25.04.2010

The Devil


The Devil er den andre boken jeg har fullført i mitt russiske klassikere prosjekt. Grunnen til at det har blitt to på rad av Leo Tolstoy er at The Death of Ivan Ilyich og The Devil er to noveller samlet i en bok. Dermed valgte jeg å lese ut hele boken og begge novellene før jeg startet på en annen russisk forfatter. Jeg holder i tillegg på med Crime and Punishment av Dostoevsky, men det tar noe lenger tid å lese den.The Devil handler om Evgeny Irtenyev som flytter ut på landsbygden sammen med sin mor, etter å ha arvet en gård av bestemoren. Arbeidet med å organisere livet på gården er hardt, men Irtenyev er sterk både fysisk og psykisk, og trives med sitt nye liv. Det eneste som kan virke forstyrrende i hans hverdag er mangelen på kvinnelig selskap, eller mer spesifikt, mangelen på sex. Men med hjelp fra en nabo skaffer han seg en kvinnelig elsker, fordi "involuntary abstinence was starting to have a bad effect on him." Han overbeviser seg selv at det er kun for helsen, og at forholdet ikke betyr noe utover det. Siden hans elsker, Stephanida, er gift, prøver han også å rettferdiggjøre forholdet ved å tenke at mannen hennes ikke er snill med henne (noen som viser seg å ikke stemme).

Moren til Irtenyev ønsker at han skal gifte seg, og Irtenyev er ikke helt fremmed for denne tanken heller. Han velger til slutt en respektabel jente som sin kone, og avslutter forholdet med Stephanida. Alt virker enkelt og greit. Og han stortrives som ektemann i begynnelsen. Han er en snill og omtenksom mann, og konen, Liza, er hengiven og alt han kan ønske seg i en partner. Men etter et år møter han Stephanida igjen, for hun har fått seg jobb på gården hans, og da oppdager han at han ikke klarer å la være å se på henne:

"He was displeased at having noticed her, but at the same time he could not tear his eyes away from her body, as it rocked with the agile, strong step of her bare feet, from her arms, her shoulders, the beautiful folds of the petticoat and red skirt, tucked up high above her white calves."


Han klarer ikke å unngå henne, og blir drevet til vanvidd av sine tanker om henne - av sine lyster. Men han skylder på henne: hun er en djevel som torturerer ham med sine kurver og bevegelser. Disse lystene blir sterkere og sterkere, men han orker ikke tanken på skammen som vil komme, og konsekvensene for konen, hvis han skulle gjøre noe med de. Han tror likevel ikke han vil klare å motstå lenge. I en dramatisk slutt vurderer han tre løsninger på problemet, og gjennom to forskjellige slutter får vi se hva som skjer når han velger to forskjellige løsninger. Jeg skal ikke avsløre hva han gjør, men i begge tilfeller ender det på en grusom måte, med moren og konen som intetanende tilskuere:

"Neither Liza nor Maria Pavlovna could understand at all why it had happened, and nonetheless would not believe what the doctors said about his being insane. They could not agree with it at all, because they knew that he was saner than hundreds of people they knew. And indeed, if Evgeny Irtenyev was insane, then everyone is just as insane, and the most insane are undoubtedly those who see in other people signs of madness that they do not see in themselves."


The Devil var lettere å lese enn The Death of Ivan Ilyich, og Tolstoy skriver svært godt. Det var dessuten meget interessant å lese to forskjellige slutter. Tolstoy er en av de forfatterne som tar opp spennende tema, som leder leseren et visst stykke, men som lager rom for egne tolkninger. Og det fungerer så absolutt.

Jeg syns likevel at The Death of Ivan Ilyich var den beste av de to novellene. The Devil virket litt forhastet, som om det burde være noen flere kapitler før slutten. Det er ikke alltid like lett å forstå handlingene til Irtenyev, og han skifter væremåte og holdning til Stephanida litt vel raskt. Novellen om Ivan Ilyich hadde ikke et slikt preg, den virket helhetlig gjennomført og det var lettere å følge karakterene. Jeg vil uansett anbefale begge disse novellene: Tolstoy er vel verd å lese. Så hvis Anna Karenina og War and Peace virker litt for omfattende, har han mange noveller og kortere romaner man kan prøve seg på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar