25.09.2012

Hvorfor Labben liker Oslo

Det fine med å dra til Oslo under en bokfestival og på et bokbloggtreff er at man har en fortreffelig anledning til å gå amok på bokshopping.

De første bøkene jeg rasket med meg ble kjøpt i Bergen. På Flesland. Der ligger nemlig Bergens eneste Tanum og hva er bedre enn å slå ihjel litt vente-på-fly-tid med å kikke i bokhyllene til Tanum? Jeg kjøpte The Story of a Shipwrecked Sailor av Gabriel Garcia Marquez fordi den virket spennende og var det første "store verket" til Marquez i følge bakstideteksten. Bok nummer to heter The Book of the Dead og handler om døde mennesker. Lystig, jeg vet. Men med kapitteltitler som disse må det blir bra: "There's Nothing like a Bad Start in Life", "Happy-go-lucky", "Lets Do It", "Grin and Bear It", "The Monkey-keepers" og "Once You're Dead, You're Made for Life". Den siste jeg plukket med meg fra Flesland var Tom Sharpe sin The Wilt Inheritance, valgt ut på grunn av et sitat på baksiden av boken: "Britain's leading practitioner of black humour" (Punch).

Den første boken som fikk gleden av å havne i bagasjen min etter at jeg hadde ankommet Oslo var en bok som for meg var (og er) helt ukjent. Forfatteren heter László Krasznahorkai og er fra Ungarn. I sitatene på baksiden av boken blir han sammenlignet med Nikolai Gogol og Herman Melville og boken - som heter Satantango - blir beskrevet som et moderne europeisk mesterverk. Boken ble kjøpt innbundet for 119 kroner i et Norli-telt på Karl Johan. Krysser fingrene for at boken lever opp til de enorme forventningene jeg har fått.

Videre gikk turen til Norli i Universitetsgaten hvor de hadde tilbud på engelsk pocket (25 prosent, noe jeg får på Norli uansett siden jeg jobber der, men men, fint for alle andre ihvertfall). Av de store kjedebokhandlerne i Norge vil jeg tro at dette er butikken som har best utvalg av bøker jeg liker å lese og derfor tar jeg alltid turen innom når jeg er i Oslo. Under bokfestivalen var jeg faktisk innom to ganger. På den første turen fant jeg meg en "Best of..." bok med fortellinger av P.G. Wodehouse. Det geniale med den er at den ikke bare har historier om noen få av Wodehouse sine karakterer, men dekker vel alle de største karakterene Wodehouse har skapt. Du finner blant annet historier fra Blandings, om Jeeves og Wooster, Psmith, The Drones, Ukridge og Mr Mulliner. Supert for en som nylig har oppdaget Wodehouse. I tillegg plukket jeg med meg Colonel Chabert av Balzac fordi jeg ønsker å lese mer av ham og The Sound and the Fury av Faulkner, på anbefaling fra Line.

På bokbloggtreffet tok det ikke lang tid før en bok fant meg, nemlig Paringslek av Norman Rush. Det er en murstein jeg har vunnet av Ingalill og det er også en av favorittene hennes. Av bøkene vi kunne velge mellom på treffet virket Gabi Gleichmanns Udødelighetens Elixir som den mest interessante, så den fikk også gleden av å bli stappet nedi bag'en min.

Flyet mitt gikk ikke før i fem-tiden på søndagen så jeg hadde noen timer å slå ihjel i Oslo etter at jeg sjekket ut fra hotellet. Først bar det til Oslo S hvor jeg måtte sette fra meg bagasjen min, som unektelig var blitt en god del tyngre etter lørdagens strabaser, men så bar det avgårde til flere boktilbud. Ark hadde 50 prosent på engelsk pocket, et tilbud det er umulig å benytte seg av, og jeg fant jeg fant. Men hva fant jeg? Den første var The Village of Stepanchikovo av Dostoeyevsky, som "rivals Gogol's imagination with its cruel delight in wild absurdities". Den andre heter The Foundation Pit og er i følge baksideteksten en dystopisk roman om sovjetiske arbeidere. Boken er skrevet av Andrey Platonov. Jeg ga meg ikke med det. Jeg fant en bok med et fascinerende lilla cover med en svær svart edderkopp i midten som heter, passende nok, The Black Spider. Forfatteren er (var) sveitsisk og heter Jeremias Gotthelf. Bok nummer fire heter Ending Up og er skrevet av Kingsley Amis. Det er en svart komedie som finner sted på den engelske landsbygden. Perfekt for meg med andre ord. Sist men ikke minst - og boken med den mest geniale tittelen - har vi A Cruel Bird Came to the Nest and Looked In, skrevet av Magnus Mills. Jeg MÅ kopiere baksideteksten, for boken virker sær, særere, særest på en finfin måte:

"Far away, in the ancient Empire of Greater Fallowfields, things are falling apart. The Imperial Orchestra is presided over by a conductor who has never played a note, the clocks are changed constantly to ensure that the cabinet can take tea in the library as the sun sets, the Astronomer Royal is only able to use the imperial telescope when he can find a sixpence to put in its slot, and everyone lives on tick. But while the kingdom drifts, awaiting the return of the absentee emperor, a 'cruel bird' is getting closer."

