10.12.2016

2017 back to the classics challenge

Jeg har meldt meg på denne årlige utfordringen tidligere, aldri med godt resultat. Med tanke på at jeg er glad i å lese klassikere er det litt rart, så jeg prøver igjen. Utfordringen og reglene for utfordringen finner dere her. Jeg har valgt ut en bok fra hver av de 12 kategoriene (med forbehold om endringer underveis):
En klassiker fra 1800-tallet
Fyodor Dostoyevsky - The Brothers Karamazov

Jeg har lenge innbilt meg at dette er en bok jeg kommer til å elske, så til neste år skal jeg endelig finne ut om det stemmer eller ikke. Den er tung å komme i gang med på grunn av lengden, derfor øver jeg meg på å lese tykke bøker i forkant: akkurat nå har jeg begynt på David Copperfield av Dickens. Men den kan ikke bli en del av utfordringen siden jeg begynner på den i 2016. 

En klassiker fra 1900-tallet
C.S. Lewis - The Chronicles of Narnia

Jeg har strengt tatt lest noen av bøkene tidligere og jeg leste den første boken i serien for noen år siden, så den hopper jeg over nå. Siden det er syv bøker i serien tenker jeg at så lenge jeg leser en har jeg fullført. Men målet er å lese alle, minus den første. 

En klassiker skrevet av en kvinne
Isak Dinesen - Out of Africa

En klassiker skrevet på et annet språk enn mitt morsmål
Victor Hugo - The Man Who Laughs

Jeg har begynt på denne flere ganger uten å komme særlig langt, hovedsakelig fordi jeg alltid begynner på den når jeg har laber leselyst. Til neste år skal jeg sette i gang med den når jeg har massevis av leselyst, for jeg elsker Hugo og tror den er meget god. 

En klassiker publisert tidligere enn 1800-tallet
Voltaire - Candide

Trenger noe morsomt på listen og denne har jeg hørt skal være artig.

En romantisk klassiker
Thomas Hardy - Tess of the D'Urbervilles

Thomas Hardy er en forfatter jeg har hatt planer om å lese noe av siden jeg var i tenårene, men det har aldri skjedd. Flere bloggere skryter av Tess på Goodreads, så da ble det den. 

En gotisk eller horror klassiker
Shirley Jackson - We Have Always Lived in the Castle

En klassiker med et tall i tittelen
Alexandre Dumas - Twenty Years After

Det er kun i overkant over ti år siden jeg leste The Three Musketeers, ikke tyve år, men Alexandre Dumas skriver så fengende bøker at jeg ikke gidder å vente til det har gått tyve år. Mye av handlingen fra The Three Musketeers er glemt, men jeg durer på med Twenty Years After uansett. 

En klassiker om et dyr eller med et dyr i tittelen
Rudyard Kipling - The Jungle Book

Samboeren min kjøpte en nydelig utgave av denne på en bruktbutikk i Paris. Den må med andre ord leses snart. 

En klassiker med handling fra et sted jeg ønsker å besøke
Tove Jansson - Moominpappa's Memoirs

Hvem har vel ikke lyst til å besøke Mummidalen? Noen av dere har kanskje gjort det allerede. Jeg har lest fire av mummibøkene og har fremdeles fem igjen å lese. Denne handler om hva Mummipappa gjorde før han kom til Mummidalen. 

En prisvinnende klassiker
Wladyslaw Reymont - The Peasants

Forfatteren vant nobelprisen i litteratur for denne bokserien i 1924. Den består av fire deler: Autumn, Winter, Spring og Summer og handler om livet som bonde i små landsbyer i Polen på begynnelsen av 1900-tallet. Jeg begynner med Autumn og leser resten dersom jeg liker den første. 

En russisk klassiker
Ivan Goncharov - Oblomov

9 kommentarer:

 1. Spennende! Har flere av disse på min leseliste også. Startet på Narnia i desember i fjor, men kom ikke helt igjennom. Så det må jeg få gjort noe med.

