11.03.2011

En Opritsjniks Dag

Forfatter: Vladimir Sorokin
Utgivelsesår: 2010 (2006)
Forlag: Flamme
Språk: Norsk (bokmål)
Sidetall: 160
ISBN: 9788202330057

"Moskva, 2027: En eneveldig monark er kommet til makten. Russland har bygget en høy mur mot Vest-Europa, bare gassledninger slipper gjennom. I stedet har landet alliert seg med Kina. Både ytre og indre fiender bekjempes skånselsløst av "opritsjnikene", herskerens egen sikkerhetstjeneste.

Opritsjniken Komjaga kjører rundt i en tomatrød mercedes med et avhogd hundehode montert til støtfangeren. Vi følger ham gjennom et hektisk døgn i statens tjeneste - gjennom henrettelser og ildspåsettelser, rituelle voldtekter og spåkonebesøk, badstueorgier og gullfiskrus."


Er boken så ubehagelig og forstyrrende som den virker basert på beskrivelsen ovenfor? JA! Dette er ikke en bok for sarte sjeler, men for alle andre vil jeg absolutt anbefale å lese den. Den gir et forferdelig innsyn i hverdagen under et totalitært styre. Og "Big Brother" er høyst aktiv. Vi snakker ikke tankekontroll, men heller trussel om grotesk voldsbruk og død hvis man ikke følger statens regler. Det er et kuet folk, og opritsjnikene må enten være hjernevasket eller ekstremt glad i å utøve makt, over å dominere.

Det som er virkelig skremmende med boken er perspektivet som blir presentert for leseren. Vi følger Komjaga på det som er en helt normal dag. Det som skjer er bare en vanlig dag på jobben, hva kan være gale med det? Ingenting er grusomt eller jævlig - det er nødvendig, og enkelte arbeidsoppgaver er til og med moro. Hvem liker vel ikke å voldta konen til mannen de nettopp har henrettet? Hvem syns ikke det er kjekt å se akademikerne bli pisket? Opritsjnikene er gudfryktige menn som følger statens regler og oppfører seg nøyaktig slik de skal. Effekten hadde ikke vært i nærheten av like grusom hvis vi hadde fått servert synsvikelen til en motstander av regimet.

"Døra går opp. Resten av gjengen tumler ut, og de har med seg adelsmannens kone. Hun blir båret i en sauskinnspels, naken og bevisstløs. Det er noe helt spesielt hver gang brødrene knuller en dame sammen. - Lever hun? - Det er sjelden man dør av dette! smiler Pogoda. - Hun har jo ikke ligget på pinebenken, akkurat!"


Et annet forstyrrende aspekt er opritsjnikenes indre rutiner. De er avhengig av et ulovlig dop som de tar sammen og opplever effektene av sammen (den tidligere nevnte gullfiskrusen). De har også kosestunder som alle opritsjnikene gleder seg til. Høydepunktet er noe som heter "larven", som jeg ikke vet om jeg burde beskrive her. Kanskje den mest originale sex-scenen jeg noengang har lest om i en bok. Men ordet "forstyrrende" vil ikke helt forlate ordforrådet mitt enda heller. Man kan si det slik at det finnes noen ærer jeg virkelig ikke hadde hatt lyst å ta del i (ikke at jeg kunne gjort det uansett, opritsjnikene består kun av menn). Interessert i utradisjonell mannesex? Les Sorokin! Vel, det var dagens noe nølende anbefaling.

Jeg nøler likevel ikke med å anbefale boken som helhet. Den er høyst interessant, meget aktuell, velskrevet og akkurat så skremmende som den burde være - om ikke mer. Er du interessert i Russland, politikk eller grusomheter generelt bør du absolutt lese denne boken. Det er vel den tredje anbefalingen min i løpet av denne korte omtalen. Dermed vet dere at jeg mener det. Historien fanger oppmerksomheten din fra første side, og uansett hvor mye man måtte ønske det er det umulig å legge den fra seg. Det er godt at den er kort...

2 kommentarer:

  1. Jeg fikk lyst til å lese den etter å bare ha lest vaskeseddelen, og jeg fikk ikke akkurat mindre lyst nå! Jeg er ganske glad i slike urovekkende bøker. Jeg liker å bli sjokkert, og jeg liker å trekke paralleller som jeg egentlig helst ikke vil se. Hvis det ga noen mening.

    SvarSlett
  2. Jeg skjønner hva du mener =)

    Dette er nok en bok du kan like! Blir spennende å høre hva du syns.

    PS: Jeg har vært veldig treig med å sende boken du vant. Jeg tok med adressen din til butikken en dag (post i butikk), men glemte selve boken, så da var jeg like langt. På mandag skal jeg endelig få sendt den, så håper jeg det ikke går så lang tid før du får den =)

    SvarSlett