20.01.2013

Leseåret 2012

(dette beistet deler jeg alle mine leseropplevelser med, da han stort sett ligger på fanget mitt mens jeg leser)

Jeg kan liksågodt begynne dette innlegget med å konstatere at leseåret 2012 ble relativt mislykket hvis det er lesemålene for 2012 som avgjør kvaliteten på leseåret. Heldigvis finnes det andre måter å måle leseåret på. Likevel må jeg begynne med lesemålene:

1. Fullføre alle bøkene i Lines lesesirkel: 3/12. Det gikk dårligere enn jeg noensinne kunne forestilt meg. Jeg leste ikke ut en eneste av bøkene i lesesirkelen etter mars. Jeg holder på med The Monk, så fasiten blir til slutt 4/12. To av bøkene hadde jeg lest tidligere (Anna Karenina og The Secret History) og da kan jeg late som om jeg klarte halvpartene av bøkene i lesesirkelen. Men skal jeg være dønn ærlig så ble altså kun tre av bøkene lest i fjor.

2. Fullføre 10 bøker fra 1001-listen, ikke medregnet bøkene i Lines lesesirkel: 2012s eneste fulltreffer. Jeg klarte nøyaktig ti bøker fra 1001-listen og de ti bøkene er The Kreutzer Sonata (Tolstoy), The Master and Margarita (Bulgakov), Amok (Zweig), The Vicar of Wakefield (Goldsmith), A Room with a View (Forster), The Plague (Camus), The Great Gatsby (Fitzgerald), Decline and Fall (Waugh), W or the Memory of Childhood (Perec), Catch-22 (Heller). Hurra for et fullført mål!

3. Lese åtte bøker skrevet av Charles Dickens: Jeg klarte to. Pluss et par hundre sider av en tredje. I år blir det flere, men åtte var tydeligvis altfor urealistisk. I mitt forsvar pleier jeg å lese mer enn jeg gjorde i 2012. Jeg satser dog ikke like hardt i år.

4. Lese ti faktabøker: 3/10. Året begynte bra med to fullførte faktabøker helt i starten, nemlig Kongstanken og Paranormalitet. Deretter ble det ingen faktabøker før helt i slutten av året. Da leste jeg The Missionary Position av Christopher Hitchens.

5. Lese 100 bøker i løpet av året: Dette målet har jeg aldri lykkes med, men i 2010 og 2011 kom jeg ganske nærmt. I 2012 kom jeg kun halvveis. Pluss en. 51 bøker er ståa etter endt 2012. Ikke akkurat mye å skryte av.

6. Lese åtte bøker i Discworld-serien: 2012 vil alltid bli husket som klassikeråret og Wodehouse-året. Pratchett er artig, Wodehouse er vanvittig vittig, hysterisk morsom, ubetalelig, fantastisk, genial (nå skjønner dere kanskje tegningen...), og jeg klarer ikke helt å se vitsen med å lese Pratchett når jeg kan lese Wodehouse. Fullført: 0/8. I 2013 har jeg satt meg et Wodehouse-mål i stedet for et Pratchett-mål.

7. Lese ti bøker fra Jorden Rundt på 200 Bøker-utfordringen: Dette målet har blitt ignorert fullstendig. Jeg kommer tilbake til det senere i år.

8. Lese de nominerte til Bookerprisen: 2/6, eventuelt 3/12 hvis man regner med longlist. Satser friskt i 2013.

(nok et beist, som av og til liker å tygge på bøkene mine)
                                                             
Ett av åtte fullførte mål er ikke fantastisk. Jeg skal skjerpe meg i 2013. Men først vil jeg ta en nærmere titt på leseåret 2012. Til nå har jeg kun funnet ut hva jeg ikke har lest. Hva leste jeg faktisk?

Nasjonalitet: I 2012 leste jeg en bok fra hvert av de følgende landene: Tsjekkia, Hellas, Østerrike, Nederland, Sveits, Sverige og Colombia. Jeg leste fire bøker skrevet av forfattere fra USA og fire fra Norge. Russland ble representert med fem bøker og Frankrike med seks bøker. De resterende 25 bøkene jeg leste i 2012 ble skrevet av britiske forfattere. Det har vel egentlig aldri vært tvil om at jeg liker britene, men dette demonstrerer det altså nok en gang. Jeg tror jeg bør forsøke å lese mer norsk i 2013 (haha jeg studerer nordisk, så det MÅ jeg faktisk) og i tillegg satse på å bevege meg utenfor Europas grenser oftere (USA teller ikke).

Kjønn: 44 menn og 7 kvinner. Jeg kan tydeligvis kun oppnå kjønnsbalanse hvis jeg jobber bevisst for det.

