28.02.2011

Februarstatistikk

Januar var en særdeles god lesemåned. Februar kommer til kort, i hovedsak på grunn av starten på et hektisk vårsemester og som alltid en del ekstra jobbing på Norli. Møbelkjøp og alt det medfører (omorganisering, rydding, problemer med frakt av nye og gamle møbler og ikke minst montering av nye møbler) har også tatt tid og gitt meg færre timer til fordypning i skjønnlitteratur. Likevel har jeg da fått lest noe, og jeg har nesten klart målet om å kun lese kvinnelige forfattere denne måneden. Unntaket ble den første boken i Narnia-serien av C.S. Lewis.

Kjønn

Oppsummert har jeg altså lest seks bøker i februar, fem skrevet av kvinnelige forfattere. Jeg har fått en ny favorittbok, skrevet av Jean M. Auel, og jeg har også fått øynene opp for et par nye (for meg) kvinnelige forfattere, Belinda Bauer og Willa Cather. Dessuten har jeg lest nok en bok av Elizabeth Kostova, som ikke skuffet, selv om den ikke lever opp til "The Historian" som jeg leste da jeg var 18.

Terningkast

Måneden begynte med en skuffelse. Imre Kertesz levde ikke opp til forventningene, og det ble årets første terningkast 3. Deretter ble det et soleklart terningkast 6 til "The Clan of the Cave Bear". Jeg håper inderlig at resten av serien er like god, for da har jeg masse fantastisk litteratur i vente. Etter Auel ble det hele tre terningkast 5. Kostova engasjerte etter en noe treg start. Belinda Bauer imponerte til tross for at hun var fullstendig ukjent for meg og kun ble kjøpt fordi det var tre-for-to-salg. Og C.S. Lewis introduserte meg for historien om hvordan Narnia ble opprettet, en historie jeg ikke ante eksisterer. Jeg har alltid trodd at "Løven, Heksen og Klesskapet" var den første historien om Narnia. Februars siste fullførte bok ble avsluttet i dag. Den er skrevet av Willa Cather, og får terningkast 4. Det hadde blitt 5 hvis boken hadde inkludert større deler av historien, jeg følte vi kun fikk små innblikk. Jeg vil vite mer! Det er for øvrig et kompliment.

Land

Jeg var nok mer eksotisk forrige måned. I februar har jeg besøkt USA hele tre ganger. Halvparten av bøkene jeg leste ble skrevet av amerikanske forfattere. Dog det må nevnes at "The Clan of the Cave Bear" finner sted i det som til slutt ble Europa, ikke USA. Bauer og C.S. Lewis er begge britiske (engelske) forfattere. Mitt eneste besøk utenfor den engelsktalende verden ble derfor Ungarn - som også var det besøket jeg likte minst. I mars tror jeg at jeg bør ta sikte på å lese annet enn britiske og amerikanske forfattere. Jeg begynner bra, med en russisk forfatter. Ikke at jeg leser så få russiske forfattere, men færre enn visse andre nasjonaliteter i det minste.

Sidetall

Antall sider har denne måneden variert fra ca 100 (The Magician's Nephew) til over 600 (The Swan Thieves). Jeg vil tro at hvis man teller ord så vil "The Clan of the Cave Bear" være den lengste boken jeg leste denne måneden, i og med at den var tettskrevet, med liten skrift. Men den var omtrent 100 sider kortere enn boken til Kostova. "Detective Story" var en kort bok, og "The Professor's House" var heller ikke særlig lang (258 sider). "Blacklands" hadde et ganske normalt sidetall på ca 350, så vidt jeg kan huske. Med andre ord har jeg både lest mursteiner og tynne løv i februar.

Tema

Jeg begynte med å utforske et autoritært regime, for så å gå over til å studere neandertalerne og det tidlige moderne menneske rundt den siste istiden. Deretter handlet det om franske impresjonister og historiske hemmeligheter. Jeg tok en dystrere vending da jeg plukket opp Bauers bok, som omhandlet en seriemorder og en ung gutts søken etter liket av sin drepte onkel. Som tidligere nevnt fikk jeg også oppleve opprettelsen av Narnia, mens jeg til slutt fikk lese om en ung manns korte liv og en eldre manns tilbaketrekking fra hans familie.

Hva har jeg ikke lest?

Jeg ligger etter i novelleutfordringen. Der skal jeg skjerpe meg. Jeg har heller ikke lest en bok i min egen utfordring, hvor jeg leser klassikere fra hvert tiår siden 1800. Jeg skal lese to i mars.

Til slutt vil jeg nevne at jeg har bloggjubileum snart, den 12. mars. Planen var å feire det med å skrive min bokanmeldelse nummer 100, men jeg ligger litt langt etter for å få det til. Da må jeg lese syv bøker i løpet av de neste to ukene og anmelde ni. Men feires må det nesten, på en eller annen måte.

8 kommentarer:

  1. Jeg ligger også etter i novelleutfordringen, og har bare lest seks foreløpig. Men det tar seg nok litt opp når jeg begynner å lese novellesamlinger istedenfor (lange) enkeltnoveller.

    Jeg gleder meg til å lese om bøkene fra din egen utfordring. Siden halvparten av bøkene jeg skal lese i år er minst femti år gamle, er det fint å få inspirasjon fra noen som liker klassikere like godt som jeg gjør. Hvilke to klassikere skal du lese i mars? Er dette med eller uten Buddenbrooks?

    SvarSlett
  2. Jeg skal lese Joseph Conrads "Heart of Darkness". I tillegg vil jeg lese Dickens, men jeg er usikker på om jeg klarer både Dickens og "Buddenbrooks" i mars. Ikke vet jeg hvilken Dickens bok jeg vil lese heller. Jeg kan utelukke "Oliver Twist" og "Great Expectations". Problemet er at det er fremdeles en lang liste igjen, og det er vanskelig å velge.

    Hvor lang tid tror du det vil ta å lese "Buddenbrooks"? Jeg klarer ikke å bestemme meg for når jeg skal begynne på boken. Kanskje midten av mars holder, så har jeg et par uker på meg.

    Hvilken klassiker er den neste på din liste, annet enn "Buddenbrooks"? =)

    SvarSlett
  3. For en flott oppsummering av måneden som gikk! :D

    SvarSlett
  4. Det var en koselig kommentar =D

    SvarSlett
  5. Hva med The Pickwick Papers? Det er jo den første boken hans og kanskje naturlig å starte med? Jeg tror i hvert fall den bør leses før The Old Curiosity Shop, for den refererer til karakterer og hendelser i Pickwick.

    Jeg trodde først at jeg ville bruke evigheter på Buddenbrooks, for Thomas Mann skriver så omstendelig. Men nå har jeg kommet til ca side 50, og den er allerede så fengslende at den nok vil være mer lettlest enn jeg trodde. Du trenger neppe mer enn et par uker på den, kanskje mindre. Jeg trenger derimot hele måneden, treig som jeg er;-)

    Neste klassiker på listen min tror jeg blir Greven av Monte Cristo. Den er fryktelig lang, men jeg tror den også er lett å lese når man først kommer inn i den. Og den virker som det sanne eventyret jeg alltid ønsker at en ekte klassiker skal være.

    Spennende med Heart of Darkness! Jeg begynte på den da jeg studerte engelsk, men datt ut halvveis. Den var ikke kjedelig, bare så utrolig språktung at jeg tror jeg får mer ut av den norske oversettelsen. Men den er uhyre interessant, så jeg gleder meg til å lese din vurdering av den!

    SvarSlett
  6. "The Pickwick Papers" er vel en av Dickens mest populære bøker og i tillegg står den klar i bokhyllen min. Ikke et dumt valg med andre ord! Men den er såpass lang at jeg ikke vet om jeg tør å begynne på den før jeg har lest "Buddenbrooks". Takk for opplysningen forresten, jeg visste ikke at man ikke burde lese "The Old Curiosity Shop" først. Jeg liker å lese bøker i riktig rekkefølge så lenge de ikke er helt uavhengig av hverandre.

    Greven av Monte Cristo vil nok ta lang tid å lese, men hvis den er like god som "The Three Musketeers" er det garantert verdt det. Kanskje er den til og med bedre =)

    Jeg har også forsøkt meg på "Heart of Darkness" tidligere, og har merket meg hvor tung den er. Jeg håper likevel at jeg skal komme meg gjennom den denne gangen, for historien virker, som du skriver, uhyre interessant.

    "Buddenbrooks" satser jeg på å lese når jeg er ferdig med "Don Emmanuel" og "Löwenskölds Ring". Det er bedre å bli ferdig litt for tidlig enn for sent.

    SvarSlett
  7. Nå prøvde jeg å lete i forordet hvor det stod at Pickwick er en karakter i The Old Curiosity Shop, men oppdaget at formuleringen er så uklar at det er mulig jeg har misforstått. I så fall er det mulig jeg skal lese den siste først. Den har en mer fengende begynnelse, mens Pickwick tar litt motet fra meg med alle fotnotene i første kapittel. Når man først skal lese mursteiner, er det en fordel hvis man kommer kjapt inn i handlingen:-) Uansett er det fornuftig å lese en murstein av gangen.

    Jeg har inntrykk av at Greven av Monte Cristo er litt mer alvorlig enn Musketerene, og at den regnes som den beste av Dumas. Han er en av få forfattere jeg er bombesikker på at jeg kommer til å like, uten å ha lest noe som helst av ham fra før.

    Lövenskölds ring, ja... Den gleder jeg meg også til. Spøkelseshistorie av Lagerlöf høres forlokkende ut. Du leser bare gode bøker, du:-)

    SvarSlett
  8. Jeg er desverre ikke så heldig, men jeg leser ikke dårlige bøker ofte i det minste. Jeg er blitt flinkere og flinkere å velge ut bøker som faller i smak, jeg vet som regel hva jeg bør unngå. Men det blir en bom i ny og ne.

    Dette året har vært særdeles bra så langt. Kun en bok jeg ikke har likt, og kun 5/19 som var gode men ikke fantastiske. Det betyr at 13/19 har vært meget gode. Hmm, kanskje jeg skal trekke mitt første utsagn tilbake, jeg er heldig nok til å (nesten) bare lese gode bøker.

    Vi får se om det holder seg når jeg skal forsøke meg på krimmålet mitt.

    SvarSlett