04.01.2011

52 noveller på 52 uker

Som de fleste har fått med seg har Bai startet en fin utfordring for de som kunne tenke seg å lese flere noveller. Uten at jeg er helt sikker på forskjellen på noveller og korte historier (kanskje det er det samme?), så blir jeg med på utfordringen. Jeg har tenkt gjennom hvilke novellesamlinger jeg eier, og har komt til den konklusjonen at mine samlinger nesten utelukkende består av klassikere. Jeg har blant annet flere bøker med noveller av de store russerne, Tolstoy, Pushkin og Gogol. Dessuten har jeg følgende bok:

"The Broadview Anthology of Victorian Shortstories", som jeg har skrevet om her.

Av moderne novellesamlinger har jeg kun to:

1. Ambulanse av Johan Harstad
2. Victor Tumakovs Siste Vinter av Eivind Riise Hauge

Med andre ord, jeg tar gjerne i mot tips til gode novellesamlinger. Jeg har forsøkt å huske om noen av mine favorittforfattere har skrevet novellesamlinger, men jeg kommer ikke på noen. Forresten, Irène Némirovsky har også skrevet en del noveller. "Jomfruene og andre noveller" står klar i bokhyllen. Jeg vet ikke hvilken jeg skal begynne med, men det kommer anmeldelse på bloggen i løpet av uken.

11 kommentarer:

 1. Jeg har også sikret meg Nemirovskys novellesamling. Lurer på om det ikke var du som gjorde meg oppmerksom på den, faktisk?

  Apropos noveller og kvinner så er det en annen novellist som skriver fantastiske historier, og det er Alice Munro fra Canada. Hvis du ikke har stiftet bekjentskap med henne, er det dags nå! ;-)

  SvarSlett
 2. Jeg tror jeg har flere novellesamlinger på lur enn jeg er klar over selv. Jeg har faktisk kjøpt en novellesamling av Alice Munro, kalt Rømlingen (så vidt jeg kan huske). Det er flott å høre at det er verd å lese noe av henne =)

  Jeg skal på jobb igjen i kveld etter nesten to uker med sykdom. Da kan jeg gå gjennom hyllene og se om jeg finner noe spennende. Men jeg må nok gå gjennom egne bokhyller også, kanskje jeg har enda mer på lur?

  SvarSlett
 3. Så kjekt at du også er med!

  Eg er av og til også litt usikker på kor grensa mellom noveller og korte historiar går. Ifølgje læreboka i norsk for VG1 definerest novelle slik:

  "En novelle er en kort, episk prosatekst. Konsentrasjon er novellens viktigste kjennetegn. Noveller er konsentrert om én eller noen få personer i én eller få situasjoner. Som regel strekker en novelle seg over et kort tidsrom og er konsentrert om ett tema." (Tema VG1 s.23)

  Viss vi skal tolke denne definisjonen litt raust, kan vi vel seie at noveller og korte historier er det same.

  Eg har også The Runaway av Alice Munro liggjande. Den gleder eg meg til å lese.

  SvarSlett
 4. Du har virkelig noe å glede deg til med Harstads "Ambulanse". Ellers kan jeg tipse deg om novellene til Judith Hermann, Christer Mjåst og Lena Niemi :)

  SvarSlett
 5. Takk for tips, de skal jeg se nærmere på =)

  SvarSlett
 6. Christer Mjåset (E'en på tastaturet mitt r litt kranglete) skulle det være

  SvarSlett
 7. Hehe jeg driver å kikker på dem på bokelskere, og der fant de Mjåset for meg, selv om jeg stavet det feil =)

  SvarSlett
 8. Lykke til! Jeg skal følge med.

  SvarSlett
 9. Jeg tror forskjellen mellom noveller og korttekster best kan forklares ved at noveller defineres på liknende måte som en roman: Den har begynnelse, midtdel og slutt, med karakterer, plott, høydepunkt osv. Korttekster kan derimot ha mye større likheter med sakprosa og lyrikk, og trenger verken karakterer eller plott. De kan også befinne seg i grenselandet mellom fiksjon og virkelighet. Komplikasjonen i begrepsbruk tror jeg har oppstått delvis fordi begrepene brukes helt annerledes på engelsk. Der er en "short story" det vi kaller en novelle, mens en "novella" er en kort roman eller fortettet novelle (noen vil f.eks. hevde at Joseph Conrads "Heart of Darkness" er en novella, ikke roman). Jeg er usikker på hva de kaller korttekster. Det var dagens nerdete kommentar fra meg:-)

  Så fint at du også skal være med på denne utfordringen! Jeg skal lese Karavane, og håper fortsatt at du skal lese noveller fra Victoria-tiden:-)

  SvarSlett
 10. Så morsomt! Dersom det ikke hadde vært for at jeg har altfor mange bindinger på min lesning fra før av (er med i tre boksirkler), skulle jeg gjerne vært med selv også! Uansett kommer jeg til å lese noen novellesamlinger i tiden fremover.

  En annen novelle-"samling" jeg må nevne (men som dessverre kan være litt vanskelig å få tak i - skjønt: alt mitt slit for å få tak i den var verdt absolutt ALLE anstrengelser!!!) er "Sjakknovelle" av Stefan Zweig. For ikke å snakke om "Amok" av samme forfatter! WOW! For en fortellerkunst, og FOR et språk! Jeg har skrevet omtaler av disse to på bloggen min, og legger ved linken her:
  http://rosemariechr.blogspot.com/search/label/Zweig%20Stefan

  SvarSlett
 11. Knirk: Takk =)

  Line: Takk for klarifikasjonen. Jeg skal lese noveller fra Victoria-tiden! Begynner med Pushkin, men det kommer nok om en uke eller to =)

  Rose-Marie: Jeg nølte litt før jeg meldte meg på denne, for jeg er også redd for å påta meg for mye. Men jeg er ikke med i noen boksirkler, så tror nok det skal gå fint =)

  Jeg ser frem til å lese dine anmeldelser av novellesamlinger. Jeg har forresten lest alle dine anmeldelser av Zweigs bøker, og gleder meg til å lese noe av ham. Jeg har i Følelsenes Vold i hyllen. Sjakknovelle skal jeg prøve å skaffe meg =)

  SvarSlett