14.01.2014

Lesemål for 2014

Da er tiden endelig kommet for å lage nye lesemål. Det store spørsmålet har vært om jeg skal lage mer nøkterne og realistiske mål slik at jeg forhåpentligvis får gleden av å skrive et superhappy oppsummeringsinnlegg neste januar når jeg har lykkes med det meste, eller om jeg skal lage helt uoppnåelige mål som gjør at jeg blir nødt til å lese masse for å i det hele tatt klare en brøkdel. Ulempen med det første alternativet er at det neppe inspirerer til intens lesing og kan fort bli litt kjedelig, mens alternativ nummer to innebærer en viss risiko for at jeg gir opp hele prosjektet og blir demotivert og slutter å lese helt og fullt. Fordelen med uoppnåelige mål er at det er så utrolig mye deiligere hvis jeg skulle klare det umulig, i motsetning til å nå mål jeg forventer å lykkes med som ikke er like stas. I løpet av dette avsnittet har jeg vel egentlig klart å overbevise meg selv om at det er gøyere å sikte litt høyt, så realistiske mål får jeg heller vurdere i 2015. I år skal jeg ihvertfall lære av tidligere feil ved å være vagere på antall enn tidligere.

1. Lese 75 bøker
Man skulle ikke tro at det er umulig. Jeg har tross alt lest nesten 100 bøker tidligere år, men de to siste har fasiten vært et godt stykke under 75. Helt urealistisk er det ikke hvis leselysten min holder seg en stund.

2. Lese 15 1001-bøker
Jeg fikk kun tre nye kryss i 2013, men året før landet jeg på 12 og i 2011 fikk jeg hele 18 kryss, så 15 er heller ikke et uoppnåelig mål.

3. Lese 12 bøker fra "nye" land
Før jeg dør håper jeg å ha lest minst en bok fra hvert land i verden. Siden det er umulig å si noe om når jeg kommer til å dø gjelder det å ikke ligge på latsiden, så jeg tar sikte på en bok i måneden fra land jeg ikke har lest noe fra tidligere. Hvis jeg ikke lykkes med dette målet får jeg heller gjøre mitt ytterste for å få mange år som pensjonist og bruke all min tid da på å nå lesemålene jeg satt meg i 20-årene.

4. Lese flere russere
Jeg har fremdeles til gode å lese noe av Chekhov (det holder jeg på å bøte på), Turgenev og Nabokov, for å nevne noen få. I tillegg har jeg fremdeles mye å glede meg til fra favoritter som Bulgakov, Pushkin og Tolstoy. Kanskje 2014 kan bli året jeg finner ut at Dostoyevsky også er en favoritt, for eksempel hvis The Brothers Karamazov er så god som jeg tror den er. Eller kanskje jeg oppdager et hav av moderne russiske forfattere. Uansett hva som skjer, så skal jeg lese flere russere. Og som før bruker jeg ordet "russer" relativt løst..

5. Lese mer sakprosa
Dette var det eneste målet jeg lykkes med i 2013. Dermed må det selvfølgelig overføres til 2014.

6. Delta i biografilesesirkelen til Ingalill
Jeg har en god del biografier stående i bokhyllen. Forhåpentligvis kan noen av dem passe innunder kategoriene til Ingalill. Forfatterbiografier er bankers vil jeg tippe. Kanskje jeg kan stappe Putin inn i en kategori også.

7. Arrangere og delta i et nytt norsk lesemaraton
Det er 2,5 år siden jeg var med på å arrangere den norske bokbloggsfærens første lesemaraton. Nå synes jeg det er på tide å gjenta suksessen. Alt jeg trenger er noen gode hjelpere. Det må planlegges, det må lages timesinnlegg og miniutfordringer og det må skaffes premier. Er det noen som melder seg frivillig? Og finnes det bloggere som kunne tenkte seg å delta? Forrige gang var det vel fire eller fem som klarte 24 timer. Hvis dere lurer på hvordan det gikk for seg sommeren 2011 kan dere trykke HER.

