01.03.2011

6/52: Jungfruns Hevn


Gerlof, min kjære Gerlof. Jeg har frydet meg lenge over tanken på å få følge deg igjen. Og nå, endelig, fikk jeg en smakebit. En smakebit fra dine yngre dager attpåtil. Jeg koste meg i minuttene det varte, men jeg trenger mer. Du er min krimhelt nummer 1, og du er ikke engang politi eller detektiv. Du er helt spesiell. Jeg kommer til å gråte når du dør.

Joda, min kjærlighet for Gerlof har vært sterk siden jeg leste "Skumringstimen" for snart to år siden. Og den har holdt seg gjennom videre lesning. Desverre er jeg overbevist om at Theorin kommer til å drepe min store helt i den fjerde og siste boken om Öland. Jeg skal dog ikke ta sorgene på forskudd. Til min store glede fant jeg en liten historie om Gerlof og hans skipskamerater i årets påskekrim fra Gyldendal, "Den Svenske Gullrekka". Ved å lese baksideteksten får man kun et lite glimt av historien:

"En båt full av stein blir funnet drivende uten mannskap utenfor Öland."


Det er Gerlof, John Hagmann og fetterne Mossberg som får øye på båten som driver på havet. Den inneholder annet enn stein. Båten skjuler restene av en historie om dristighet, idioti og uhell. Og den fører til en natt på Jungfruns øy.

Mer kan jeg ikke skrive uten å røpe alt. Novellen er kort, kun 13 sider, og den er god. Det er noe ved Theorins verden som gjør at jeg føler meg hjemme. Når jeg leser bøkene hans befinner jeg meg i et kjent landskap, med en kjent atmosfære. Theorin har skapt karakterer man kan bli glad i, og en verden man ikke vil forlate. Bøkene hans er stemningsfulle. Novellen er muligens ikke god nok til å fortjene terningkast 6, men den skaper en følelse og en stemning i meg som jeg liker og ikke vil gi slipp på. For meg er det så bra som det kan bli.

5 kommentarer:

 1. Åh, Gerlof ja! Eg liker også han. Eg visste ikkje at Theorin skreiv noveller også.

  SvarSlett
 2. Jeg visste ikke det jeg heller. Aner ikke om han har skrevet de i forbindelse med utgivelsen av påskekrimmen eller om han har skrevet dem tidligere i en annen forbindelse.

  SvarSlett
 3. Jeg deler din frykt.
  Er skråsikker på at Gerlof ikke overlever 4.boka, (mm Theorin imellomtiden har skrevet kontrakt på 10nye bind.)

  Så hva blir det, hjerteattakk, billulykke eller kaldblodig mord? Kanskje er det Gerlofs mordere vi skal finne neste gang - nå det hadde vært en finurlig men VELDIG UØNSKET twist.

  SvarSlett
 4. Ser også fram til 4.boka med skrekkblanda fryd, har blitt så alt for glad i Gerlof.

  Visste ikkje om novella, den må eg få tak i.

  SvarSlett
 5. Ingalill: Nå gjør du meg enda mer nervøs! Gerlofs mordere? Nei nei, han må ikke bli drept. Skal Gerlof dø må det være i slutten av boken på en verdig og fin måte. Uff, jeg gruer meg. Og jeg gleder meg. Jeg håper den siste er like god som de to første. Uansett blir det trist å lese slutten.

  Mostraum: Det er tre noveller av Theorin i samlingen faktisk. Men jeg tror ikke Gerlof er med i flere enn den første. De er desverre altfor korte. En liten smakebit er likevel bedre enn ingenting =)

  SvarSlett