04.06.2011

Maistatistikk

Mai har vært en overraskende god lesemåned. Jeg har ikke lest et hav av bøker, men med unntak av en bok har jeg likt alle jeg har lest. Det negative er at jeg ligger så langt etter med bokomtaler at jeg ikke har omtalt en eneste av de jeg leste sist måned. Av den grunn planlegger jeg å skrive noe kortere omtaler enn vanlig i løpet av uken som kommer, slik at jeg kan komme ajour igjen. Jo lenger tid det tar fra boken blir lest til jeg skriver omtale, jo mer har jeg glemt av handling og innhold. Jeg foretrekker å skrive omtaler en dag eller to etter at en bok er ferdiglest. En måned er i meste laget. Men nå, tilbake til maistatistikk:

Bøkene

Jeg har lest syv bøker:

- Alan Bradley: A Red Herring Without Mustard
- Terry Pratchett: Equal Rites
- Paul Auster: Timbuktu
- Chimamanda Ngozi Adichie: Dyprød Hibiskus
- Marguerite Duras: Elskeren
- George R.R. Martin: A Clash of Kings
- Tom Egeland: Sirkelens Ende

Kjønn

To kvinner og fem menn - noe som er en fantastisk kvinnestatstikk for å være meg. Jeg må likevel meddele at jeg likte alle de fem bøkene skrevet av mannlige forfattere bedre enn jeg likte de to skrevet av kvinnelige forfattere. Den ene var god, men ikke fantastisk, den andre var dårlig. Mennene er mine litteraturhelter denne måneden.

Terningkast

"Elskeren" fikk terningkast to. Innholdsmessig er den nok ikke så dårlig, men jeg falt ikke for det språklige og det ødelagte opplevelsen for meg. "Dyprød Hibiskus" fikk terningkast fire, hovedsakelig fordi historien både var sterk og fengende. Det språklige trakk litt ned også her. "A Clash of Kings" var minst like god som "A Game of Thrones" og fikk en fortjent sekser. Resten av bøkene fikk terningkast 5, noe som gjør mai til en god lesemåned.

Land

Jeg innbilte meg at jeg har lest forfattere fra eksotiske land i mai måned, men det er vel ikke helt sant. To amerikanere, en brite, en kanadier, en nordmann. Ikke akkurat eksotisk. Jeg har i det minste lest en vietnameser, men hun bodde i Frankrike store deler av livet. Det mest eksotiske blir dermed Adichie som er fra Nigeria. Og det er da vel eksotisk nok?

Sidetall

Fem av bøkene har hatt normal tykkelse på mellom 250 og 400 sider (sånn ca). "A Clash of Kings" hadde vel i underkant av 1000 sider, så den ble månedens murstein. "Elskeren" var en tynn liten flis som kom på rett over 100 sider hvis jeg ikke husker feil.

Tema

Jeg begynte måneden med drapsforsøk, for ikke å snakke om mange turer på Gladys. Deretter kjempet jeg kjønnskampen i "Equal Rites". Kvinner evner da også å være trollmenn. Eller? Jeg levde et uvanlig hundeliv i USA, før jeg dro til Nigeria hvor jeg møtte en kuet jente med en kontrollerende og voldelig far. Prostitusjon og fattigdom er også temaer jeg har vært innom, for ikke å snakke om krig, maktkamper og familiefeider. Til slutt fant jeg sannheten om Jesus (en sannhet jeg tror jeg har vært borti før, både ved å se filmen "The Da Vinci Code" og ved å lese Gert Nygårdshaug). Ferden mot sannheten var likevel spennende.

Sjanger

Tja, hvordan skal man kategorisere dem? Tre romaner, to krim (!!!) og to som er fantasy. Det blir vel sånn ca riktig.