8. Lese flest mulig romaner som potensielt kan nomineres til Bookerprisen. Og selvsagt også lese de som havner på shortlist. 
Høydepunktet for leseåret 2013 var for min del Bookerlesingen. I år satser jeg høyere og forsøker å ha lest en del potensielle kandidater selv før longlisten publiseres. Jeg kan allerede nevne at jeg gleder meg vilt til Ned Beaumans tredje bok Glow, som kommer ut i mai. På Goodreads har noen lagt ut en liste over bøker som kan bli nominert og der er det mye spennende.

9. Delta i Back to the Classics utfordringen, med bøker innenfor følgende kategorier:
- En klassiker fra 1900-tallet
- En klassiker fra 1800-tallet
- En klassiker skrevet av en kvinnelig forfatter
- En oversatt klassiker
- En klassiker om krig
- En klassiker skrevet av en "ny" forfatter
- En klassiker som har blitt adaptert til film eller tv
- Skriv en omtale om tv-serien som er basert på en klassiker


Jeg kommer tilbake til hvilke bøker jeg velger.

10. Lese to mursteiner
Normalt ville jeg spesifisert hvilke mursteiner jeg skal lese, men i år tar jeg det litt på sparket. Jeg burde lese War and Peace og det kan være jeg gjør det. Men jeg vil også lese Moby Dick og The Brothers Karamazov, så vel som Les Miserables og David Copperfield. Uansett hvilke jeg velger er dette målet genialt da det mest sannsynlig kan kombineres med mål nummer to, fire og ni (og en selvsagt...).

Det får holde. Nå er det tilbake til boken jeg holder på med, The Dead in Their Vaulted Arches, den siste boken om Flavia de Luce (med mindre forfatteren har ombestemt seg og vil skrive flere, noe jeg krysser fingrene for). God natt!

43 kommentarer:

  1. Lesemaraton høres veldig gøy ut, og blir gjerne med på det :)
    Og veldig mange fine mål du har satt deg :) jeg leser også bøker fra alle verdens land, så gleder meg til å følge deg der!

    SvarSlett
    Svar
    1. Supert at vi er flere som leser fra alle verdens land! Jeg skal følge med på hvordan det går med deg også og hvilke land du velger deg ut i løpet av året :)

      Lesemaraton er artig, dog litt tungt de siste timene. Jeg måtte sove to timer sist, så jeg var ikke med i 24 timer.

      Slett
  2. Jeg blir gjerne med og arrangerer en lesemaraton igjen. Det var gøy! Kanskje du skal spørre bokbloggerne på facebooksiden om det er flere som vil bli med?

    Og takk for at du minte meg på den nye (og siste!) Flavia boken, litt vemodig å bestille den!

    SvarSlett
    Svar
    1. Strålende. Da er vi to :) Vi trenger vel ikke å være mer enn 4-5 som arrangerer det? Eneste er at det kan være greit å få litt flere til å skrive innlegg og lage utfordringer. Skal skrive et skikkelig innlegg om det neste uke og høre med folk på Facebook. Takk for tipset!

      Det er veldig rart å lese den siste boken, men samtidig er det spennende å endelig skulle få en del svar jeg har ventet lenge på.

      Slett
  3. Dei siste åra har eg hatt som mål å lese 52 bøker. Det har alltid ført til over 70 så dette året skal eg gjennom 75 stk.

    1001-bøker skal eg lese; eg sikter litt høgare med 25 kryss, då eg som regel har landa på det i løpet av året. Eg er og med på Classics-utfordringa, og gler meg til å sjå hvilke bøker du velger.

    Potensielle Booker-bøker-lista er veldig spennande, og eg håper å få lest nokre av dei i løpet av våren. Eg held på med den nye til Donal Ryan, og håper på Siri Hustvedt, Colm Toibin og Michael Cunningham i første omgang:-)

    Når det gjelder mursteiner så har eg satt opp Little Dorrit. Nå har eg tenkt så lenge på å få den lest at det skal gjeras i løpet av året. Krig og fred har foreløpig flytta inn i bokhylla igjen, men det kan hende eg tar den fram. Kanskje sommerferiebok?