  SvarSlett
  Svar
  1. Samboeren min har akkurat begynt å lese den første Narnia-historien, var slik jeg kom på at det kunne være kjekt å lese de bøkene snart. Hvor mange fikk du lest?

   Jeg har tradisjonelt ikke vært så flink til å gjennomføre slike utfordringer, men til neste år skal jeg prøve å endre på det.

   Slett
  2. Jeg fikk lest 3. Så det er en del sider igjen der altså.

   Slett
 2. Eg har og ei Dostojevskij-bok på mi liste, og ei Kipling-bok. Narnia har eg lyst til å lese utanom utfordringa, Dinesen har eg lest og alle Mummi-bøkene.

  Eg har ikkje vore flink dette året med utfordringa, men betre lykke neste gong.

  Kjekt at du er med, Ann Helen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvilken av mummi-bøkene var din favoritt?

   Vi får heie på hverandre, så kanskje vi gjør det bedre i år enn tidligere år!

   Slett
 3. Jeg har laget meg en uformell liste med forslag til hva jeg skal lese. Erfaringsmessig funker det dårlig for meg med for fastsatte mål når det kommer til hvilke titler jeg skal lese. Har planer om å ha et klassikermål og øke antallet 1001-bøker jeg skal lese til neste år uansett, og Anna Karenina og Pride and Prejudice står allerede på planen, så mulig jeg slenger meg på sånn offisielt innen mars. Det blir uansett kjekt å følge dere. Og nå ble jeg giret på å lese Narnia, og satt den opp på ønskelisten:-) Ellers har jeg ingen av dine på listen min, men Shirley Jackson har jeg i bokhyllen, så om den frister når den tid kommer...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvilke har du med på din uformelle liste? Jeg burde heller ikke velge bøker så tidlig, jeg kommer garantert til å endre listen litt etter hvert. Men det er så gøy å plukke ut bøker at jeg måtte gjøre det likevel. Tok med setningen "med forbehold om endringer underveis" for å ikke binde meg fullstendig til disse.

   Anna Karenina er en av mine favoritter. Pride and Prejudice likte jeg også veldig godt, men jeg leste den ca samtidig som jeg så BBC-serien fra 1996, så jeg klarer ikke helt å skille boken og serien.

   Narnia gleder jeg meg også til å lese. Samboeren min holder på med den første historien nå, jeg får snike meg til å lese videre i den innimellom. Kan uansett ikke begynne på noen av bøkene på listen før om to uker.

   Slett
 4. Siden jeg nyss innså at jeg ikke rekker og lese 20 bøker på de 2 siste ukene i desember - og hovedmålet (i tillegg til de fleste små) er tapt - er det jo like greit å starte med 2017. Det ser ut til at din inntreden til fullt bloggkjør har inspirert meg - Being Dead havnet på 2017 lista - Shirley Jackson fikk jeg i pakke på bbjulebordet - så den er med. Jeg skal også else ei Lewisbok og ei Pratchett blant annet. 2017 skal tette hull. (Halve moroa er planlegginga -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Pratchett er det lenge siden jeg har lest, kanskje jeg skal finne frem noen bøker av han igjen i 2017.

   Hvor mange bøker har du som mål å lese i 2016 hvis du har 20 bøker igjen? Ta ferie resten av året og kun lese bøker og ta noen pauser for å lufte hunden? Hvem trenger vel mat eller å forberede til jul?

   Jeg har seks bøker igjen å lese for å nå mitt relativt beskjedne mål på 50 bøker. Det er egentlig i overkant av hva jeg tror jeg kan klare, men det kommer til å irritere meg såpass å ikke nå målet når det kun er 50 bøker, så jeg må prøve. Holder på med to relativt korte bøker som jeg bør kunne fullføre ganske kjapt. Men har også begynt på David Copperfield, som jeg neppe blir ferdig med i år. Tror jeg må foreta noen harde prioriteringer.

   Og ja, halve moroen er planleggingen! Det er derfor jeg fortsetter å legge planer hvert år, til tross for at jeg aldri lykkes med noen av dem..

   Slett