14.09.2015

Bookerprisens shortlist - det jeg tror og det jeg håper på

I morgen får vi vite hvilke av de tretten Bookernominerte bøkene som havner på shortlist. Jeg har lest syv av bøkene på longlist og er såvidt i gang med nummer åtte. Selv om jeg har en del igjen forsøker jeg meg på å gjette hvilke seks som går videre, men jeg presenterer to lister: de seks bøkene jeg tror kommer på shortlist, og de seks bøkene jeg ønsker at kommer på shortlist. Jeg baserer meg på mine egne opplevelser av bøkene, samt det andre har skrevet om dem.

De jeg tror vil havne på shortlist - i tilfeldig rekkefølge

Hanya Yanagihara - A Little life
Marilynne Robinson - Lila
Marlon James - A Brief History of Seven Killings
Sunjeev Sahota - The Year of the Runaways
Bill Clegg - Did You Ever Have A Family
Chigozie Obioma - The Fishermen

Jeg har kun lest to av de seks bøkene jeg tipper vi får se på shortlist. Did You Ever Have A Family er for god til å bli oversett og Lila er for godt skrevet til å bli oversett. De fire andre er vel de jeg synes har fått mest positiv tilbakemelding jevnt over, de resterende syv har fått ganske blandet tilbakemelding fra bloggere, medlemmer av Goodreads og lesere på forum. Av disse seks er The Fishermen den jeg er mest usikker på, men jeg er også nervøs for at Yanagihara ryker. Har det ikke skjedd en del ganger de siste årene at boken med favorittstempel ikke blir med på shortlist?

De jeg håper vil havne på shortlist - fra 'ønsker å lese' til storfavorittNr. 6: Rett og slett fordi jeg ønsker å lese den, samt fordi jeg foreløpig ikke har lest noe virkelig negativt om den. Mange beskriver den som tunglest, men de sier samtidig at den er verdt det. Selv om jeg strengt tatt helst skulle hatt færrest mulig mursteiner på listen…


Nr. 5: Den er virkelig nydelig skrevet. En bok jeg fremdeles er overrasket over at jeg ikke likte bedre. Jeg tror jeg kunne blitt mer begeistret for denne hvis jeg hadde brukt mer tid på den, tatt meg mer tid til å reflektere over den. Men jeg ville nok alltid irritert meg over min manglende kunnskap om teologi, for det forhindrer meg i å lese den som Robinson nok ønsker at man skal lese den. Uansett tror jeg nok den fortjener en plass på shortlist.

Nr. 4: Det som skuffet meg med denne var at den ikke utmerket seg rent språklig. Den er ikke dårlig skrevet, men dette kunne nok vært årets leseropplevelse for min del hvis språket hadde vært en smule mer poetisk eller merverdig. Jeg elsket konseptet, og i motsetning til en del andre synes jeg historien ble mer og mer engasjerende jo lenger uti den jeg kom. Absolutt en verdig kandidat til shortlist, den er ingen lettvekter og har mange interessante refleksjoner. Samtidig føles den til tider ganske aktuell selv om historien som fortelles er 500 år gammel. Jeg håper å se denne på shortlist.


Nr. 3: Fordi hun, så vidt jeg vet, ikke vant noe som helst for den urovekkende, brutale, engasjerende, nyskapende, fantastiske People in the Trees. A Little Life kunne vært ganske så dårlig uten at det hadde forhindret meg i å juble for at hun endelig blir lagt merke til. Men basert på de omtalene jeg har lest er den langt fra dårlig. Jeg har bare såvidt kommet i gang med den selv, men jeg har skjønt at den er utrolig sterk. Håper den også er interessant, at den ikke bare sjokkerer uten å få leseren til å reflektere rundt tema hun tar opp.


Nr. 2: Jeg har ingen tro på at Satin Island vil bli valgt ut til shortlist. Mange leser den som en pretensiøs roman og liker ikke humoren i boken. Selv elsket jeg humoren, og selv om samfunnskritikk nok er et av poengene med boken er det neppe meningen vi skal ta U dønn alvorlig. Han er en særdeles komisk figur som er altfor selvopptatt til å skulle si noe vesentlig som oppsummerer vestlig kultur, annet enn at vestlig kultur generelt er for selvopptatt kanskje? Blandingen av interessante refleksjoner, masse digresjoner og sjarmerende humor fungerte godt for min del. Krysser fingrene for at jeg tar feil og at juryen tør å ta sjanse på en utradisjonell roman.


