03.11.2013

Jorden rundt på 200 bøker

Et av mine uskrevne mål som leser er å lære mer om kulturer jeg ikke allerede har god kjennskap til. Gjennom skjønnlitteratur kan man få et helt unikt innblikk i verdener som er fjernt fra vår egen, og jeg synes det er synd at jeg ikke er flinkere til å benytte meg av denne muligheten. Jeg har laget meg en utfordring som går ut på å dra verden rundt på 200 bøker, og da jeg oppdaterte utfordringen tidligere i uken oppdaget jeg at jeg kun har lest bøker skrevet av forfattere fra 38 av 203 land. Fordelingen basert på kontinenter ser slik ut:



Europa: 19 land
Asia: 7 land
Amerika: 6 land (hvorav to er nord-amerikanske land)
Afrika: 5 land
Oseania: 1 land

Jeg har med andre ord lest ganske mye og variert fra det europeiske kontinent, men det er også det eneste positive jeg kan trekke ut av denne oversikten. De syv asiatiske landene jeg har lest bøker fra er alle relativt store land med en rekke kjente forfattere: Kina, India, Japan, Pakistan, Sør-Korea, Russland og Tyrkia. Dessuten går det an å argumentere for at Russland i denne sammenhengen bør vurderes som et europeisk land, selv om jeg har kategorisert det som asiatisk. Heldigvis har Julie en egen Asia-utfordring hvor det er mulig å hente mange tips hvis man ønsker å oppdage gode asiatiske forfattere. Jeg har notert meg en del titler derfra. 

Hvis man deler det amerikanske kontinentet inn i Nord-Amerika, Mellom-Amerika og Sør-Amerika har jeg dekket Nord, såvidt vært innom Mellom-Amerika og vært innom tre land i Sør. Som med Asia er forbedringspotensialet for amerikalesning enormt. De afrikanske landene jeg har lest bøker fra er Algerie, Egypt, Nigeria, Sør-Afrika og Zimbabwe, men jeg kun har vært innom Australia fra den siste verdensdelen. 

Nå har dere altså en idé om hvilke land jeg har lest bøker fra, men et annet interessant spørsmål er hvor mange bøker jeg har lest fra hver land. Man kan ikke lese like mange bøker fra hvert sted, det sier seg selv, men jeg har en voldsom overvekt fra Nord-Amerika og Vest-Europa. Mer spesifikt har jeg  i voksen alder lest 51 bøker skrevet av norske forfattere, 65 bøker skrevet av amerikanske forfattere og hele 133 bøker skrevet av engelske forfattere. De eneste andre landene jeg har lest et tosiffret antall fra er Russland (21 bøker), Frankrike (20 bøker) og Sverige (10 bøker). 

Det er helt tydelig at det må en konkret plan til for at jeg skal lese mer variert, så jeg har derfor bestemt meg for at jeg skal lese minimum en bok fra et "nytt" land per måned. Forhåpentligvis vil det føre til at jeg oppdager nye, gode fortellerstemmer jeg ellers ville gått glipp av, uten at jeg får for lite tid til å fortsette å pleie min forkjærlighet for engelske bøker. Det er defintivt ikke bare i den vestlige verden at det finnes strålende forfattere.

44 kommentarer:

  1. 38 er ikke så aller verst da. Mitt resultat ville i alle fall vært rimelig stusslig i forhold (noe som sikkert ville vært tilfelle for de fleste andre vestlige lesere også)... Men bra tiltak! Synes det er kult når folk prøver å utvide horisonten sin litt. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg vet ikke helt hva som er vanlig, det bare virket så lite med 38 av 203. Det er ganske mange land igjen å dekke hehe... Men jeg skal jobbe med oppover :)

      Slett
  2. Baserer du det på kor forfatteren kjem frå, eller kor handlingen foregår? Meget bra tiltak forøvrig:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg baserer det på hvor forfatteren kommer fra. Synes det er enklere siden handlingen i en bok kan foregå på mange forskjellige steder. Men det er enkelte forfattere det er vanskelig å plassere også.

