10.05.2010

Favorittforfattere

Hvis noen spør meg om hvilke bøker som er mine favoritter så har jeg ikke vanskelig for å svare. Det blir gjerne en lang liste å ramse opp, men jeg trenger så vidt å tenke meg om før jeg pøser ut svar. Men er det flere enn meg som sliter med en gang spørsmålet ikke går på favorittbøker, men heller favorittforfattere? Hvilke kriterier skal man vektlegge når man snakker om de beste forfatterne?


Jeg prøver å lese variert, og av den grunn er det mange gode forfattere jeg kun har lest en bok av. Disse bøkene kan fint bli mine yndlingsbøker, men kan forfatterne bli mine favorittforfattere etter den ene boken? Når det gjelder antall syns jeg man burde lest minst to bøker av en forfatter før man kan kalle dem favoritt. Uten å gjøre det blir det vanskelig å dømme om forfatteren var en "one hit wonder" eller om han/hun virkelig har mange gode historier å dele. Unntaket må bli når forfatteren ikke har skrevet mer enn en bok, f.eks. de som blir utgitt i sen alder, og dør før de rekker å skrive en ny bok. Så vidt jeg har skjønt var det tilfelle for forfatteren som skrev Guernsey Forening for Litteratur og Potetskrellpai, Mary Ann Shaffer.

Hvilke andre kriterier er viktig? Er det nok å skrive gode historier eller må forfatterne også ha et fantastisk språk? Kan forfattere som skriver spennende litteratur som egentlig ikke har noe spesifikt budskap bli favoritter, eller må de gi oss noe å tenke på for at vi kan gi dem favorittstatus?


Jeg har fundert på dette med favorittforfattere en stund nå, og prøvd å finne ut av hvem jeg kan kalle yndlingsforfattere. To av mine er velkjent og meget populære, og jeg har lest flere bøker av dem begge: J.R.R. Tolkien og J.K. Rowling. Felles for dem er at de har en utrolig fantasi og evne til å gjøre merkelige verdener levende for leserne. Begge forfatterne har vært en del av min verden siden barne-/ungdomstiden. Av nyere favoritter er det tre navn jeg kommer på med en gang: Johan Theorin, Irenè Némirovsky og Mark Haddon - representanter for tre helt forskjellige sjangre. Men alle tre har til felles at språket er enkelt, men svært godt, de holder høy standard gjennom flere bøker, ikke bare en, og bøkene deres inneholder historier som rører meg, som får meg til å le eller gråte, som gjør meg sint eller opprørt, og som får meg til å tenke. Det er intelligente bøker, men de prøver ikke å presse en moral på meg. Andre forfattere som også passer denne beskrivelsen (for meg) er Leo Tolstoy og Douglas Adams.

Det beste med slike forfattere er at de er konsistente. Hver gang jeg plukker opp en ny bok av dem gir det meg en nydelig leseropplevelse. Ikke alle forfattere klarer det, noe briljerer i en bok og skuffer i neste. Slike forfattere kan gi meg favorittbøker, men de kan ikke selv bli favorittforfattere.

Hva er deres kriterier for favorittforfattere, og hvilke forfattere passer de kriteriene?

6 kommentarer:

  1. Jeg tror ikke jeg har noen kriterier for å velge ut favorittforfatter, iallefall ikke noen jeg har tenkt bevisst på. Jeg har forresten nettopp oppdaget en helt suveren forfatter som jeg tror kommer til å bli min favoritt: Amos Oz. Han skriver helt fantastisk godt og evner å skape mange ulike følelser i meg. To andre favoritter fra barndommen er Astrid Lindgren og Mikael Ende. Av norske forfattere har jeg sansen for Carl Frode Tiller.

    SvarSlett
  2. Jeg klarer ikke sånt jeg - selvfølgelig er det forfattere jeg liker bedre enn andre, men allikevel er det vanskelig og kalle dem favorittforfattere.
    Jeg liker godt Jostein Gaarder, men kun om jeg er i rett humør - da kan han jo ikke være noen favoritt?

    SvarSlett
  3. Eg har samme problemet når nokon spør meg om favorittforfattar som favorittbok, det er mange fleire enn ein av begge delar. Listene blir også stadig lengre, både av yndlingsbøker og yndlingsforfattarar.
    Eg må sjølvsagt ha lest meir enn ei bok av forfattaren før ho/han hamnar på yndlingslista, men ei god førstebok kan fort få ein forfattar inn på "potensiell favorittforfattar"-lista mi. T.d. er Nick Harkaway på den medan eg ventar på den vanskelege andreboka.
    Ein del forfattarar som er godt etablert på favorittlista mi er Connie Willis, Ursula Le Guin, Nick Hornby, Markus Zusak, m.fl.

    SvarSlett
  4. Jeg tror, etter overveielse, at mitt eneste kriterium er at forfatteren klarer å skrive meg ut av mitt eget liv; min egen situasjon, uansett hva den måtte være der og da, forsvinner, og jeg eksisterer i hans/hennes verden.

    Med andre ord: Forfattere som kaprer min hele og fulle oppmerksomhet (jeg er et moderne multitaskende menneske) blir lett favoritter.

    Men om det er et kriterium som funker for alle, aner jeg ikke.

    SvarSlett
  5. Jeg har gitt deg en award! Klikk deg inn på bloggen min og se hva det går ut på! :D

    SvarSlett
  6. Kriteriene mine er at jeg må bli fenget av forfatteren, må bli skikkelig dratt inn i handlingen. Blir jeg ikke det, legger jeg fra meg boken og finner en ny en. Jeg mener også at man bør ha lest mer enn bare en bok av en forfatter for å kalle forfatteren en favoritt. Min absolutte favoritt forfatter er J.K Rowling. Bøkene om Harry Potter har fulgt meg i snart 10 år nå, og jeg blir like oppslukt hver gang jeg leser dem. Av andre forfattere syns jeg Stieg Larsson er fantastisk, og jeg er også veldig glad i L.J Smith, Charlaine Harris og Dan Brown.

    SvarSlett