Nr. 1: Den beste boken jeg har lest i år. Hvis ikke Did You Ever Have A Family kommer med på shortlist blir jeg veldig overrasket, for ikke å snakke om skuffet. Hvis du lurer på hvorfor en debutroman som de aller færreste har lest burde bli en av de heldige seks kan du lese både min og Silje sin omtale av boken. Hadde jeg fått bestemme hadde denne vunnet prisen. Og basert på omtalene den har fått på Goodreads tror jeg mange ville støttet meg i det.

40 kommentarer:

 1. Så morsomt å se hvilke favoritter du har. Det ergrer meg veldig at jeg ikke har lest Clegg, ikke en gang utdrag.

  The People in the Trees ligger nok i bakhodet på juryen når de vurderer A Little Life. Jeg tror forresten at Satin Island har en fair sjanse for å komme med videre, den er sær på en måte som Bookerprisen liker.
  Uansett tror jeg at vi vil se (minimum) 2 bøker fra Storbrittania på listen imorgen. Noe annet ville forbause meg og skape ramaskrik på the British Isles. Hvilke to av de tre engelskmennene og den ene iren det blir vet jeg ikke, det vil avhenge av de andre på listen. Men Longlisten i år er ganske kul, kanskje juryen i år kommer til å gå sin egen vei og ikke tenke "politisk" mht Shortlisten i det hele tatt! Jeg ville jo blitt glad hvis Enright kommer med, siden jeg er så svak for irene og ikke minst for henne.. men det er mulig at hun må "ofres" i kabalen for å sikre en bred og interessant liste.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også vært veldig begeistret for irene de siste årene. I fjor var begge mine favoritter irer, og jeg var veldig skuffet da ingen av dem kom med på shortlist. Jeg håper jeg er heldigere i år og får i det minste en av mine favoritter videre.

   Jeg har faktisk hele fire amerikanere på min ønskeliste, men jeg tviler på at det kommer til å skje. Av britene heier jeg selvsagt på McCarthy, men jeg skal ikke klage dersom Enright eller Sahota kommer med. Men The Illuminations kan de gjerne hoppe over, det er den svakeste boken etter min mening - av de jeg har lest.

   Dette blir utrolig spennende. Vet du om juryen gir en forklaring på hvorfor de har valgt som de gjør, eller får vi kun forklaring på vinneren?

   Slett
  2. Ja og nei.. de pleier å forklare hver og enkelt bok, men ikke de som ikke når opp/ de kommenterer sjelden Longlist. Blir kjempegøy! :-)

   Slett
 2. Åh, dette er så gøy! Savnet deg i helga, det var faktisk en del bookersnakk (innimellom alt det norske, og alt det som ikke hadde noe med bøker å gjøre i det hele tatt).

  Jeg svinger veldig i tippingen min fremdeles. Vurderer å legge igjen forskjellige lister i alle kommentarfeltene, også bare slette etterpå: se, jeg hadde rett! Neida. Joda.

  Jeg tipper:
  Lila
  A Little Life (selv om jeg er usikker, tenker den er litt for "såpeopera" eller emosjonell hvis du vill, dette med at de leser tre ganger - og gråter seg gjennom den første, og ikke orker den andre og sier hæ under den tredje)
  Satin Island (akkurat passe sær for juryen)
  A Brief History of Seven Killings (årets eksotiske + som du sier, ingen har sagt et vondt ord så langt).
  Did You Ever Have a Family (fordi jeg ikke klarer å tro noe annet enn at den er fantastisk)
  Også enten The Green Road eller kanskje Sleeping on Jupiter. Tror jeg sa Sleeping on Jupiter i Clementine sitt kommentarfelt, så det kan jeg jo si The Green Road her.

  Håper? Spiller ingen rolle så lenge Lila er der.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er vel litt der du er egentlig, så lenge Did You Ever Have A Family kommer med er jeg fornøyd. Men det hadde vært artig å få flere fra toppen av ønskelisten.

   Det virker nesten som om Lila og A Brief History of Seven Killings er de som går igjen. Nå forventer jeg nesten å se dem på shortlist, men hvordan juryen tenker er umulig å si.

   Fikk med meg at det var mange som ikke kom i år. Noe spesiell grunn til det tror du? Bare valgt en dårlig dato? Artig med Bookersnakk, godt å høre at ikke alt handler om bokbloggprisen, selv om jeg skjønner at folk blir engasjert i den. Får se om jeg våger meg bort til neste år.

