20.08.2011

Ukens anbefaling

Nytt fast innlegg: ukens anbefaling. Jeg anbefaler bøker fra lister, land eller fra ulike sjangre, også ber jeg dere anbefale en bok fra samme liste, samme land eller innenfor den samme sjangeren. Dere velger selv om dere vil anbefale en bok direkte til meg i kommentarfeltet mitt, eller om dere vil skrive om en bok på deres egen blogg og be andre om flere anbefalinger.

Uke 1: Anbefal en bok fra 1001-listen.

Min anbefaling er nummer 71 på 2006-listen: "Frankenstein", skrevet av Mary Shelley.

En tragisk historie, på alle måter.

"I am malicious because I am miserable. Am I not shunned and hated by all mankind? You, my creator, would tear me to pieces, and triumph; remember that, and tell me why I should pity man more than he pities me?"


Som leser får jeg sterk sympati for skapningen til Frankenstein. I boken får han lite, eller rettere sagt, ingen sympati fra noen, annet enn en blind mann. En mann som kun kan oppfatte handlingene og ordene til skapningen, men ikke se hans utseende. Frankenstein avviser skapningen, samfunnet avviser ham. Han er alene. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor han handler som han gjør. Likevel kan det ikke godtas.

Frankenstein selv er drevet av ønsket om å prestere, om å oppnå målene sine. Det driver ham til vanvidd og gjør at han glemmer alt og alle. Han klarer ikke å kombinere ambisjoner med å opprettholde menneskelige forhold. Han ser ikke problemene med dette før det er for sent.

Begge karakterene er komplekse og interessante og de er grunn nok til å lese denne boken. Andre grunner vil du oppdage etter hvert som du leser. Hvis du vil vite mer om boken kan du lese omtalen min eller lese om den på wikipedia.


Hvilken bok fra 1001-listen vil dere anbefale? Skriv en kommentar, eller legg igjen et link med eget blogginnlegg!

10 kommentarer:

 1. Denne har jeg veldig lyst til å lese. Jeg begynte å høre den som lydbok i sommer, men jeg avbrøt fordi jeg ikke klarte å bestemme meg for om den er best å lese selv eller ikke.

  Min anbefaling er Henry Fieldings "Joseph Andrews" (1742). Den er utrolig morsom!

  SvarSlett
 2. Les den selv!

  Takk for anbefaling. Joseph Andrews er en ukjent tittel for meg, men jeg fant den gratis til Kindle =) Hørtes utvilsomt ut som en bok for meg. Etter for mye moral i Louisa May Alcotts bøker blir det deilig med en bok som ikke blindt godtar at det flertallet regner som god moral faktisk er det. Blir spennende å se om jeg liker humor fra 1700-tallet.

  SvarSlett
 3. Dette er jo en kategori hvor det finnes mange alternativer, men jeg tror jeg vil anbefale Et rom med utsikt av E.M. Forster
  http://twotn.blogspot.com/2011/05/bokanmeldelse-et-rom-med-utsikt-av-em.html

  SvarSlett
 4. Min anbefaling er the Haunting of Hill House av Shirkey Jackson. Den passer perfekt å lese på en mørk kveld på høsten. God skrevet, passelig nifs og creepy og vanskelig å legge fra seg!

  SvarSlett
 5. Jeg anbefaler Stormfulle Høyder av Emily Brontë. Mørk og gotisk roman om lidenskap, galskap og sjalusi - elsker den!

  SvarSlett
 6. Stormfulle høyder er fantastisk :)

  SvarSlett
 7. Aiaiai, en anbefaling fra de 1001? Hard one. Altfor mange av mine favoritter befinner seg på den lista. Jeg tror jeg lar valget falle på "Taus Himmel" av Shusaku Endo. Den gjengir historien til en portugisisk jesuitt som drar til 1600talls Japan for å misjonere. En vakker historie om tro, tvil, makt og avmakt. Veldig sterk.

  SvarSlett
 8. Oj, her kom det mange tips. Jeg skal se nøye på dem alle. Takk =)

  Haruhi: Jeg lurer faktisk på om du har tipset meg om Shusaku Endo tidligere, for jeg har Taus Himmel på ønskelisten min på bokelskere. Jeg har veldig lyst til å lese den, men jeg er usikker på om jeg klarer å få tak i den. Tror det var vanskelig, ihvertfall på norsk. Skal se om ikke det er mulig å få tak i et engelsk eksemplar =)

  Stormfulle Høyder har jeg lest, og jeg var nok ikke like begeistret som dere. Språket og beskrivelsene av landskapet var bra, god stemning. Ellers var det ikke mye jeg falt for.

  SvarSlett