13.01.2011

Gode kvinnelige forfattere?

Noen fikk kanskje med seg innlegget mitt i forrige uke hvor jeg skrev at jeg kun hadde lest 20 bøker av kvinnelige forfattere i fjor. Det antallet trenger ikke nødvendigvis å være lavt, men med tanke på at jeg leste 92 bøker blir det klart at 20 tilsvarer en lav prosentandel. Innlegget mitt skapte stor debatt om kvinnelige versus mannlige forfattere. Hvem er best? Hvem skriver om de viktigste temaene? Hvem har det mest interessante perspektivet? Vel, det finnes ikke noe fasitsvar på dette, men mange hadde ulike meninger.

I debatten kan man si at jeg (noe ufrivillig) representerte mennene. Jeg leser flest mannlige forfattere, helt ubevisst, noe som kan indikere at mannlige forfattere skriver bøker om temaer som opptar meg, mens kvinnelige forfattere gjør dette i mye mindre grad. Men er det nødvendigvis slik? Kan det være flust av kvinnelige forfattere som skriver bøker jeg ville elsket, hvis jeg bare hadde funnet dem? Er det vanskeligere å oppdage de gode bøkene skrevet av kvinner enn det er å oppdage gode bøker skrevet av menn?

Vel, dette er ingen debatt-tråd. Det jeg derimot vil er å få tips til virkelig gode kvinnelige forfattere, med den hensikt å finne ut om jeg liker mannlige forfattere bedre enn kvinnelige, eller om jeg bare ikke har oppdaget de fantastiske kvinnelige forfatterne enda. For å hjelpe dere litt på vei kan jeg nevne eksempler på kvinnelige forfattere jeg regner som gode, og som elendige:

GODE: Irène Némirovsky, J.K. Rowling, Mary Shelley, Frances Hodgson Burnett.

DÅRLIGE: Cecilia Samartin, Camilla Läckberg, Alyson Noël, Suzanne Collins, Diane Setterfield.


Jeg hadde veldig få kvinner å ta av, og dermed ble det ikke mange eksempler. Jeg fant kun fire navn jeg vil regne som virkelig gode forfattere, og alle sammen har vært død i minst 60 år. For å hjelpe dere enda et hakk videre lager jeg nå en liste over forfattere jeg tror kan være gode (men det kan selvfølgelig være jeg tar feil):

GODE: Iris Murdoch, Magda Szabo, Imre Kertesz, Hanne-Vibeke Holst, Sigrid Undset.

Som dere ser trenger jeg hjelp. Skulle jeg laget en tilsvarende liste med mannlige forfattere ville jeg hatt haugevis av navn til listen. Altså, hvilke kvinnelige forfattere mener dere jeg burde lese? Hvilke vil endre min oppfatning av at mannlige forfattere passer bedre for meg? Ta gjerne med i beregningen at jeg ikke er glad i krim eller såkalte jentebøker. Jeg leter ikke etter helt greie kvinnelige forfattere - jeg vil finne de fantastiske. De som har skrevet bøker som kan bli favoritter, bøker man ikke glemmer. Har dere noen tips?

Målet mitt er å lese minst fem av forfatterne dere tipser om i løpet av året, for å finne ut hva jeg har gått glipp av. I tillegg skal jeg lese minst en bok av hver av de forfatterne jeg tror kan være fantastiske. På forhånd, takk for hjelpen =)

32 kommentarer:

 1. Jeg leser også flest bøker av menn, men jeg liker Toni Morrison godt.

  SvarSlett
 2. Takk for tipset. Jeg lånte en Toni Morrison bok av mamma i julen - den skal jeg lese! :)

  SvarSlett
 3. Eg liker Tatiana de Rosnay, Jane Austen, Nora Roberts, Danielle Steel, Charlaine Harris' vampyrbøker. Faktum er at fleire av dei som du ikkje liker er mine favoritter som Camilla Läckberg og Diane Setterfield.

  SvarSlett
 4. Jeg leser heller ikke særlig mange bøker av kvinnelige forfattere, men Poppy Z. Brite har falt veldig godt i smak. Liker også Dorothy Parker veldig godt, både diktene og novellene hennes.

  Ellers har jeg så vidt lest litt i "Jonathan Strange & Mr Norrell", og det virker som Susanna Clarke skriver veldig godt også. Jeg synes også at Aoibheann Sweeneys "Among Other Things, I've Taken Up Smoking" ser kjempeinteressant ut. Harper Lees "To Kill a Mockingbird" er også på leselista mi.