      Slett
    2. Ja, det er eg enig i. Vurderer å kaste meg på dette tiltaket:-)

      Slett
    3. Hvis du gjør det kunne vi jo hatt en liten minisamlesing, hvor vi ikke nødvendigvis leser den samme boken, men velger oss ut en bok i måneden fra det samme landet :) Så kan leserne bli kjent med to forskjellige forfattere fra samme land den måneden.

      Slett
    4. Ja, eg er med på den:-)

      Slett
    5. Ikke dumt. Vi har jo allerede det første landet: New Zealand i november. Eller har du lest noe derfra fra før? Da må vi velge noe annet.

      Slett
    6. Ikkje som eg kan sei på ståande fot, så eg er med på den. Har du kome langt i The Luminaries?

      Slett
    7. Nei, jeg har ikke kommet i gang i det hele tatt. Er vel strengt tatt ikke helt sikker på hvor boken befinner seg. Men jeg kommer diltende etter om en stund ;)

      Slett
    8. Jeg er med på landlesesirkel :)

      Slett
    9. Yay! Hvilket land skal vi velge for november? Skal jo lese The Luminaries, men det kunne kanskje vært greit å velge et annet land enn New Zealand, slik at vi kan velge forskjellige bøker og vise noe av bredden fra et land? Vi kan jo velge korte bøker om det blir lite tid denne måneden :)

      Slett
    10. Eg veit allereie at mine land er veldig begrensa til Europa og USA, så gjerne noko anna enn det. Meir eksotisk; eit land i Asia t.d.

      Slett
    11. For min del holder det bare med New Zealand denne måneden selv om det ikke er sikkert at jeg blir ferdig med the Luminaries. Ellers foreslår jeg et land i Midtøsten. (Spiller ingen rolle om jeg har lest noe fra landet fra før av, tenk på dere selv).

      Slett
    12. Da sier vi New Zealand denne måneden, også tenker jeg at jeg prøver med på Aserbajdsjan i tillegg :)

      Slett
    13. Den er grei:-) Henger meg på Aserbajdsjan om tida strekker til;-)

      Slett
    14. Har bestilt Aserbajdsjanbok, så hvis den kommer før månedsskiftet så er jeg med. Har en stygg følelse av at the Luminaries blir et evighetsprosjekt sammen med Kristin Lavransdatter.

      Slett
    15. Dæven, to mulige ja til Aserbajdsjan hadde jeg ikke forventet. Jeg er usikker på om jeg kommer meg gjennom The Luminaries på en måned med to hjemmeeksamener og en mappeinnlevering, så Aserbajdsjanbok passer med utmerket.

      Slett
    16. Ali og Nino, en kjærlighetshistorie fra Aserbajdsjan: http://booksandmonika.blogspot.no/2013/11/fifty-four.html

      Hva skal vi lese neste måned?

      Slett
    17. Jeg henger litt etter med lesingen siden det har vært en lang ekamensmåned, men jeg har begynt på Ali og Nino jeg også. Omtalen kommer i løpet av desember. Skal skrive ett innlegg for hver dag i desember til og med julaften, som en slags adventskalender. Har skrevet ned ulike tema for hver dag, og trekker en lapp som bestemmer når jeg skal skrive innleggene. Derfor vet jeg ikke helt når den omtalen kommer, men jeg skal lese ferdig boken i løpet av de neste dagene :)

      Du kan velge land for desember om du vil. Bare sjekk at det er et land jeg ikke har lest noe fra enda, og gi meg beskjed om hva det blir.

      Slett
    18. Heldigvis er Ali og Nino lettlest. Håper eksamene har gått bra :) Jeg tenkte at vi gjør det litt systematisk, så da gikk jeg på B, og der ble det Belgia. Jeg skal lese the Sorrows of Belgium av Hugo Claus.

      Slett
    19. Den er grei :) Jeg tror faktisk ikke det er mange belgiske forfattere jeg har hørt om, merkelig nok, men jeg skal lese meg opp og finne noe jeg kan kjøpe til Kindle!