Til slutt ble det en tur innom Tanum og tur nummer to til Norli for å kjøpe Roald Dahl-bøker. De jeg fant var Boy, George's Marvellous Medicine, The Magic Finger og The Witches. Og for de som lurer: ja, jeg kom meg hjem uten å ødelegge ryggen min, skuldrene mine eller noe annet. Takk og pris for oppbevaringsbokser. Jeg hadde aldri overlevd søndagen uten.

PS. Alle koblingene mine er til Amazon.com, for der kan du både lese hva bøkene handler om og hva folk synes om de. Udødelighetens Elixir får dere finne ut hva er på egenhånd. Den er ny og den er norsk, så det går nok fint.

32 kommentarer:

 1. Mange gode boktips! Takk skal du ha!

  SvarSlett
  Svar
  1. Får krysse fingrene for at bøkene er like gode som de virker =)

   Slett
 2. Det er godt det ikkje bare er eg som drog med meg bøker heim frå Oslo. 7 nye på Tanum, 3 frå treffet og 1 frå Ark:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hva kjøpte du på Tanum og på Ark? *Nysgjerrig*

   Slett
  2. Tanum:
   - Jane Austen: Pride and Prejudice (deluxe-utgåva)
   - Stella Gibbons: Cold Comfort Farm
   - Robert Graves: Goodbye to all that
   - Herman Hesse: Steppenwolf
   - Jerome K. Jerome: Three Men in a Boat (Collector's Library)
   - H.P. Lovecraft: The Call of Cthulhu and other Weird Stories (deluxe-utgåva)
   - Nora Roberts: The Last Boyfriend (#2 Inn Boonsboro)
   Ark:
   - Egil Ulateig: Kongefamilien i eksil 1940-1945

   Slett
 3. Og jeg som trodde at det bare var jeg som var gal .... He-he ... Jeg bar tungt fra byen den helga, jeg også ... ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, nei jeg tror den galskapen er godt spredt i bokbloggverden. Jeg har likevel en følelse av at jeg er blant de galeste.

   Hvilke skatter fikk du med deg hjem?

   Slett
 4. Hehe, bra overskrift! "Labben liker Oslo fordi Labben kan kjøpe mange bøker der". Herlig. Jeg skulle egentlig ikke ta med meg noen bøker hjem fra treffet, jeg har da nok fra før, men endte likevel med fem bøker. Når jeg skal få lest dem er en annen sak. I tillegg har jeg vært på to høstpresentasjoner med til sammen sju forlag, med dertilhørende goodiebag, så jeg sliter fælt med boklogistikken for tiden. Bøkene renner inn og jeg leser lite.

  Men jeg gleder meg til du får lest William Faulkner! Jeg har hørt mye om boken, blant annet at den er vanskelig, så jeg er spent på hva du får ut av den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Labben er en bokshopoholiker, akkurat som Ellikken. Oslo har andre ting å by på enn bokbutikker, men når jeg kun har et par dager må jeg innrømme at det er bokbutikkene som frister mest. Jeg vurderte å hoppe på en turistbuss på søndagen, men jeg fant aldri ut hvor de går fra. Det får spares til neste Oslotur - regner med det blir en del turer østover de neste årene.

   Wow, syv bokmøter? Jeg har vært på ett, og jeg jobber i bokhandel. Det er ikke få bøker man får per bokmøte heller, så du har vel stuen full nå kan jeg tenke meg.

   Jeg gleder meg til Faulkner jeg også. Får håpe den ikke er for vanskelig for meg.

   Slett
 5. Det var jammen meg ikke få bøker. Jeg tror jeg har blitt litt gniten. Jeg tok kun med meg gratis bøker fra treffet (hele seks stykker og en premie fra Ingalill), og så har jeg kjøpt engelske bøker billig på nettet etter at jeg kom hjem:-)En lydbok har jeg visst også kjøpt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da har i det minste din økonomi det litt bedre enn min akkurat for øyeblikket ;)

   Det er fint når man kan grabbe til seg gratisbøker uten å virke grådig. På bloggtreffet var det vel nesten en synd å la være å ta med seg minst fem bøker. Hvilke stakk du av med? Jeg er altfor kresen, så det ble kun elixirboken på meg.

