26.11.2011

The Shining

Forfatter: Stephen King
Utgivelsesår: 1977
Forlag: New English Library
Språk: Engelsk
Sidetall: 497
ISBN: 9780450040184

USA

Jack Torrance sitt temperament og hans forkjærlighet for alkohol har vært roten til en rekke problemer, både for hans arbeidssituasjon og for livet med familien. Konen trenger snart ikke flere grunner til å gå fra ham, og sønnen har skjønt at faren har en "mørk" side, som ødelegger familieidyllen. Jacks eneste mulighet til å holde familien samlet er å slutte å drikke. Ved hjelp av en venn får han seg en jobb som vaktmester på et hotell i Colorado. Hotellet står tomt i vintersesongen, og da finnes det ikke en dråpe alkohol i hele bygningen. Dermed får Jack et hav av tid til å bruke på familien og på å skrive et skuespill, helt uten forstyrrelser og fristelser. Sønnen, Danny, har spesielle evner til å skjønne hva andre mennesker føler og tenker og han kan også få glimt av fortiden og fremtiden. Han skjønner raskt at hotellet har en rekke grusomme hendelser i sin fortid, og er redd for at det kan skje noe grusomt mens familien hans er der.

Jeg ble overrasket over hvor god og kompleks denne historien var. I utgangspunktet forventet jeg en enkel historie med vekt på å skremme leseren med overnaturlige hendelser. Den faktiske historien handler i stedet om en familie på bristepunktet, om en mann som i utgangspunktet elsker familien sin og vil dem vel, men som ikke klarer å kontrollere egne impulser. Danny får med seg at ordene "skilsmisse" og "selvmord" har vært i tankene til foreldrene, og han skjønner at begge ordene innebærer katastrofe for familien, selv om han ikke vet hva de betyr. Konen strever med motstridende følelser: hun vil støtte mannen og beskytte sønnen, men hva skjer når mannen blir en fare for sønnen?

Jack sliter med skyldfølelse overfor konen og sønnen. I et raseriutbrudd noen år tidligere brakk han armen til Danny. Han skulle bare riste ham litt, men hans grep var sterkere enn antatt. Samtidig som skyldfølelsen gir ham motivasjon til å bli en bedre far så ligger temperamentet å lurer. Da det begynner å skje uforklarlige hendelser på hotellet og Danny blir skadet er det umiddelbart Jack som får skylden. Jack føler at konen aldri kan tilgi ham for det som skjedde med armen til Danny og blir rasende på det han mener er urettferdig behandling. Hvordan kan han bli en bedre mann når konen nekter å stole på ham? Dette raseriet gjør ham mottakelig for hotellets innflytelse.

Boken inneholder en rekke overnaturlige elementer, som gjør den siste delen av boken svært skremmende. Men hendelsene forklares både gjennom informasjon om hotellets tidligere historie, og gjennom informasjon om families bakgrunn. Leseren forstår hvorfor handlingen utvikler seg som den gjør - i motsetning til i filmen hvor ingenting blir godt forklart. Jeg så filmen like etter at jeg var ferdig med boken og ble sjokkert over hvor dårlig den var i forhold til boken. Og da snakker jeg om Stanley Kubrick sin film laget i 1980. Jeg har alltid tenkt på den som en klassiker, uten at jeg har sett hele filmen tidligere, men nå forstår jeg ikke hvorfor andre regner den som er klassiker. Til og med samboeren min som ikke har lest boken mente det var en del å pirke på i filmen (spesielt slutten av filmen). Jeg regnte meg at jeg ikke var den eneste som mislikte filmatiseringen og gikk på nettet etter å ha sett filmen ferdig for å lese andres meninger. Da fant jeg ut at Stephen King faktisk var særdeles misfornøyd selv. "...I would do every thing different". Noe han faktisk gjorde på slutten av 90-tallet, da han lagde en miniserie basert på sin egen bok.

Konklusjon: les boken eller se filmen. Ikke gjør begge deler. Jack i filmen er en usympatisk, grusom mann og hans oppførsel blir ikke forklart tilstrekkelig. Jack i boken er en helt annen karakter, vel verdt å bli kjent med.

13 kommentarer:

 1. Jeg har ventet på at du skulle skrive om denne. Det er ingenting som er enkelt med historiene til Stephen King, forventer man seg lett, overnaturlig spenning blir man skuffet. Jeg synes forøvrig filmversjonen til Kubrick er den beste, selv om karakteren Jack er noe overdrevet. King kan bøker, men ikke alltid film.

