05.09.2011

På bokmøte i Bergen

Hver høst arrangeres det bokmøter over hele landet, og vi som jobber i bokhandel eller på biblioteker er så heldige å bli invitert. Noen forlag slår seg sammen og presenterer bøkene sine på samme sted, samme kveld, mens de største forlagene trenger hele kvelden til å fortelle om egne publikasjoner. For de av oss som deltar er det en kveld med god mat, gratis vin og en rekke spennende bokpresentasjoner. Dessuten får vi med oss hjem en pose full av høstens kommende utgivelser. Og hvilken bokelsker kan vel motstå det?

I kveld var det Juritzen, Bazar og Front Forlag som presenterte sine høstlister på Hotell Norge i Bergen. Front Forlag var kveldens store overraskelse for min del. De gir hovedsakelig ut historiske romaner, i tillegg til noen skjønne barnebøker og (denne høsten) en krim. Det var en artig danske som skålte ofte som presenterte bøkene, og jeg har merket meg flere som skal på leselisten. John Boyne har skrevet en bok som handler om en seksten år gammel gutt som i 1915 redder livet til et medlem av Russlands Tsar-familie. Den tar for seg denne turbulente perioden i Russlands historie frem til Tsarens fall. Jeg har en engelsk utgave i bokhyllen, som heter "The House of Special Purpose", men den kommer altså også ut på norsk, med tittelen "Hendelsenes Hus". Front gir også ut bøkene om Alexander den store, skrevet av Valerio Massimo Manfredi og Imperium-serien av Sam Barone, bøker jeg har lyst til å lese. Dessuten gir de, som sagt, ut en krimbok, nemlig "Kråkejenta" av Eriksson og Sundquist. Svensk krim - første i en trilogi - som virket lovende selv for en krimskeptiker som meg. Jeg kommer tilbake med mer om den etter å ha lest den.Bazar hadde spesielt en utgivelse som jeg gleder meg til å lese, skrevet av en norsk debutant. "Naken i Hijab" er skrevet av Gunn Marit Nisja og handler om kjærlighet og kulturkollisjon. En norsk jente forelsker seg i en egyptisk mann og gifter seg med ham. Men klarer hun å leve i et samfunn som er så annerledes enn det norske? Nisja var til stede på bokmøte og leste et utdrag fra boken som var grusomt, men vakkert skrevet. Jeg går ikke inn på hva det handlet om, men det var brutalt å høre på for meg som er ny hundeeier. Jeg har sikret meg et signert eksemplar, og håper boken står til forventningene. Omtale kommer nok ganske snart.

Cecilia Samartin var også til stede og leste et utdrag fra sin nye bok, "La Peregrina". Forfatteren virket veldig sympatisk og koselig, men mitt eksemplar går til en kollega, for bøkene hennes er desverre ikke helt i min gate. For de som liker bøkene hennes kan jeg anbefale å høre henne lese sine egne bøker (hvis det finnes lydbokutgaver hvor hun leser egne bøker), for hun hadde fin innlevelse og en behagelig stemme å høre på.

Vin, mat, bøker og godt selskap gjorde dette til en fin høstkveld i Bergen. Dessuten var jeg så heldig å vinne et lesebrett. Fem av oss ble trukket ut til å komme opp på scenen hvor vi fikk et utvalg titler som vi skulle finne riktig forfatternavn til. Vi var litt skeptiske alle mann (opp på scenen uten anelse om hva vi skulle gjøre var skummelt), men gøy var det likevel. Spesielt siden jeg vant =)

9 kommentarer:

 1. Jeg vil også jobbe i bokhandel!!! Mamma gjør det, og jeg er veldig misunnelig ;)

  Gratulerer med lesebrett!

  SvarSlett
 2. "Hendelsenes hus" høyres spennande ut! Gratulera med lesebrett:-)

  SvarSlett
 3. Hei :)
  Den sjarmerende dansken er forlagssjefen i Front. Han plukker selv ut de titlene forlaget hans skal fronte.
  De pleier å være flinke med barnebøker :)

  De skal ikke ha høstmøte i Oslo i år. De har champagnefrokost ved oppstart av Oslo Bokfestival - men da er jo jeg på jobb ... :(

  SvarSlett
 4. Det høres veldig spennende ut! Gratulerer med lesebrett! :D

  SvarSlett
 5. Heksa: Det er mye kjekt som følger med det å jobbe i bokhandel. Uten tvil den beste jobben jeg har hatt så langt =)

  Elida: Enig. Jeg gleder meg til å lese den. Takk!

  Camilla: Han er flink til å plukke gode titler, jeg gleder meg til å lese flere av Front sine bøker =)

  Champagnefrokost hørtes ut som et genialt konsept, synd du ikke får bli med. Merkelig at det ikke blir høstmøte i Oslo - jeg har egentlig regnet med at alle forlagene har høstmøter i Oslo.

  Julie: Takk =)

  SvarSlett
 6. Hei og takk for sist! Håper det er greit at jeg linker til bloggen din på facebooksida mi. Klem Gunn Marit Nisja.

  SvarSlett
 7. ...Og så tror jeg champagnefrokosten i Oslo liksom ER høstmøtet? :S

  SvarSlett
 8. Takk for sist. Det var et artig bokmøte =)

  Det er kjekt å høre fra en forfatter - hvordan er tilværelsen som romandebutant? Utdraget du leste fra boken din pirret nysgjerrigheten min, jeg gleder meg til å lese den. Jeg kommer til å skrive en omtale her på bloggen når den er lest.

  Det er bare kjekt at du linker til bloggen =)

  Lykke til videre med høstmøter, salg og alt annet en romandebutant får være med på. Det er nok mange i bokbloggverden som misunner deg.

  SvarSlett
 9. Tilværelsen som romandebutant er bare herlig, en stor kontrast til de to årene med skriving, redigering, konsulentuttalelser, tvil og usikkerhet som lå foran. Glad jeg ikke skjønte på forhånd hvor mye jobb det er! Men selvfølgelig også utrolig givende.
  Tusen takk for at du vil skrive omtale, da krysser jeg bare fingrene for at du får noen fine timer med boka mi :D Her er forresten gruppa hvor jeg linker til bloggen din:

  http://www.facebook.com/pages/Gunn-Marit-Nisja-b%C3%B8ker-og-skriving/109597199108088

  SvarSlett