  SvarSlett
 5. Det er mulig jeg har nevnt dette i forbindelse med den diskusjonen du la opp til på bloggen din tidligere, men gode ting kan uansett ikke gjentas ofte nok.

  Kvinnelige forfattere jeg synes er fantastiske og hvorfor:

  Chimamanda Ngozi Adichie : Afrikansk forfatter som bl.a. har skrevet en fantastisk bok om Biafra-krigen (En halv gul sol). Skriver godt og interessant!

  Anna Gavalda: Hun er sikkert velkjent nok. Skriver om skjøre relasjoner mellom mennesker, om ensomhet og savn.

  Alice Mundro: Canadisk novellekunstner av rang!!!!!

  Sofi Oksanen: Har en helt spesiell stemme i spenningspunktet mellom Øst- og Vest-Europa med gufs tilbake til Sovjettiden. Få forfattere skriver om temaer som Oksanen tar opp.

  Anita Nair: Indisk forfatter som i alle fall har en flott bok på samvittigheten - "Damekupeen". Den boka grep meg intenst. Hun fulgte opp med en ikke fullt så bra, men likevel lesverdig bok - "Elskerinne". Nå elsker jeg indiske bøker, og derfor var det litt spennende at det omsider kom en kvinnelig forfatter på banen!

  Doris Lessing: Skriver interessante bøker fra Afrika.

  Simonetta Agnello Hornby: Det kan sikkert være litt delte oppfatninger om denne italienske forfatteren, men jeg synes hun skriver drivende godt. "Mandelplukkersken" var debutromanen hennes.

  Jette Kaarsbøl: Hennes bok "Den lukkede bok" er en av mine favoritter! I bok nr. 2 skuffer hun riktignok, men den første bør man få med seg!

  SvarSlett
 6. Siden du nevner Mary Shelley foreslår jeg Ann Radcliffe. Hun står på min leseliste i år, og skal være en av enerne innenfor den gotiske sjangeren.

  Ellers: Herbjørg Wassmo? Amalie Skram? Doris Lessing? Tove Nilsen?

  Innenfor krim kan det hende du ville likt Val McDermid.

  SvarSlett
 7. Oj, dette er jo et skummelt spørsmål. Og flott liste til Rose Marie, den skal jeg helt klart hente noen fra!

  Du nevner litt barne- og ungdomslitteratur, her ville jeg prøvd meg på Maria Parr, som har fått mange priser for "Tonje Glimmerdal", men som også har "Vaffelhjarte".
  En mer ukjent perle er Janne Teller, dansk forfatter, som med ungdomsboken "Ingenting" virkelig graver inn i det dystopiske.

  Barbara Kingsolver skriver store romaner med rot i mye historisk. The Poisonwood Bible er enestående, men også The Lacuna som kom i fjor, er god.

  Miranda July, filmskaper og forfatter, har skrevet en veldig god novellesamling "No one belongs here more than you", men alt annet arbeid av henne er også bra.

  Lykke til med bokprosjektet!

  SvarSlett
 8. Jeg anbefaler deg å lese Brit Bildøen sin Litterære salong som kom ut i 2009. Jeg skrev om den her:
  http://karinleser.blogspot.com/2009/06/litterr-salong-av-brit-bilden.html

  Hun skriver om ti (tror jeg) forfattere som ikke er så godt kjent i dag, men som kan være verd å sjekke ut.

  I tillegg er boken en lesefest, en hyllest til alle lesere, uansett hvorfor man leser den.

  Jeg vil også gi Anna Gavalda, Barbara Kingsolver, Doris Lessing og
  Chimamanda Ngozi Adichi som blir nevnt ovenfor er veldig gode. De har ytterst forskjellig stil, men jeg liker de godt alle sammen.

  Jeg tror nok også jeg kommer til å stjele noen av tipsene, men jeg hadde ønsket at noen hadde tipset om flere norske forfattere:-)

  SvarSlett
 9. Jeg har hørt mye bra om Siri Hustvedt, kanskje du vil like henne? Ellers kan jeg anbefale Vigdis Hjorth. Jeg liker også Anne Karin Elstad, men kanskje ikke det er helt din smak. Jeg liker også Torborg Nedreaas. Lykke til! Det ser jo ut til at du allerede har fått mange gode tips.

  SvarSlett
 10. Jeg er i samme båt som deg, om mulig ligger jeg ennå verre ann. Jeg er glad i Chimamanda Ngozi Adichie og Anna Gavalda, som begge er nevnt over. Bortsett fra disse to står det stort sett stille i hodet mitt når noen spørr etter kvinnelige forfattere, det er mange bøker av kvinnelige forfattere jeg har likt, og funnet underholdende, men veldig veldig få jeg har elsket.

