04.07.2010

En smakebit på søndag - nr. 16

Jeg har søkt på master i Sammenliknende Politikk denne sommeren, og går utålmodig og venter på svar. Kommer jeg inn skal jeg mest sannsynlig skrive oppgave om demokratisering i Latin Amerika. Noe mer spesifikt har jeg ikke enda - men et innsnevret tema og problemstilling må være på plass i slutten av august. I mellomtiden leser jeg Oscar Waos Korte, Makeløse liv, av Junot Díaz, hvor jeg lærer en god del om et autoritært regime i Den dominikanske republikk på 30-60-tallet. Dette er kanskje det Latin Amerikanske landet jeg kan minst om, men det er underholdende å lære om den tidligere politiske situasjonen i landet via en skjønnlitterær roman. Dagens smakebit kommer derfor fra denne boken, og er en liten leksjon i Dominikansk politisk historie:


"For dere som gikk glipp av de obligatoriske to sekundene med dominikansk historie på skolen: Trujillo, en av det tjuende århundrets minst kjente diktatorer, regjerte Den dominikanske republikk mellom 1930 og 1961 med en iherdig, ubarmhjertig brutalitet. En korpulent, sadistisk mulatt med griseøyne og bleket hud, som gikk med plattformsko og hadde sans for aksessorier à la Napoleon. Trujillo (også kjent som El jefe, Den mislykka kvegtjuven og Fuckface) kom til å kontrollere så og si rubbel og bit av Den dominikanske republikks politiske, kulturelle, sosiale og økonomiske liv gjennom en mektig (og velkjent) blanding av vold, trusler, massakrer, voldtekter, tvang og terror. Han behandlet landet som om det var plantasje og han var eieren. Ved første øyekast var han bare en typisk latinamerikansk caudillo, men hvor dødbringende makten hans var, har ikke mange historikere eller forfattere maktet å skildre - eller kanskje ikke engang kunnet forestille seg. Han var vår Sauron, vår Arawn, vår Darkseid, vår Evige Diktator, en så besynderlig, så pervers og så fryktelig person at ikke en gang en science fiction-forfatter kunne ha funnet ham opp..."

"... Av hans fremragende prestasjoner kan nevnes: Folkemordet i 1937 på det haitianske og den haitiansk-dominikanske folkegruppen; et av de mest langvarige, mest ødeleggende USA-støttede diktaturene på den vestlige halvkule (er det noe vi latinoer er flinke til, er det å holde ut med USA-støttede diktatorer, så dette var virkelig en velfortjent seier - chilenerne og argentinerne anker fortsatt); opprettelsen av det første moderne kleptokratiet (Trujillo var Mobutu før Mobutu var Mobutu); de systematiske bestikkelsene av amerikanske senatorer; og sist, men ikke minst, hvordan han smidde de dominikanske folkene om til en moderne stat (og gjorde det hans læremestre i den amerikanske marinen ikke klarte å gjøre under okkupasjonen)."

Landet er for øvrig kategorisert som "fritt" nå av Freedomhouse...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar