03.12.2012

Mål for å lykkes med mål!

2012 var året jeg fullførte en mastergrad, feiret ettårsdagen til hunden min, begynte på en ny bachelorgrad uten å fullføre, kjøpte enda en hund, begynte på enda en ny bachelorgrad som jeg har planer om å fullføre, la planer om å ta jegerprøven, utsatte planer om å ta jegerprøven, feiret halvårsdagen til den andre hunden min, ble syk hele tre ganger, la planer om å fullføre to bachelorgrader i løpet av 1,5 år, begynte å kikke på jobber, begynte å drømme om alt jeg vil studere som jeg ikke får finansiert av lånekassen og på toppen av det hele ble jeg en lite aktiv blogger. I 2013 skal jeg enten bli en mer aktiv blogger, eller så skal jeg slutte å være blogger. Det får bli det ene eller det andre, for halvveisblogging har vist seg å ikke være særlig gøy.

(Hund nr. 1 sier "zzzz")

Når det gjelder lesingen så har dette året handlet om kvalitet over kvantitet. Jeg har fått en ny favorittforfatter i år, nye favorittbøker, men jeg har hatt altfor lite lesetid. 51 bøker har jeg lest så langt i år. I fjor på denne tiden hadde jeg sikkert lest nærmere 90. Ikke at jeg klager, kvalitet er bedre enn kvantitet. Men med mer lesetid kunne jeg kombinert de to. Lesemålstatusen i 2012 oppsummeres i slutten av desember. En liten kraftanstrengelse i desember er på sin plass, uten at jeg har noen illusjoner om hva jeg faktisk kan klare å oppnå på en måned - en måned som både innebærer både eksamenslesing og julejobbing.

(Hund nr. 2 sier ikke så mye)

Så over til lesemålene for 2013. Mål må man ha, enten man blogger eller ei.

"Hvis du ikke setter deg mål, har du heller ingen anledning til å mislykkes. Og det å mislykkes er mye av poenget med å sette seg mål. I hvert fall når du med viten og vilje setter deg mål som det burde være innlysende at du aldri kommer til å klare å gjennomføre. Ord for dagen."

Nei, Line. Nei! Hvis du ikke setter deg mål, har du heller ingen anledning til å lykkes. Og det å lykkes er mye av poenget med å sette seg mål. Spesielt når du med viten og vilje setter deg mål som det burde være innlysende at du aldri kommer til å klare å gjennomføre. Det gir deg gleden av å kunne peke og le når alle andre skriver om hvordan de har mislykkes når du selv klarte det mot alle odds. I tillegg gir det deg mer mot til å sette deg enda mer urealistiske mål året etter. Jo villere jo bedre. 10 Dickens, 15 russere, 20 P.G. Wodehouse, Moby Dick, Les Miserables, The Forsyte Saga pluss 150 mer lettleste bøker? Selvfølgelig kan det leses i løpet av 2013. 100 bøker fra 1001-listen? Ja, hvorfor ikke? Man er ikke bedre enn de målene man setter seg. Og i 2013 SKAL jeg fullføre alle mål! 2012 har vært en skamplett som ikke skal gjentas. Men hva er så mine lesemål for 2013?

1. Dickens: Jeg fortsetter mitt Dickens-prosjekt og skal lese fem av hans bøker.
2. Lines lesesirkel: Jeg skal IKKE fullføre alle bøkene i Lines lesesirkel, jeg skal derimot fullføre EN. War and Peace er den store 2013-mursteinen som skal være lest innen en eller annen dato valgt av Line.
3. P.G. Wodehouse: Hva kan være bedre enn et mål om å lese flere tullete bøker som fører til latterkramper og fnising på upassende steder? Terry Pratchett er ut, P.G. Wodehouse er tingen! Jeg satser moderat og går for å lese 10 av hans bøker i 2013. Dette er kanskje det enkleste målet jeg har hatt noensinne.
4. Louis de Bernières: Jeg skal lese de to bøkene av ham som fremdeles står ulest i bokhyllen, nemlig Birds Without Wings og The Troublesome Offspring of Cardinal Guzman. Deretter skal jeg sende ham en melding på Facebook eller Twitter hvor jeg ber ham om å øke skrivehastigheten sin. 1667 ord for dagen, minimum.
5. Thomas Hardy: Jeg har fremdeles ikke lest en eneste bok av denne mannen, til tross for at flere av bøkene hans har støvet ned i bokhyllen min de siste åtte årene. I 2013 skal jeg lese to bøker av Thomas Hardy.
6. 1001-books: 15 1001-kryss i 2013 tror jeg er realistisk.
7. Faktabøker: Det finnes mye som ikke er skjønnlitteratur som er verdt å lese. I 2013 skal jeg finne seks slike bøker og jeg skal lese hver og en av dem.
8. Russere: 15 blir litt i overkant etter et dårlig år, men 10 skal jeg klare. 10 valgfrie russere av valgfritt kjønn og valgfri alder. Levende eller døde. Og jeg bruker begrepet "russer" løst.

Jeg runder av der. Ingen Off the Shelf, ingen bokshoppingbegrensninger, ingen villt usannsynlige mål. De kommer i 2014. Jeg må varme opp etter det dårlige året jeg hadde i år. Bare vent til 2018 dere, da skal det virkelig ta av. Lesemål blir det enten jeg blogger eller ei. Men når jeg tenker meg om blir det lettere å peke og le hvis jeg fremdeles er en blogger etter mitt ville 2018, så vi får se om ikke jeg holder ut til da.

(To hunder og to enorme grønne ben)

19 kommentarer:

 1. Jaaaa, du må begynne å blogge for fullt igjen! Tar du russisk? Jeg husker å ha lest en eller annen plass at du hadde lyst til det.

  Fine mål. Jeg noterer meg noen som kan være aktuelle. Skal formulere noe lurt i romjula, akkurat nå prøver jeg hardt å nå de for 2012.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tok russisk, men det var det jeg hoppet av igjen. Fant ut at jeg ville komme lenger med nordisk i en del av de jobbene jeg har lyst på. Men jeg har fremdeles lyst til å lære meg russisk, så det skjer nok en gang det også. Foreløpig blir det nordisk, i tillegg til at jeg vil gjøre et forsøk på å lære meg selv fransk.

   Nå vil jeg inn på bloggen din og snoke på 2012-målene dine. Regner med du har klart deg bra =)

   Slett
  2. Jeg har 7,5 studiepoeng i russisk selv og har lyst å lære mer. Men først må jeg friske opp - har begynt å glemme det kyrilliske alfabetet.

   Hah, jeg måtte lete selv for å finne ut hva jeg faktisk hadde satt opp. Har klart alle unntatt den med 5 sakprosa og å holde meg under 500 uleste bøker. Du finner målene lettest ved å trykke på random-taggen.

   Slett
  3. Jeg begynte på 10 studiepoeng i russisk, men fullførte ikke. Har med andre ord null studiepoeng i russisk. Men jeg kan det kyrilliske alfabetet! =D

   Tenker det blir kurs på friundervisningen når jeg begynner å bli litt mer stø i fransk. Har større grunnlag i fransken, derfor begynner jeg med det.

   Thank you, liker at du gjør letearbeidet for meg.

   Slett
 2. Spenstige mål! Jeg ser jeg har ingen konkrete forfattermål, kun 1001-bøker og sjangere. Jeg redder meg litt inn der, kanskje jeg til og med er aldri så lite pinglete? 2013 er ennå ikke startet, så jeg får seg hva jeg kommer frem til. Mål er til for å justeres, men 1.1.12 - da er de spikret! :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Må begynne med litt pinglete mål for så å jobbe oss oppover. Kanskje et konkret forfattermål for 2013?

   Jeg skulle lese åtte bøker av Dickens i år. Hahaha. Foreløpig holder jeg på med den tredje for året. Jeg kan kanskje klare fire før 2013, men det er fremdeles bare 50 prosent.

