23.01.2011

En smakebit på søndag - nr. 29

ET UHELL

"...Det hadde vært en meget heldig transaksjon. Men nå varte ikke grosserer Gustavssons flaks like lenge som han selv kunne ha ønsket. En søndag i august 1925, etter gudstjenesten, dro han av gårde på en biltur, mest for å vise seg frem. Uheldigvis for ham kom han tilfeldigvis til å velge veien forbi Allan Karlsson i Yxhult. I svingen nedenfor Allans husmannsplass måtte Gustavsson ha blitt nervøs (eller om Gud eller forsynet på en eller annen måte styrer det som skjer), for girstangen slo seg vrang for ham, og uansett hvordan det nå var, fór Gustavsson og automobilen rett inn i grusgropen bak plassen istedenfor å ta en slak høyresving utenom. Det kunne vel vært ille nok for Gustavsson å være nødt til å betre Allans eiendom og forklare seg, men verre skulle det bli, for akkurat idet Gustavsson klarte å få stanset den skjenende automobilen, utførte Allan søndagens første prøvesprengning.

Selv lå Allan sammenkrøpet bak utedoen uten hverken å se eller høre. At noe hadde gått galt skjønte han først da han kom tilbake til gropen for å vurdere sprengningen. Der lå grossererens automobil spredd utover halve gropen, og her og der også deler av grossereren selv.

Like ved huset hadde grossererens hode landet mykt en gressflekk. Der lå det og stirret på ødeleggelsene med tomt blikk.

- Hva hadde du i grusgropen min å gjøre? spurte Allan.

Grossereren svare ikke."


Fra "Hundreåringen som Klatret ut gjennom Vinduet og Forsvant" av Jonas Jonasson.

4 kommentarer:

 1. Uff, jeg sitter her og humrer over den groteskt morsomme smakebiten din :-) Herlig burlesk, eller hva det nå heter. Fikk en god idé til bloggposter når egne tanker er tomme, her gitt.

  SvarSlett
 2. Jeg kunne sikkert valgt et hvilket som helst utdrag fra denne boken, den er rett og slett fantastisk. Hver side har flere sitater jeg vil dele med andre - jeg kunne oversvømt bokelskere med alle sitatene jeg finner. Men det beste er nok å lese boken i sin helhet. Anbefales på det sterkeste!

  Det er fint å lese smakebiter. Det kan åpne øynene for bøker man ellers ikke ville oppdaget. Kjekt at denne falt i smak =)

  SvarSlett
 3. Grotesk, ja. Takk for lesetips.

  SvarSlett
 4. Dette frister definitivt til videre lesning!

  SvarSlett