  Det kommer forøvrig en oppfølger til boken snart som vil ta for seg Dannys historie videre, det er den romanen King jobber med nå.

  SvarSlett
 2. Kjøpte den til kindle, men tør ikke å lese den før i juleferien når jeg kommer hjem til fullt hus og hunder.

  SvarSlett
 3. Jeg forventet meg lett, overnaturlig spenning, men jeg ble ikke skuffet, for boken var så mye mer en forventet. Jeg har ikke sett miniserien til King, men det skal jeg gjøre etter hvert. Filmen til Kubrick fungerte ikke for meg.

  Oppfølgeren leser jeg mer enn gjerne, og jeg har også lyst til å lese mer av King. Har du planer om å lese hans nyeste? Den virker meget interessant.

  SvarSlett
 4. Monika: Jeg måtte lese den på dagtid, eller når samboeren min var hjemme. Tør ikke å lese slike bøker på kvelden når jeg er alene. Tror nok du har en god plan, fullt hus er fint =)

  SvarSlett
 5. Har du lest Carrie? Jeg likte den når jeg var ung - leste en del King da helt til det ble for skummelt.

  SvarSlett
 6. Uæææh! Er filmen til Kubrick basert på en Stephen King-bok!? Det er helt nytt for meg! :-O ÅÅå, så LITE jeg vet!

  SvarSlett
 7. @labben: Ja, har kjøpt den nyeste i innbundet men det blir kindleversjon også, når en bok er så tykk som denne er den vanskelig å lese på sengekanten og på toget. Men vet ikke om jeg leser den eller The Stand først.

  Hvis jeg skal anbefale noe av King, blir det Bag of Bones - skummel spøkelseshistorie, eller Salem's lot ( Twilight - vampyrene blir rene prinsesser i forhold). ovellesamlingen Night Shift er også veldig god. Jeg er mest glad i det eldste han har laget, selv om jeg har igjen å lese mange av bøkene hans.

  Carrie er også veldig bra.

  SvarSlett
 8. Monika: Jeg har ikke lest Carrie, men den har nå havnet på leselisten i og med at både du og Bokelskerinnen trekker den frem. The Shining er faktisk min første King-bok.

  Kathleen: Haha jeg oppdager stadig nye ting jeg ikke vet, sånn er livet ;) Når du er 60 kommer du sikkert til å tenke det samme: ÅÅå, så LITE jeg vet!

  Bokelskerinnen: Jeg planlegger også å kjøpe den til Kindle - den er perfekt for mursteiner. Men Bag og Bones virker ikke dum, tror nok jeg prøver den først =D Takk for tips!

  SvarSlett
 9. Flott omtale, Labben. Jeg har ikke lest boka ennå, men jeg har sett filmen til Kubrick og likte den veldig godt. Jeg har også sett mini - serien til King, og den imponerte ikke - er enig med Bokelskerinnen at det er skrivingen som er Kings sterke side. Boka står i hylla, og jeg skal lese den etterhvert (og være forberedt på at den er annerledes enn filmfavoritten min :-)).

  SvarSlett
 10. Silje: Takk =) Jeg likte som sagt ikke filmen til Kubrick, men jeg hadde nok likt den bedre hvis jeg ikke hadde lest boken. Håper ikke jeg blir like skuffet over miniserien som deg, men jeg har uansett fått en god leseropplevelse av Stephen King =) Han imponerte mer enn forventet!

  SvarSlett
 11. Denne skal jeg lese. Jeg mener å ha sett den i mammas bokhylle, men har ikke hatt noen formening om hva jeg kan forvente meg før nå. Filmen så jeg for snart tjue år siden, og kan ikke huske at den gjorde særlig godt inntrykk. Det du skriver om forskjellen mellom bok og film synes jeg derfor høres meget lovende ut. Men den må nok vente til sommerferien og lyse sommernetter, for dette er neppe en bok jeg bør lese i mørketiden.

  SvarSlett
 12. Har sett the shining og har lenge hatt lyst å lese boka bak filmen. Kanskje jeg skal prøve meg på den neste år. Har en god del på lese listen min:)

  SvarSlett
 13. Line: Leser du den på terassen i solen er du nok ganske trygg =)

  Nina: Uff ja, jeg tror at vi bokbloggere alle lider av leselistemani. Vi må få med oss alle tips og må lage lestelistene lengre og lengre, for så å klage over at vi aldri får lest alt. Vi har i det minste hverandre å klage til =)

  SvarSlett