   Slett
 3. Mange fine mål;) Håper du innfrir mange av dem, for det er moro å lese det du skriver. Og takk for påminnelse om Wodehouse, der har jeg en ulest, jeg også. For å ikke snakke om Hardy. Og russerne...

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg går for å innfri alle! =D

   Yay, en som leser Wodehouse. Jeg har lyst til å frelse alle som ikke gjør det, men det spørs om jeg får det til. Mulig det blir en liten Wodehouse give away her på bloggen før jul ;)

   Håper Hardy innfrir, for jeg har ønsket å lese noe av ham i åtte år. Jeg tror han er god, men jeg vet ikke. Russerne er alltid gode ;)

   Slett
 4. Nei!!! Du MÅ ikke slutte å blogge. Jeg skjønner grunnene dine, de er gode, og man må gjøre som man vil selv, men tenk nå litt på oss andre også da. Bare vent, med 2013 kommer blogglysten tilbake, og den varer minst til 2020. JA til Wodehouse give way! Han har jeg lyst til å lese.

  Haha, kanskje du har rett i at jeg må finne frem den nedlatende tonen og være snørrhoven når jeg klarer målene mine mot alle odds. Men hvis jeg skal klare de målene der, må jeg først bli fryktelig rik og arbeidsledig. Og kutte ut bloggen, for den har jeg ikke tid til hvis jeg skal lese 300+ bøker i året.

  Krig og fred skal være ferdiglest til 29. september, og det er spenstig at du velger å delta på den aller lengste og tyngste boken. Men hva med Nemirovsky? Hun skal vi lese i februar, og det er ikke lenge til. Husk at hvis jeg ender opp med å mislike boken, trenger du å ha lest den for å kunne overbevise meg om at jeg tar feil.

  Jeg vurderte faktisk også Louis de Bernieres som eget mål for 2013, men utsatte det til 2014. Da skal jeg lese rubbel og bit av det jeg ikke allerede har lest. Likevel tror jeg at jeg skal lese Guzman neste år. Det er en perfekt sommerferiebok. Du kan gjerne hilse ham fra meg også når du ber ham om å skrive raskere. Vi vil ha mer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, Nemirovsky har jeg helt glemt. Dessuten var det en til jeg ville være med på, en tysker eller østerriker tror jeg. Noe med en Bøddel. Han har jeg nemlig lest før og jeg vil gjerne lese mer. Joda, jeg blir nok med på flere enn Krig og Fred, men jeg tør ikke å satse for fullt med tanke på hvor dårlig det gikk i år. Tre bøker, så var det stopp. Eller, jeg har fremdeles lyst til å lese The Monk, så jeg satser på å bli med på årets siste lesesirkelbok. Du har tross alt kjøpt den til meg.

   Krig og Fred må jeg rett og slett være med på, det har vi avtalt for lenge siden. Jeg har uansett lyst til å lese den.

   Guzman sommeren 2013 er strålende, den er jeg med på! Birds Without Wings blir en vinterbok. Tenker jeg enten finner den frem i begynnelsen av året, eller på slutten av året. Skal selvsagt hilse eller eventuelt sende ham et brev som du kan signere. "Vi vil ha mer!" er en passende overskrift. Mon tro om han blir smigret eller bare irritert?

   Du må lese Wodehouse. Alle må lese Wodehouse. I 2013 kommer jeg til å bli akkurat som de mest påtrengende og plagsomme religiøse som skal frelse folk. Alle skal med!

   Slett
  2. Så kjekt å høre at Dürrenmatt er bra, for jeg har Bøddel-boken i en pocketutgave med to andre bøker av ham. Hvis jeg får ånden over meg kan jeg lese alle samtidig.

   Det er ikke så rart at lesesirkelen ble vanskelig i år når du hadde så mye å gjøre utenom. Jeg strevde med å få det til selv, for bøkene var jevnt over for lange til at jeg hadde en sjanse. Men The Monk leser du nok kjapt. Den er skrevet av en 19-åring, tross alt. Hvor komplisert kan den være?

