15.01.2012

Dickens-avstemning

Før jul hadde jeg en avstemning hvor hvem som helst kunne stemme på sin Dickens-favoritt. Poenget med avstemningen var å få et bilde av hvilke bøker norske leser har hørt om, lest og likt. Jeg har også funnet lignende avstemninger på Librarything og blant britiske lesere. Dere som lurer på hvilke Dickens-bøker dere skal lese i Dickens-året 2012 kan bruke dette som guide:Librarything
1. Bleak House (8 stemmer)
2. David Copperfield (7 stemmer)
3. The Pickwick Papers (5 stemmer)
4. Our Mutual Friend (4 stemmer)
5. Great Expectations (3 stemmer)
6. Nicholas Nickleby (2 stemmer)
6. A Tale of Two Cities (2 stemmer)
8. Oliver Twist (1 stemme)
8. Little Dorrit (1 stemme)
8. Martin Chuzzlewit (1 stemme)

Britiske lesere
1. Great Expectations (24.9%)
2. Bleak House (16.9%)
3. David Copperfield (9.2%)
4. A Tale of Two Cities (8.7%)
5. A Christmas Carol (7.4%)
6. Our Mutual Friend (6.5%)
7. Oliver Twist (4.6%)
7. Barnaby Rudge (4.6%)
9. The Pickwick Papers (4%)
10. Little Dorrit (3.6%)
11. Hard Times (2.9%)
12. Dombey and Son (1.9%)
13. Nicholas Nickleby (1.8%)
14. The Old Curiosity Shop (1.2%)
15. Martin Chuzzlewit (1%)
16. The Mystery of Edwin Drood (0.8%)

Min avstemning
1. Bleak House (3 stemmer)
1. Oliver Twist (3 stemmer)
3. David Copperfield (2 stemmer)
3. The Old Curiosity Shop (2 stemmer)
5. The Pickwick Papers (1 stemme)
5. A Christmas Carol (1 stemme)
5. Barnaby Rudge (1 stemme)
5. Dombey and Son (1 stemme)
5. A Tale of Two Cities (1 stemme)
5. Great Expectations (1 stemme)

Som dere kan se er det to bøker som scorer høyt på alle listene: Bleak House og David Copperfield. I andre enden av skalaen finner vi bøker som The Mystery of Edwin Drood, Martin Chuzzlewit, Nicholas Nickleby, Dombey and Son, Hard Times og Little Dorrit, som alle enten får få eller ingen stemmer i de tre avstemningene. Nå må det nevnes at ingen av avstemningene kan gi et klart bilde av hvilke Dickens-bøker som er best likt i Norge, Storbritannia eller andre deler av verden, men det er da gøy å se gjennom likevel.

Basert på de tre avstemningene kan det se ut til at du bør velge en av følgende bøker å lese i 2012 hvis du ønsker å lese Dickens-bøker som er godt likt av mange:

1. Bleak House
2. David Copperfield
3. Great Expectations
4. Our Mutual Friend
5. The Pickwick Papers

Selv leste jeg Great Expectations og Nicholas Nickleby i 2011 og likte begge godt. Nå leser jeg Barnaby Rudge, som jeg faktisk liker enda bedre enn Nicholas Nickleby og den populære Great Expectations. Personlig smak vil selvsagt variere... Neste bok blir likevel en fra toppen av listene, enten Bleak House eller Our Mutual Friend.

10 kommentarer:

 1. Eg les nå Great Expectations, og har begynt så smått på Our Mutual Friend. Bleak House har eg og fryktelig lyst til å lese, for eg har sett ein film basert på boka:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Our Mutual Friend frister mest for min del, men jeg blir ekstra nysgjerrig på Bleak House i og med at den havner på toppen av alle listene (andre plass er nesten toppen). Dessuten har jeg en nydelig utgave.

   Kos deg med Great Expectations. Det blir kjekt å lese alle omtalene i slutten av måneden =)

   Slett
 2. Det passet jo veldig bra for meg, siden jeg har planer om å lese bøkene 1, 3 og 5 i år. Jeg begynner på Store forventninger uti uka en gang og gleder meg til det!

  SvarSlett
  Svar
  1. Traff blink du! Tre er jeg ferdig med, men ellers vet jeg ikke hvilken rekkefølge det blir på meg. Verken Nicholas Nickleby eller Barnaby Rudge er på den siste listen, og begge er knallgode, så da må topplisten være fantastisk.

   Du må også kose deg med Great Expectations, det tror jeg mange vil gjøre denne måneden.

   Jeg har lest både januar og februarboken (må ligge foran for å klare alle tolv), og tror nok jeg begynner på marsboken når jeg blir ferdig med Barnaby Rudge. Jeg ser for meg at den kommer til å kreve en del tid.

   Slett
 3. Kjekk liste å ha i bakhånden, jeg har nemlig tenkt å prøvesmake litt mer på Dickens i løpet av året om jeg får tid. Jeg hørte A Christmas Carol som lydbok rett før jul i fjor, men har ikke lest noe av ham tidligere før det selv om jeg "alltid" har visst om en del av bøkene hans.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror vi har mye godt i vente begge to. Så langt har jeg likt det jeg har lest. Og bøkenes hans er veldig varierte. De tre jeg har lest nylig har jeg likt av vidt forskjellige grunner =) Håper du finner noe du liker blant hans mange verker.

   Slett
 4. Spennende lister, og det blir interessant å se hva vi syns når vi har fått lest flere av Dickens' bøker i løpet av året.
  Har begynt på Great Expectations, den er så bra.. og jeg gleder meg også til å lese alle anmeldelsene i slutten av måneden :-)
  Gleder meg til å lese hva du syns om Barnaby Rudge. Jeg tror ikke jeg vet hva den handler om engang!

  SvarSlett
  Svar
  1. Barnaby Rudge er den mest interessante boken så langt. Den handler om opptøyer mellom protestanter og katolikker på slutten av 1700-tallet, også presenteres vi for et mordmysterium som må løses i tillegg. Skal skrive en grundig omtale når den er ferdiglest =)

   Slett
 5. Fin oversikt...jeg har vært gjennom det meste av Dickens i studietiden, men det hender han tas frem av og til fortsatt ja....han er jo en av verdens-litteraturens store navn, og det er ikke få verker han har lagt etter seg heller....det meste er jo filmatisert i gode TV serier heldigvis i dag..

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan du huske om du hadde noen favoritter? =)

   Slett