  SvarSlett
 11. ... jeg skjønner ikke hvordan jeg klarte å glemme Jung Chang. Kanskje ikke en av verdens beste forfattere, men "Ville Svaner" er en bok alle burde lese, fantastisk opplevelse.

  SvarSlett
 12. Eg er veldig glad i Siri Hushovd sine bøker. Ho er ein klar favoritt. Elles fortener Cora Sandel og Helle Helle ein plass på mi favorittliste. Dorris Lessing er også ein sterk, kvinneleg forfattar.

  SvarSlett
 13. Å, du har så mykje godt i vente: Nicole Krauss, Siri Hustvedt, Beate Grimsrud, Jette Kaarsbøl, Anna Gavalda. For ikkje å gløyme alle dei fantastiske norske forfattarane som kjem stormande: Agnes Ravatn, Maria Parr, Olaug Nilssen, Gunnhild Øyehaug, Selma Lønning Aarø:)

  SvarSlett
 14. Alice Munro, Carol Shields, Alice Hoffman, Simone de Beavuoir ('Mandarinene'), Donna Tarrt ('Den hemmelige historien'), Siri Hustvedt.

  Ser det er noen navn som går igjen. :)

  SvarSlett
 15. Skriver under på alle nevnt og suger til meg tips. Nå var jeg en av dem som hadde lest flest kvinner i 2010 og flere av de overnevnte befant seg på den lista (med både gode og middelmådige bøker).

  Siri Hustvedt er en av de jeg ikke har lest ennå, men har store forventninger til.

  Lykke til.

  SvarSlett
 16. Og hvordan kunne jeg glemme Amy Tan!!!!??? Hun er et must å få med seg! Og Jung Chang, som en annen har nevnt ovenfor. Og da må jeg nesten ta med meg den kinesiske eksilforfatteren Xinran også. Hun skriver både romaner og dokumentarer om forholdene i Kina.

  Selvsagt er det mange flotte norske forfattere også, men dem tok jeg det vel egentlig som en selvfølge at du vet om selv. ;-) Wassmo, Tove Nilsen, Amalie Skram, Sigrid Undset, Selma LØnning Aaarø .... bare for å ha nevnt noen.

  SvarSlett
 17. Jeg leser nok flere bøker av kvinner enn av menn, og har alltid gjort det. Jeg holder meg likevel unna "dameromanforfattere" som Samartin og Danielle Steel. De jeg liker godt er: Sigrid Undset, Selma Lagerlöf, Charlotte Brontë, Jane Austen, George Eliot, Toni Morrison, Margaret Atwood, Anne Karin Elstad, Kate Chopin, Tove Nilsen og Elizabeth Gaskell.

  Ellers har jeg fått anbefalt og kjøpt, men ennå ikke lest: Karen Blixen, Amalie Skram, A.S. Byatt, Amy Tan, Sylvia Plath, Gerd Brantenberg, Marisha Pessl, Sofi Oksanen, Marguerite Duras og Marilyn French.

  Virginia Woolf bør nok også nevnes, selv om bøkene hennes ofte blir litt for kjedelige for meg. Men skrive, det kan hun.

  Konkrete boktips fra meg er: Kristin Lavransdatter (Undset), Keiseren av Portugalia (Lagerlöf) og Lady Oracle (Atwood). De er ikke bare helt greie, de er veldig, veldig gode. Elskede av Toni Morrison har jeg også hørt mye bra om. Britiske Danutah Reah er dessuten et hett krimtips for krimskeptikere, for hun skriver veldig intelligente bøker.

  Lykke til med å finne noen bra damer! :-)

  SvarSlett
 18. En hylende morsom bok er "Synderinnens bekjennelser" av Lilian Faschinger. (Har oversatt den selv og lo hele veien:-) Ikke i handelen lenger, men finnes på biblioteket. En kvinnelig vagabond i seriemonogami med forskjellige mannstyper som hun i tur og orden kvitter seg med på en ganske håndfast måte. Kidnapper en katolsk prest og binder ham til en trestamme for at han skal ta imot skriftemålet hennes, og det er slik historien blir fortalt. Litt tung de første sidene, men så skjønner en konseptet og lar seg rive med.

  SvarSlett
 19. Enig med dine vurderinger i innlegget, bøker for "voksne kvinner" er ikke noe for meg heller. Men Lajla Rolstad og Guro Sibeko kunne nok være noe for deg. Nye og norske og dessverre lette å overse i bokjungelen.

  SvarSlett
 20. Jeg liker Jane Austen, Richelle Mead og Stephenie Meyer:)

  SvarSlett
 21. VIRGINIA WOOLF. sukk. To the Lightouse og The Waves.

