12.05.2010

Spørsmål om lesevaner

Spørsmålene under sirkulerer på diverse bokblogger, og jeg vil også være med. Her kommer dermed litt om mine lesevaner og preferanser:

Som leser er jeg: Varierer fra bok til bok. Har en tendens til å lese spennende partier altfor raskt, slik at jeg gjerne ikke får med meg alt skikkelig. Det er nysgjerrigheten min som driver meg fremover, og får meg til å lese kjapt. Kanskje likegreit at jeg leser lite krim. Gode romaner nyter jeg, stormer ikke gjennom, men leser ofte lenge om gangen. Enkelte bøker er umulig å legge fra seg. Gir fort opp hvis en bok ikke fenger - kan bety at jeg har gått glipp av gode bøker, burde holde ut litt lenger.

Som blogger er jeg: Ivrig, men langsom. Tar tid å skrive anmeldelser, er litt for pirkete. Stresser med å unngå å skrive for "stivt". Vant til å skrive akademiske tekster, noe som gjør overgangen til blogging og mer uformelt språk litt trøblete. Men blogging er gøy, kjekt å være litt uformell =)

Sist leste bok: Tordengudens Sønn av Arto Paasilinna

Sist kjøpte bok/bøker: Oscar Waos Makeløse Liv (Junot Diaz), Det Siste Kongeriket (Bernard Cornwell), The Lake of Dead Languages (Carol Goodman)

Favorittkrimforfatter: Johan Theorin og Colin Dexter

Jeg leser alt av: Irenè Némirovsky, Mark Haddon, Douglas Adams, J.R.R. Tolkien, Erlend Loe og Leo Tolstoy

Jeg leser helst ikke (genre/forfatter): Sci-fi og krim

I hylla for faglitteratur leter jeg etter: Bøker om politiske systemer, demokratisering, politisk historie, Latin-Amerika, Russland, autoritære regimer og diverse andre sampol relaterte bøker

I tillegg til norsk leser jeg gjerne: Engelsk. Er verken glad i nynorsk, svensk eller dansk. Danskene skriver på en merkelig måte, og bruker komma på de særeste steder

Øverst i min å-lese-stabel ligger akkurat nå: Uff, det er altfor mange. Blant annet: Ville Detektiver (Roberto Bolano), The Master and Margarita (Mikhail Bulgakov), Le Bal (Irenè Némirovsky), T.S. Spivets Utvalgte Verker (Reif Larsen) og A Tale of Two Cities (Charles Dickens)

Øverst på min bok-ønkeliste akkurat nå: Blodleie av Johan Theorin. Gleder meg til den er ferdig oversatt, vil ikke lese den på svensk. Men den skal jeg nyte i solen. Kanskje litt feil stemning med sol og sommer når man leser Johan Theorin, men digg blir det uansett.

På antikvariater leter jeg etter: Fine, gamle klassikere. Innbundet. Blir for det meste pocket ellers. Unntaket er nye bøker jeg må ha, og ikke kan vente på (som Johan Theorin).

7 kommentarer:

 1. Dette innlegget minte meg veldig om disse skoledagbøkene jeg (vi?) pleide å ha da jeg var yngre. "Aller helst spiser jeg..." og så videre. Bare at disse spørsmålene jo er perfekt tilpasset boklesere - tenk så mye morsommere det hadde vært å svare på enn alle disse spørsmålene om yndlingsfarge og drømmekjæreste!

  Ser ut som vi har en del overlappende preferanser :) Tolkien og Adams har æresplass i bokhylla, og A Tale of Two Cities står på min TBR også, sammen med en del av de andre du nevner her. Har du lest War and Peace? Jeg likte veldig godt Anna Karenina, men er litt usikker på hva som bør være neste Tolstoy.

  SvarSlett
 2. Jeg elsket skoledagbøker, men spørsmål som dette hadde gjort de enda gøyere ja =) Yndlingsfarge må være et av de kjedeligste spørsmålene man kan få. Litt mer kreativitet burde man kunne forvente av skoledagbøker. Kanskje jeg skal snike litt i de som kommer til høsten for å se om det fremdeles er samme greiene som når vi var små. Men det spørs vel..

  War and Peace har jeg ikke lest. Anna Karenina var min første Tolstoy, og etter det har jeg lest mange noveller av ham. Kan også anbefale romanen Resurrection. Han har mye man kan gripe fatt i som man ikke trenger å bruke måneder på å lese. Men War and Peace skal leses en dag den også, men mulig det ikke blir før studietiden er over (eventuelt en sommerferie). Tror det kan være greit å ta seg god tid og kunne fokusere skikkelig når den skal leses. Anna Karenina var ikke den tyngste boken egentlig, men den var lang og alle de russiske navnene og kallenavnene var forvirrende, følte jeg burde laget ulike slekstre med både fornavn, etternavn og kallenavn for å holde oversikt. Men det gikk jo greit etter hvert som jeg leste og kom inn i det.

  SvarSlett
 3. - ok jeg skal lese Irenè Némirovsky.

  - ellers er jeg som blogger for lat til de fleste utfordringer og som leser kraftig overarbeidet :-)

  - har akkurat begynt på Skumringstimen så det er godt å lese at han er høyt elsket.

  SvarSlett
 4. Jeg stjal like gjerne hele lista og la ut mine svar på bloggen min, jeg. :)

  SvarSlett
 5. Jeg har også videreført denne på bloggen min, kjempebra vandrespørsmål!

  SvarSlett
 6. Jeg stjal den selv :) Gøy å lese svar på andre blogger også.

  SvarSlett