13.06.2011

Middagen

Forfatter: Herman Koch
Utgivelsesår: 2011
Forlag: Pax
Målform: Bokmål
Sidetall: 298
ISBN: 9788253034126

To par møtes på en restaurant. Mennene er brødre: den ene en høyst respektert politiker, den andre en arbeidsledig lærer. Restauranten er av høy klasse, hver rett har en lang og komplisert historie og koster deretter. En etter en kommer de ulike rettene på bordet, og med hvert måltid forstår vi mer og mer av hvorfor disse menneskene har valgt å møtes på restauranten denne kvelden. Vi blir kjent med dem, samtidig som vi blir kjent med restaurantens skikker og måltider.

Vi lærer raskt at kvelden ikke handler om de voksne, men heller om barna deres. De har gjort noe ulovlig, som kan få konsekvenser både for dem selv, og for politikerkarrieren til den ene herren ved middagsbordet. Spørsmål er som følger: hvordan skal de håndtere situasjonen? Kan barna leve med det som har skjedd? Bør hendelsen gå i glemmeboken? De to familiene har ulike utgangspunkt, og sliter med å nå en enighet. Det er den arbeidsledige brorens synsvinkel vi får presentert, og det er tydelig at han har sterke meninger om politikerbrorens svakheter. Det er ikke mye kjærlighet mellom de to herrene.

Den arbeidsledige broren representerer den vanlige mannen. En fornuftig stemme som må roe ned politikerens frykt for egen karrieresikkerhet. Som kan kommentere hvor latterlig arbeiderne på restauranten behandler broren, kun fordi han er et kjent fjes. Hvor idiotisk det er å betale mange hundre euro for en middag som ikke er verdt en brøkdel. Broren er som oss vanlige dødelige. Vi som klarer oss uten fancy restauranter og som ikke trenger å virke perfekt 24 timer i døgnet. Vi som ikke er redd for at folk skal oppdage at vi har feil som alle andre. Og det er nettopp det faktum at vi som lesere kan identifisere oss med broren i starten av boken, som gjør utviklingen så skremmende. Som overrasker så til de grader.

Les gjerne historien, men vær forberedt på en stygg overraskelse. Det finnes få, om ingen, normale personer i boken. Hva jeg mener med det må du finne ut av selv. Den var dog litt uinteressant i begynnelsen, før man skjønner helt hva det dreier seg om. Og jeg tror neppe dette er en bok som gjør seg ved annengangs lesning. Overraskelsen er det som gjør den god. Dermed kan den kun leses en gang.

8 kommentarer:

 1. Hmm... Nå ble jeg en smule nysgjerrig, gitt :-) Må sjekkes ut på Amazon!

  SvarSlett
 2. Dette var en sær bok, med syke syke mennesker. Men nå må jeg ikke ødelegge opplevelsen for andre. Les =)

  SvarSlett
 3. Jeg bestilte også denne (bib) etter å ha lest omtalen hos Karin. Gleder meg til å sette igang, må bare gjøre unna lesesirkelbøkene først.

  SvarSlett
 4. Ja, Karin sin omtale var ganske overbevisende. Det var en interessant og lettlest bok som definitivt setter følelsene i sving etter hvert som du forstår tankesettet til hovedkarakteren.

  SvarSlett
 5. Hmmm... Overraskelse, sier du? Interessant. Er sånt som gjør meg nysgjerrig - overraskelser som tar deg på senga. Helst når du tror du vet alt. :P

  SvarSlett
 6. Dette er ikke en stor overraskelse som tar det fullstendig på sengen, men heller en som sniker seg innpå deg, litt etter litt, helt til sannheten går fullstendig opp for deg. Det er nesten ekkelt...

  SvarSlett
 7. Ja, ekkelt egentlig.

  Jeg er helt enig at i at det er en bok som bare kan leses en gang og som man bør vite minst mulig om.

  Les selv - og i mellomtiden bør man unngå omtaler tenker jeg. Man bør heller lese de etterpå... Det er en spesiell bok, veldig spesiell bok.

  Jeg har gitt boka mi videre til moren min og venter nå spent på å høre hva hun sier.

  SvarSlett
 8. Jeg ga boken videre til samboeren min sin mor, og som deg venter jeg spent på å høre hva hun synes.

  Det er nok lurt å unngå omtaler ja. Det er omtrent umulig å forklare hvorfor boken er god uten å gi vekk for mange detaljer. Men man kan selvfølgelig gjøre folk nysgjerrige uten å avsløre for mye =)

  SvarSlett