11.01.2016

2016 - på tide å innføre lesemål igjen

2015
Det har vært mye å juble for samt mye å gråte over i 2015. Jubelen kommer i hovedsak av at jeg har fått meg fast jobb (hurra!) innenfor akkurat det jeg ønsker å arbeide med. Leseåret 2015 har derimot ikke vært mye å juble over. Året har vært litt turbulent og jeg har ikke hatt så mye overskudd til lesing. Det har ført til 29 bøker lest - et deprimerende lavt antall. Jeg har begynt på en haug med bøker jeg ikke har fullført, til tross for at jeg tror jeg kunne likt de fleste av dem. Men det har da blitt noen gode leseropplevelser likevel. Nå er det uansett tid for å legge 2015 bak meg og begynne det jeg satser på blir mitt beste leseår siden 2011, da jeg leste 97 bøker og 8 noveller (lesemål skal jo være en smule urealistiske, skal de ikke?).

(tvangslesekafe 2015)

2016
Jeg fant ut at jeg måtte legge en strategi for å øke leselysten i 2016, og den var som følger:

 1. Begynn med lettleste fengende bøker. 
 2. Spar tykkere og tyngre bøker til lesehumøret er på topp
 3. Alltid hold på med en skjønnlitterær bok og en non-fiction slik at jeg har noe å lese uansett humør.
 4. Når konsentrasjonsevnen er på bånn, les Harry Potter. 
 5. Les litt hver dag, om så bare ti sider. 
Så langt har strategien min ført til 3,5 bøker lest på 11 dager. Mer enn jeg leste på et par måneder i 2015. Jeg tror med andre ord at strategien virker. Innenfor den rammen har jeg lyst til å gi meg selv noen lesemål for året. 

1. Lese hele HP-serien
Burde ikke bli noe problem, siden dette skal være medisinen mot manglende leselyst. 

2. Lese tre bøker av Charles Dickens
Skal jeg noensinne bli ferdig med hele hans forfatterskap må jeg stå på. Når leselysten er på topp, da blir det Dickens. 

3. Lese minst 50 bøker
For noen år siden hadde dette virket som et latterlig lavt antall. Nå er det en utfordring. 

4. Fortsette å bli med på tvangslesekafe 
Kudos til Ingalill for denne ideen. Tvangslesekafe er like koselig hver gang. Selv om bergensgjengen kanskje ikke er de flinkeste til tvangslesebiten av tvangslesekafe.. 

5. Lese flest mulig av de nominerte til Bookerprisen og til den internasjonale Bookerprisen
I år vil den internasjonale Bookerprisen fungere som den vanlige. I stedet for at en forfatter får prisen for et helt forfatterskap vil en forfatter og en oversetter vinne prisen for EN bok. Det blir en longlist på 12-13 bøker, deretter en shortlist. Galskapen skal dermed foregå to ganger i året, og starter med den internasjonale longlist som publiseres i mars. Sannsynligheten for at jeg engasjerer meg i den norske bokbloggerprisen blir nok dermed enda noen hakk lavere, men nå skal jeg i det minste lese nominerte bøker fra mer enn bare engelskspråklige land. 

6. Blogge mer
Jeg har lyst til å skrive om flere av bøkene jeg leser enn det jeg har gjort de siste årene. 

Jeg tror jeg lar det være med det. Sånn ellers følger jeg prinsippet om lystlesing. 

21 kommentarer:

 1. Gler meg til å følgje deg i 2016. HP er meget god medisin, men med min leselyst har eg ikkje komt altfor langt i første bok :-O

  Hvilke Dickens-bøker tenkjer du å lese (om du veit det nå)?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har allerede begynt på David Copperfield, så først ut blir det å fortsette på den! Deretter har jeg ihvertfall lyst til å endelig lese The Pickwick Papers. Tredje er jeg usikker på. Har du tenkt å lese mer av Dickens i år?

   Laber leselyst? HP gikk veldig raskt unna for min del. Har lyst til å fortsette med toeren med en gang, men siden leselysten er god for øyeblikket tror jeg at jeg skal være flink å spare den.

   Slett
  2. Leselysta er på topp, derfor må HP vente :-) Copperfield har eg lest, men PP er ulest. Tenkjer du å starte frå begynnelsen eller der du er kommet?

   Dickens er på planen hvertfall ;-)

   Slett
  3. Ah, du har samme strategi som meg? :) Tror den funker bra!

   Leser videre i Copperfield, ikke lenge siden jeg begynte på den. Men Pickwick begynner jeg nok på fra starten av, den er det veldig lenge siden jeg prøvde meg på sist.

