26.12.2011

Litteraturmål 2011

Desemberstatistikk kommer i begynnelsen av januar. Det samme gjør årsstatistikk og lister over de beste og de dårligste bøkene lest i løpet av året. Men nå er det først tid for en gjennomgang av årets litteraturmål. Hvordan har det gått?

1. Jeg skal lese minst fire bøker på nynorsk.
Vel, det ble med en. Det gikk til gjengjeld veldig fint å lese nynorsk, så det kommer jeg nok ikke til å slutte med. Ragnar Hovland blir det store nynorsknavnet i 2011, og jeg skal lese hans nyeste, pluss den gamle klassikeren Sveve Over Vatna.

2. Jeg skal lese fire kriminalromaner.
Dette klarte jeg med glans. Hvis jeg ikke regner med Alan Bradley eller Colin Dexter har jeg likevel lest minst syv krimbøker i 2011 (alt ettersom hvordan man definerer krim).

3. Jeg skal lese fire dokumentarer/biografier/historiske bøker (sakprosa).
Dette målet gikk det dårlig med helt til slutten av året. Jeg har sett lyset og oppdaget hvor mye spennende man finner som verken er skjønnlitteratur eller fagbøker. Jeg har foreløpig kun lest to, og det kan være at det ikke blir lest flere før i januar, men da har jeg i det minste klart halvparten, i tillegg til at det ser lyst ut for å doble dette målet i 2012. Jeg skal lese om Magnus den Gode og Harald Hardråde, om Kong Haakon og Dronning Maud, om Inkaene, om Nord-Korea og om Russland. Jeg skal lese en Dickens-biografi og jeg skal være på jakt etter flere gode faktabøker i fremtiden.

4. Jeg skal lese en klassisk murstein.
Jeg leste verken Don Quixote, War and Peace eller Moby Dick, men Dickens' Nicholas Nickleby gjør at dette målet likevel ble fullført. 850 sider med Dickens teller nok som en murstein og som en klassiker.

5. Jeg skal lese minst ti bøker av forfattere fra andre verdensdeler enn Europa og Nord-Amerika.
Jeg har strengt tatt ikke nådd dette målet. Jeg har lest to bøker fra Kina, en fra hvert av følgende land: India, Sør-Korea, Vietnam og Nigeria. Det er seks bøker fra andre verdensdeler. Og det er for dårlig. Heldigvis har jeg startet "les en bok fra hvert land i verden"-prosjektet, som vil føre til at jeg utvider horisonten min. På den positive siden har jeg lest en god del bøker fra mer eksotiske europeeiske land: Tsjekkia, Albania, Nederland, Ukraina, Ungarn og Finland (ja, nå ser dere hva jeg regner som eksotisk).

6. Jeg skal lese minst 20 bøker fra 1001-listen.
Fasiten ble 17 bøker, som er nært mål, men likevel ikke godkjent.

7. Jeg skal lese minst ti bøker på Kindle.
Dette trenger absolutt ikke å være et mål for 2012, for det er ikke en utfordring. Jeg har lest flere enn ti og kommer garantert til å gjøre det samme til neste år.

8. Jeg skal lese 100 bøker i løpet av året og anmelde alle på bloggen.
Nei, det går nok ikke. I november var jeg sikker på at jeg skulle nå første del av målet. Jeg hadde 93 bøker og over en måned på å fullføre målet. Men desember har vært en laber lesemåned, og målet virker noe uoppnåelig nå. Jeg må lese fem bøker på fem dager. Når det gjelder omtaleskriving er jeg ikke i nærheten av målet, da det er en rekke bøker jeg ikke har skrevet om. Jeg skal forsøke å få til korte samleomtaler før nyttår, men det spørs om jeg rekker gjennom alle.

9. Jeg skal lese 52 noveller på 52 uker.
Jeg falt desverre av novelleutfordringen i vår en gang, men jeg koste meg med de novellene jeg leste, og skal uten tvil fortsette å lese noveller i 2012, selv om det nok blir færre enn en i uken.

10/11: A til Z tittel- og forfatterutfordring.
To utfordringer jeg to med på gøy, og jeg er ikke så langt unna mål. De eneste tittelbokstavene jeg mangler er Q, X, Y og Z. Av forfattere mangler jeg etternavn som begynner på F, U, V, X og Y.

Lesemål for 2012 kommer i morgen eller onsdag, og i år skal jeg planlegge dem nøye.

4 kommentarer:

 1. Jeg hadde også planer om å lese 52 noveller, men kom aldri helt i gang med det forsettet. Er spent på lesemålene dine for 2012.

  SvarSlett
 2. Kanskje har du ikke nådd målene du satte deg, men det virker som om du har lest mye bra og variert i år. Det har i hvert fall vært fryktelig mange gode tips å finne på bloggen din, og som vanlig sukker jeg tungt over alt jeg ikke har tid til å lese.

  Jeg venter i spenning på hvilke mål du skal ha i 2012, selv om jeg vet noen av dem allerede.

  SvarSlett
 3. Jeg røyk ut på de fleste målene mine, og lurer litt på hvordan jeg skal gjøre det til neste år... Vi får se :)

  SvarSlett
 4. Bokelskerinnen: Det er ikke alltid så lett å komme i gang, men jeg kan likevel anbefale deg å lese noveller. Det finnes mye bra. Trenger ikke å lese en i uken =)

  Line: Jeg har uten tvil lest mye bra, så jeg kan nesten ikke annet enn å si meg fornøyd med året, selv om jeg ikke kom i mål med alle utfordringene.

  Heksa: Konkrete mål, kanskje ikke altfor ambisiøse. Det er nok tingen.

  SvarSlett