09.04.2010

10 Russere


Nå når eksamenstiden nærmer seg trenger jeg noe gøy og mindre stressende å holde på med utenom eksamenlesing. Derfor tenkte jeg å starte et lite bokprosjekt: Jeg leser ti bøker av russiske forfattere (kun klassikere). Etter hver bok skriver jeg et innlegg i bloggen om boken, og til slutt, når alle ti er lest lager jeg et sammendrag hvor jeg sammenlikner bøkene kort og kanskje også skriver litt om hvilken russer som ga meg den største leseropplevelsen. Dette kommer nok til å ta sin tid, og jeg vil jo også lese andre bøker innimellom - kan ikke bare lese russiske klassikere de neste månedene - men skal lage en egen etikett for dette prosjektet, slik at det enkelt går an å følge det i løpet av månedene som går. Jeg har valgt ut ti bøker jeg eier, slik at jeg ikke trenger å stresse for å skaffe meg bøkene etter hvert.

Mine valg:

Fyodor Dostoevsky: Crime and Punishment
Ivan Turgenev: Fathers and Sons
Nikolai Gogol: Diary of a Madman and Other Stories
Leo Tolstoy: Resurrection
Alexander Pushkin: The Queen of Spades and Other Stories
Fyodor Dostoevsky: The House of the Dead
Nikolai Gogol: Dead Souls
Leo Tolstoy: The Death of Ivan Illyich og The Devil
Ivan Turgenev: Ved Daggry
Fyodor Dostoevsky: The Brothers Karamazov

Jeg har utelatt de to store av Leo Tolstoy, War and Peace og Anna Karenina, fordi jeg har lest Anna Karenina og fordi War and Peace er så omfattende at det ville tatt vel lang tid å fullføre dette prosjektet. Det får holde med en murstein (The Brothers Karamazov). To av novellesamlingene på listen har jeg lest tidligere, men det var i 16-17 års alderen, og det kan derfor bli interessant å lese de om igjen nå.

Jeg har begynt med Crime and Punishment, og blogger om den når den er lest ut. Ellers tar jeg de i den rekkefølgen jeg føler for.

"You're a gentleman," they used to say to him. "You shouldn't have gone murdering people with a hatchet; that's no occupation for a gentleman."

9 kommentarer:

 1. Det var lurt å lage seg et bokprosjekt :) Nå fikk jeg lyst til å lage et bokprosjekt jeg også. Kanskje lese ei bok fra ulike land, eller lese flere bøker om et spesielt tema. Lykke til med Russerne :)

  SvarSlett
 2. Her var det fleire titlar eg også har planlagt å lese i overkommeleg framtid. Kan hende eg "henger meg på" og les litt saman med deg.

  SvarSlett
 3. Bai: Så gøy, det må du gjøre! Kan bli spennende å se hvor like eller forskjellige blogginnleggene våre blir :)

  Beatelill: Tror det blir kjekt ja. Noe spesielt tema du har lyst å lese om? Kanskje jeg skal prøve meg på et mer moderne bokprosjekt hvis jeg liker russerprosjektet mitt :) Lykke til hvis du finner et prosjekt :)

  SvarSlett
 4. Høres ut som et spennende prosjekt! :D Jeg gleder meg til å følge med ;)

  SvarSlett
 5. Gleder meg til omtalene og ikke minst konklusjonen - føler meg allerede litt utålmodig :-)

  SvarSlett
 6. Spennende! Du har mange fine lesestunder foran deg. Husker fra tiden som student at jeg alltid fikk lest mye skjønnlitteratur i eksamensperioden - fin måtte å koble av på.

  Turgenev er min favoritt av alle disse, selv om favorittboken Et adelshjem ikke er på listen din (en ikke-politisk roman av forfatteren). Pushkin er jo fantastisk, jeg har lest Spadame og sett en versjon av den på opera i Moskva. Fantastisk - med musikk ac Tsaikovskji. Men verseromanen Jevgenji Onegin er favoritten av Pushkin.... jepp da fikk du noen tips til andre russiske verk også.

  Gleder meg til å høre mer prosjeketet.

  PS: Kan jeg spørre om hvorfor du leser oversettelsene til engelsk der det finnes norske oversettelser? Bare nysgjerrig...

  SvarSlett
 7. Jeg har Et Adelshjem også, kjøpte tre bøker på norsk av Turgenev for 25 kroner per bok en gang, genialt med slike tilbud :) Så den skal jeg få lest.

  Takk for tips :)

  Jeg foretrekker å lese på engelsk, det er kun det siste året jeg har vendt meg til å lese utenlandske bøker på norsk også. De fleste klassiskere jeg eier er kjøpt før den tid. Det begynte med at jeg ville lese engelskspråklige bøker på originalspråket, men så har jeg bare fortsatt å lese de fleste andre bøker på engelsk i tillegg (utenom norske bøker selvsagt).

  SvarSlett
 8. Spennende prosjekt! Gleder meg til å lese hva du synes om bøkene. :)

  SvarSlett
 9. Jeg hadde en veldig røff tid med "War & Peace" så jeg skal være enig i at den kan du vente med. Men jeg antar at du nyter "Crime and Punishment" akkurat nå fantastisk bra!

  SvarSlett