26.09.2010

Digispiller

For de som liker å høre på lydbøker har det nå kommet en ny elektronisk dings på markedet - nemlig digispilleren. Den er basert på digibøkene, hvor man ikke bare kjøper lydboken men også en spiller man kan høre dem på. Problemet med digibøkene var at man måtte ha ny spiller per bok, og det er dette problemet som nå er løst. Nå trenger man bare en spiller - digispilleren - som man kjøper digikort til. Digikortene er billigere enn de gamle digibøkene, men de er like dyre som vanlige lydbøker. For de som liker lydbøker og som syns dette konseptet høres interessant ut kan jeg tipse om at Norli (og muligens også andre bokbutikker) har spilleren på tilbud nå til 299. Den skal normalt koste 499.

Personlig har jeg aldri klart å venne meg til å høre på lydbøker. Jeg klarer ikke å konsetrere meg nok til å få med meg alt som blir opplest, og mister dermed tråden litt for ofte. Men nå har jeg bestemt meg for å gi lydbøker en ny sjanse, og har dermed skaffet meg den nye digispilleren. Jeg blir derfor nødt til å finne ut hvordan jeg kan beholde kosentrasjonen. Det å holde på med tankeløse oppgaver mens jeg hører på tror jeg kan være en løsning. Spille enkle spill, gjøre husarbeid eller noe liknende. Bøkene jeg har bestilt til min fine nye dings er Juliet, Naked av Nick Hornby og Bumerang av Tatiana De Rosnay. Dette blir mitt første møte med begge forfatterne. Så kommer jeg vel etterhvert til å legge merke til hvilke lydbokstemmer jeg liker og ikke liker. Jeg gleder meg til å komme i gang med lydbokhøringen, men desverre må jeg vente noen dager til, for vi hadde ikke bøkene jeg ville ha i butikk, de måtte bestilles.

Det finnes allerede en god del bøker til denne spilleren, og flere kommer i oktober. Hvilke titler som er tilsalgs nå kan dere lese om på lydbokforlaget sine nettsider.

Er det mange bokbloggere som hører på lydbøker regelmessig? Hva er deres tips for å holde konsentrasjonen og hvilke lydbokfavoritter har dere?

8 kommentarer:

 1. Jeg har samme problem som deg. Det er helt umulig for meg å konsentrere meg nok til å høre etter en lydbok.

  SvarSlett
 2. Eg høyrer lydbok når eg sitter ved pc-en og surrer! For ca et år siden hadde eg same problem som deg, men nå har eg funne teknikken:) Digispilleren høyres genial ut (har aldri likt digibøkene nettopp pga ny spiller for kvar bok), men eg har simpelthen ikkje tid til å høyre lydbok på ein slik spiller.

  Eg er sjokkert over at du ikkje har lest Tatiana de Rosnays første bok "Saras nøkkel"!!! Det er ei bok du må kaste deg over ved første ledige stund!

  SvarSlett
 3. Jeg sleit også med å høre på lydbøker, men i fjor så begynte vi å kjøre lengre strekker med bil og da løsnet det. Utfordringen er å finne en lydbok begge to (altså min samboer og jeg) vil høre på.

  Start med noe enkelt, vi hørte feks Kurt koker hodet i påsken i år og den varte bare i to timer.

  Jeg har også hørt litt på lydbøker på bussen på vei til jobb. Jeg klarer ikke å lese på bussen, i tillegg får jeg utnyttet de strekkene jeg går.

  Nå skal jeg prøve å høre på lydbøker hjemme, siden jeg går hjemme med en baby nå i disse dager. Men tror jeg skal starte med noen radioteatrer først.

  Det kan jo også være en ide, de er jo ikke så monotome som lydbøker:-)

  SvarSlett
 4. Jeg hører i blant på lydbøker når jeg driver med noe annet. Men det må selvsagt ikke ta for mye konsentrasjon. Det er fint å høre på når jeg bestemmer meg for å gjøre husarbeid, bake eller lage mat som krever mer tid enn en frossenpizza. Hørte for eksempel på Jo Nesbøs Panserhjerte forrige gang jeg bakte bløtkake... Om jeg bare sitter stille og hører på, blir problemet mitt ofte at jeg blir trøtt. :P Når jeg blir lest for blir jeg rett og slett litt søvnig. Så jeg må ha noe enkelt å pusle med, enten det er praktiske ting, eller bare å sitte å tegne e.l.

  Bestilte for noen dager siden alle Harry Potter-bøkene i mp3-format fordi jeg vil lese de igjen, men får litt dårlig samvittighet når jeg ikke leser pensum i disse dager. Særlig fordi jeg har lest disse bøkene så mange ganger før. Dermed lurer jeg samvittigheten min til at det er greit å HØRE på bøkene. LESING forbeholdes pensum. :P Nei, det er ikke noe logikk der, men det funker for meg. :)

  Stemmen har forøvrig mye å si. Jeg foretrekker å bli lest for av mannestemmer, og han må verken være for monoton eller for overdrevet. Det er en fin balanse. ;)

  SvarSlett
 5. Jeg digger lydbøker, men har ikke så ofte tid alene, så det blir begrenset. Mest av alt hører jeg når jeg kjører alene i bilen, eller når jeg tar toget. Jeg er spesielt glad i Ibsen (joda - bøkene hans er helt maks på lydbok), Dag Solstad og noen andre mer tilfeldige. Kunsten er (tror jeg, da) å finne en som er akkurat så lang som turen du skal kjøre. Tur retur Oslo-Bergen, 10-11 timer, til hytta tur retur 4 timer. Da får jeg hørt hele, og turen går som en vind.

  SvarSlett
 6. Jeg hadde som nyttårsforsett iår at jeg skulle lære meg kunsten å høre lydbøker. Jeg slet som deg med konsentrasjonsproblemer i begynnelsen men etter et par bøker var det gjort.
  - nå er jeg avhengig :-)

  Har en cd-spiller stående på kjøkkenet, (oppvask og matlaging tar mye tid på landet) + alltid ei bok klar på mp3-en, til turer/toging/jogging osv.

  Alt av håndarbeid (les stopping), husarbeid og alenemåltider = lydbok. Det er fantastisk hvor mye mer man får lest :-)

  Gisken Armand og Ivar Nørve er mine favorittopplesere så langt. De eneste 2 bøkene jeg ga opp var Doppler (Loe var håpløs oppleser) og Hjorths Fordeler og Ulemper, også pga oppleser, valgte papir isteden.

  Krim fungerer veldig bra på lydbok da jeg letter mister konsentrasjonen hvis det blir for høytflyvende og abstrakt.

  Lykke til.

  SvarSlett
 7. Jeg har hørt på lydbok en gang, og det var mens jeg scrappet julekort samtidig. Fantastisk metode, når jeg tenker meg om. Hvorfor gjør jeg ikke det hele tiden!? Må kjøpe en slik spiller, tror jeg...

  Svar: Jeg liker exfac sånn passe. Det ene emnet vi hadde var helt greit, men seminarlederen ødela det totalt for meg. Det andre emnet er mer interessant, og man kan velge til hvilken grad man vil knytte det til faget sitt, så sånn sett får man litt fag inn i exfac ; )

  SvarSlett
 8. Nå har jeg hørt forskjellige utdrag fra digikortene, og har merket meg noen stemmer jeg liker og ikke liker. Jeg er enig med ingalill i at Ivar Nørve var behagelig å høre på. Jeg liker dype, raspete mannsstemmer med litt innlevelse. Det var også et par andre mannsstemmer jeg likte godt. Men jeg stusser over en ting: er det kun østlendinger som får lese lydbøker? Lasse Lindtner var eneste ikke-østlending jeg kom over, og han leste på østlandsk i alt som ikke var skrevet av Gunnar Staalesen.

  SvarSlett