   Slett
  2. Det virker som det er en lang rekke tilfeldigheter som gjorde at folk ikke kunne komme: konfirmasjoner, femtiårslag, skrivekurs, ferier etc. Så det er vel grunn til å anta at det blir flere neste år igjen. Hadde vært hyggelig å treffe deg igjen i hvert fall. Kanskje er jeg i Bergen rundt en tvangslesedato en gang :)

   Ja, jeg synes også det virker som det tre går igjen, både i den lille norske boblen våre - og ellers. Og, ja, jo, jeg vil jo gjerne ha noen andre enn Lila videre jeg også - men jeg har en ganske sterk følelse av at Clegg og James er favoritter jeg ennå ikke har lest.

   ((Jeg var foresten på vinnerlaget på bokquizen, og vi het "Man Booker horene")).

   Slett
  3. Haha, jeg liker det! Bra reklame for Bookerprisen at dere var vinnerlaget ;) Hvem andre var på laget ditt?

   Det er bare å gi en lyd om du befinner deg i Bergen en gang, da kan vi arrangere tvangslesekafe selv om det ikke er den 12. Burde nesten hatt Bookerdiskusjonskafe før vinneren kåres, men da må vel jeg (og Silje og Elida) komme meg (oss) over fjellet. Men du bor ikke i Oslo, gjør du?

   Slett
  4. Nei, Trondheim. Sånn smått ensom tvangslesemessig. Bookerdiskusjonskafe høres dog ut som rene drømmen. Skal si fra hvis jeg plutselig legger Bergensplaner :)

   Elida, Ingalill, Monika, Linn. Jeg bidro egentlig med veldig lite, men er stolt uansett.

   Slett
  5. Høres ut som et skikkelig dream-team det. Legg til meg, Clementine og Silje, så har vi dekket Man Booker horene.

   Vi er for øvrig ikke så mange i Bergen heller, men vi kan nok klare å samle fem på en god dag, kanskje til og med seks siden Rose-Marie er her støtt og stadig :D Men så langt har vi kun hatt to vellykkede samlinger, den første besto kun av to personer. Dukker du opp hvis jeg kommer innom Trondheim og ber om tvangsleseselskap? Bor med en trønder som nevnte tur hjem i slutten av oktober, men jeg er litt usikker på om hun var seriøs når hun snakket om å ta med meg hehe..

   Slett
  6. Ja, vi er jo egentlig noen her i byen også - men har aldri passet for alle, og aldri blitt noe kafe. Stiller uten tvil opp hvis du plutselig er her, klar med trippelkryssbok og kaffetips.

   Slett
  7. Yay! Da får i det minste en av oss prøve å komme oss ut av byn for tvanglesekafe.

   Jeg har også veldig lyst til å reise til London for å være med på opplesingen fra de shortlistede bøkene, men det er en mandag, og jeg tror flere på jobben skulle ha ferie i oktober, så jeg er usikker på om jeg får fri.

   Slett
  8. London hadde jo vært helt fantastisk! Spessielt hvis shortlisten blir så "sterk" som jeg håper den kan bli. Vet ikke hvor realistisk det er for meg heller, men..

   Slett
  9. Jeg tenkte jeg skulle forhøre meg litt på jobben i morgen. Hvis jeg kan få fri og flybilletter ikke koster en formue (som det sjelden gjør til London) tror jeg at jeg drar. Har hatt lyst på en London-tur en stund, så dette er perfekt anledning. Men jeg innbiller meg at det ihvertfall er en annen på jobben som har ferie da.

   Slett
  10. Høres ut som vi er litt av et Dream-Team!!! :-D

   London hadde vært topp.. jeg har reist over de siste årene men kommer meg ikke over i år. Det er vel ingen forfatter jeg virkelig dør av lyst til å høre lese høyt heller i år. Vi får se neste år..
   Kunne et alternativ være Folioprisen sitt opplegg, en helg med masse spennende diskusjoner, mye mer som skjer enn til Bookerpris opplesningen...jeg hadde billetter i år (det er i mars) men måtte avlyse i siste liten.

   Slett
  11. Jeg har klart å glemme hvilken dato lesinga faktisk er? Jobber jo turnus, så plutselig har jeg fri på ukedager også.

   Slett
  12. Mandag 12. oktober blir det i år. Hadde håpet på en søndag slik at jeg kun trengte å ta en dag fri, men samtidig frister en langhelg i London :) Bare håper jeg får fri.

   Slett
 3. Gi meg en lyd om du har fri da. Hvis vi faktisk finner ut at vi kan dra begge to kan jeg bestille billetter. Masse ledig til opplesingen fremdeles.

  Clementine: Folioprisen sitt opplegg høres definitivt fristende ut. Til neste år har jeg lyst til å lese flere av de nominerte, den ene jeg leste i år var meget god.