   Jeg tipper at Louis er en hyggelig nok fyr til å bli smigret hvis noen ber ham om å skrive raskere. Jeg ser for meg at han er en likandes kar, litt som Nick Hornby. Men det er ingen dum idé uansett. Jeg har aldri skrevet fanbrev til en forfatter, men det burde jeg jo. Det må jo være hyggelig å høre at noen elsker det man har skrevet?

   Jeg skal misjonere heftig for Margaret Atwood i 2013, og er veldig klar for å høre om andres frelste overbevisninger. Jeg skal ikke kjøpe mange bøker neste år, men Wodehouse-boka på 1001-listen ligger godt an. Det virker som en riktig bok å ta med seg på sommerferie sammen med Guzman og Tåpenes sammensvergelse. Man må le masse når man har ferie! Nemlig.

   Slett
 5. Sier som Line, du må ikke slutte å blogge!! Håper at du finner blogglysten tilbake i 2013.

  Gleder meg til du skal lese Hardy, - har kun lest en bok av ham, og sitter på gjerdet og lurer på hva annet som er verdt å lese. I 2013 skal jeg også lese flere faktabøker, og krig og fred.

  SvarSlett
  Svar
  1. I morgen relanserer jeg bloggkarrieren min, så får vi se hvordan det går.

   Begynner nok året med The Monk, Wodehouse og en god del av dine favoritter =D

   Slett
 6. Jeg håper virkelig du lander på å blogge videre selv om jeg forstår godt tankegangen din. Det blir enda en ting i livet man ikke får tid til å gjøre så godt som man kunne. Jeg har så langt kommet til 11 mål for 2013, men venter en stund til med å poste dem og å oppsummere 2012. Jeg lever enda i den villfarelse at jeg skal klare å gjennomføre flere mål i løpet av årets siste uker. Fine og ambisiøse mål su har. Jeg har kjøpt ihvertfall tre av bøkene til Lines lesesirkel, men venter med å melde meg på til jeg ser at det passer med både tid og lyst. Håper å høre mer fra deg i 2013!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker strategien din med å vente til du ser du har tid og lyst, det virker veldig fornuftig. Så fornuftig er desverre ikke jeg, men jeg har begrenset meg litt i år likevel. Har vel meldt meg på fire eller fem av lesesirkelbøkene.

   Det har ikke blitt mye lesing eller blogging på meg i desember, så nå skal jeg ta igjen det tapte og samtidig få lest alle innleggene jeg har gått glipp av.

   Slett
 7. Cairnterrier! De er kule altså.
  Og håper du fortsetter å blogge - med og uten mål.

  SvarSlett
  Svar
  1. Cairn er knallkule. Jeg har forelsket meg fullstendig, takket være mitt lille bustetroll.

   Jeg gjør et forsøk på å komme inn igjen i bloggingen, håper det går bra =)

   Slett
 8. Eg stemmer i koret som ikkje vil at du skal slutte å blogge. Eg blir glad kvar gong eg ser at du har oppdatert, sjølv om det ikkje er like ofte som før. Og eit sjeldant Labben-innlegg er betre enn ingen Labben-innlegg. Men eg forstår deg, altså, eg har jo nyleg hatt ein lang pause sjølv. Blogging må kjennast som noko ein har overskot til, ikkje som pliktløp, viss det skal vere kjekt.

  Eg liker at du legg lista på eit realistisk nivå. Realistisk er fint. Eg skulle også så gjerne ha lese mange fleire russarar og Krig og fred står høgt oppe både blant Off the shelf-bøker, 1001-bøker og vil lese-bøker. Eg vurderer litt fram og tilbake om eg og skal bli med på lesesirkelen og lese ho.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg pleier nesten aldri å ha realistiske mål, men jeg fant ut at en gang må være den første. Det hadde vært fint å kunne skryte av alle målene jeg har fått til for en gangs skyld ;)

   Håper du blir med på Krig og Fred, men du har god tid på å finne ut om du orker.

   Det er god motivasjon å ha lesere som vil jeg skal fortsette og jeg håper at jeg kommer inn i bloggingen igjen nå =)

   Slett