22.10.2013

Fra A til Å(Z)

I god bokbloggtradisjon stjeler jeg denne fra Boka Mi, men jeg hopper over de svenske bokstavene:

Author you've read the most from: 
Det burde strengt tatt være enkelt å komme på hvilken forfatter man har dedikert mest tid til, men ikke søren om jeg kom på de mest åpenbare kandidatene. De første forfatterne som slo meg var Louis de Bernières, Gert Nygårdshaug og Douglas Adams. Det begynner å bli en stund siden jeg leste noe av Nygårdshaug, men jeg var ganske ivrig på ham i en periode. Både Adams og de Bernières er favoritter. Men jeg har jo flere favoritter. Hva med Irène Némirovsky, Stefan Zweig eller kanskje Tolkien, hvis man teller Ringenes Herre som tre bøker, noe den ikke egentlig er. Jeg måtte inn på bokelskere.no for å løse mysteriet, og det viste seg at ingen av de jeg i utgangspunktet tenkte på var den forfatteren jeg har lest mest av. Colin Dexter stakk av med en respektabel tredjeplass, for jeg har nemlig lest åtte av bøkene om Endeavour Morse. P.G. Wodehouse ble en god nummer to, med ni bøker. Forfatteren jeg har lest mest av burde ikke komme som noen overraskelse på noen, meg selv inkludert, men jeg tenkte altså ikke over at jeg har lest 10 bøker av J.K. Rowling.

Best sequel ever: 
Det kommer an på hvilke kriterier man legger til grunn. Må den beste oppfølgeren heve nivået fra den første boken, eller er det nok at den opprettholder nivået, så lenge den første boken var strålende? Jeg synes for eksempel at The Light Fantastic, den andre boken i Terry Pratchetts Discworld serie, var en meget god oppfølger fordi den var ganske mange hakk bedre enn den første boken, The Colour of Magic. Men oppfølgeren til The Hitchhiker's Guide to the Galaxy er likevel en mye bedre bok enn The Light Fantastic, til tross for at den ikke overrasker stort ved å være bedre skrevet eller morsommere enn førsteboken.

Currently reading: 
To noveller samlet i en bok, skrevet av Jenny Erpenbeck. Jeg har lest en bok av Erpenbeck tidligere, Visitation, som jeg beskrev som en av de vakreste bøkene jeg har vært borti. Så langt kan jeg ikke påstå at novellene lever opp til forvetningene, selv om de er langt fra dårlige.

Drink of choice while reading: 
Her har jeg ingen preferanser. Er jeg tørst vil jeg ha vann, brus eller iste. Er jeg kald vil jeg ha te eller kakao. Er jeg trøtt vil jeg ha redbull. Det er dog ikke så ofte jeg leser når jeg er såpass trøtt at jeg trenger redbull.

E-reader or physical books:
Som så mange andre har skrevet før meg: Ja takk, begge deler! Hvis jeg absolutt måtte velge hadde nok valget falt på fysiske bøker, men jeg hadde savnet muligheten til å kjøpe en bok sekunder etter at jeg har funnet ut at jeg MÅ lese dem. Jeg elsker bookdepository og fysiske bokhandler, men de leverer ikke på døren umiddelbart etter at jeg får et innfall.

Fictional character you probably would have actually dated in high school: 
Jeg tror jeg ville falt for utstrålingen og sjarmen til Eli Sisters og vært naiv nok til å ignorere de negative aspektene ved hans personlighet.

Glad you gave this book a chance: 
Det må være The Hunchback of Notre Dame, en bok jeg i utgangspunktet begynte på og la fra meg igjen, men som jeg måtte finne frem nok en gang på grunn av Line sin lesesirkel. Takk og pris for tvangslesning i form av lesesirkler. Tenk på alle potensielle favorittbøker jeg kan ha gått glipp av ved å la være å delta på slikt det siste året. Hugo ble min nye forfattergud. Jeg spår at Mark Twain blir den neste. Noen som vil tvinge meg med på tvanglesing av bøkene hans?

Hidden gem book: 
Han er kanskje ikke så skjult lenger, men Stefan Zweig er en perle av en forfatter. Joda, jeg vet det var snakk om en bok og ikke en forfatter, men det er bare å velge en bok av Zweig, velg den du vil, den er sikkert en perle. Så langt har jeg ikke kommet over en bok av ham som ikke er knallgod. Ta turen innom Rose-Marie sin blogg om du ikke er overbevist, der blir du nok frelst.

Important moment in your reading life: 
Den viktigste var nok dagen jeg oppdaget Harry Potter og De Vises Sten. Harry Potter and the Chamber of Secret og Harry Potter and the Prisoner of Azkaban var kun utgitt på engelsk, og siden jeg elsket første boken og måtte få med meg fortsettelsen så hadde jeg ikke noe valg: Jeg måtte få til å lese bøker på engelsk. Det har vært uvurderlig i ettertid.

Just finished: 
The Moon is Down av John Steinbeck. Den handler om okkupasjonen av nord-europeiske land under 2. Verdenskrig og ble brukt som propaganda for de allierte. Den presenterer likevel et nyansert bilde av situasjonen og lener seg ikke på stereotyper om det onde og det gode.

Kinds of books you won't read: 
Bøker med dårlig språk, masse klisjéer og uinteressante historier, noe man kan finne i de fleste sjangre. Jeg foretrekker bøker som er mer karakterdrevne enn handlingsdrevne, men jeg leser begge deler.

Longest book you've read: 
Jeg ser for meg at det enten må være Anna Karenina eller Fall of Giants. Før året er omme skal det være Krig og Fred. Før neste år er omme skal det være Les Miserables. Forhåpentligvis.

Major book hangover because of: 
En bok som påvirket meg så mye at jeg fikk en fysisk reaksjon eller en gang jeg leste så mye at jeg fikk en fysisk reaksjon? Første boken jeg tenker på er Forsoningen av Fred Uhlman: "At gode bøker kan sette følelser i sving er ikke noe nytt, men sjelden har jeg opplevd så store fysiske og følelsesmessige reaksjoner på en bok."

Number of bookcases you own: 
De siste årene har jeg hatt to store, doble IKEA-bokhyller med 40 cm dybde slik at det er plass til to lag med bøker i hver hylle. I tillegg hadde jeg noen litt mindre bokhyller. Nå har jeg kun en stor bokhylle og vurderer å plassere bøker (i tillegg til undertøy og sokker) i den nye kommoden jeg har tenkt å skaffe meg.

One book you have read multiple times: 
Frankenstein av Mary Shelley. Den har vært en favoritt siden jeg var 16 eller 17 og var den første boken jeg skrev om da jeg begynte å blogge.

Preferred place to read: 
Ute i solen, eventuelt i sofaen eller i sengen. Jeg klarer verken å lese i bil eller på buss, desverre.

Quote that inspires you/gives you all the feels from a book you've read: 
"To the dumb question 'Why me?' the cosmos barely bothers to return the reply: why not?" eller den mindre seriøse: "Intoxicated? The word did not express it by a mile. He was oiled, boiled, fried, plastered, whiffled, sozzled, and blotto."

Reading regret: 
Det er ikke mange bøker jeg angrer på å ha lest. Selv de som ikke viste seg å stå til forventningene hadde som regel noe positivt ved seg. Jeg tror det må være Den Lille Fremmede av Sarah Waters. De timene kunne blitt brukt til noe bedre...

Series you started and need to finish (all books are out in the series): 
Hadde det ikke vært for parantesen skulle jeg sagt Alan Bradleys serie om Flavia de Luce. Den siste boken kommer ut i januar og jeg står klar med Kindle det øyeblikket den blir tilgjengelig. Av serier hvor alle bøkene er kommet ut tror jeg Colin Dexters serie om Morse er den jeg er har mest lyst til å fullføre, slik at jeg endelig kan lese den siste boken. Men jeg har ikke hastverk.