Sjangre: Som tidligere nevnt leste jeg tre faktabøker i 2012. I tillegg leste jeg følgende:

Krim: 2
Fantasy-ish: 5
Humor: 12 (her regner jeg med alle bøkene jeg lo mye av, uansett om de hører hjemme i sjangeren humor eller ikke)
Romaner: 16 (noenlunde moderne romaner)
Noveller: 5 (noen lange noveller)
Klassikere: 22 (og det med en streng definisjon av klassikere)

Terningkast: Ingen toere i 2012. Kun fem treere. Jeg leste elleve firere, tolv seksere og hele 23 femmere. Kvalitetsmessig har det med andre ord vært litt av et leseår. Det er ikke det at jeg er for liberal med de høye terningkastene, det er rett og slett slik at jeg er veldig flink til å velge ut bøker som er verdt å lese. Jeg kjenner meg selv og min egen boksmak.

3erne: En skuffende Dickens, en skuffende klassiker til, en skuffende grøsser og to skuffende Bookernominerte (selv om den ene strengt tatt var interessant).

4erne: To krim (spennende, men kjapt glemt), Gatsby var god men ikke strålende, Forster skrev godt men engasjerte ikke, Miller og Lermontov var ikke så bra som jeg håpet de skulle være, Waugh var ikke så morsom som jeg håpet han skulle være, Barnes skuffet for første gang med England, England. Til og med Tolstoy og Barnes fikk seg hver sin firer. Ikke at firere er dårlige, men de mangler noe...

5erne: Strålende bøker, stort sett som forventet. Kan trekke frem noen få høydepunkter: Mr Mulliner er kanskje ikke helt på høyde med Blandings, men denne karen var slettes ikke dum, The Teleportation Accident burde havnet på Shortlist og aller helst vunnet Bookerprisen (selv om vinneren nok fortjente prisen), The Toilers of the Sea er en relativt ukjent bok av Victor Hugo, men meget lesverdig og fortjener et større publikum, The Black Tulip - Dumas underholder alltid, jeg må huske å lese mer av ham i 2013.

6erne: I 2012 fikk jeg 12 nye favorittbøker. Ikke verst, eller hva? Den første var en strålende novelle av Franz Kafka. Blant de andre befinner det seg en barnebok, en novellesamling, en Hugo, to underfundige blandinger av science fiction og humor, en skummel pestbok, en hobbit og mange dverger, en krigsbok og tre stk Wodehouse.

Det var 2012. Nå er det målene for 2013 som teller...

16 kommentarer:

 1. Godt å se at det ikke bare er jeg som er sent med å oppsummere -). Ett fullført mål er vel også akkurat samme suksessraten som jeg hadde.

  Interessant at du bare ender opp på 7 kvinner når du ikke følger med, kanskje er det scifi-vinklingen. Jeg har også bookerbøker på lista iår - ihvertfall bookervinnere, så jeg må ta en runde og se hvem dere bookervitere anbefaler. Eller prøve å lese riktige nominee -)

  2013 er året der alle mål innfris!

  SvarSlett
  Svar
  1. Glemte helt å kommentere de nydelige hundene - og hvor STOR minsten har blitt. Er dette utvokst størrelse?

   Slett
  2. I 2011 leste jeg 22 kvinner, men da leste jeg også dobbelt så mye som i 2012 og jeg hadde en hel måned dedikert til kvinnelige forfattere. Med andre ord tror jeg ikke 7 er så langt unna normalen for min del. Det er fremdeles ikke mange kvinner blant favorittene mine desverre.

   Ett fullført mål er verdt å feire, eller i det minste å glede seg over. Det er jo myyye bedre enn ingen fullførte mål.

   Bookervinnere/nominerte skal vi alltids klare å anbefale. Regner med at Clementine er eksperten på det feltet, selv kan jeg bidra med et par navn du gjerne kan hoppe over. Men det kan vi ta når den tid kommer...

   Minsten er nå et svært beist. Ihvertfall hvis man har Echo som utgangspunkt for å måle størrelsen på firbeinte. De veier strengt tatt ca like mye, men minsten har lange bein og masse bustepels, så han virker mye større. Ca utvokst størrelse, han blir nok pittelitt tyngre, men neppe særlig høyere.

   Slett
 2. Jeg har ikke kommet meg til å oppsummere enda, men så litt på bøkene jeg hadde lest nå. Jeg har fått to nye favorittbøker i 2012 så det er langt unna dine tall. Jeg ser at hovedvekten av bøkene jeg har lest har fått terningkast 4 og da ligger noen av de i nedre sjiktet av fireren. Tror jeg må ha det som mål å få å flere femmere og seksere på listen min neste år.
  Jeg synes det høres veldig bra ut med så mange gode leseopplevelser og da spiller det vel ingen rolle at man ikke har lest enormt mange bøker. Jeg har kjedet meg for mye i 2012 og det må det bli slutt på;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Klubben for de som er treg å oppsummere leseåret 2012 tror jeg er ganske stor ;)

   Det er ikke alltid så enkelt å finne ut hvilke bøker man bør bruke tid på, og jeg vil tro at mange leser flest typiske firerbøker. Jeg har heldigvis blitt flink til å sile ut det middelmådige og det dårlige, men det blir alltid noen bommerter i løpet av året. Lykke til med jakten på femmerne og sekserne.