  Marguerite Duras.

  Maxine Hong Kingston - The Woman Warrior (min singaporeanske professor i asian-american literature hata Amy Tan, men syns Maxine var mye mer interessant)

  Toni Morrison - Beloved (tett og fascinerende)

  Isabelle Allende?

  Joyce Carol Oates?

  Margaret Atwood!

  SvarSlett
 22. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 23. To flotte tips til den som liker magiske bøker (fortrinnsvis litt lange):
  Tilfeldigvis: Arial Footlights forhistorie (Silje E. Fretheim), ei annerledes og veldig bra fortelling!
  Song for Eirabu (Kristine Tofte), klassisk fantasy med norrøne røtter.

  Ellers er jeg også glad i Margaret Atwood. Og leste nettopp Nicole Krauss' Kjærlighetens historie. Vakker. Selv om det ser ut til at du liker best litt skumle bøker: prøv den!

  SvarSlett
 24. Og om du likte Shelley, så vil du kanskje elske denne: "Nekronauten" av Lajla Rolstad.

  SvarSlett
 25. Heisann. Orket ikke lese gjennom absolutt alle kommentarene nå, men har noen nevnt Margit Sandemo? Vet ikke om du regner for eksempel serien "de svarte ridderne" som "jentebøker", da den (som bøker flest) inneholder kjærlighet. En serie på 13 bøker, handler om en dødsforbannelse over en slekt. Det var vel gjerne den serien som ga meg leselyst også! Anbefales virkelig!

  SvarSlett
 26. Jeg liker ikke jentebøker, cecilia samartin-aktige ting eller krim, så kanskje jeg har noe å bidra med her.

  Jeg elsker Siri Hustvedt (alle bøkene hennes, men kanskje aller mest What I Loved), Alice Munro (fantastiske noveller), Annie Proulx (flere fantastiske noveller). I tillgg likte jeg (kanskje litt overraskende) Nicole Krauss' Kjærlighetens historie. Doris Lessing, den gamle merra, er en super forfatter. Elfriede Jelinek er en annen nobelprisvinner verdt å kikke på (selv om jeg fortrinnsvis trives best med å se tingene hennes på teater).


  Helen DeWitt har skrevet en av favorittbøkene mine The Last Samurai, som handler om en liten gutt som er språkgeni, og mamman hans som er fattig og også veldig smart.

  Men aller mest vil jeg anbefaler en dame som ikke engang Bokmagasinet til Klassekampen har fått ut fingern og skrevet om, nemlig JHUMPA LAHIRI. Hun er indisk-amerikansk og lykkes på alle måter der Samartin går på klisjé-trynet. Lahiri skildrer med subtilitet og fintfølelse opplevelsen av savn og anger. Unaccustomed Earth er en av de beste bøkene jeg noengang har lest.

  For øvrig gleder jeg meg til å kaste meg over Beate Grimsrud, Sofi Oksanen og Utvalgte emner i katastrofefysikk av Marisha Pessl.

  Lykke til med det kvinnelige leseåret!

  SvarSlett
 27. PS; Jeg leser (hører) Gösta Berlings Saga av Selma Lagerlöf nå. FANTASTISK! Anbefales.

  SvarSlett
 28. God diskusjon og viktige poeng. Ser at jeg liker og misliker en del av de samme kvinnelige forfatterne som deg. Hva med årets long list til Orangeprisen som kom ut idag? Mange flotte forfattere. Gleder meg til å lese Jennifer Egan... Se linket http://www.guardian.co.uk/books/gallery/2011/mar/16/orange-prize-longlist Ellers er Rose Tremain og AS Byatt blant mine favoritter...:)

  SvarSlett
 29. Margit Sandemo, Selma Lagerlöf, Karin Boye

  SvarSlett
 30. Så flott post!

  Gir min støtte til Toni Morrisson, Joyce Carol Oates og Virginia Woolf. Blant annet.

  P.S.: Imre Kertesz er en mann... ;)

  SvarSlett
 31. Haha jeg har alltid trodd det var en kvinne. Aner ikke hvorfor jeg har gått ut i fra det. Det er ikke første gangen jeg tar feil heller. Trodde Jussi Adler Olsen var en kvinne, og trodde P.D. James var en mann.

  SvarSlett
 32. - og jeg trodde Cormac McCarthy var kvinne, og Pirjo Hassinen mann. Merkelig nok har jeg så langt nektet å lese førstenevnte etter avsløringen, og Pirjo ble bare enda bedre -)

  (fra forutsigbare fie)

  SvarSlett