      For første gang i mitt liv har jeg virkelig ingen ide om hvordan eksamenene har gått. Det er ganske merkelig. Og skummelt. Men jeg finner snart ut av det :)

      Slett
    20. Nei, Belgia er ikke et land med mange kjente forfattere (samme med Nederland). Jeg valgte Hugo Claus siden han står på 1001 books lista. Her gjelder det å få inn så mange kryss som mulig! IMPAC Dublin Awards er ei fin pris som har nominerte fra mange land. Går an å finne inspirasjon der også.

      Hva med Cuba i januar og Djibouti i februar?

      Slett
    21. Eller Belgia i januar, Cuba i mars og Djibouti i mai. Blir så mange lesesirkler å holde styr på nå. Og dessuten så man jo leve ved siden av!

      Slett
    22. Belgia i januar, Cuba i mars og Djibouti i mai funker fint. Så kan du heller gi meg en lyd hvis du leser noe fra et spennende land jeg ikke har lest noe fra utenom de planlagte :)

      Slett
  3. Du kan trøste deg med at jeg ikke har kommet så mye lengre. Er på 42 hvis jeg teller rett. Er derimot imponert at jeg har bøker fra over 70 land i hyllene mine, problemet er jo at det er altfor mye å velge mellom. Denne er kjempefin inspirasjon: http://ayearofreadingtheworld.com/thelist/

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har inntrykk av at du er en av de bloggerne som leser mest variert når det gjelder forfatternes nasjonalitet, så fire land bak deg er kanskje ikke så gale. Men du har vel ikke fullt så voldsom overvekt av vestlige forfattere på "har lest"-listen likevel?

      Takk for linken, det var en meget interessant blogg! Jeg har også fått mange tips fra din blogg, så nå gjelder det å få begynt på noen av dem.

      Slett
    2. Når jeg ser lista over forfattere jeg har lest på de tre siste årene så er det i allefall variert. Men jeg har fortsatt en overvekt av bøker fra USA/UK med rundt 50% av bokhylla. Gleder meg til den dagen jeg har tid til å lese alle bøkene mine.

      Slett
  4. Og de sa vi bare leser bestselgere....

    Nå har jeg ikke telt landene mine på lenge, men tror ikke det er noe å skryte av, mistenker at jeg leser bare skandinavia og usa, men en dash kontinenti ny og ne. Men det ligger i bakhodet - og jeg følger med.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ingenting viser vel bedre at vi leser MYE mer enn bare bestselgere enn alle lesesirklene og leseprosjektene man finner rundt omkring på diverse blogger.

      Hmm, jeg tipper du har flere land enn du tror. Synes du skal sjekke en dag.

      Slett
  5. Jeg kom til 18 land da jeg sjekket bøkene jeg har lagt inn på Bokelskere. Det er en stor overvekt på USA og Storbritannia i tillegg til Norge når det kommer til antall bøker. Jeg er med i en lesesirkel offline og vi har planer om innimellom å ha fokus på land utenfor Europa/Vesten, akkurat nå er det Japan og før har vi hatt India, forøvrig land der jeg hadde lest bøker fra før. Jeg skal følge med hvilke land dere velger og henge meg på innimellom for trenger å utvide horisonten litt:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tror nok at Norge, Storbritannia og USA er de tre store for de fleste, dog med varierende vekt på de ulike landene.

      Hva har dere lest fra Japan og India? Skulle gjerne hatt litt input der, spesielt fra Japan. Helst noe annet enn Murakami.

      Slett
    2. Jeg har tidligere lest Nitsuo Kirino sin Ute, en ganske spesiell og grotesk krim og nå leser vi Ring av Koji Suzuki. Vi hadde avstemming og de to andre forslagene var Grotesque av nevnte Kirino og Kjøkken av Banana Yoshimoto. Vi droppet Murakami fordi flere hadde lest noe av ham og det var så åpenlyst. Fra India leste vi Guden for små ting av Arundhati Roy.

      Slett
    3. Hvis dere vil lese noe mindre groteskt av Natsuo Kirino så anbefaler jeg the Goddess Chronicle som er en moderne myte. Banana Yoshimoto skriver fint.

      Slett
    4. Herlig, mange anbefalinger. Jeg har ikke hørt om noen av dem, men skal lese meg opp.

