10.04.2011

A Matter of Death and Life

Forfatter: Andrey Kurkov
Utgivelsesår: 2006
Forlag: Vintage Books
Språk: Engelsk
Sidetall: 111
ISBN: 9780099461586

Husker dere pingvinboken? Vel, dette er samme forfatter, ny historie. Og nei, jeg ble ikke skuffet. Mannen kan skrive. Så til handlingen: Tolya er kommet til veis ende. Ekteskapet er i oppløsning, han er helt alene. Så alene at han bestemmer seg for å betale for sin egen død. Gjennom en bartender får han kontakt med en leiemorder. Tolya forteller bartenderen at han ønsker konen drept, grunnet utroskap, men i realiteten er det hans eget liv som skal tas. Tolya bestemmer selv både tid og sted. Men uforventet kjærlighet dukker opp i form av en prostituert, og det er nok til å få Tolya til å ombestemme seg. Han har kun et problem: leiemorderen er fremdeles på jobben.

Dette er en kort fortelling. Kurkov skildrer en grå og trist tilværelse preget av håpløshet. Humor er likevel til stede, selv om den som regel er mørk og dyster den også.

"If I had smoked it might have been easier. Then each unfathomable matrimonial sulk could have been followed by a cigarette or two, smoke and nicotine becoming for a while more a distraction than the sense and savour of life - like incense burnt for its own sake - and maybe even helping me discern some glimmer of joy in continued existence. But not having smoked since a boy, to start, aged 30, would have been not only stupid but puerile."


Ironien i boken er hele poenget. Man kan gå til drastiske lengder hvis man har en dårlig dag, eller en dårlig måned eller kanskje et dårlig år. Det skal likevel utrolig lite til for å gjøre tilværelsen lysere. Men hva hvis du tabber deg og gjør noen du garantert vil angre på når du igjen får noe å leve for? Som å betale din egen morder for å ta livet ditt. På et bestemt tidspunkt. På et bestemt sted. Vel, du lar være å dukke opp. Men hva om leiemorderen velger å fullføre oppdraget likevel og begynner å lete etter deg? Da har du et problem.

Så mye som Tolya drikker i denne boken er det utrolig at han ikke blir drept i løpet av de første kapitlene. Når man blir reintrodusert for en tidligere skolekamerat som er bartender blir det mange våte kvelder:

"At about 7.00 the phone rang. It was school friend Dima.
'Bit of a botch-up yesterday. Kostya's been in offering excuses. Got time at the moment?'
'About all I have got.'
'Come and have a drink, then."


Drikkingen blir etterhvert lystbetont og er nok en grunn for å la være å bli drept av en leiemorder. Life is good, hvis man bare klarer å unngå å dø.

Enten man syns historien virker god eller om man syns den er lite original så spiller det ikke så stor rolle. Boken er morsom. Det er den ironiske, mørke humoren som gjør historien god. Om plottet om livet og døden ikke akkurat er originalt så tviler jeg sterkt på at noen har skrevet en bok som denne. Definitivt verdt å bruke et par timer på. Kurkov holder seg blant mine potensielle favoritter.

3 kommentarer:

  1. Så beroligende å høre at du likte denne også! Jeg har stor tro på Kurkov, allikevel tør jeg ikke å starte på en ny bok av ham, men jeg kjenner at jeg ble litt modigere etter å ha lest dette.

    SvarSlett
  2. Jeg tror han er god nok til å bli videre utforsket. Jeg har et par tykkere romaner stående i hyllen, og hvis de også faller i smak vil jeg nok regne Kurkov som en favoritt =)

    SvarSlett
  3. Pingvinboken, hihi. Den likte jeg, men vet ikke om jeg likte den så godt at jeg kaster meg ut i en bok til av forfatteren med det samme. Forøvrig likte jeg godt coveret på denne - akkurat som pingvinbokens!

    SvarSlett