Three of your all-time favorite books: 
Dette er et håpløst prosjekt. Jeg får si The War of Don Emmanuel's Nether Parts (Louis de Bernières), Notre Dame du Paris (Victor Hugo) og Summer Lightning (P.G. Wodehouse), men det er bare en ørliten del av favorittlasset mitt.

Unapologetic fangirl for: 
P.G. Wodehouse. Du kan si at alle bøkene hans følger den samme formelen, du kan si de mangler dybde, de kan si de fremmer stereotyper, og jeg vil fremdeles påstå at han er et komisk geni!

Very excited for this release more than all the others: 
Dette har jeg vel allerede dekket. More Flavia, please!

Worst bookish habit: 
Lager eselører på alle sider med gode sitater, slik at jeg skal finne dem igjen.

X marks the spot: start at the top left of your shelf and pick the 27th book: 
Colin Dexters The Secret of Annexe 3.

Your latest book purchase: 
Jeg kjøpte Kate Atkinsons Life After Life, hovedsakelig på grunn av omtalen til Clementine. En bok jeg virkelig ser frem til å lese.

Zzz-snatcher book (last book that kept you up WAY late): 
The Doomsday Book av Connie Willis var komplett umulig å legge fra seg. Jeg leste den på hytten i sommer, og jeg irriterte nok flere med å være fullstendig fraværende. Jeg kan ikke huske hvor sent det ble de kveldene jeg holdt på med den, men jeg vil tippe det ble litt lite søvn akkurat de dagene.

Det var meg, hva med deg?

9 kommentarer:

 1. Dette var ei ny liste eg ikkje har sett før, men det var mange gode spørsmål.

  Krig og fred før 2014 hadde muligens blitt ein realitet for meg og, hadde det ikkje vore for det lasset av andre bøker eg gjerne vil ha med meg. Kanskje eg får det for meg i juleferien;-) Les Miserables har eg høyrt på lydbok, men eg skal sjå forestillingen i Sandnes kulturhus i februar (og det er ei stund sidan eg høyrte Les Mis så kanskje eg må lese den om igjen.

  Ha ein fine kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den var ny for meg også, og enkelte av spørsmålene var ganske vanskelige å svare på.

   Har du hørt en forkortet utgave av Les Miserables eller en fullstendig versjon? Hva synes du om den? :)

   Takk det samme, selv om kvelden kanskje strengt tatt er over nå.

   Slett
  2. Dette var heilt tilbake i 2011, og eg er faktisk ikkje sikker på om det var ein komplett utgåve. Eg fant den via Ordflyt, og det er Fono forlag som stod for utgivelsen. Eg trur faktisk at eg hadde hatt meir glede av den idag, enn eg hadde for to år sidan. Omtalen eg skreiv då er veldig subjektiv, og handler om lidelsen eg ikkje syns noko om, at eg syns familien som tok seg av Cosette var troll and so on.

   Den nye filmatiseringa med Hugh Jackman er nydelig, og nå når eg skriver dette er det rett før eg hopper inn på Amazon og laster ner ei utgåve;-)

   Eg har tru på at den er bra, og at eg vil syns godt om den, men den må leses på ny, helst før februar. Det høyres ut som eit prosjekt for juleferien:-)

   Slett
 2. Denne lista må eg kanskje stele. Eg driv no på med ei av dei bøkene ein "aldri" blir ferdig med, fordi dei er så evig lange. Hadde eg ikkje kome over halvvegs, hadde eg lagt henne frå meg, men eg må no lage omtale av boka og lese henne ut. :) Flott at du er tilbake :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, stjel den! Jeg liker å lese andres svar. Hvilken bok er det du holder på med?

   Takk for det :)

   Slett
 3. Lister er gøy! Kjekt å lese om andres lesevaner.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lister er kjempegøy! Jeg håper flere stjeler denne, for jeg vil lese flere svar.

   Slett
 4. Festlig liste! Er bare så utrolig glad for at det nå skjer ting på bloggen din igjen :)

  SvarSlett