26.06.2010

Gode Bøker fra A til Å

Geir Frøysedal på bokelskere.no spør hvilke bøker man ville valgt om man skulle velge en bok per bokstav i alfabetet. Jeg har prøvd - men det var ikke enkelt. Jeg har alfabetisert ut i fra hvilket språk jeg leste boken på, og jeg har valgt å ignorere de engelske ordene "a" og "the", for å spre bøkene mer utover alfabetisk. Her kommer min liste:

A: Anna Karenina. Det er ganske mange år siden jeg leste dette mesterverket av Tolstoy, men jeg husker at jeg ble meget betatt. Spesielt godt likte jeg historien om Levin, som de sier er en karakter basert på Tolstoy selv. Har ingen problemer med å anbefale denne boken - skulle gjerne lest den om igjen selv også, får nok enda mer glede av den nå enn da jeg var 17.

B: The Book Thief. Døden var en nydelig fortellerstemme. Hvordan forfatteren fikk det til uten at det ble for sært eller for teit er et under, men det funker. Historien er skjønn, men også grusom.

C: The Curious Incident of the Dog in the Night-Time. Det er mye humor i denne boken, men den forteller også historien om en ødelagt familie, og en far som trenger hjelp. Sår og vakker og alt innimellom.

D: Dead Poets Society. Dette er egentlig en film, og boken er basert på filmen. En litt uvanlig rekkefølge, men jeg elsker begge. "I went to the woods because I wanted to live deliberately. I wanted to live deep and suck out all the marrow of life. To put to rout all that was not life; and not, when I had come to die, discover that I had not lived."

E: En Uvanlig Leser. Dronningen i England oppdager en bokbuss ved slottet og begynner å lese. Dette går etter hvert utover hennes funksjoner, og driver hennes ansatte til vanvidd. Jeg ble definitivt sjarmert. Skjønn bok, genial slutt.

F: Frankenstein. Du kan lese hva jeg syns om boken her. Denne burde alle lese. "Everywhere I see bliss from which I alone am irrevocably excluded. I was benevolent and good; misery made me a fiend. Make me happy, and I shall again be virtuous."

G: Guernsey Forening for Litteratur og Potetskrellpai. En lettlest og sjarmerende historie, om vennskap og kjærlighet. Og om bøker og samhold.

H: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Hva kan jeg si om denne som ikke allerede har blitt sagt? Med fare for å gjenta alle andre: Den er genial, les den!

I: Ikke Dø, Sophie. En fantastisk roman om opptaktene til Første Verdenskrig. Glad i fine karakterskildringer eller politisk drama? Uansett, les denne.

J: Jane Eyre. Det er mange år siden jeg leste Jane Eyre, og jeg husker ikke lenger historien så godt. Men jeg husker hvor godt jeg likte den. Det var en annerledes kjærlighetshistorie.

K: Klokkemakeren. Den beste jeg har lest av Nygårdshaug. Jeg var skeptisk da jeg begynte å lese, men denne historien fenget. Det er sannelig ikke lett å være Herr Mussenden. Eller presten..

L: The Lord of the Rings. Jeg har alltid vært fascinert av historie og mytologi, og Tolkien kombinerer de to vakkert i en historie om gode krefter mot onde krefter. Hvis alle kunne skrevet som denne mannen tror jeg ikke vi hadde hatt særlig stort behov for TV.

M: A Modest Proposal. Jonathan Swift kan dette med satire.

N: Norsk Litteraturhistorie Fritt Etter Hukommelsen. Knut Nærum er tøff! "De første menneskene kom til Norge omtrent 12 000 år før Kristus. Denne påstanden blir tatt for god fisk av de fleste historikere. Likevel må det dreie seg om en misforståelse. Kristus kom aldri til Norge."

O: Oliver Twist. Jeg har kun lest en bok som begynner på O (i noenlunde voksen alder ihvertfall), men den var da god i det minste. Jeg har sansen for Dickens. Tror det må bli A Tale of Two Cities snart.

P: Pride and Prejudice. Ja, jeg er betatt av Mr. Darcy - som alle andre som liker denne boken (og som har sett BBC-serien). God bok og god serie. Og hvem hadde ikke hatt lyst å bo på Pemberly?!

Q: Quidditch Through the Ages. Håndball, fotball og skiskyting er mine favorittsporter. Men jeg tror nok quidditch hadde tatt over hvis vi hadde begynt å spille det i den virkelige verden. Og gullet skal selvfølgelig hem!

R: The Reluctant Fundamentalist. Hvorfor? Les her.

S: Det var mange gode på "S", men valget falt på Stille Dager i Mixing Part av Erlend Loe. Utlest på en time, men for en time.. Humor på høyt nivå, med dybde attpåtil! "Vi mennesker er ulike. Noen liker det ene og noen det andre. Moren din putter ting i rumpa. Det må vi bare akseptere."

T: Tyvenes By. Det første leseeksemplaret jeg leste etter jeg begynte å jobbe på Norli. Å skaffe tolv egg for å unngå å bli henrettet under beleiringen av Leningrad er ingen enkel oppgave. Men spennende er det. Jeg elsket skildringene fra byen og karakterene. En virkelig god historie (fra virkeligheten). Vurderer å kjøpe denne og lese den på nytt.

U: Under en Hårdare Himmel. Eneste Bjørneboe jeg har lest. Interessant beretning om krig og etterkrigstid i Norge.

V: The Virgin Suicides. Eneste jeg hadde lest på V, men er uansett usikker på om jeg ville anbefalt denne. Men så husker jeg den ikke akkurat spesielt godt heller...

W: The Wench is Dead. Morse løser en krimgåte fra 1859. Kanskje den Morse boken jeg har likt best. Britisk krim på sitt beste.

Jeg har verken lest bøker som begynner med X, Z, Æ eller Ø.

Y: You're an Animal, Viskovitz. Viskovitz blir reinkarnert som en rekke forskjellige dyr. Hva jeg syns om den kan du lese her.

Å: Å. Nysgjerrig nå?

8 kommentarer:

 1. Jeg liker listen din! Kjenner det klør i listeskrivefingrene selv - lister er godt for alt!

  SvarSlett
 2. Kult! Likte denne lista - og mange av bøkene som står her.

  SvarSlett
 3. Jeg håper det er greit å videreføre en god idé! Laget nemlig min egen liste og linket hit ;)

  SvarSlett
 4. Jeg blir faktisk ganske begeistret når noen vil kopiere mine lister =) Er det noe jeg liker like godt som å skrive egne lister, så er det å lese andre sine hehe..

  (øh, ikke at alle er mine, jeg er flink å stjele ideer fra andre. Denne listen er jo f.eks. tatt fra en liste på bokelskere).

  SvarSlett
 5. Jeg kopierer også lista di, er jo fan av lister selv :)

  SvarSlett
 6. Kopier i vei, gleder meg til å se hvilke du velger =)

  SvarSlett
 7. Lister er fantastiske! Jeg er i gang:)

  SvarSlett
 8. Super liste! Jeg har kopiert ideen! :)

  SvarSlett