    Ha ein fin dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Du er lur som begynner rolig og heller justerer opp. 25 1001-kryss er imponerende, så mange har ikke jeg hatt et eneste år. Hvilke bøker har du valgt på Classics-utfordringen?

      Jeg skal definitivt lese den nye til Donal Ryan og jeg må lese Ned Beauman sin. Ellers vet jeg ikke hva jeg velger å lese, men har plukket ut noen få fra listen som jeg aldri har hørt om før som virket bra.

      Little Dorrit begynte jeg på en gang, men jeg fullførte den aldri. Ikke fordi den var dårlig, så jeg vet ikke helt hva som skjedde. Lurer på om jeg satser på enten David Copperfield eller The Pickwick Papers hvis jeg leser Dickens i år.

      Takk, må ha en fin dag du også!

      Slett
    2. I Classics-utfordringa har eg valgt hovedsakelig frå bokhylla, blant anna Jane Austen, Virginia Woolf, Joseph Conrad og Honore de Balzac. Fullstendig liste har eg på ei fane på bloggen.

      Eg trur ikkje Little Dorrit er dårleg, men den er omfattande. Eg har sett den nyaste filmatiseringa (med Matthew Macfadyen) og syns den er storarta!

      Slett
  4. For øvrig så skriver eg gjerne nokre utfordringar til lesemaraton:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Her har jeg glemt å svare. Supert at du er med på å lage utfordringer :) Virginia Woolf har jeg ikke vågd å forsøke meg på enda, men Balzac liker jeg. Tror jeg må velge meg bøker snart og skrive blogginnlegg. Bør vel velge bøker som overlapper med 1001-lesingen.

      Slett
  5. Fine lesemål! Og takk for lenke til bøker som er Bookerpotensiale, ikke det at jeg trenger enda flere bøker å sette på ønskelista. Husk på vår superløse landavtale! Jeg vurderer å bytte ut lange Hugo Claus med korte Amalie Nothomb.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har glemt Belgia, men jeg fikk ikke lest en eneste bok i desember. Denne måneden er jeg med. Vi er fremdeles på Belgia eller velger vi noe annet? Det var besynderlig vanskelig å finne en belgisk forfatter jeg har hørt om. Skal kikke på Amalie Nothomb.

      Slett
    2. Fortsatt Belgia. Cuba i mars, så Djibouti i mai. Så kan du bestemme ;)

      Lesemaraton vil jeg prøve meg på, så lenge det er i en eller annen ferie

      Slett
    3. Den er grei, da skal jeg finne meg en belgier å lese nå snart. Djibouti kan bli interessant ;)

      Slett
    4. Abdourahman A. Waberi ;)

      Slett
    5. Da har jeg bestilt meg en bok av Amelie Nothomb, begynner på den så snart den lander i postkassen!

      Waberi må jeg se nærmere på. Kikket på en av bøkene hans som hadde fått veldig blandet mottagelse.

      Slett
  6. 2014 blir så bra! Gleder meg til å plukke opp eksotiske land og russertips. Jeg liker tanken om å snuse på bookerkandidater, høres veldig mye mer givende ut enn å snuse på bokbloggpriskandidater i grunn. Jeg liker også at du har gått for fine og løse formuleringer som "lese mer" og "lese flest mulig".

    Lesemaraton høres..gøy..ut, men jeg kan ikke love meg bort. Jobber man så jobber man.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er litt lunken i forhold til bokbloggprisen må jeg innrømme. Det kan være jeg blir mer entusiastisk hvis den gjør at jeg oppdager spennende norske forfattere, men så langt var det nesten bare kjente navn på listen.

      Da er det flere ukjente perler å hente blant potensielle bookerkandidater vil jeg tro. Men så vet jeg at jeg har en del fordommer mot norsk litteratur som ikke nødvendigvis stemmer, så jeg burde nok lese et par nye norske bøker i år.

      Liker entusiasmen forresten. Satser på at 2014 blir et strålende leseår!

