28.12.2011

Litteraturmål 2012

Dette er hovedmålene for året som kommer:

1. Jeg skal fullføre alle bøkene i Lines Lesesirkel.
Dette er et utfordrende mål, for flere av bøkene er nok både tykke og tunge, men til gjengjeld er de fleste på listen bøker jeg gleder meg til å lese. Et par gleder jeg meg faktisk til å lese om igjen. En bok per måned går forhåpentligvis greit. Januarboken er allerede lest, noe som gjør at jeg har muligheten til å begynne tidlig med februarboken og ligge foran skjema så lenge som mulig.

2. Jeg skal fullføre ti bøker fra 1001-listen, ikke medregnet bøkene i Lines Lesesirkel.
Et enkelt mål, tror jeg. Det er en spennende liste, men sinnsyke valgmuligheter. Ti bøker fra listen på tolv måneder burde ikke være et problem.

3. Jeg skal lese åtte bøker skrevet av Charles Dickens.
Dickens skriver så fengende at åtte bøker i utgangspunktet burde gå som en drøm. Lengden på bøkene gjør at dette målet likevel kan bli utfordrende. De fleste er på mellom 700 og 1000 sider. Men 2012 er Dickensåret - åtte bøker skal jeg klare!

4. Jeg skal lese mer sakprosa.
Blant annet skal jeg lese om Russland, Nord-Korea, Kong Haakon og Dronning Maud, Magnus den Gode, Inkaene og Dickens.

5. Jeg skal lese 100 bøker i løpet av året.
Jeg var åtte bøker unna å nå målet i 2010. Nå, i 2011, ser det ut til at jeg nok en gang kommer til å være noen bøker unna målet. 2012 skal være året jeg klarer det.

6. Jeg skal lese åtte bøker i Discworld-serien.
I år har jeg lest seks, til neste år skal jeg lese åtte. Serien er genial når man trenger lett, men god underholdning og latter.

7. Jeg skal lese ti bøker i Jorden Rundt på 200 Bøker-utfordringen.
Jeg håper på å klare flere enn ti bøker, men det er greit å sette et overkommelig mål. Hvilke land som skal takles først finner jeg ut av før søndag.

8. Lese de nominerte til Bookerprisen (short-list).
Årets samlesning var vellykket, det må gjentas til neste år. Jeg fikk to nye favorittbøker etter årets Bookerlesning!

Hvilke bøker jeg vurderer under hver kategori kan dere finne ut av her.

13 kommentarer:

 1. Booker-prisen står på mi liste og, og eg gleder meg til å lese short-list-bøkene:-)

  SvarSlett
 2. Hvis alt går etter planen, kommer vi til å lese ca like mange 1001-bøker i løpet av 2012. I tillegg til de som skal leses i lesesirkelen, har jeg blant annet lyst til å lese Little Women, Vernon God Little, Catch 22 og Om mus og menn. Av de du har tenkt å lese, har jeg lest Goethe, Defoe, halve Hardy (en av ytterst få bøker jeg faktisk avbrøt) og begynt på Blixen. Ingen av bøkene var noen høydepunkter, men Blixen ligger godt an. Den skal jeg lese ferdig så fort jeg er ajour med lesesirkelbøkene, men det kan ta sin tid. Jeg har 600 sider igjen av Wolfe, og bloggdato er på fredag... Men jeg liker boken, så jeg kommer nok gjennom den med tid og stunder.

  Jeg vedder på at 2012 blir året da du klarer 100 bøker. Så lenge du leser noe kort og morsomt mellom alle mursteinene, går det nok fint! Hvis jeg rekker det, har jeg lyst til å lese et par av Booker-bøkene. Flere av de dere leste i år virket veldig spennende, men siden man ikke får all verdens tid på å lese fra listen kunngjøres til vinneren kåres, spørs det om jeg rekker det.

  Lykke til med målene! Det blir like spennende å følge bloggen din neste år som i år:-)

  SvarSlett
 3. Elida: Jeg også. Håper det er enda høyere kvalitet på bøkene til neste år. Det var både perler og svin på listen i år.

  Line: Little Women er koselig (men ikke av høyeste kvalitet). Om Mus og Menn er av høyeste kvalitet. Den havnet på favorittlisten min. Vernon God Little har jeg kjøpt, men den virker krevende. Catch 22 har jeg hatt i åresvis, men aldri lest. Mulig det endrer seg etter din omtale.

  Avbrøt du Jude? Den som jeg har så høye forhåpninger til...

  Med alle mursteinene jeg har planer om å lese er jeg vel heldig hvis jeg klarer å lese 50 bøker i 2012. I år blir nok fasiten 96 eller 97, som for øvrig er mer enn i fjor, og det er tross alt kvalitet, ikke kvantitet som gjelder. Men det er likevel surt å være så nær.

  Hele 18 bøker har fått terningkast 6 av meg i år. 18 nye favoritter på et år er ikke verst =)

  SvarSlett
 4. Blir ikkje Booker-juryen bytta ut kvart år? Syns eg har lest noko om det...hmm. Kanskje dei har ein anna oppfattelse av gode Booker-bøker?

