31.01.2012

The Queue

Forfatter: Vladimir Sorokin
Utgivelsesår: 1985
Min utgave: 2008
Forlag: NYRB Classics
Språk: Engelsk
Sidetall: 263
ISBN: 9781590172742

- Comrade, who's last in the queue?
- I am, I think, but there was a woman in a blue coat after me.
- So, I'm after her?
- Yes, she'll be back in a moment. You stand behind me in the mean time.
- You're staying here then, are you?
- Yes.


Slik begynner Vladimir Sorokins bok, The Queue. Og slik fortsetter den. Hele boken består av samtaler mellom mennesker som står i køen, og gjennom hele boken står de i samme kø. Det er et særdeles effektivt virkemiddel for å få leseren til å forstå hvordan det var å leve i Sovjetunionen under Brezhnev. Vi står i køen sammen med karaktene, men vi deltar ikke i samtalen, vi observerer. Og vi forstår selvsagt ikke alt. Vi forstår ikke hvorfor de velger å bli stående i køen. Hvorfor de overnatter i køen. Hvordan de holder humøret oppe. Hvordan de orker å bruke så mye tid på å skaffe seg amerikanske jeans eller andre sjeldne varer. I Norge orker vi ikke alltid å kjøpe en ny bukse om det er fem personer foran oss i køen, for ikke å snakke om flere tusen. Snakk om tålmodighetsprøve.

De finner alltid nye metoder for å holde humøret oppe. Blir de tørst finner de en måte å kveile køen på slik at den går forbi butikken som selger den forfriskende drikken. Blir det for varmt beveger køen seg i retning av skygge. Trenger de å løpe ærend så vet de alltid hvilken plass i køen de hadde. Så lenge de får med seg oppropene. Evig optimisme er det ikke mangelvare på. Troen på at køen vil bevege seg raskere fremover forsvinner aldri. Kun 500 foran nå, det var 1200 for et par dager siden...

Et av oppropene varte i 34 sider. Likevel var det aldri aktuelt å legge vekk boken. Jeg var jo blitt en del av køen. Kunne de holde ut, kunne jeg også. Dessuten var det artig å lese alle navnene som ble ropt opp. De fleste virket som tradisjonelle russiske navn, men så kom det noen overraskelser innimellom. Knut var min favoritt. Vi fikk også lese tolv sider som utelukkende bestod av lyder man lager mens man har sex. Dette skjedde ikke i køen forresten. Det kan vel heller kalles et ærend.

I etterordet sammenligner Sorokin tapet av køen med å miste tilgang til narkotika:

"The collective body experienced a terrible withdrawal: furious demonstrations under red flags began, evolving into desperate clashes with the police, the ridiculous attempt at the first coup, newspapers shrieking about an "American occupation of Russia," the mass conversion of former communists to Russian Orthodoxy, and the creation of Committees for National Salvation from the Antichrist to Coca-Cola, etc. But all this could not compensate for the loss of the line - the absinthian agony was too painful."


Tro det eller ei, men boken var fengende og vanskelig å legge fra seg. Du blir en del av køen når du leser denne, på godt og (v)ondt. Løp og les!

7 kommentarer:

 1. Spennende. Det skal godt gjøres å lage en god bok av en så spesiell historie. Og enda mer imponerende er det jo da at Sorokin har klart det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, det sier litt om hans evner som forfatter at det fungerer så bra som det gjør =)

   Slett
 2. Artig konsept, og enda artigere at det faktisk fungerer! Men en god forfatter kan få mye ut av lite. Jeg liker disse russerne, må jeg si, selv om jeg ikke har lest så mange av dem selv ennå. Fint at du har tatt på deg å spre det glade budskap:-)

  BTW: Jeg bestilte enda et eksemplar av Karavane idag sammen med andre knalltilbud i Bokklubben (klarte bare ikke å styre meg). Jeg har jo lovet bokpremie til alle som leser de tolv bøkene i årets lesesirkel, så hvis du fortsetter som planlagt er boken din:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er en knupp! Snakk om motivasjon til å fullføre alle lesesirkelbøkene. Det skal jeg klare!

   Den eneste av bøkene jeg virkelig frykter i år er Elskede, som jeg ser for meg er en slitebok. Krysser fingrene for at jeg tar feil. Uansett skal jeg komme meg gjennom den. Ellers er det jo en del mursteiner som kan bli tunge hvis de ikke fenger, men jeg har stor tro på at de er så god som jeg ønsker at de skal være =)

   Slett
 3. En måte å forberede seg til Elskede på, er å finne noen virkelig gode tolkninger av den på nett. Da tenker jeg på artikler i tidsskrifter etc, det er nok mange amerikanske litteraturforskere som har skrevet om boken. Min erfaring er i alle fall at det blir lettere å lese tyngre bøker dersom man allerede har lest noen virkelig gode tolkninger av dem.

  Jeg er mest spent på Anna Karenina, for den er vel første murstein ut. Forsyte-sagaen tør jeg ikke tenke på ennå:-)

  SvarSlett
 4. Denne har jeg stående i bokhylla, samboeren kjøpte den på forlagssalg en gang. Og jeg har så langt bare sett på den med frykt i blikket. En HEL bok bare om KØ? Men jeg vet jo at dette helt sikkert er en bok man må få med seg. Så jeg skal bare stålsette meg litt til først - forberede proviant og sånt. Så blir det kø!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er artig og trenger absolutt ikke å fryktes. Hiv deg over den =) Proviant er nok ikke dumt, så lur var ikke jeg.

   Slett