I år er jeg særdeles fornøyd med mammutfangsten min. Det var kun en bok jeg ikke fikk, og de jeg fikk virker veldig fine.
Jeg har lenge vært på jakt etter gode bøker om Første Verdenskrig. Det finnes uttallige romaner, biografier, oppslagsverk, historiebøker o.l. om Andre Verdenskrig, mens den første virker overraskende nok ganske oversett. Willmott sin flotte bok la jeg ikke merke til da jeg kikket gjennom mammutkatalogen, men snublet heldigvis over den da jeg priset varer på jobben. Min mor hadde heller ikke sett den i katalogen, men da hun så min ble hun grønn av misunnelse og MÅTTE ha den. Heldigvis for henne hadde Notabene et eksemplar igjen. Det er virkelig en praktbok, både med bilder, illustrasjoner og masse informasjon. Et fantastisk fint oppslagsverk.
Et annet oppslagsverk jeg måtte ha var Geologica. Jeg er en person som kunne blitt evig student så lenge jeg hadde hatt økonomi til det. Jeg vet om mange studier på SV- og HF-fakultetet som jeg gjerne skulle tatt. Nylig begynte jeg å kikke på MatNat for å finne ut om det var noen spennende realfagsstudier, og jeg falt pladask for Geologi og Geofysikk. Skulle jeg studert realfag ville det nok blitt et av de fagene (eventuelt Kjemi). Desverre har jeg ikke økonomi til å bli evig student, og kan dermed ikke fordype meg i geologiske studier. Det jeg derimot kan gjøre er å lese i Geologica, for å lære på fritiden. Boken er svær, nydelig og den virker veldig oversiktlig. Et knallkjøp.
Jeg er hundefrelst, og alle hundemennesker bør ha et fint hundeoppslagsverk i bokhyllen. Cappelen Damm sin store bok om hunder er oversiktlig og grei, og den har hele fire sider om Dachshunder, noe jeg setter pris på. Men så finnes det jo tross alt ni forskjellige dachser, så de burde få ekstra oppmerksomhet.
Pakistan fanget min interesse etter at jeg leste en meget interessant fagartikkel om landet i forbindelse med pensum til et fag som heter Demokrati og Demokratisering. I ettertid har jeg ikke lært noe mer om Pakistan gjennom pensum eller selvvalgte oppgaver, men nå kan jeg i det minste lese litt om landet utenom alt det faglige. Forhåpentligvis er det en spennende bok om et spennende land.
Dette blir den andre boken jeg leser av Jáchym Topol, og jeg ser frem til nok en sær men interessant leseropplevelse. Den første boken var dyster, grusom, ulik noe annet jeg hadde lest. Jeg ble fascinert. Forhåpentligvis gir denne et like sterkt inntrykk og forhåpentligvis er den litt mindre dyster.
Frances Hodgson Burnett er min barnebokfavoritt. The Secret Garden og The Little Princess har jeg lest om og om igjen og sett filmatisert. Burnett skriver nydelige barnebøker. Lille Lord Fauntleroy har jeg faktisk ikke lest, så jeg gleder meg til å utforske denne "nye" barnebokperlen.
Hvilke bøker kjøpte du på mammutsalget?
28.02.2012
26.02.2012
Cold Comfort Farm
THERE HAVE ALWAYS BEEN STARKADDERS AT COLD COMFORT FARM
I tilfelle dere ikke klarer å lese skriften på bokomslaget vil jeg gjerne introdusere dere for beboerne på Cold Comfort Farm:
Aunt Ada Doom - Saw something nasty in the woodshed
Elfine - A free spirit
Seth - A prime specimen of manhood
Reuben - A sad sack
Judith Starkadder - Just leave her in her misery
Adam - Washes dishes with a twig
Amos Starkadder - "There'll be no butter in hell"
også må vi ikke glemme kuene:
Feckless
Graceless
Aimless
Pointless
og oksen:
Big Business
Akkurat som livet på Cold Comfort Farm?
Amos Starkadder gir beskjed: "If ye doan want to feel the crimson fires of hell a-lickin' at your feet, read this book". Dere er herved advart!
Amos er ikke akkurat den mest fornøyelige karakteren i boken, men det er ikke mangel på gode karakterer og gode øyeblikk.
Jeg tror sjelden jeg har godtet meg og vært mer fornøyd enn da Flora skaffer den herlige Reuben akkurat det han vil ha. Hun er virkelig et geni den jenten, klarer alt hun vil, uten problemer. Og det beste av alt: alle blir fornøyd, selv om de teknisk sett blir snytt. Amos lures til å tro at han kan gjøre store ting hvis han bare får preke til en større forsamling, Reuben sitter igjen med nøyaktig det han vil ha:
'You got th' old devil out of th' way for me.''Oh...that,' yawned Flora.'Ay...an' I doan't forget. Eh, th' farm'll be mine now, surelie.''So it will,' said Flora, amiably. 'Such fun for you'.
