21.07.2014

Labbens longlist 2014

Bookerprisens longlist publiseres om to dager og for å gjøre ventetiden litt artigere skal jeg nå presentere min egen longlist. Siden jeg kun har fullført to og begynt på to av en lang liste med bøker som potensielt kan bli nominert til Bookerprisen i år har jeg basert listen min på det jeg har lest om bøkene på Goodreads og på avisanmeldelser. Jeg har funnet tretten kandidater som virker særdeles lovende og som jeg har fått inntrykk av at skiller seg ut fra mengden. Dette har jeg gjort kun for å ha det litt gøy, jeg regner ikke med å treffe spesielt bra. Men det blir likevel ekstra spennende å se den reelle listen på onsdag nå som jeg har laget min egen. Jeg er ganske fornøyd med den geografiske spredningen på listen og deler derfor opp bøkene ut i fra forfatterens nasjonalitet. Linkene er til avisomtaler (hovedsakelig fra The Guardian).

England
Philip Hensher - The Emperor Waltz
Nicola Barker - In the Approaches

Irland
Audrey Magee - The Undertaking

Canada
Miriam Toews - All My Puny Sorrows

Sør-Afrika
Damon Galgut - Arctic Summer

Tasmania

India
Neel Mukherjee - The Lives of Others

USA
Hanya Yanagihara - The People in the Trees
James McBride - The Good Lord Bird

Noen bøker har jeg utelatt fra fra listen fordi de ikke er utgitt enda og fordi det derfor var vanskelig å finne nok informasjon om dem. Deriblant The Children Act av Ian McEwan og The Zone of Interest av Martin Amis. Flere store forfattere har jeg bevisst valgt å utelate fordi de, så vidt jeg kan se, har fått noe dårligere kritikk enn mine tretten. Siri Hustvedt, Donna Tartt, Dave Eggers, Sarah Waters, Edward St. Aubyn, Sebastian Barry, Joyce Carol Oats, E.L. Doctorow, Emma Donoghue, Michael Cunningham og flere er store navn som kunne vært med på min liste, og jeg regner med at noen av dem vil komme med på Bookerprisens longlist på onsdag.  

Jeg håper at ihvertfall noen av mine forslag dukker opp på Bookerprisens longlist, for dette er bøker som har fått strålende kritikk og som jeg veldig gjerne vil lese. Jeg har for øvrig funnet alle titlene på en liste på Goodreads som heter Man Booker Prize Eligible 2014. Jeg har vært gjennom hele listen, selvsagt uten å ha studert hver tittel like nøye. 

4 kommentarer:

 1. Flott liste. Denne hadde jeg vært fornøyd med! Jeg har virkelig ingen anelse i år, og da er det ekstra morsomt. Utfordringen blir jo fra hvilken verdensdel Amerika stjeler nominasjoner. Jeg håper at vi vil se mange engelskmenn på listen...og gjerne noen kvinner derfra, som Sadie Jones, Sarah Waters eller Ali Smith... Eller Nicola Barker eller Sarah Perry som du foreslår.. Zadie Smith har jeg mistet litt sansen for... Jeg tror også at Galgut burde ha sterk sjanse i år. Spennende!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt at du likte den! Jeg ble ganske fornøyd selv, til tross for at det var mange andre bøker som også hadde fortjent en plass på listen.

   Det blir spennende å se om noen av bøkene jeg absolutt ikke ville plassert på listen blir nominert på onsdag. Og om de vil overraske ved å være bedre enn jeg tror de er.

   Sarah Waters hadde jeg med i vurderingen ganske lenge. Jeg har skjønt at Den Lille Fremmede - som jeg ikke likte i det hele tatt - var noe utypisk for henne, og at mange som i utgangspunktet liker hennes bøker ikke ble begeistret for den. Så forhåpentligvis er hun tilbake i full form med The Paying Guests.

   Slett
 2. Jeg er imponert. Jeg følger ikke så mye med på nyere utgivelser, men liker å lese disse innleggene hvor dere skriver om disse nominasjonene. Blir spennende å se, for meg var det nesten bare nye navn, bortsett fra Galgut som jeg leste om hos Clementine og Flanagan som jeg innbiller meg jeg har hørt om før.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kom en del kjente navn på den reelle listen, men jeg ser for meg at du er en av dem som gjerne våger seg på de mer ukjente. Selv om de ikke ble nominert vil jeg lese McKeon og Perry.

   Flanagan ble for øvrig nominert, Galgut ikke.

   Slett