      Slett
    2. Jeg har nok de samme fordommene selv, og vet helt ærlig ikke om jeg gidder å gjøre noe med dem med det første. Det er jo ikke som om jeg savner god litteratur i livet mitt. Og booker er gøy!

      Slett
    3. Nei, du sier noe. Kan ikke si jeg mangler god litteratur jeg heller, jeg har mer enn nok å ta av uten å lete frem norske romaner i tillegg. Leste kun en norsk bok i fjor, så vi får se om det blir flere i år eller ikke.

      Slett
  7. Åh, jeg er lett med på lesemaraton! Det høres kjempegøy ut :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Genialt! Jeg skal lage et eget innlegg om det om ikke så altfor lenge, så får vi se om vi klarer å arrangere det igjen :)

      Slett
  8. Passer tidspunktet er jeg også med på lesemaraton, selv om det viste seg forrige gang at det virkelig skortet på maratonferdighetene. Leste Disgrace - og dett var dett.

    Jeg liker at du satser høyt og best av alt liker jeg den lista med mulige bookerkandidater, selv om jeg knapt har hørt om et eneste navn, bortsett fra den gjengen som alltid blir nominert - eg Toibin - skriver han ei bok i året?

    Punkt 6. gjør meg selvfølgelig lykkelig - og med tanke på hvor mange som har presset inn biografiene på lista si tror jeg det kan bli en fin og aktiv sirkel i år. Du har vel valgt kongelig til februar = offensiv start. Det skal forresten leses ekstremt mye 1001-bøker i 1001 - ikke langt unna at vi samlet klarer hele lista - ).

    SvarSlett
    Svar
    1. En bok lest på en dag er jo ikke så veldig dårlig da! Alle holder ikke ut i 24 timer, og noen trenger lenger pauser enn andre. Det er ikke så farlig. Så lenge folk har det gøy mens de er med. Den eneste ulempen med å ikke holde ut i 24 timer er at du ikke får premie, men det blir jo miniutfordringer, så der går det an å vinne premier også. Jeg hadde litt hodepine og ble småkvalm på slutten forrige gang, så jeg måtte sove et par timer og klarte dermed ikke hele døgnet.

      Toibin ser ut til å være produktiv ja. Jeg vet ikke om jeg leser hans nyeste, får se, men det var mye annet spennende. Har søkt på NetGalley om å få godkjenning til å få et leseeks. av Glow, Ned Beaumans siste bok. Jeg håper så inderlig at det går, for den kommer ikke ut før i mai.

      Til biografilesesirkelen vurderer jeg en bok som heter Heretic: The Life and Death of Akhenaten. Faraoer må vel godkjennes som kongelige, eller hva sier du?

      Haha, det hadde vært et artig konsept. Norske bokbloggere leser 1001-listen på et år. Så måtte vi fordelt bøkene mellom oss og kranglet om de mest populære titlene, for ikke å snakke om hvilken av listene vi skulle basert oss på. Det hadde blitt et helvetes styr. Men gøy! Og aaaltfor ambisiøst. Nå synes jeg plutselig at mine mål ikke var så gale likevel.

      Slett
    2. Fant plutselig ut at boken om Akhenaten ikke er en skikkelig biografi, men en oppdiktet biografi basert på hans liv. Da får jeg lete videre etter noe annet å lese til 15. februar. Jeg tror likevel jeg vil lese den også.

      Slett
  9. Oj oj! Det er skikkelig bra lesemål. Som flere andre så kunne jeg også tenkt meg å delta på lesemaraton, men jeg får liksom aldri helt med meg når det er, og så passer det ikke osv. Jeg vil veldig gjerne være med, men har ikke kapasitet til å arrangere. Kan dere lage arrangement på fb? Jeg er redd for å ikke få med datoen. :o)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hvis det blir et nytt lesemaraton skal vi passe på å gi god informasjon i forveien, helt sikkert både på Facebook og på blogg.