   Jeg må nok også innrømme at jeg har kjøpt billige engelske bøker på nett både like før og etter bokbloggtreffet. Jeg tror jeg har en sykdom og jeg skylder på bookdepository. Kos deg med bøkene =D

   Slett
  2. Jeg tok med meg Miss Pergrines Home for Peculiar Children, Sommerhus med svømmebasseng, Ildfuglen, Din vakre jævel og kanskje en til som jeg ikke kommer på i farten. Så fikk jeg Scener fra et ekteskap av Selma Lønning Aarø i premie fra Ingalill. Jeg er vel heller for lite kresen og vil lese alle typer bøker og sjangre og da har jeg lyst på det meste, ihvertfall i .

   Slett
 6. Jeg digger slike innlegg! Da får jeg lyst til å legge inn en feit bestilling på bookdep. Det tror jeg sannelig jeg skal gjøre snart. Jeg tror jeg også skal begynne å samle på Dahl sine bøker snart. Jeg var aldri begeistret for han som barn, men tenker at når lille frøken Hysj blir litt eldre så kan man jo prøve på nytt. Ellers så er det alltid interessant å lese om russere så jeg gleder meg til fremtidige innlegg:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg elsker bookdepository. Fant nettopp masse Wodehouse-bøker til under fire dollar. Det er umulig å la være å trykke på bestill-knappen når de kommer med slike tilbud.

   Likte du ikke Dahl? Var det noen få av dem du ikke likte eller var du generelt negativ til hans bøker? Jeg elsket dem, men noen var bedre enn andre. Gøy at du vil gi dem en ny sjanse.

   Det begynner å bli på tide med noen russerinnlegg. Jeg leste to russere for ikke så lenge siden, men har ikke fått meg til å skrive om dem enda.

   Slett
 7. Noen kan bare ikke kontrollere seg i store byer. Viktigst: Er du ferdig med Paringslek snart!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er ikke lett å være noen. Eller Ludde for den saks skyld. Uheldigvis for meg bor jeg i en storby og klarer sjelden å beherske meg her heller.

   Haha du er optimistisk. Jeg tror Bookerperioden må gjøres ferdig før jeg kan åpne Paringslek (om jeg noensinne blir ferdig med Bookerbøkene i år, det ser ikke lyst ut). Så snart vinneren er kåret skal jeg fordype meg i Rush. Og så skal jeg sende den videre til Rose-Marie slik at det blir mer enn en bokblogger som skriver om den.

   Slett
 8. Norli Universitetsgata er et must:P

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg klarer ikke å dra til Oslo uten å stikke innom. Angrer på at jeg ikke var innom Tronsmo for den liker jeg også veldig godt.

   Slett
 9. Svar
  1. For en koselig kommentar, det er kjekt å være savnet! Jeg kommer nok tilbake, men jeg vet ikke helt når.

   Slett
 10. Labben? Laaabbben! Labben - er du der?

  SvarSlett
  Svar
  1. Labben er her, jeg leser andre sine blogginnlegg flittig. Bloggen min har tatt seg en liten pause, men jeg begynner allerede å savne blogging, så jeg kommer nok tilbake om ikke så altfor lenge.

   Slett
 11. Som en av mine favorittbloggere, har jeg tildelt deg en award eller utmerkelse. ;-)

  http://rosemariechr.blogspot.no/2012/10/utmerkelse.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, det er veldig hyggelig å få det fra en blogger jeg liker så godt! =)

   Slett
 12. Ann Helen! Nå må du snart komme tilbake!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. I'm back! Jeg kan nemlig adlyde ordre ;)

   Slett
 13. Ann Helen? Innlegga dine er sakna. Eg legger merke til at du leser, men innlegg er og fint:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dere er veldig snille. Jeg satser på å begynne å blogge skikkelig igjen nå. Trengte en liten pause, men det er fint å være savnet. Det gir ekstra motivasjon til å begynne på an igjen.

   Slett
 14. SV: Takk for oppmuntring! Viss du velger Little Dorrit, så skrik gjerne ut. Den har eg veldig lyst til å lese:-)

  SvarSlett
 15. Kom innom for å si at du er savnet, men ser jo at jeg bare må stille meg i køen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er veldig kjekt å høre fra deg også!

   Slett