   Slett
  4. Okei! Då held eg utkikk etter når du evt begynner på PP :-)

   Slett
 2. Å, jeg hadde glemt den internasjonale Booker i vår. Jeg sjekker ut listen og blir nok med på noe derfra. Det pleier å være motiverende når andre bloggere er engasjert i noe.

  Høres ut som gode mål og strategier. Jeg har noen av de samme strategiene, som å lese ulike typer bøker samtidig og å lese noen sider hver dag:-) Og spare HP til laber leselyst høres veldig lurt ut. Jeg har skaffet meg 4 første på lydbok og har kun hørt den første.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så du hadde lagt til en del bøker på Goodreads som så ut til å være potensielle Booker-nominasjoner (internasjonal). Fant noe spennende? Jeg har bare sett litt på listen, må studere den nøyere før mars.

   HP til laber leselyst tror jeg er strålende, eneste problemet er å klare å la være å lese dem når jeg har masse leselyst.

   Slett
  2. Har kke sett så veldig nøye på titlene på listen, men fant da noen. Jeg har blant annet hatt lyst til å lese Underkastelse av Houellebecq som står på den eligible-listen. Ellers ser en japansk thriller, The Tokyo Zodiac Murders, spennende ut og The Librarian måtte jeg jo nesten ta med;-)

   Slett
 3. (shhh, jeg har hørt rykter om bergens tvangsleserne prater for mye på kafe, tror det snart må kreves sidetallsdokumentasjon. Har jeg fortalt om den gangen da jeg leste hele Finne Ly - på tvangslesekafe? Og Ellikken som nesten gjorde ferdig Arne Garborg bio?? Noe å strekke seg etter?)

  Satte nesten kaffen i halsen når du minnet meg på Internasjonal booker. Det passer overhode ikke meg mine planer for året, som stort sett skal styre unna samtidslitteraturen. Sukk!

  Uansett: Svært glad for at du ser ut til å være tilbake i blogg/lese modus. Det har jo vært noen falske alarmer....

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi spiser god middag, drikker litt vin, preiker om bøker, spiser dessert og leser litt. En kombinasjon av mange fine ting som gjør det vanskelig å strekke seg så langt for tvangslesingen ;)

   Haha, tipper den internasjonale Bookerprisen kommer litt ubeleilig for mange, men for min del tror jeg det blir årets høydepunkt. Gleder meg nesten mer enn til den vanlige Bookeren. Mest fordi det er spennende og nytt. Og fordi jeg potensielt kan få lest bøker fra en del "nye" land.

   Jepp, jeg er gutten som ropte ulv. Får se om det faktisk er en ulv denne gangen..

   Slett
 4. Lure strategier, jeg lurer på om jeg skal låne de når det butter litt mot med leselysten.
  Ellers; gratulerer så mye med fast jobb! Jeg skrev i et annet kommentarfelt at noen ganger så må lesingen vike for andre ting, livet kommer litt "i veien" og man må prioritere annerledes. Det er supert å høre at leselysten er tilbake, i alle fall!
  Gleder meg til å følge med videre, og jeg gleder meg spesielt til å følge med på Booker- lesingen og diskusjonene - og mest sannsynlig bli revet med og kjøpe mange og lese noen ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Og lån i vei, det er greit å ha en strategi, enten det er å lese bøker man vet man elsker, eller å legge fra seg bøkene en liten stund og se altfor mye tv.

   Håper du lar deg rive med av Booker-lesingen, det er alltid artig!

   Slett
 5. Yey! Godt å høre at leselysten er på plass enn så lenge. Savner deg når du ikke er her.

  Henger med med på HP, og kanskje også Dickens, holder på å vurderer fram og tilbake ennå (hva er greia med at alle er så raskt ute med målene, begynte dere å tenke i fjor, eller er dere bare veldig beslutningsdyktige? #vinglepetter).

  I likhet med flere over hadde jeg helt glemt (eller kanskje aldri vist), at det ble long/short på International Booker i år.. Har lyst til å henge meg med med jeg drukner snart i mulige mål (HP, Dickens, Bolaño, Greene, sørstatsgotikk, non-fiction, 1001, sci-fi, Booker, Morrison, McCharthy, OTS, 1001sirkel, biosirkel, OTSsirkel, latinamerikansk, russisk, Ulysses, På sporet av den tapte tid, Krig og fred, what, what, what).

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha du trenger lesemål-detox! Sørstatsgotikk er min favoritt når det gjelder musikk, men ikke nødvendigvis bøker. "Southern Gothic" er den beste spillelisten på Spotify.