Som sagt kommer det noen hurtige, korte omtaler i løpet av helgen og uken, slik at jeg kan skrive gode og grundige omtaler av alle bøkene jeg leser i sommer. Jeg vil ikke ligge etter skjema lenger! Nå skal jeg nyte resten av den fine dagen på hytten, med badmington og Silmarillion. Det er ferie folkens!!! Jeg er strålende fornøyd. Nå skal det bli liv på bloggen =D

7 kommentarer:

 1. Dette med omtaler på vent er et problem hos meg også. Jeg er fortiden mer interessert i å lese enn å blogge, om da blir det et voldsomt lag. Min plan er akkurat som din, noe runder med superkorte omtaler for å hente meg inn.

  Hadde jeg vært lur hadde jeg rablet ned noen ord, right now, men jeg er for trøtt, og så var det jo disse løperapportene da.....

  Synes du hadde fin spredning denne måneden -)

  SvarSlett
 2. Ja, i eksamensperioden brukte jeg den lille tiden jeg hadde til rådighet til å lese, ikke til å blogge. Men nå er innhentingen i gang =)

  Lykke til med både løperapporter og omtaler!

  SvarSlett
 3. Dere er så flinke! Jeg har fremdeles bøker liggende fra i fjor som jeg ennå ikke har omtalt. Men jeg er også i lesemodus mer enn i bloggemodus, og da får jeg heller håpe på en inspirert sommer. Nyt ferien:-)

  SvarSlett
 4. Spennende sammendrag!

  Jeg blogger alltid etter å ha lest en bok eller sett en film. Går det for lang tid etter, vet jeg av erfaring at jeg aldri kommer i gang igjen ... Noen ganger holder det hardt, fordi leselysten er større enn bloggelysten - eller fordi det enkelte ganger er fordømt vanskelig å komme frem til hvordan jeg skal presentere en bok eller film. Jeg er veldig glad i å skrive referat av handlingen - ikke minst for min egen del siden - men prøver å ikke røpe for mye for andre som bruker omtalene som teaser.

  For øvrig fikk den diskusjonen du satte i gang tidligere i år angående kvinnelige forfattere meg til å bli mer bevisst på hvilke bøker jeg velger å lese. 24 bøker av kvinnelige forfattere av totalt 61 leste bøker hittil i år for mitt vedkommende, må jo sies å være slett ikke verst! ;-) Det er morsomt å finne inspirasjon hos andre!

  SvarSlett
 5. Line: Det viktigste er å lese, og å beholde lesergleden. Blogging tar man etter humør, selv om jeg helst ser at du oppdaterer ofte ;)

  Er det forresten på tide å gjøre oss ferdig med planleggingen av lesemaraton nå? Når får du god tid fremover?

  Rose-Marie: Jeg er imponert over tempoet du holder, både med lesing og blogging. I utgangspunktet ønsker jeg å holde samme bloggtempo som deg, altså å skrive omtaler kort tid etter å ha lest ut en bok. Da blir jeg helt ferdig med en bok før jeg kommer langt uti en ny. Men det er vanskelig å henge med i svingene av og til, spesielt i eksamensperioder.

  Det er kjekt at du har blitt inspirert. Jeg plukker stadig opp tips av deg, og skal følge ekstra nøye med på de kvinnelige forfatterne du roser =)

  SvarSlett
 6. Jeg håper i det lengste at jeg skal få tidsskriftet sendt til trykk på fredag, og i så fall har jeg god tid neste uke. Passer det fra og med neste mandag?

  Helt enig i det med lesing. Nå gleder jeg meg bare til jeg får tid til å lese Chandler og Gordimer, og ikke minst Senor Vivo. Og da blir det nok flere oppdateringer også etter hvert! :-)

  SvarSlett
 7. Ekte kjærlighetsspell Caster Dr.Obodo. Staver for å tiltrekke kjærlighet, Stopp skilsmisse, Ekteskapsstaver, Ta tapt kjærlighet, Penger og velstående staver, Beskyttelsesformål, fruktbarhetstast ..Kontakt Info:
  E-post: templeofanswer@hotmail.co.uk
  Ring, Viber og whatsapp: +234 (815) 542-5481

  SvarSlett