31.10.2010

NaNoWriMo 2010

Nå er det kun femten minutter igjen til det starter. Med "det" mener jeg National Novel Writing Month, som er en måned med skriving. I løpet av denne måneden skal jeg - og alle andre som melder seg på - skrive en roman på 50 000 ord. Det handler om kvantitet, ikke kvalitet. Poenget er å få folk i gang. Redigering kan man ta i desember, da kan man finne ut om man faktisk har produsert noe som kan bli bra. I november er målet 1667 ord per dag. Jeg gruer meg og gleder meg.

Det er første gangen jeg har meldt meg på NaNoWriMo, og jeg gjør det hovedsakelig av to grunner:

1. Jeg vil finne ut om jeg kan skrive skjønnlitteratur, eller om jeg bør holde meg til å skrive fagartikler.
2. Det virker gøy.

Gode grunner begge deler mener nå jeg. Noen mener kanskje det er galskap å ta på seg et slikt prosjekt i det som er den travleste måneden i året. I tillegg til jobb har jeg obligatoriske seminarer, to store oppgaver som skal inn i slutten av måneden og i slutten av denne uken skal jeg snakke med veileder for første gang om masteroppgaven. Også har jeg jo bokbloggen - og den involverer en del lesning og skriving. Travelt blir det, men det blir også en utrolig spennende måned.

På onsdag skal en rekke deltagere som oppholder seg i Bergen møtes på studentsenteret for å diskutere skriveprosessen og gjerne hjelpe hverandre i gang og motivere hverandre. Jeg vet ikke hvor mange vi blir enda, men det kan virke som vi blir en liten gjeng - fem/seks eller flere. De fleste av oss som skal møtes har nok en viss ide om hva vi vil skrive om på forhånd. Jeg har de store linjene ganske klart for meg, men detaljene må jeg komme på etter hvert som jeg skriver. Meg og Christine har en liten ord-konkurranse for å øke motivasjonen, og på høyre side av bloggen min kan dere til enhver tid se hvor mange ord jeg har skrevet, og om jeg leder konkurransen eller ikke.

Romanen min er basert på Mark Knopflers sang Rüdiger, og handler om en 38-år gammel autografjeger. Han bor alene og har ingen familie i nærheten. Ensomhet blir derfor et stort tema i boken. Denne ensomheten fører til et overfladisk behov for å "bli kjent med" andre mennesker, som han får utløp i gjennom å følge kjendiser (alt fra politikere til skuespillere) via blader, internett og tv, for så å gjøre alt i hans makt for å skaffe deres autografer. Men da han selv opplever å få en slags kjendisstatus, og dermed opplever denne typen overfladisk oppmerksomhet, endres hans syn på sitt eget liv. Og kanskje gir det ham også inspirasjon til å søke endringer.

Jeg har enda ikke skrevet et ord, for det er ikke lov før 1. november. Og den datoen nådde vi akkurat nå. Dermed er det skrivetid. Det blir kun en time i kveld med tanke på hvor sent det er. Før morgendagen er over skal jeg ha minimum 1700 ord.

2 kommentarer:

  1. Lykke til! Det kan være ganske morsomt – og litt stressende om du faller akterut. ;-)

    SvarSlett