  SvarSlett
 5. Forresten, var akkurat innom Booker-nettsida og der står det at de har akkurat valt ny jury. Ein av mine favoritt-britisk-skuespiller er med i juryen *squee*

  http://www.themanbookerprize.com/news/stories/1575

  SvarSlett
 6. Jeg klarte ikke 100 bøker i år, vurderer om jeg skal droppe det i år eller ikke. Vet ikke enda. Tror det smarteste der i såfall er å komme godt i gang på begynnelsen av året, så man har et forsprang. I år har jeg klart 92 (når jeg fullfører siste boken her).

  En del av meg elsker mål, og ahr begynt å sette opp noen, en annen del av meg har bare lyst til å lese det som faller meg inn, og drite i alle mål. Da blir det bare press og mas... Jeg får se hva jeg bestemmer meg for!

  SvarSlett
 7. Imponerende mål:-)

  Jeg gleder meg uansett til å lese omtalene dine, de er alltid veldig gode og du leser nesten aldri dårlige bøker heller. Jeg gleder meg spesielt til å lese mer om sakprosa og spesielt om du leser om Russland.

  SvarSlett
 8. Elida: Blir spennende å se hva den nye juryen vektlegger når det gjelder enestående litteratur. Håper på et par nye favoritter i år også.

  Heksa: Mål er gøy, men det må være lov å konkludere med at man ikke når alle likevel. Lesing som blir til tvang er ikke kjekt. Alle målene mine inkluderer bøker jeg virkelig har lyst til å lese, også er det et par innimellom som jeg er mer usikker på. Som Beloved av Toni Morrison, den tror jeg blir tung.

  Karin: Jeg er mest spent på bøkene "Russia's Empires - Their Rise and Fall: From Prehistory to Putin" og "The Last Century of Imperial Russia: Romanov Autumn".

  Jeg har vært heldig så langt, som ikke leser så mange dårlige bøker. Noen blir det jo, men jevnt over klarer jeg stort sett å velge ut bøker jeg liker. Men da har jeg god hjelp i alle tipsene jeg får av deg og andre bloggere.

  Hvis jeg når alle målene mine tror jeg at jeg blir imponert selv, men foreløpig kan det virke som om det vil bli vanskelig. Det vanskeligste blir nok å lese 100 bøker, å fullføre alle bøkene i Lines Lesesirkel og å lese åtte romaner av Dickens. De andre målene bør jeg klare =)

  SvarSlett
 9. Jeg hadde Jude the Obscure på pensum for en del år siden, og det er en av de minst engasjerende og kjedeligste bøkene jeg har lest. Jeg sier det til deg, slik at du forhåpentligvis blir positivt overrasket når du leser den:-) Kanskje leser jeg den ferdig en dag, men det forutsetter at det finnes en norsk oversettelse.

  18 nye favoritter på et år er strålende! Jeg så til min store glede hos Bokelskerinnen at både deWitt, Barnes, Claudel, Enright og Ishiguro utgis på norsk neste år, så der var det mye å glede seg til.

  Jeg er spent på om jeg klarer å fullføre alle bøkene i lesesirkelen selv:-) Det klarte jeg jo ikke i år, og må fortsatt lese ferdig Wolfe og Blixen. Jeg får vel benytte anledningen til å stormlese i februar, når vi skal lese korte og humoristiske Cold Comfort Farm.

  SvarSlett
 10. Når er det de booker-nominerte lanseres? Hvis tiden strekker til hadde det vært gøy å slenge seg med på noen bøker her når den tiden kommer.

  Jeg er heller ikke så flink til å lese sakprosa, utenom det jeg leser ifm research. Men det er mye bra lesestoff her. Boken "Kongens Nei" som jeg leste i år var like god og medrivende som en roman.

  SvarSlett
 11. Line: Enright har jeg ikke forsøkt meg på enda, men hun er en av dem som lydig og tålmodig venter i bokhyllen til det blir sin tur. Og det er ikke umulig at det blir hennes tur i løpet av året som kommer. Resten har jeg, som du vet, oppdaget og elsket. Claudel og Ishiguro er nok to av mine aller største favoritter - de skriver like godt i hver eneste bok, noe som ikke kan være lett.

  Vi skal begge klare 12 lesesirkelbøker i 2012. SKAL! Det klarer vi! Sett i gang med Dickens så snart du er ferdig med Wolfe.

  Bokelskerinnen: Short-list nominasjonene ble ikke publisert mer enn seks uker før vinneren annonseres. Det betyr at vi må lese seks bøker på seks uker. Jeg lurer på om det er i slutten av august at herligheten begynner. Men du trenger ikke å lese alle. Det går fint an å slenge seg på de bøkene som virker mest interessante.

  Noen sakprosa-bøker er virkelige gode. "Kongens Nei" ble jeg nysgjerrig på nå. Bomann-Larsens bøker om Haakon og Maud skal også være like fengende som gode romaner. The Lost City of Z var fantastisk!

  SvarSlett
 12. Mange fine mål. Gleder meg til å følge med på jordomseiling og booker-lesning. Mulig jeg henger meg med på booker (sier jeg med friskt overmot), når jeg først er overmodig lurer jeg også på om jeg skal satse på 12/12 i Lines sirkel (men da jukser jeg og gjenleser ikke..).

  SvarSlett
 13. Jeg henger meg med Haruhis ungdommelige overmot. Det føles mye tryggere å føre opp målsetninger i andre bokbloggeres kommentarfelt, forresten.Da har jeg satt meg mål samtidig som jeg plutselig har glemt dem igjen.

  SvarSlett