Hun er entusiatisk i sine gjøremål, dog kanskje ikke fullt så entusiastisk i ettertid. Når et mål er fullført er det ikke så interessant lenger. Det er fremdeles mye å gjøre på Cold Comfort Farm. Praktisk må man være!
Adam og oppvaskkosten er også fantastisk lesning:
"He glanced spitefully at Flora from under the brim of the hat as he crossed the kitchen, but said nothing to her. As he placed the twigs carefully on a shelf above the sink, he glanced round at her, but she went on sewing, and never said a word. So after rearranging the twigs once or twice, and coughing, he muttered:'Ay, them'll last me till Michaelmas to cletter the dishes wi' - there's nothin' like a thorn twig for cletterin' dishes. Ay, a rope's as good as a halter to a willin' horse. Curses, like rookses, flies home to rest in bosomses and barnses.'It was clear that he had not forgotton Flora's advice about using a little mop to clean the dishes. As he shuffled away, she thought that she must remember to buy one for him the next time she went into Howling."
Jeg anbefaler på det sterkeste at dere gjør dere bekjent med familien Starkadder, Flora Poste og resten av menneskene på Cold Comfort Farm - før de forsvinner. Eller eventuelt før advarselen til Amos tar form. Dere vil få dere en god latter, og definitivt et par fornøyelige timer på sofaen eller hvor nå enn dere foretrekker å lese. Det er alt jeg har å si. For en mer detaljert oversikt over innholdet i boken, les hvilkensomhelst av de andre omtalene som har blitt skrevet i dag. Linkene finner dere hos lesesirkelsjefen.
Til slutt må jeg snike med en luddig oversikt jeg fant på wikipedia. Direkte kopiert. En ny advarsel først: SPOILER!!!
"The novel ends when Flora, with the aid of her handbook The Higher Common Sense, has solved each character's problem. These solutions are:Meriam: Flora introduces her to the concept of contraception.
Seth: Flora introduces him to a Hollywood film director, Earl P. Neck, who hires him as a screen idol.
Amos: Flora persuades him to buy a Ford van and become a travelling preacher. He loses interest in running the farm and hands it over to Reuben.
Elfine: Flora teaches her some social graces and dress sense so that Richard Hawk-Monitor falls in love with her.
Urk: forgets his desire for Elfine and marries Meriam.
Mr Mybug: falls in love with and marries Rennet.
Judith: Flora hires a psychoanalyst, Dr Müdel, who, over lunch, transfers Judith's obsession from Seth to himself until he can set her interest on old churches instead.
Ada: Flora uses a copy of Vogue magazine to tempt her to join the 20th century, and spend some of her fortune on living the high life in Paris.
Adam: is given a job as cow-herd at Hautcouture Hall.
Graceless, Aimless, Feckless and Pointless: go with Adam to Hautcouture Hall
Big Business: Flora lets him out into the sunlight.
Flora: marries Charles."
21.02.2012
Topp ti bøker jeg vil redde hvis jeg blir bortført av Aliens
Det er tid for topp ti tirsdag, og for første gang på lenge er jeg klar for å bidra med en liste. Hvilke bøker ville jeg reddet hvis det skjedde en katastrofe, for eksempel som å bli bortført av aliens? Brann i huset er vel et mer normalt eksempel, men likevel... Here it goes:
Jeg har få virkelig vakre bøker og ingen som er verdifulle, og dermed baserer jeg listen på hvilke bøker jeg tror jeg kunne lest om og om igjen som et romvesens slave, forskningsobjekt el. Jeg skal for en gangs skyld ikke jukse og si ti lange serier, men velge ti bøker som jeg faktisk kunne fått med meg i en plastpose eller hva nå enn jeg har tilgjengelig når romvesnene kommer.
1. The Lord of the Rings. Noen elsker Tolkiens mesterverk, noen synes det er kjedelig, andre liker rett og slett ikke fantasy og andre urealistiske sjangre og vil ikke gi den et forsøk en gang. Jeg tilhører den første kategorien og kan fint lese denne om igjen hvert år frem til de utenomjordiske skapningene finner ut at det er på tide å eksperimentere med øynene mine, eller eventuelt til de dreper meg (forutsatt at de ikke er snille og fredelige). Et trygt og fint, dog noe tradisjonelt, valg.
2. The War of Don Emmanuel's Nether Parts. Jeg regner med at det kan bli ensomt å leve som en labratoriemus i en flyvende tallerken eller på en fremmed planet, men med Louis de Bernières debutbok kan jeg aldri kjede meg. Det finnes uttalige herlige og livlige karakterer i boken som kan fungere som potensielle fantasivenner, og den er så spekket av lag at jeg er helt sikker på at jeg fremdeles vil oppdage nye aspekter ved boken når jeg er kommet til den tiende gjennomlesningen.