  Når det gjelder Booker skulle jeg veldig gjerne hørt Yanagihara eller Clegg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg jobber mandagen, men har fri helga. Får sikkert til å bytte bort vakta hvis jeg vil. Ser an lista i morgen, og tar det derfra. Er fristet i hvertfall :)

   Slett
  2. Får håpe både Clegg, Robinson og McCarthy kommer med, så er vi fornøyd begge to!

   Slett
  3. Mistal litt lysten når Robinson ikke kom med. Pluss at han ved siden av meg i sofaen påpekte at jeg a) nettopp var i London og b) ikke har råda (fikk nettopp redusert stillingen min på jobb for en periode). Blæh. Du må skrive superreferat hvis du kommer deg i vei. Så satser jeg på neste år med litt lenger planlegging etc.

   Slett
  4. Det ser ut som om det skal være mulig for meg å få fri, så jeg lurer på om jeg skal forsøke å få med meg både litteraturfestival og Booker-opplesning. Men det avhenger av om jeg kan få det til noenlunde billig. Jeg har kun jobb til et stykke ut i desember (med mindre jeg får meg ny jobb i løpet av høsten).

   Lover å skrive superreferat, så foreslår jeg at du tar deg en tur til Bergen i stedet, der har du vel ikke nettopp vært? ;) selv om flybilletter til Bergen sikkert kan koste like mye som flybilletter til London..

   Slett
  5. Bergen er det over et år siden jeg var i, så det burde jeg virkelig kunne få til. Har flere mennesker jeg skulle ha truffet der også, så kanskje jeg får til en fluesmekk.

   Slett
 4. Eg håper at med 8 av 13 leste bøker så har eg truffe nokonlunde slik at eg ikkje ender opp med å hurtiglese minst fem bøker fram mot shortlist.

  The Fishermen ynskjer eg skal stå på shortlist, det same med Lila og A Little Life. Utover det kan det vera det same.

  Når det gjelder quizen på lørdag så var Stine meget behjelpelig med Nick Hornby-spørsmålet, der stiller eg ganske så blankt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe ja, jeg er også litt nervøs for at mange av de jeg ikke har lest kommer med. Hvis jeg får ønskelisten min er det kun to jeg ikke har lest - men det skjer jo selvsagt ikke.

   Hva var Hornby-spørsmålet? Regner med Ingalill også hadde et svar på det..

   Slett
  2. Skjer jo aldri slik me vil ;-)

   Hornby: Trur det var fire bøker om bøker :-) Ingalill var absolutt deltakende i svaringa.

   Slett
  3. Hornby var vel det eneste jeg hadde kontroll på -)

   Slett
 5. Håper dere får til å reise over :-) Det er kjempekjekt!
  Forresten...hele uken før Bookeropplesningen er det jo Cheltenham Literature Festival... (i Cheltenham, ca 2 timer med tog fra London) Ikke for å VIRKELIG friste deg nå Ann Helen men jeg ser at Louis De Bernieres skal tale der lørdag ettermiddag den 9.. og Rushdie.. (Helgen før, 2 oct, kommer Anne Enright og Jonathan Franzen..) http://www.cheltenhamfestivals.com/literature/
  I mitt neste liv skal det bli min fulltids-syssel å delta på litteraturfestivaler :-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Oooh, nå har jeg planlagt en genial London-helg, uten at jeg faktisk aner om jeg kan dra bort. Louis de Bernières og Salman Rushdie, samt Bookeropplesing. Det hadde blitt en fantastisk helg. Jeg er vant til å reise rundt i Enland, så en to timers togtur er ikke noe problem - selv om tog der borte er veldig dyrt.

   Julian Barnes kommer. Det skal være flere Booker-arrangement. Marcus Brigstocke hadde vært veldig artig å se. Det var masse på programmet som hadde vært gøy å få med seg. Nå fikk jeg lyst til å ta ferie hele uken. Men det tror jeg en annen allerede har gjort.

   Slett
 6. Kjempefin liste! Did You Ever Have a Family hadde vært en verdig vinner og en bok jeg tror mange kunne fått utbytte av å lese. Rett og slett et godt valg om juryen går for den. Jeg er usikker på om jeg foretrekker den fremfor A Brief History, som jeg også forelsket meg i - men tror kanskje Did You Ever har et konkurransefortrinn i å ikke ha så mange elementer som gnir folk feil. A Brief History har jo enormt persongalleri, mye eksplisitt vold og er en murstein - men hei. Catton hadde 2 av de 3 og det gikk.

