09.01.2014

Mislykkede lesemål (2013-utgaven)

Jeg har egentlig lyst til å hoppe over hele gjennomgangen av lesemålene for 2013, da det ikke blir en særlig lystig affære. Setter man seg mål må man dog tåle ydmykelsen som kommer av at man ikke er i nærheten av å nå dem, så jeg tar det nå. Deretter setter jeg en strek over 2013. Nytt år, nye muligheter! Det er ikke sikkert måloppnåelsen blir spesielt god dette året heller, da min plan er å lage vilt urealistiske mål som jeg aldri vil klare, men som vil gi meg en unnskyldning til å lese myyye mer enn i 2013. Men nå handler det ikke om årets målsettinger. Her er den dystre oversikten over fjoråret:


Slik at ikke alt blir dystert...

1. Lese fem bøker skrevet av Charles Dickens
Jaha, ikke færre? Fem bøker skrevet av mannen som (nesten) utelukkende skrev mursteiner. Ambisjonsnivået var tydeligvis ganske urealistisk i fjor også. Fasiten ble null. Jeg har ikke åpnet en eneste bok av Dickens i 2013 såvidt jeg kan huske. Strålende start med andre ord.

2. Fullføre minimum fire av bøkene i Lines lesesirkel
Legg merke til at jeg har skrevet minimum. Den groveste synden her er å ha sviktet løftet jeg ga Line i 2011 om å lese War and Peace i 2013. I mitt forsvar tror jeg ikke hun har lest den heller, men det gjør bare saken pittelitt bedre. Jeg vurderer å sette den som mål i år, men det er mulig den må vente til 2015. Jeg leste heller ingen andre av de andre bøkene i lesesirkelen hennes, så også her blir fasiten null. 0/2!

3. Lese minimum ti bøker skrevet av P.G. Wodehouse
Igjen bruker jeg det idiotiske ordet "minimum". Hadde jeg skrevet "maksimum" hadde jeg gjort livet mitt så mye enklere. Dette karakteriserte jeg faktisk som tidenes enkleste lesemål. Hadde jeg lest 100 bøker i fjor hadde nok det vært relativt nærmt sannheten. Men med 35 bøker lest er det vanskelig å få unna minimum ti bøker skrevet av P.G. Wodehouse, uansett hvor artig mannen er. Jeg endte på tre. Bedre enn null, langt unna målet likevel.

4. Lese seks faktabøker (sakprosa)
Dette er det ene målet som redder meg. Jeg har faktisk lest hele ni - ja, NI!!! - bøker i 2013 som ikke er skjønnlitteratur. Jeg har lest en meget interessant vitenskapelig basert bok om hunder, en bok om universet, en om sinte ateister, en om døden, en om 1814 og en om bøker. Pluss noen biografier, som overlapper med mitt siste lesemål som jeg kommer tilbake til.

5. Lese to bøker av Louis de Bernières
Nope

6. Lese to bøker av Thomas Hardy
Ikke han heller nei...

7. Få 15 nye 1001-kryss
Hahahahaha... Dårligste året for 1001-lesing på lenge. Tre kryss fikk jeg. Det SKAL bøtes på i år.

8. Lese ti bøker skrevet av russiske forfattere
En eller annen form for russiskmål kommer jeg nok til å ha i år også. I fjor ble det ikke flere enn fire bøker skrevet av russiske forfattere, men likevel er det et av målene det gikk best med. Det ble 2xBulgakov (hvorav en er en av mine favorittbøker), ett stk middelmådig Dostoyevsky og en interessant forløper til 1984. Russerne har mye å by på og jeg er klar for å lese mer av dem. Snart skal jeg lese Chekhov for første gang.

9. Lese fire biografier
Det ble tre og det er vel nært nok, eller hva? Jeg er hektet på amerikansk late night tv (mer presist: to late night serier) og leste derfor biografiene til Chelsea Handler og Craig Ferguson. Jeg synes vel at sistnevnte er flinkere å skrive enn førstnevnte. Sistnevnte anbefalte biografien til Bertrand Russell i en av episodene som gikk i fjor vår og jeg kjøpte den og leste den første delen som var minst like god som Ferguson (og Stephen Fry) påsto at den var. Legger man godviljen til var den ene boken jeg leste av Bulgakov også delvis selvbiografisk, noe som gir meg fire biografier og dermed også et vellykket lesemål!Det var det! Hundene mine liker meg heldigvis uansett hvor mange lesemål jeg lykkes med. I år skal jeg ha enda mer urealistiske mål for å gjøre dette tre ganger pinligere i januar 2015. To be continued... 

18 kommentarer:

 1. Hvis du sier at tanken bak mål 3 og 8 var å lese 10% av totalt antall bøker, så har du jo oppnådd de målene ihvertfall. Og fire biografier og 9 sakprosa er jo helt strålende. Bra jobbet dette utfra forutsetningene! Det er sånn jeg trøster meg med mine mislykkede forsøk og de var ikke engang så ambisiøse som dine;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker tankegangen din! Det betyr at jeg på en måte har klart fire av ni lesemål, som er (nesten) halvparten, som er (nesten) respektabelt.