3. Chess. Kanskje jeg klarer å gjøre som hovedpersonen i Stefan Zweig sin mesterlige novelle etter å ha lest den et par hundre ganger. Den tipser om et krevende tidsfordriv, som enten vil gjøre meg gal eller holde meg fornuftig, alt etter som... Sjakk er gøy!
4. Brodeck's Report. Uansett hvor grusomt jeg har det i min ensomme tilværelse på en fremmed planet kan jeg bli minnet på at det er noen som har det verre. Selv om de var karakterer i en bok og jeg er virkelig, selv om de forlot sitt hjem frivillig mens jeg ble kidnappet. Alternativt kan jeg nyte denne nydelige boken uten å assosiere den med min egen situasjon.
5. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Douglas Adams står for meg som det mest åpenlyse valget av bok i en situasjon som denne. Skal jeg reise rundt i verdensrommet sammen med vennlige eller ikke fullt så vennlige romvesener har jeg mye å lære av både denne og de resterende bøkene i serien hans. Jeg jukser litt likevel, og sier at jeg tar med meg hele trilogien (på fem bøker), i og med at mine passer inni en liten boks som ikke er spesielt mye større enn en vanlig murstein. Jeg skal huske håndkledet mitt i tillegg!
6. Bleak House. Ja, jeg innser at det er en risiko å ta med en bok som jeg aldri har lest, men jeg vil ha muligheten til å lese mer av Dickens selv om jeg blir kidnappet av romvesener, og Bleak House virker som et relativt trygt valg i og med at det er så mange som favorittstempler den. Dessuten er min utgave desidert penere enn mine andre Dickens-bøker.
7. Barnas Store H.C. Andersen. Når hjemlengselen verker som verst kan det være fint å lese gode, gamle eventyr som jeg husker fra jeg var liten og som fremdeles har en sterk appell for voksne. Mens jeg sitter i en øde del av romskipet, med håndkledet i en ball bak hodet, som en pute, kan jeg kose meg med klassikere som Den Stygge Andungen, Keiserens Nye Klær, Den Lille Piken med Svovelstikkene og Den Lille Havfruen.
8. The Master and Margarita. Jeg kan ikke forlate jorden uten å ha fullført boken jeg holder på å lese, spesielt ikke en bok som er så mystisk som denne. Jeg MÅ lese videre. Heldigvis er Bulgakovs mesterverk en bok jeg tror kan leses om igjen og om igjen, uten at den blir kjedelig og forutsigbar.
9. The Secret History. En bok jeg vil ha med fordi den underholder. Stort. Jeg kan virkelig glemme alt det fremmede rundt meg når jeg leser Donna Tartts bok. Et must på enhver utenomjordisk reise (frivillig eller ufrivillig).
10. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Det er trist å kun ha en bok i en serie, men skal jeg kun ta med en bok er det uten tvil denne som får bagasjeplass. Den morsomste, tristeste, vakreste, herligste boken som Rowling har skrevet.
Uff, jeg kommer til å savne resten av boksamlingen min. Til de romvesener som måtte lese dette: hvis dere vil ha meg må dere være villig til å ta med boksamlingen min også. Hvis dere ikke er villige, la meg være i fred!
Jeg har få virkelig vakre bøker og ingen som er verdifulle, og dermed baserer jeg listen på hvilke bøker jeg tror jeg kunne lest om og om igjen som et romvesens slave, forskningsobjekt el. Jeg skal for en gangs skyld ikke jukse og si ti lange serier, men velge ti bøker som jeg faktisk kunne fått med meg i en plastpose eller hva nå enn jeg har tilgjengelig når romvesnene kommer.
1. The Lord of the Rings. Noen elsker Tolkiens mesterverk, noen synes det er kjedelig, andre liker rett og slett ikke fantasy og andre urealistiske sjangre og vil ikke gi den et forsøk en gang. Jeg tilhører den første kategorien og kan fint lese denne om igjen hvert år frem til de utenomjordiske skapningene finner ut at det er på tide å eksperimentere med øynene mine, eller eventuelt til de dreper meg (forutsatt at de ikke er snille og fredelige). Et trygt og fint, dog noe tradisjonelt, valg.
2. The War of Don Emmanuel's Nether Parts. Jeg regner med at det kan bli ensomt å leve som en labratoriemus i en flyvende tallerken eller på en fremmed planet, men med Louis de Bernières debutbok kan jeg aldri kjede meg. Det finnes uttalige herlige og livlige karakterer i boken som kan fungere som potensielle fantasivenner, og den er så spekket av lag at jeg er helt sikker på at jeg fremdeles vil oppdage nye aspekter ved boken når jeg er kommet til den tiende gjennomlesningen.
