10.06.2012

Mini-samlesing: The Great GatsbyHvor mange har fremdeles til gode å lese den velkjente klassikeren The Great Gatsby, skrevet av F. Scott Fitzgerald? Jeg er en av dem som lenge har vurdert det, men som aldri har kommet så langt. Denne sommeren er det på tide. Jeg vet at det er mange som er med i Line sin lesesirkel og dere har vel foreløpig nok med å komme dere gjennom Anna Karenina. Men jeg foreslår likevel en mini-samlesning av The Great Gatsby, med bloggdato enten lørdag 30. juni eller søndag 1. juli. Det er en uke etter at vi skal skrive om Anna Karenina, og mer tid trenger vi nok ikke på den lille flisen til Fitzgerald.

Amazon skriver følgende om boken:

"In 1922, F. Scott Fitzgerald announced his decision to write "something new--something extraordinary and beautiful and simple + intricately patterned." That extraordinary, beautiful, intricately patterned, and above all, simple novel became The Great Gatsby, arguably Fitzgerald's finest work and certainly the book for which he is best known. A portrait of the Jazz Age in all of its decadence and excess, Gatsby captured the spirit of the author's generation and earned itself a permanent place in American mythology. Self-made, self-invented millionaire Jay Gatsby embodies some of Fitzgerald's--and his country's--most abiding obsessions: money, ambition, greed, and the promise of new beginnings. "Gatsby believed in the green light, the orgiastic future that year by year recedes before us. It eluded us then, but that's no matter--tomorrow we will run faster, stretch out our arms farther.... And one fine morning--" Gatsby's rise to glory and eventual fall from grace becomes a kind of cautionary tale about the American Dream.

It's also a love story, of sorts, the narrative of Gatsby's quixotic passion for Daisy Buchanan. The pair meet five years before the novel begins, when Daisy is a legendary young Louisville beauty and Gatsby an impoverished officer. They fall in love, but while Gatsby serves overseas, Daisy marries the brutal, bullying, but extremely rich Tom Buchanan. After the war, Gatsby devotes himself blindly to the pursuit of wealth by whatever means--and to the pursuit of Daisy, which amounts to the same thing. "Her voice is full of money," Gatsby says admiringly, in one of the novel's more famous descriptions. His millions made, Gatsby buys a mansion across Long Island Sound from Daisy's patrician East Egg address, throws lavish parties, and waits for her to appear. When she does, events unfold with all the tragic inevitability of a Greek drama, with detached, cynical neighbor Nick Carraway acting as chorus throughout. Spare, elegantly plotted, and written in crystalline prose, The Great Gatsby is as perfectly satisfying as the best kind of poem."


Legg igjen en kommentar hvis du vil være med å lese boken. Den er kort, og den er forhåpentligvis god.

15 kommentarer:

 1. Velkommen igjen!

  Eg leser "Anna Karenina" i ein fart som gjer alle andre misunnelige, og har ca 340 sider igjen. Eg er absolutt med og leser "The Great Gatsby"; har ei tynn lita flis av ei bok i hylla mi. For meg passer det best med innlegg søndag, då eg er vekke mesteparten av lørdagen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk =)

   Jeg er spent på hvor mye tid jeg kommer til å bruke på Anna. Sist gang tok det meg to måneder, men da var jeg under 18 og ikke vant til å lese i nærheten av like mye og ofte som jeg leser nå.

   Da sier vi søndagen. Bra du er med, det var i utgangspunktet bare deg jeg hadde tenkt å lure med, men så ville Clementine lese den om igjen, og da fant jeg ut at jeg liksågodt kunne sende ut en allmenn invitasjon ;)

   Slett
  2. Hehe, takk for det:-) Eg trur eg har nemnt at eg ikkje har lest den, så det passte fint:-)

   Det går sikkert greit. Ifølge Goodreads begynte eg på AK for ca 40 dager siden, og eg har nå ca 300 sider igjen. Med ditt lesetempo og ferie i tillegg så trur eg ikkje du sliter;-9

   Slett
 2. Ja, hvorfor ikke. Jeg har den i bokhylla, men har aldri lest den. Og samlesning er gøy. Jeg er med.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er god =) Får håpe vi liker den bedre enn de som kommer med advarsler. Uansett, en tynn flis kan man komme seg gjennom selv om den er dårlig.

   Slett
 3. Jeg leste den for lenge siden, men det kan hende at jeg blir med og leser den på nytt.

  SvarSlett
 4. Flott idee:) Jeg har dessverre ikke tid å være med denne gangen:) Er med på norsk fantasy lesning hos bloggeren Bokstavelig talt itillegg til Lines Lesesirkel:) Og har mye igjen av Anna Karenina:) Men ønsker deg en fin søndag!:) Kos dere med samlesningen som skal delta:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha ja, det er nok av samlesninger å bli med på for tiden. Vi bør vel takke Knirk for den geniale ideen =D

   Kos deg med norsk fantasy og Anna K. Jeg skal snart gjenlese sistnevnte =)

   Slett
 5. Å, la nå aldri en tynn bok lure dere! Ha ha ha... Neida. Jeg likte nemlig boka så dårlig at jeg brukte en evighet på den (var pensum, så jeg MÅTTE). Heldigvis for dere er det flere som liker den, så DET går sikkert bra. Sånn, det var dagens peptalk ;) He he

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, får håpe vi liker den bedre enn du gjorde. Jeg har vært skeptisk til den lenge, det er grunnen til at jeg ikke har lest den. Men jeg var også skeptisk til Hemingway og Steinbeck før jeg leste The Old Man and the Sea og Of Mice and Men, så jeg føler Fitzgerald fortjener en sjanse =)

   Slett
 6. Jeg hadde den også på pensum for ca 10 år siden og likte den svært dårlig. Men jeg leste den gamle norske oversettelsen, og har lyst til å se om jeg misliker den like sterkt hvis jeg leser originalen. Kanskje det har noe å si? :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er ti år eldre og dermed også mye klokere. Det vil nok gi et helt annet perspektiv på boken. Denne gangen digger du den!

   Øh, det var, som Anja skrev, dagens peptalk. Egentlig aner jeg ikke hva noen av oss kommer til å synes om den i og med at jeg ikke har lest den eller sett filmatiseringer. Men, det er verdt et forsøk. Og liker du den ikke kan du klage til alle som skriver om den ;)

   Slett
  2. Eg har bevisst unngått filmatiseringer, men har tenkt lenge at den skulle vore lest, for ny filmatisering kjem om ikkje altfor lenge;-)

   Slett
 7. Imponerende liten bok, gleder meg veldig til å lese den igjen! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gleder meg til å lese den for første gang og håper inderlig at jeg blir like begeistret som deg =)

   Slett