   Slett
 3. Det ble jo egentlig utrolig mange klassikere du leste gjennom året. Så flink var ikke jeg. Jeg datt også av Lines lesesirkel men klarte ikke lese mange andre klassikere heller.
  Dette året har jeg nesten ikke satt mål i det hele tatt. Jeg leser best når jeg kan velge etter humør. Men jeg skal være med på Lines lesesirkel og håper resultatet blir bedre dette året :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Med unntak av et par bommerter har klassikeråret vært strålende, så det blir nok en del klassikere i år også =)

   Jeg gleder meg til å komme skikkelig i gang med lesesirkelen i år. Men jeg har ikke satt meg som mål å lese alle i år, jeg har valgt meg ut noen. Murakami hopper jeg over.

   Din strategi er nok egentlig den beste, det er bare så mange av oss som liker å pine oss selv med urealistiske mål ;)

   Slett
 4. Blås i målene! Du har jo fått lest en haug med gode bøker :o) Målsetninger er til for å strekke seg etter - ikke NÅ! Nytt år - nye muligheter, og så har du jo lest utrolig så mange flere klassikere enn meg da. For eksempel! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har faktisk det! Tror jeg sier meg fornøyd jeg. Med nesten alt: jeg skulle ønske jeg hadde mer tid til å lese i fjor. Satser på at det blir mer lesetid i år.

   "Målsetninger er til for å strekke seg etter - ikke NÅ!" tror jeg bør bli mitt nye motto, selv om jeg iherdig har argumentert for det motsatte.

   Jeg tror egentlig ikke det er noe mål i seg selv å lese masse klassikere. Noen bør de fleste lese, men det er jo ganske varierende kvalitet på klassikerne også. I år vil jeg lese flere røverhistorier ala H. Rider Haggard, Sir Arthur Conan Doyle og Robert Louis Stevenson =D

   Slett
 5. Du har lest slik som jeg skulle ønske jeg leste: kvalitet over kvantitet. Hadde jeg vært deg hadde jeg valgt å tolke kvinnemangelen og britenes herredømme som et tegn på at du kjenner din egen smak, og har vett til å følge den.

  22 klassikere er forøvrig veldig imponerende. Men, nysgjerrig; hva er den strenge definisjonen på en klassiker?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er heldig som kjenner min egen smak og skal ikke klage på det, men jeg bør nok lese noe annerledes innimellom. Kan ikke utelukkende lese britiske mannfolk.

   Lot være å telle med bøker som passet bedre i andre kategorier (som Wodehouse), bøker som ikke er veldig kjente og bøker som er relativt moderne, som gjerne ville bli kalt moderne klassikere. Strengt tatt ikke en definisjon, men heller en elimineringsprosess.

   Slett
 6. Ja, jeg ser at du har lest mye bra her.
  Fint å se det yngste "Beistet" igjen, ser han har blitt ganske stor nå :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det yngste beistet er svær. Haha ihvertfall synes jeg det helt til jeg møtte en Rottweiler som var ni måneder (en måned eldre enn det yngste beistet). Plutselig var mine beist minier. Og veldig bråkete, de likte ikke å få besøk av en fremmed hund. Jeg likte det derimot godt, Rottweileren var helt herlig =)

   Slett
 7. Jamen, hvilke er de 12 sekserbøkene? Du må skrive navn og tittel. Pliiis.

  SvarSlett
  Svar
  1. Alt for deg ;)

   Franz Kafka - In the Penal Colony (novelle)
   Kenneth Grahame - The Wind in the Willows
   Victor Hugo - The Hunchback of Notre Dame
   Stefan Zweig - Amok and Other Stories
   Albert Camus - The Plague
   Douglas Adams - Mostly Harmless
   Connie Willis - To Say Nothing of the Dog
   P.G. Wodehouse - Summer Lightning
   P.G. Wodehouse - Uncle Fred in the Springtime
   Joseph Heller - Catch-22
   P.G. Wodehouse - Heavy Weather
   J.R.R. Tolkien - The Hobbit

   Slett
 8. For en formidabel oppsummering av mål og leseropplevelser i 2013, labben :)

  Lesemål skal være noe gøy å jobbe frem mot, syntes jeg, ikke noe man skal stange hodet i veggen av fordi man ikke oppfylte alle målene.

  SvarSlett