02.02.2011

Bokgeografi

Jeg forvillet meg nylig inn på en svensk bokblogg, og oppdaget et gøyalt konsept. Hver onsdag svarer deltakerne (diverse bokbloggere) på tre spørsmål knyttet til et spesifikt land. Jeg satser på at det er åpent for alle, og henger meg på. Håper svenskene er like vennligsinnet til kopiering av gode ideer som de norske bokbloggerne er =)

Denne uken tar de for seg Chile. Jeg, som ikke har lest nok til å ta for meg Chile enda, begynner med ett annet land. Og folkens, her er det bare å slenge seg på. Skriv ditt eget innlegg, eller kommenter mitt med egne svar. Siden ideen kom fra en svensk bokblogg begynner jeg med Sverige.

1. Fortell om en bok du har lest som utspiller seg i Sverige eller som er skrevet av en forfatter med tilknytning til Sverige.
Jonas Jonasson er en gud! En veldig veldig morsom gud! Jeg elsker "Hundreåringen som Klatret ut gjennom Vinduet og Forsvant", og jeg tror det må være den beste svenske boken jeg har lest noensinne. Jeg skjønner godt at den har blitt et fenomen i Sverige.

2. Fortell om en forfatter som på ett eller annet vis har tilknytning til Sverige. Koblingen kan være så søkt som du bare vil, men forklar valget.
Øystein Runde har laget en tegneserieroman kalt "De Fire Store", hvor Ibsen, Bjørnson, Kielland og Lie er med i en opposisjonell gruppe som ønske å oppløse den svensk-norske unionen og kjemper mot kjøttetende zombieroboter. Her harseleres det en del med svenskene. Sær bok, ganske morsom inniblant.

3. Fortell om en bok av en forfatter med tilknytning til Sverige som du ikke har lest, men som du er nysgjerrig på.
Jeg leste "Potensgiverne" av Karin Brunk Holmqvist og er i grunn ganske nysgjerrig på om hennes andre (oversatt til norsk) er like fornøyelig som den første. Dette er lettleste, noe overfladiske bøker, men den første var koselig og morsom. En fin bok å finne frem når man trenger pause fra tyngre litteratur. Jeg satser på at "Rapsgubbene" morer meg like mye som "Potensgiverne". Svenskene er ofte god på humor.

Neste onsdag tar jeg for meg et nytt land. I mellomtiden må dere gjerne bidra med deres egne kandidater fra Sverige (eller Chile hvis dere følger svenskene).

3 kommentarer:

 1. Jeg leste nettopp "Rapsgubbene", og... uhm, den var enkel, men det var jeg forberedt på, og den var litt søt, men det var alt. Den var verken spennende, spesielt morsomt, skummel, interessant, og den hadde slettes ikke noe godt språk. Så jeg synes det var helt meningsløst å lese den.

  Men uansett, den første boka jeg tenker på når jeg tenker på Sverige, er "Drømmefakultetet" av Sara Stridsberg! Den leste jeg tilogmed på svensk! (Også jeg som egentlig ikke har noe til overs for svensk.)

  Også tenkte jeg på Beate Grimsrud, for hun er det heller ikke så lenge siden jeg har lest.

  SvarSlett
 2. SV: tror det var Bokklubben.no som hadde "Lillelord" på salg :)

  SvarSlett
 3. Morsomt konsept. Hiver meg på en av de nærmeste dagene hvis jeg rekker det =)

  SvarSlett