26.01.2011

4/52: Chess

"SOMETIMES GENIUS COMES AT A FEARFUL PRICE..."

On a cruiseship bound for Buenos Aires, a wealthy passenger challenges the world chess champion to a match. He accepts with a sneer. He will beat anyone, he says. But only if the stakes are high. Soon, the chessboard is surrounded. At first, the challenger crumbles before the mind of the master. But then, a soft-spoken voice from the crowd begins to whisper nervous suggestions.

Perfect moves, brilliant predictions. The speaker has not played a game for more than twenty years, he says. He is wholly unknown. But somehow, he is also entirely formidable.


(Baksidetekst)
********

Jeg har ikke ord gode nok for å beskrive denne novellen, men jeg må likevel prøve å finne en tilstrekkelig måte å formulere mine følelser etter å ha lest "Chess". Tankene går tilbake til dagen jeg leste "Forsoningen" av Fred Uhlman. Som "Chess" var det en kort bok, lest i ett strekk, uten pause. Og når den var ferdiglest hadde jeg lyst til å starte fra begynnelsen igjen og lese boken nok en gang. Jeg skrev den gang at jeg ble ferdig å lese boken lenge før jeg var ferdig med historien, og det samme kan jeg si i kveld. Det etter å ha lest 76 sider som handler om sjakk. Etter å ha tapt kampen mot neglebiting. Jeg har lest en bok som handler om sjakk, og den var fantastisk. Det var som å lese en thriller - hjertet banket fortere og fortere, og da jeg nådde slutten var det omtrent umulig å sitte i ro på sofaen.

"- a human being, an intellectual human being who constantly bends the entire force of his mind on the ridiculous task of forcing a wooden king into the corner of a wooden board, and does it without going mad!"


Hvordan kan en kort roman eller en lang novelle (alt etter som hvordan man definerer begrepene) som omhandler sjakk sette slike følelser i sving? Ved å skape en kontekst som handler om mental tortur, om krig og kjedsommelighet, om maktmisbruk og tragedier. Ved å gi tilsynelatende normale omstendigheter en helt ny dimensjon ved å introdusere en mangefasettert karakter som viser hva mennesker er i stand til under ekstreme forhold. Og til slutt gjennom å vise leseren at fortiden raskt kan nå deg igjen hvis du lar den.

Det er denne ukjente mannens historie som gjør novellen brilliant. Hvordan ble han så god? Hvorfor er han ydmyk og nervøs? Svaret på de spørsmålene var sjokkerende, og helt uventet. Finn svarene selv. Les denne!
Og vil du vite mer om selve historien og alle de ulike karakterene vi møter, les Rose-Maries anmeldelse.

6 kommentarer:

 1. Herlig at denne fantastiske novellen trekkes frem i lyset! Dette er kanskje den aller, aller beste novellen jeg noen gang har lest! Den holdt meg i åndeløs spenning helt til siste slutt!

  SvarSlett
 2. Denne fikk jeg veldig lyst til å finne fram til. "Notere, notere, notere" :-)
  Hadde aldri trodd jeg skulle finne på å vurdere å lese en sjakkbok...

  SvarSlett
 3. Jøss. Aldri hørt om. Denne var fristende, selv om jeg nok aldri hadde lagt merke til den om ikke du hadde skrevet om den. :)

  SvarSlett
 4. Til dere som ønsker å lese denne: gjør det! Den er billig, f.eks. på bookdepository.co.uk, og den er lest på en kveld. Og du får så mye igjen for å lese den. Jeg er helt overveldet. Jeg forventer sjelden å finne slike perler når jeg åpner nye bøker.

  Rose-Marie: Jeg må bare si meg enig, og takke for at du introduserte meg for denne forfatteren. Nå må jeg få fatt i flere noveller og romaner skrevet av ham. Heldigvis har jeg en stående i hyllen =)

  SvarSlett
 5. Eg hugsar også at Rose-Marie nemnde denne og får bare ennå meir lyst til å lese ho, etter å ha lese dette.

  SvarSlett