett ikke umulig, men med tanke på hvor mange romaner jeg har på leselisten blir det vanskelig å prioritere fantasy. Men jeg SKAL klare å prioritere begge deler. Ingen av de andre lesemålene mine for 2011 er voldsomt ambisiøse (med unntak av Off the Shelf, som jeg har hoppet av, og å skulle lese 20 bøker fra 1001-listen, som jeg også SKAL klare).

19 kommentarer:

 1. Si ifra når du skal begynne på Silmarillion, slik at jeg få et dytt i baken :)

  SvarSlett
 2. HA HA!
  Dette var en bloggpost jeg likte.
  George Martin har jeg ikke lest, men har forstått at det bør jeg gjøre snart. Den har jeg på lista også. Det samme med Abercrombie som broren min leser nå og roser opp i skyene. Robert Jordan hadde jeg hoppet over var jeg deg, den første boka er ganske fin, men så blir det tråtte saker etterhvert utover serien. Dette er vi mange som er enig i. Men kan hende du mener noe annet. Scott Lynch liker jeg veldig godt, og Tolkien er en klassiker. Pratchett kunne vært morsomt å prøve på. Kanskje vi skal lese første samtidig, så kan vi blogge om den likt? Det er morsomt å se hva andre synes. Det samme med Abercrombie. Tar gjerne og samleser den første der. Har du lyst? Helt lov å si nei selvsagt, jeg er IKKE vanskelig. Men nå fikk jeg en idè mens jeg skriver denne kommentaren, og det er at vi kan jo skrive om det i bloggene våre, at vi skal lese den første til Abercrombie og blogge om en dato i begynnelsen av juni f.eks., så får vi kanskje med noen til?

  Dette ble en lang kommentar som resulterte i en idè! Ha ha, morsomt.
  Ellers er jeg så GLAD for at du har oppdaget Fantasysjangeren. Kanskje du kunne lage en side, sånn som jeg har gjort, hvor du samler lenkene til de fantasybøkene du har lest? Jeg ble nysgjerrig på hva du egentlig har lest så langt i 2011.
  Til slutt vil jeg bare fortelle om N.K Jemisin som har skrevet en trilogi som starter med en bok som heter The hundred thousand kingdoms. Den er nominert til Hugoprisen (beste scifi/fantasy osv) i år. Jeg har ikke lest den, men skal begynne på den nå. Hun har side her: http://nkjemisin.com/about/

  SvarSlett
 3. *peke opp og nikke*
  Hopp over Robert Jordan, de par første bøkene er fine, resten er fantasyverdens svar på dårlig såpeopera.

  Selv har jeg brukte flere år av livet mitt på å utelukkende lese fantasy, både gull og gråsteiner.. og omtrent blitt skremt bort fra sjangeren. Nå leser jeg bare discworld (et livslangt prosjekt for min del), og bøker jeg allerede har lest og elsket en gang i fortiden.

  SvarSlett
 4. Ellikken: Shall do! Det blir en gang i sommer, enten juni eller juli.

  Knirk: Jeg klarer ikke å si nei til samlesning, det er blitt min nye favoritthobby. Er gjerne med på både Abercrombie og Pratchett. Hva med Abercrombie 12. juni? Det er en søndag. Jeg har hjemmeeksamen uken før, derfor trenger jeg en uke å hente meg inn igjen før vi blogger om boken.

  Pratchett leser jeg nå, men jeg begynte som sagt med den tredje. Den første er visstnok en av de svakeste i serien, men jeg er likevel nysgjerrig på den. Hva med å lese den nå snart? Jeg skal blogge om "Elskeren" 22. juni, men i og med at det er en meget kort bok rekker jeg fint en Pratchett til før eller etter 22.

  En egen fantasyside er ingen dum ide. Jeg har tross alt laget et stort prosjekt av fantasylesingen. Også skal jeg kikke på Jemisin-boken =)

  Haruhi: Når både du og Knirk sier "styr unna" stoler jeg på dere. Jordan er utsatt på ubestemt tid.

  Hvilke var gull og hvilke var gråsteiner?

  SvarSlett
 5. Vel, svært mange av gråsteinene husker jeg ikke, i hvert fall ikke før jeg plutselig ser dem omtalt, eller stående i en bokhylle på Outland, da husker jeg.

  Når det kommer til gull er jeg blodfan av Tolkien, og liker å påstå at "A Song of Ice and Fire" er den beste fantasyserien som er produsert (i og med at Tolkien aldri skrev en serie..). Ellers merker jeg at jeg er litt redd for å stole på den boksmaken jeg hadde for i min ungdom - var virkelig den fantasyen jeg slukte og forgudet så god? Ville jeg ha likt den hvis jeg leste den i dag?

