05.06.2011

Equal Rites

Forfatter: Terry Pratchett
Utgivelsesår: 1987
Min Utgave: 2004
Forlag: Transworld Publishers Ltd.
Språk: Engelsk
Sidetall: 288
ISBN: 9780552152600

"The last thing the wizard Drum Billet did, before Death laid a bony hand on his shoulder, was to pass on his staff of power to the eighth son of an eighth son. Unfortunately for his colleagues in the chauvinistic (not to say misogynistic) world of magic, he failed to check on the new-born baby's sex..." (Bokkilden).

***

Etter tre forsøk på å lese "The Colour of Magic" ga jeg opp. Terry Pratchett var ikke for meg. Selv om jeg trodde han ville være midt i blinken for meg. Han var det bare ikke. Likevel skal jeg ha lest den innen 20. juni. Et fjerde forsøk med andre ord. Hvorfor? Jo, fordi jeg ble fortalt at de to første bøkene var de dårligste, og at jeg burde starte med den tredje, "Equal Rites". Og den var god. Så veldig veldig god. Så god at jeg tør å prøve meg på den første nok en gang.

Granny Weatherwax er en heks som prøver å oppfostre en liten jente. En jente som ved et uhell ble gjort til trollmann. Men en jente kan da vel ikke være en trollMANN? Granny Weatherwax er av den oppfatningen, så hun prøver å lære jenten heksekunst. Heksemagi er for jenter. Det er mildt sagt mindre vellykket, og Granny erkjenner nederlag. De drar i stedet til en skole for trollmenn. Her kan jenten lære. Men å få de ansatte på skolen til å godkjenne jenten er lettere sagt enn gjort.

Historien er artig. Men det er ikke den som gjør boken genial. Det er det språklige som er fantastisk. Dette er britisk humor på sitt tørreste. Det er så tørt at folk som ikke liker denne typen humor vil himle med øynene og tenke "herregud, så teit!". Jeg hadde en rekke sitater jeg ville bruke i denne omtalen som illustrerer hvor tørr humoren er, men boken ligger hjemme og jeg er på hytten. Dere får stole på meg. Dere kan også stole på at britisk humor ikke kan bli for tørr! Det er rett og slett hysterisk morsomt. Tenk Blackadder humor, dog kanskje pittelitt snillere. Jeg ELSKER det! Eneste grunnen til at denne boken ikke får en sekser er at jeg sammenlignet Pratchett med Douglas Adams og syns ikke han når helt opp. Men jeg har stor tro på at noen av Pratchetts 38 bøker om Discworld holder Adams-nivå. Jeg gleder meg til fortsettelsen (selv om jeg fremdeles er litt skeptisk til den første, "The Colour of Magic").

5 kommentarer:

 1. Jeg har samme holdning som deg til Terry P! Har prøvd og prøvd, men har ikke fått ham til. Fikk til og med 2 lydbøker, for å prøve den varianten! (..samboeren min kan være nokså bestemt på at han skal lære meg å "like" nye forfattere). Jeg falt i søvn - av begge lydbøkene!! MEN, jeg har ikke gitt opp! Jeg har bare en drøy TP pause... Livet er langt, og engang - i en fjern og uforutsigbar fremtid - hvem vet? Da klarer kanskje jeg også Terry Pratchett :-)

  SvarSlett
 2. Mi første TP bok var Wyrd Sisters og det var kjærleik ved første lesing. Eg syns den var fantastisk då, og den blei endå betre når eg fekk lest litt Shakespeare. (Du får forresten masse rare blikk på toget når du fniser deg gjennom Macbeth...)

  Ein må like tørr britisk humor og setje pris på ordspel når ein skal like TP, og det gjer eg.

  Sjølvsagt er ikkje alle bøkene like gode, og eg er einig i at dei to første bøkene ikkje nødvendigvis er beste plassen å begynne på TP, men for meg er han og bøkene hans eit stort bekjentskap.

  SvarSlett
 3. OJ OJ! Hva betyr det for stakkars meg som har Colour of Magic liggende og ingen av de andre? Jeg kommer kanskje til å dø? Hm... Den er heldigvis ikke så tjukk.
  Jeg er snart ferdig med Abercrombie - vi blogges på søndag ikke sant? :o)

  SvarSlett
 4. KindleJoy: Ja, det har gått mange år fra første gang jeg prøvde å lese en bok av Terry Pratchett til jeg fullførte en. Prøv igjen om noen år, og prøv en av de senere bøkene, så kanskje det blir klaff =)

  Mostraum: Jeg har stor tro på at han kommer til å bli en fremtidig favoritt, og gleder meg til å begynne på "Mort" etter at jeg har lest "Colour of Magic". Og hvem vet, kanskje jeg kan like sistnevnte også?

  Knirk: Vi kommer oss gjennom den. Kanskje er den god til og med. Det er lenge siden jeg forsøkte å lese den sist.

  Jeg skal være klar til å blogge om Abercrombie ja =) Likte du den? Jeg begynner å lese den i dag, så har fremdeles ingen anelse om hva det vil stå i omtalen på søndag.

  SvarSlett
 5. Jeg sier ingenting - holder det hemmelig helt til søndag. ;o)

  SvarSlett