      Slett
  10. Kjempefine lesemål! Jeg blir gjerne med på lesemaraton. Det høres gøy ut! Jeg har også et klassikermål i år, så det er supert å ha en plass å plukke opp noen tips. Akkurat nå holder jeg på med "Den guddommelege komedie" og "Gilgamesh-eposet", så jeg er i gang :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Oj, de er vel ikke lite tunge heller? Imponerende start! Kommer det omtaler etter hvert da? :)

      Slett
    2. "Den guddommelege komedie" er en murstein ja! En del fotnoter som man kan lese hvis man vil, men jeg skjønte fort at for å skjønne noe i det hele tatt, måtte jeg bare lese dem! Men er godt i gang. Jeg ble ferdig med Gilgamesh på bussen i dag. En forbausende lettvekter egentlig. Kjente igjen en del navn fra studiet jeg tok før jul, "Midtøstens metropoler". Hadde faktisk med litt av eposet som litteratur på en oppgave jeg skrev i faget. Så da ble det jo ekstra morsomt :) Kanskje det kanskje? :)

      Slett
    3. Midtøstens metropoler? Studerer du historie ved UiB eller har de det faget andre steder også?

      Slett
    4. Jeg studerer ved UiB ja! Tar årsstudium i historie :) Er ikke sikker på om faget finnes flere steder.

      Slett
    5. Så gøy :) Jeg tar en bachelorgrad i historie ved UiB. Lurte lenge på om jeg skulle velge Midtøstens Metropoler eller Norge 1814, men endte opp med å ta ingen av dem, så nå skal jeg skrive bacheloroppgave om 1. Verdenskrig i stedet.

      Hvilke fag tar du nå i vår?

      Slett
    6. For meg sto det lenge mellom Midtøstens Metropoler og Korstogene. Så gøy at du skal skrive bachelor om 1.verdenskrig! Jeg tar Oversikt over nyere historie og 1.verdenskrig i vår! :)

      Slett
    7. Da skal vi faktisk på samme forelesninger i vår. Vi som skriver bacheloroppgave følger forelesningene i 115 (eller andre fag på 100-nivå for de som velger andre tema). Jeg er ganske lei meg for at jeg ikke får gått på de første, da jeg også studerer ved UiO og må dertil en del ganger i februar og også denne uken.

      Oversikt over nyere historie har jeg tatt, det er et interessant fag. Foretrekker vel kanskje verdenshistoriebiten fremfor norgeshistorie.

      Slett
    8. Så gøy! Vi hadde foreleseren på 1.verdenskrig i Oversikt over nyere historie i dag, og det lover godt. Ser frem til mange spennende forelesninger fremover, både i det ene og andre faget.

      Slett
  11. Så bra at du har lyst til å få i gang en ny lesemaraton. Det vil jeg gjerne være med på!
    Ellers synes jeg du hadde satt deg flotte mål samtidig som jeg ser at noen av dem ville blitt alt for ambisiøse for meg :-) Jeg er ikke flink med leselister og det å sette opp hva jeg skal lese blir ofte tegn på disaster. Jeg er en altfor impulsiv leser :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Lesemålene dekker i stor grad mye av det jeg ønsker å lese i år, spørsmåler er bare hvor store mengder jeg klarer hehe..

      Supert at du vil være med på lesemaraton, det ser ut som om det er litt stemning for det :)

      Slett
  12. Tror jeg må følge bloggen din via e-post meldinger, slik at jeg ser når du poster nye innlegg - - jeg er bare innom min egen blogg noen ganger i uken for tiden, har litt travle dager og klarer ikke følge med godt nok i bloggverdenen.
    Anyway. Spennende bøker du skal lese.. jeg elsker russerne, og Dostoyevsky har alltid vært min favoritt.
    Morsom Bookerliste fra Goodreads, som ser ut som den er satt sammen av tidligere Bookerprisnominerte forfattere og en del premierte amerikanske forfattere. Det som slår meg er nettopp hvor mange tidligere Bookerpris nominerte er ute med nye bøker i år. Beauman, Ryan og Tóibín -- men også overveldende flotte forfattere som Adam Foulds, Sebastian Barry,Damon Galgut, Sarah Waters, St. Aubyn, Andrew O'Hagan, David Mitchell, Ali Smith osv. Stor forskjell til i fjor der relativt ukjente dominerte feltet. Det blir med andre ord et flott leserår, så her er det bare å rydde plass i leseplanen sin. Og leser du disse romanene har du nok kommet et godt stykke på vei til Longlisten ;-) i hvertfall hvis man legger til en debutant eller to. Pussig å se The Goldfinch som favoritt på førsteplass, ærlig talt, det fortjener den ikke. Snakk om hypet roman.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hva er det du fyller de travle dagene dine med? Noe spennende? :)

