29.07.2015

Bookerprisens longlist 2015

Da er longlist endelig publisert, og fasiten er som følger:

USA
Anne Tyler - A Spool of Blue Thread
Bill Clegg - Did You Ever Have a Family
Hanya Yanagihara - A Little Life
Laila Lalami - The Moor's Account
Marilynne Robinson - Lila

Storbritannia
Andrew O'Hagan - The Illuminations
Sunjeev Sahota - The Year of the Runaways
Tom McCarthy - Satin Island

Irland
Anne Enright - The Green Road

Nigeria
Chigozie Obioma - The Fishermen

New Zealand
Anna Smaill - The Chimes

Jamaica
Marlon James - A Brief History of Seven Killings

India
Anuradha Roy - Sleeping on Jupiter


I fjor var jeg usedvanlig sytete fordi det jeg anså som den beste boken jeg leste i 2014 - The People in the Trees - ikke ble nominert. I stedet ble We Are All Completely Beside Ourselves longlistet, en bok som tar for seg lignende tema som min favoritt, men som jeg mener holder et betydelig lavere nivå. I år kan jeg derimot juble, for denne gangen har ikke Hanya Yanagihara blitt glemt. Hun er nominert med boken A Little Life - som jeg for øvrig ikke har lest, men har stor tro på. Hun fortjener uansett å bli hedret da hennes debutbok var så til de grader fantastisk.

Hele fem amerikanere har fått plass på listen, men ikke en eneste kanadier. Det skuffet, skulle gjerne byttet ut ihvertfall en amerikaner mot deWitt eller Crummey, men amerikanerne virker likevel ganske interessante. Laila Lalami har jeg aldri hørt om, men hun har skrevet en pulitzernominert bok om en svart oppdager i Nord-Amerika på begynnelsen av 1500-tallet. Oppdagelsen av det amerikanske kontinentet synes jeg kanskje er mest spennende av alle historiske hendelser, så jeg gleder meg veldig til å lese boken til Lalami. Lila av Marilynne Robinson har jeg også sett frem til å lese. Tyler og Clegg sparer jeg nok til noen andre har lest dem og sagt sitt.

Sleeping on Jupiter kan bli ekstra interessant for norske Bookerentusiaster, for den har handling fra Norge (eller ihvertfall en norsk-indisk hovedkarakter).

Britene vet jeg ganske lite om, til tross for at O'Hagan og McCarthy er kjente forfattere. Personlig ser jeg mest frem til å lese Satin Island, som virker snodig og fascinerende. The Fishermen har jeg tenkt på å lese en liten stund, mens nominasjonene fra Jamaica og New Zealand er helt ukjente for meg. Jeg tror mange vil ønske å lese A Brief History of Seven Killings på grunn av tematikken.

Også må jeg nevne at jeg hadde fem av de nominerte på min egen longlist. Roy, Obioma, Enright, Yanagihara og Robinson tippet jeg ville befinne seg på Bookerlisten, og det gjorde de. Også tippet jeg åtte andre som desverre ikke kom med, men jeg skal nok finne et tidspunkt til å lese noen av dem også.

Statusen foreløpig er at jeg har lest en av de nominerte (Enright), hadde en fra før (Yanagihara), fikk skaffet to på bokhandel (Tyler og Obioma) og har kjøpt Lalami til Kindle. Regner med jeg bestiller McCarthy og Robinson fra Bookdepository og venter med resten. God Bookerlesing folkens!

7 kommentarer:

 1. Takk for linker til bøkene,. Ble litt gira av andres innlegg om Bookerprisen, og ramlet inn her.. Ser jeg ikke har din blogg på rullen min, så det skal jeg gjøre noe med. Flere bøker her jeg fikk lyts å lese, spesielt James og Roy.

  SvarSlett
 2. Artig å høre at entusiasmen vår smitter litt over på andre. Jeg synes alltid det er gøy å lese de Bookernominerte, men det er ekstra gøy når jeg får lese sammen med Linn, Clementine, Elida og alle andre som måtte føle for det.

  SvarSlett
 3. Åh, dette er så gøy! Hvert år får jeg like lyst til å henge meg på samlesing, og starter optimistisk med lastet ned ca. halve longlisten på kindle, også ender jeg opp med å lese type en. Prøver å ta det litt mer rolig i år, men har kjøpt både The Moor's Account og The Chimes som e-bøker (klarte ikke å bestemme meg for hvilken jeg skulle starte med, før jeg hadde satt meg på flyet).

  Kjenner forøvrig at det er en del av bøkene jeg nok hopper over hvis de ikke havner på shortlist.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis jeg ender opp med å lese mer enn forventet, så tror jeg at jeg kommer til å stjele "dynamisk longlist" fra deg :). Etter å ha tenkt meg litt om har jeg lyst til å lese følgende bøker før lang blir til kort: The Chimes, The Illuminations, A Spool of Blue Thread, The Moor's Account, Lila og A Little Life. Ambisiøst nok for meg, tenker jeg.

   Slett
  2. Du er nok den første som leser The Chimes, så den må du fortelle litt om når du har lest den.

   The Moor's Account likte jeg godt. Hadde litt trege partier i begynnelsen, men ble ganske spennende. Godt skrevet og artig vri på en reell hendelse. Skal forsøke å få skrevet en omtale i løpet av dagen. Nå blir det Lila på meg.

   Seks av bøkene er ikke verst det, jeg regner ikke med å få lest alle selv heller. Leser så mange jeg klarer frem til shortlist publiseres og så leser jeg de jeg ikke har lest fra shortlist etter det.

   Stjel dynamisk longlist, det er gøy å se hvordan andre rangerer bøkene.

   Slett
  3. Heh, det er først nå jeg ser at jeg har satt meg et mål om å lese seks bøker før kortlisten. Kan ikke være så god i hoderegning: trodde det var fire. Gleder meg til å få høre hva du synes om Lila, jeg har helt sykt høye forventninger til den - men velger å spare den til jeg er ferdig med Home.

   Slett
  4. Du kan fortsette å tenke at det er fire bøker, så har du plutselig lest seks uten at det føles slik ;)

   Jeg er ganske usikker på hva jeg synes om Lila så langt, men er bare 40 sider inn i boken..

   Slett