  SvarSlett
 6. Jeg leste akkurat Feist som jeg ELSKET da jeg var ung - riftwar. Nå fikk jeg helt flau smak i munnen over de platte karakterskildringene hans, særlig kvinnene kommer dåååårlig ut i Riftwar. Så ja, jeg tror at ikke all litteratur står seg gjennom tjue år. Og godt er det. Likevel må man holde på opplevelsen fra den gangen man leste. Samme med Margit Sandemo - min store helt fra ungdomstida. Jeg digger henne den dag i dag for det hun gjorde for meg den gangen, men jeg tror ikke jeg skal lese henne på nytt.

  Og 12 juni er notert. Hva heter første boka i Pratchett? Jeg må kjøpe den først. Er ikke de ganske tynne?

  SvarSlett
 7. Den første heter "The Colour of Magic". Jeg tror de fleste bøkene i serien er på mellom 200 og 300 sider, m.a.o. ganske tynne ja =)

  SvarSlett
 8. Nå har jeg bestilt den. Jeg får den om en drøy uke. Når skal vi skrive om den? Tja...det er jo fint at andre får tid til å kjøpe inn boka hvis de vil være med. Hva med onsdag 1. juni for Pratchett og 12. juni for Acer...huskerikkehvahanheter?

  SvarSlett
 9. Jeg har hjemmeeksamen fra 27. mai til 3. juni, hva med 26. mai? Alternativt etter Abercrombie?

  SvarSlett
 10. Huffda... Her ble det plutselig flere gode tips til bøker jeg ike visste jeg burde lese... Listen er lang nok nå tror jeg! Ha ha...

  Si ifra til meg også, om det blir samlesing med Silmarilion! Den står og lusker i bokhylla mi, med veldig liten skrift...

  SvarSlett
 11. Skal du lese alle Pratchett-bøkene har du mye å glede deg til :) Bare sørg for å lese nok bøker innimellom, så ikke humoren taper seg. Anbefaler også Good Omens (som Pratchett skrev sammen med Neil Gaiman), som er veldig, veldig bra.

  Ellers har jeg også store planer om å få lest Abercrombie og A Song of Ice and Fire (som jeg egentlig har lest før, men jeg har bestemt meg for å gi den en sjanse til - bok 4 ødela mye av gleden ved serien for meg). Jeg har forøvrig hørt rykter om at det er mulig at ASoIaF ikke blir fullført likevel, men jeg håper det ikke stemmer...

  SvarSlett
 12. Her skal jeg følge med videre:) Er på jakt etter spennende Fantasy, og vurderer Pratchett. Blir jeg hekta, har jeg nok å lese fremover. Liker serier!

  Men virker litt rart å hoppe over to bøker, om det er en serie? Går man ikke glipp av vesentligheter?

  SvarSlett
 13. Så kjekt at du har fått sansen for fantasy. Selv er jeg fantasynerd delux og storkoser meg i magiske verdener støtt og stadig. Anbefaler sterkt Trudi Canavan, en australsk fantasyforfatter. :)

  SvarSlett
 14. May Brit: Discworld-bøkene er ikke som de fleste andre serier - noen karakterer og steder går igjen, men handlingsmessig er hver bok mer eller mindre frittstående. Jeg har lest en del av bøkene fullstendig ukronologisk og føler ikke at jeg har gått glipp av noe.

  SvarSlett
 15. Oh, blir spennende å følge samlesningen deres. Kanskje jeg slenger meg på Pratchett, men Abercrombie leste (og elsket!) jeg i fjor så den hopper jeg over denne gangen.

  Inspirert av deg og av at bok fem skal komme i år, greide jeg ikke motstå fristelsen av å lese Song of Ice and Fire om igjen heller. 100 sider ut i andre boka nå, pluss at jeg mindre lovlig har sett de tre første episodene av TV-serien. Blogginnlegg om akkurat det er på trappene ;)

  SvarSlett
 16. 26. mai er midt i Fortellerfestivalen og da er jeg ikke tilstede i verden. ;o) Plukk en dato etter hjemmeeksamen din. Når som helst! :o)

  SvarSlett
 17. 20. juni? Pratchett.
  Og 12. juni - Abercrombie

  ??

  SvarSlett
 18. Genialt - jeg har blogget om det allerede! :o) - gjør det du også, så lager vi litt blest...hvis flere vil være med.

  SvarSlett