   Jeg foreslår: ta Latin Amerika ett år og Russisk ett år. Da kan du lese Bolano i år og Tolstoy til neste år f.eks. Ulysses og Proust kan du spare til du er 50. OTS kan du kombinere med 1001, pluss sikkert en del andre mål, skip 6 av 6 i biosirkelen, hold deg til interessante kategorier, Greene har såpass tynne bøker at han får du plass til uansett, velg non-hardcore non-fiction, les HP når du er lei av alt annet, Morrison kan du hoppe over, McCarthy kan du lystlese.

   Og ja, alle andre enn deg er utrolig beslutningsdyktige!

   Satser på at enn så lenge varer gjennom hele 2016. Så får jeg heller leve med at jeg da ikke blir savnet. Nå må jeg bare øve meg på å skrive omtaler av non-fiction siden det mest sannsynlig blir en del slike i år.

   Slett
  2. Ja, tror virkelig detox er på sin plass - både fra lesemål og tvangslesning. Fantasy over hele linja så langt her, så får vi se hva det ender opp med.

   Har vurdert å ta enten Latin-Amerika eller Russland som eget mål..men klarer ikke å velge. Tar til meg rådet om Tolstoy og Prust (knis), men tror jeg forsetter med 6/6 bios (tror kanskje jeg lovet det en gang, og Ingalill er så streng).

   Fikk lyst til å henge med med på internasjonal booker også, hm, hm. Synes forøvrig at tvangslesekafe Bergenstyle høres fortreffelig ut, her i Trondheim er vi så trege av oss at vi ikke kommer i gang i det hele tatt (og jeg jobber så mye senvakter at det blir håpløst..). Spørs om jeg må få sneket meg til en gjesteopptreden i Bergen.

   Slett
  3. Ja! Vi vil ha gjesteopptreden. Som Ingalill sa i sitt kommentarfelt, må alle besøk i de større byene legges til rundt den 12. i mnd. Legger merke til at vi i tvangslesesammenheng lever opp til mytene om treige trøndere og pratsomme bergensere (og streberske oslofolk?;-) Men du som har vært på tvangslesekafe i Oslo kan kanskje vise oss hvordan det skal gjøres? Nå har vi innført dessert som belønning for lesing, og det var en veldig god ide som bør gjentas.

   Slett
  4. (fni-his) silje, spot on den landsmannbeskrivelsen der.
   Hlsen treg trønder turned strebersk.

   Slett
  5. Du kan jo la være å sette internasjonal booker som mål og heller bli med om du føler for det. Radikal ide, men kanskje en tanke?

   Gi beskjed når du begynner på noe russisk eller noe latin-amerikansk.

   JA! Støtter gjesteopptreden ideen, kom til Bergen!

   Slett
  6. Når jeg føler for det? Skjønner ikke? Finnes det varulvporno på den internasjonale bookerlista? Tviler.

   Både Russland og Latin-Amerika snek seg ut av målene igjen, - men tenker å lese noe fra regionene allikevel. Vi får se. Skal få til en Bergentur i løpet av året, tenker jeg :)

   Slett
  7. Vet aldri, men da er det sikkert samfunnskritisk varulvporno med nydelige skildringer av skogslandskap fra Russland eller Romania f.eks..

   Har ikke sett noe til disse målene enda, når dukker de opp? Jeg holder på med en russisk bok nå, og tror det blir en til om ikke så lenge. Men ingen av dem er klassikere. En kan potensielt dukke opp på den internasjonale Bookerlisten.

   Noe sjanse for at det blir tvangslesekafe i Trondheim hvis jeg dukker opp der i løpet av året? Jeg har lyst til å ta meg en tur, har ikke vært der siden 2007, og nå når jeg endelig tjener litt penger er det ikke nødvendigvis så vanskelig å få til.

   Slett
  8. Målene har sneket seg inn under lesemål-fanen på bloggen min, uten å bli annonsert i eget innlegg (kommer, kommer, - føler bare at jeg må lage tallstatistikk over 2015 først).

   Varulvporno med poetiske skildringer av romanske skoglandskap høres faktisk skremmende forlokkende ut...krysser fingrene.

   Vi får helt garantert til tvangslesekafe i Trondheim også hvis du tar en gjesteopptreden (da kan du jo lære oss alle triksene, så kan Oslo med sin harde linje bare ha det så godt). Vi nærmere oss til stadighet å få til tvangslesning her i byen tross alt, mye godvilje, bare vanskelig timeplaner (og muligens et snev av treghet/latskap).

   Slett