      Jeg har aldri helt falt for Dostoyevsky på samme måte som en del av de andre russerne, selv om jeg likte Crime and Punishment. Når jeg endelig får lest The Brothers Karamazov ser jeg for meg at det vil endre seg. Jeg håper ihvertfall det.

      Mine favoritter veksler litt, mellom Tolstoy, Pushkin og Bulgakov. Men det er mange gode, for ikke å snakke om mange jeg ikke har lest enda.

      Beauman og Ryan skal jeg lese, Sebastian Barry har jeg også lyst til å forsøke meg på. Her var noen navn jeg ikke har hørt om, så vel som et jeg er ganske skeptisk til, nemlig Sarah Waters. Jeg har ikke lest The Goldfinch og er usikker på om jeg gidder, men jeg elsket The Secret History (i motsetning til de fleste andre bokbloggere).

      Har du oppdaget noen bøker i år du bare MÅ lese?

      Slett
    2. Holder på med både spennende (litterære prosjekter og reiser) og kjedelige ting.. alt tar så mye tid!
      Jeg kommer til å lese mange av "Bookerforfatterene", absolutt Beauman, Barry, Tóibín og Beauman, og også David Mitchell, Philip Hensher, Emma Donoghue kanskje Doctorows bok Andrew’s Brain. Jeg har lest en av Sarah Waters som var helt glimrende, The Night Watch, men alt hun skriver er ikke min stil (som Tipping the Velvet!) så får skumlese litt i den nye og bestemme meg.. Ali Smith er ofte morsom, så skal se på den også. Har også lyst å lese Peter Ackroyd…
      - Jeg har lest en del bøker av multikulturelle forfattere etter Bookerlisten fra 2013, og har nå lyst å gå vekk fra migrasjonstematikk en stund! Jeg holder faktisk på nå med en roman som er på Goodreads listen Chang-rae Lees bok,On such a Full Sea, et dystopisk fremtidsblikk på Amerika, uten at jeg egentlig liker Science fiction dystopier.. får se hvordan den utvikler seg. En av mine favoritt amerikanske litteraturkritikere, Ron Charles, anbefalte den og jeg er en stooor Ron Charles fan : http://www.washingtonpost.com/pb/ron-charles
      Ønsker deg en fin uke, Labben :-)

      Slett
    3. Jeg har kun lest en av Waters, Den Lille Fremmede, og den var jeg mildt sagt ikke fan av. Det trenger forsåvidt ikke å bety at alt hun har skrevet er like uinteressant, så jeg skal se litt på The Night Watch.

      Både Hensher og Doctorow ser interessante ut. Peter Ackroyd sin har jeg også bestemt meg for å lese og jeg har sett mye på Charles Palliser. Han har vel ikke blitt nominert tidligere, men han var på listen på Goodreads og jeg fant en omtale av hans siste bok da jeg kikket på linken din (takk for den forresten!).

      Chang-rae Lee har jeg aldri hørt om. Hvis du anbefaler den på bloggen din når du har lest den ferdig kommer jeg nok til å vurdere å lese den.

      Må ha en fin uke du også :)

      Slett
  13. PS - Nå er det bare litt mer enn to uker til Shortlisten til The Folio Prize kommer - det blir et litterært høydepunkt og jeg gleder meg veldig til å se listen!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det har jeg gledet meg til lenge og likevel har jeg klart å glemme det. Takk for påminnelsen. Jeg har ikke tenkt på å legge det til i lesemålene, men jeg vil prøve å lese så mange som mulig av de nominerte. Regner med det kommer mye spennende på den listen!

      Slett