  Vi har 50 % match :) Selv om jeg blir kjempeglad for å se både The Moors Account og Lila på lista endte jeg opp med å velge litt annerledes. Vi har begge med boka "den andre" av oss ikke likte, haha. Satin Island på deg og "The Illuminations" på meg. De er jo begge briter, så skal ikke se bort fra at de begge er på lista. Blir spennende å se i morgen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde jo vært litt morsomt om det ble konkurranse mellom The Illuminations og Satin Island, men jeg har i utgangspunktet ikke tippet noen av dem videre. Ikke mange timene til vi får fasiten nå. Den blir sikkert noe helt annet enn jeg har sett for meg.

   Håper uansett på både Clegg og James.

   Slett
 7. Før jeg kom hit og leste dette innlegget, hadde jeg lest én spådom om short-list, og den var identisk med lista over de du tror skal vinne. Med 100% match på spådommene jeg har lest, er jeg nå hellig overbevist om at det blir fasiten ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha kult, har du link? Jeg vil se hvem som tipper det samme som meg. Jeg håper imidlertid at jeg tar feil, vil mye heller ha ønskelisten min, eller i det minste en liste hvor jeg har lest flere av bøkene enn to.

   Slett
  2. Yes! Yanagihara kom med. Er også glad for å se A Brief History på lista! Leit med Clegg synes jeg.

   Slett
  3. Jeg er også ganske lei meg pga Clegg. Kunne jeg byttet ut Tyler med Clegg skulle jeg vært veldig fornøyd. Men jeg har foreløpig kun lest to av seks på shortlist. Syv av tretten på longlist, så jeg var ganske uheldig med det.

   Slett
 8. Kjipt med Clegg ja, men hadde en følelse, så ble ikke så overrasket. Ble mer overrasket over Lila egentlig, og Anne Tyler. Nå tenker jeg at Tyler kom på bekostning av Clegg som amerikaner og med lik tematikk. Litt synd siden jeg ser for meg at den når ut til mange flere enn Clegg uten hjelp fra kortlisten. Den er vel nærmest en bestselger, men Clegg er jo nettopp kommet ut, så vi får se. Jeg er uansett glad for at jeg allerede har lest den, og fått den opplevelsen, for nå går Lila ulest tilbake til biblioteket for denne gang. A Little Life er ankommet Kindle, og A Brief History of Seven Killings skal kjøpes i papirutgave senere i dag. Det er jo bare å sette i gang med disse musteinene. Har du planer om å lese alle på kortlisten før vinneren annonseres? Det har ikke jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ble også overrasket over Tyler, skulle gjerne byttet henne ut med Clegg.

   Jeg har såvidt begynt på A Little Life, men jeg kjenner at jeg gjerne skulle hatt en liten Bookerpause nå, for det er så mye annet jeg har lyst til å lese også. Etter å ha lest syv fra longlist er det kjedelig å kun ha lest to fra shortlist. De tre lengste bøkene kom med på shortlist og jeg har ikke lest noen av dem.

   Med andre ord er jeg usikker på om jeg kommer til å prøve å lese alle eller ikke. De tre siste årene har vinneren vært en jeg ikke har lest. Jeg satser på å ihvertfall ha lest fire. The Fishermen eller Runaways, samt A Little Life.

   Hvilken av mursteinene begynner du med?

   Slett
  2. Ja, det var ikke så god uttelling. Har ikke noe ambisjoner om å lese flest mulig før vinneren kåres egentlig. Synes det er fint å lese andre ting innimellom, så man ikke føler så mye tvang og går lei. For det skjønner jeg at man gjør da. Jeg har ikke bestemt meg for hvor jeg skal begynne enda, men heller mot A Little Life. Planen er en norsk og en Booker av gangen de nærmeste månedene. Jeg holder forresten på med Lundekvam-biografi etter anbefaling fra Line. Kanskje det kunne være den ene norske du leste til bokbloggerprisen i år;-)

   Slett
  3. (Silje: Fortsetter du sånn blir det Lundekvam til bokbad neste år -)

   Labben: Jeg begynner å mistenke at Satin Island ligger godt an. Kanskje fordi den er sær nok til å takler alle gjennomlesningene?

   Slett
  4. Hehe, ja Lundekvam på bokbad hadde definitivt vært interessant:-) Siden jeg akkurat har åpnet boken, så er det jo litt tidlig å anbefale videre, men for å rekruttere til bokbloggerprisen tenkte jeg at en tidligere Brann-spiller sin biografi, anbefalt av Line, måtte være noe som kunne lokke Labben;-)
   Jeg er ellers fortsatt i villrede om hvor jeg skal begynne på videre Booker-lesing.

   Slett
 9. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

  Giaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ trang ebay vn cùng với dịch vụ mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.

  SvarSlett