      Slett
  6. Labben! Du er tilbake! :D Så fint å sjå deg igjen. (Eller er det eg som ikkje har fulgt med? Eg oppdaga deg i alle fall nå). Den jorda rundt-lesinga di er veldig inspirerande. Eg tenker stadig på at eg skal lese bøker frå fleire land, eg og.

    SvarSlett
    Svar
    1. Har ikke vært tilbake så lenge, så du har ikke gått glipp av mye. Dessuten er det eksamensmåned, så veldig grundige og gode innlegg kommer det neppe før i desember. Men jeg er med, og det kommer omtaler så snart jeg får tid til å lese.

      Hva med å slenge deg på Aserbajdsjan nå i november? Det er vel passelig eksotisk? ;)

      Slett
  7. Jeg har egentlig litt gitt opp jakten på nye land. Mye fordi jeg ofte gikk meg vill - det handlet mer om lese en Kinabok, enn om Kinaboka faktisk var verdt å lese. Kan ikke gjøre ting, bare for å gjøre ting. Nå ble jeg inspirert til å prøve på nytt.

    Har forøvrig ikke de nøyaktige tallene mine på meg (heh). Aner ikke hvorfor, jeg teller jo land hvert år - og når jeg registeret meg på bokelskere telte jeg jo gjennom det meste jeg hadde lest fra før av.
    (Helt ærlig vet jeg jo hvorfor, i forifjor skrev jeg statistikken bak på en lasagneoppskrift, i fjor var det et tomt teomslag. Skjerpings).

    Nå gleder jeg meg til å følge med på jordomseilingen deres, og plukke opp tips :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Etter en kjapp opptelling havner jeg på følgende verdensdelfordeling.

      Europa: 18
      Asia: 7
      Amerika:4
      Afrika: 6
      Oseania: 1

      Altså 36 forskjellige. Bedre enn jeg trodde, men nesten alle de eksotiske kommer fra 2011 eller tidligere. Jeg har MYE å ta av i Sør-amerika da. Og Asia. Kjenner jeg blir litt gira allikevel.

      Slett
    2. + Østerrike og Brasil!

      Beklager spamingen.

      Slett
    3. Jeg digger spamingen din, så det trenger du ikke å beklage.

      Hvis jeg hadde vært din hemmelige nisse (jeg er ikke med desverre, er du?) skulle du fått en notatbok. En fin en. Slutt på lasagneoppskrifter og teomslag.

      36 er bare to færre enn meg. Nå er jeg ikke kjempeimponert av meg selv, men det er ikke altfor ille det vi har fått til til nå vel? Hvordan passet Østerrike og Brasil inn? De er ikke kontinenter ;)

      Slett
    4. Jeg overså Østerike og Brasil den første gangen jeg telte (Stefan Zweig trodde jeg var tysk en stund, og Paulo Coelho tror jeg rett og slett at jeg fortrengte). Så, når jeg tar med de to siste landene har jeg også vært innom 38!

      Jeg er heller ikke med på nisse-opplegget, skulle egentlig men - plutselig hadde man jobbet fjorten dager i strekk, og fristen hadde gått ut for lengst.

      Og, det verste er at jeg har mange og fine notatbøker - jeg bare glemmer å bruke dem.

      Slett
  8. Spennende prosjekt! Morsomt å følge. Skal si du leser bredt.
    ---Forresten og totalt malapropos, har du lest om Sebastian Faulks hyllest til Wodehouse - Jeeves and the Wedding Bells? Høres helt herlig ut! http://www.theguardian.com/books/2013/nov/06/jeeves-wedding-bells-sebastian-faulks-review

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg forsøker, men i det siste har det blitt lite lesing generelt. I dag har jeg levert siste hjemmeeksamen og er klar for desemberlesing og blogging :D

      Jeg har ikke lest Jeeves and the Wedding Bells, men jeg har lest en del om den. Det er en bok jeg garantert kommer til å lese på et eller annet tidspunkt, men jeg lurer på om jeg har lyst til å lese litt mer av Wodehouse før jeg forsøker meg på hyllesten. Har du tenkt å lese den? I så tilfelle blir det veldig spennende å lese omtalen.

      Slett