   Nå må jeg inn å kikke på dine lesemål både fra i fjor og i år (regner med du har tatt gjennomgangen fra i fjor ihvertfall, og kanskje også fått opp målene for i år).

   Slett
 2. Ikke vær så hard mot deg selv! Det skal jo være gøy også. 2014 blir året, kanskje kommer vi oss begge gjennom krig og fred i år. For min del hjalp det litt da sjefen min (som jeg syntes er fantastisk) sa det var den beste boka han noen gang hadde lest.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har startet året utelukkende etter lystlesingsprinsippet, slik at jeg kan gjenfinne den gamle lesegleden og komme skikkelig inn i lesemodus i år. Det fungerer strålende foreløpig, har allerede lest fire bøker. Så nå er det gøy! (det var det i fjor også, når jeg var i lesemodus, men det var desverre litt for sjelden).

   Kanskje jeg skal begynne å lese en del av Krig og Fred per uke. Jeg husker ikke helt hvordan inndelingen er, men jeg regner med at det er mulig å komme seg gjennom den på noen måneder da. Tror det er bedre enn å nilese den i noen uker (med mindre den er så god som sjefen din sier, da blir det nok vanskelig å legge den fra seg etter hvert).

   Slett
 3. Minimum er et idiotisk ord i denne sammenhengen ja, hvis man bruker maksimum kan man jo ikke bare oppnå men faktisk sprenge lesemålene sine. Forlokkende. Russer-mål ja..det skulle jeg egentlig ha i år, men jeg glemte det vist helt. Du er en god kilde til russertips.

  Gleder meg til 2014-målene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjelder å skrive målene på riktig måte. Jeg bør være litt mindre konkret enn jeg pleier...

   Russer-mål og anbefalinger kommer. Russerne skuffer sjelden!

   Slett
 4. Haha... herlig lesing. Blås i om du når målene - at du HAR mål er det viktigste, for da har du ihvertfall et slags fokus. Det er bedre enn null fokus! Og - du har da fått lest mange russiske forfattere! Et hav bedre enn hva jeg presterte, og sakprosamålet SPRENGTE du jo! Skriv med store bokstaver, så ser alt så mye bedre ut :-) Lykke til med mål for 2014. Jeg har også satt mine, og håper å nå (noen få) av dem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så sant, alt ser bedre ut med store bokstaver. I januar i år er fokuset mitt å få leselysten tilbake, noe jeg har lykkes bra med allerede. Så i helgen er det tid for å finne ut hva som skal være fokus for 2014. Jeg er spent på hvilke mål du har satt deg, det skal jeg finne ut av nå :)

   Slett
 5. He he he he. Litt underholdende for oss da.

  SvarSlett
  Svar
  1. Aldri så vondt at det ikke er godt for noe ;)

   Slett
 6. Sjokkerende hvor oppløftende det er å lese om andre mislykkede lesere, mhuaah. Her legges ikke fingrene i mellom. Forhåpentligvis var DET sparket du trengte for å satse på 200 bøker iår.

  Som de andre her er jeg også imponert over sakprosaen. Har det som mål selv iår og tror jeg kommer til å slite.

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, skal man sette seg mål så er det ikke noe vits i å være uærlig når det er tid for oppsummeringen (men å legge litt godvilje til for å pynte på resultatet er fullt lovlig..).

   I stedet for å gå for 200 bøker kan jeg satse på 41 600 ord. Høres unektelig mer imponerende ut, gjør det ikke?

   Sakprosaen klarer du fint. Du har jo biografiene og ellers er det bare å finne temaer som interesserer deg, gjerne i miniformat. Finnes mange tynne faktabøker i verden og noen av dem er til og med skrevet for voksne.

   Slett
 7. Sjokkerande kor interessant det kan vera å lesa om andres mislukka lesemål;-)

  Lesing skal jo vera gøy, men eg syns og at noko av det viktigaste er å ha eit mål, fokus. Kjenner eg meg rett hadde det blitt mykje rart om eg ikkje hadde mål.

  Gler meg til nye lesemål!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er gøy med lesemål. Selv om det ikke er like gøy når man må skrive om hvor lite man har fått til... Likevel, jeg satser hardt i år også! ;)

   Slett
 8. Noen perioder er mindre preget av leselyst enn andre, også for oss bokelskere, og så retter det seg opp igjen. Gleder meg til å lese om målene dine for 2014. Ambisiøst er bra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldigvis har det rettet seg opp igjen :D

   Da var lesemålene for 2014 på plass. Blir spennende å se hva jeg får til i år.

   Slett
  2. Så skjønn du er :) Takker og bukker!

   Slett