3. Chess. Kanskje jeg klarer å gjøre som hovedpersonen i Stefan Zweig sin mesterlige novelle etter å ha lest den et par hundre ganger. Den tipser om et krevende tidsfordriv, som enten vil gjøre meg gal eller holde meg fornuftig, alt etter som... Sjakk er gøy!
4. Brodeck's Report. Uansett hvor grusomt jeg har det i min ensomme tilværelse på en fremmed planet kan jeg bli minnet på at det er noen som har det verre. Selv om de var karakterer i en bok og jeg er virkelig, selv om de forlot sitt hjem frivillig mens jeg ble kidnappet. Alternativt kan jeg nyte denne nydelige boken uten å assosiere den med min egen situasjon.
5. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Douglas Adams står for meg som det mest åpenlyse valget av bok i en situasjon som denne. Skal jeg reise rundt i verdensrommet sammen med vennlige eller ikke fullt så vennlige romvesener har jeg mye å lære av både denne og de resterende bøkene i serien hans. Jeg jukser litt likevel, og sier at jeg tar med meg hele trilogien (på fem bøker), i og med at mine passer inni en liten boks som ikke er spesielt mye større enn en vanlig murstein. Jeg skal huske håndkledet mitt i tillegg!
6. Bleak House. Ja, jeg innser at det er en risiko å ta med en bok som jeg aldri har lest, men jeg vil ha muligheten til å lese mer av Dickens selv om jeg blir kidnappet av romvesener, og Bleak House virker som et relativt trygt valg i og med at det er så mange som favorittstempler den. Dessuten er min utgave desidert penere enn mine andre Dickens-bøker.
7. Barnas Store H.C. Andersen. Når hjemlengselen verker som verst kan det være fint å lese gode, gamle eventyr som jeg husker fra jeg var liten og som fremdeles har en sterk appell for voksne. Mens jeg sitter i en øde del av romskipet, med håndkledet i en ball bak hodet, som en pute, kan jeg kose meg med klassikere som Den Stygge Andungen, Keiserens Nye Klær, Den Lille Piken med Svovelstikkene og Den Lille Havfruen.
8. The Master and Margarita. Jeg kan ikke forlate jorden uten å ha fullført boken jeg holder på å lese, spesielt ikke en bok som er så mystisk som denne. Jeg MÅ lese videre. Heldigvis er Bulgakovs mesterverk en bok jeg tror kan leses om igjen og om igjen, uten at den blir kjedelig og forutsigbar.
9. The Secret History. En bok jeg vil ha med fordi den underholder. Stort. Jeg kan virkelig glemme alt det fremmede rundt meg når jeg leser Donna Tartts bok. Et must på enhver utenomjordisk reise (frivillig eller ufrivillig).
10. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Det er trist å kun ha en bok i en serie, men skal jeg kun ta med en bok er det uten tvil denne som får bagasjeplass. Den morsomste, tristeste, vakreste, herligste boken som Rowling har skrevet.
Uff, jeg kommer til å savne resten av boksamlingen min. Til de romvesener som måtte lese dette: hvis dere vil ha meg må dere være villig til å ta med boksamlingen min også. Hvis dere ikke er villige, la meg være i fred!
20.02.2012
Paranormalitet
Forfatter: Richard Wiseman
Utgivelsesår: 2012
Forlag: Humanist Forlag
Målform: Bokmål
Sidetall: 380
ISBN: 9788292622926
Richard Dawkins sitat på forsiden ga en bedre beskrivelse av boken enn baksideteksten, så jeg begynner med det:
"Mennesket er følelsesmessig tiltrukket av det overnaturlige. De ønsker at rare, uforklarlige fenomener skal være sanne... Wiseman gjør det til stor underholdning når han elegant dissekerer paranormale sjarlataner, blåser bort overtroens tåke og slipper inn fornuftens lys."
Paranormalitet er nettopp dette, en genistrek av en bok som både underholder, har læringsverdi og presenterer et bilde av den menneskelige hjernen som er minst like interessant som enhver overnaturlig forklaring på underlige hendelser. Boken er inndelt i syv forskjellige seksjoner, som hver tar for seg et tilsynelatende overnaturlig fenomen. Han presenterer historier om folk som behersker spådomskunst, har hatt en ut av kroppen-opplevelse, har telepatiske evner, kan snakke med de døde, har sett spøkelser og kan spå fremtiden. Historiene er spennende. Forklaringene er enda mer spennende.
Wiseman har forsket på såkalte paranormale fenomener i tyve år. Tidligere hadde han en karriere som tryllekunstner, og er derfor godt kjent med triks og illusjoner. Hensikten med studiene hans er dog ikke bare å avsløre sjarlataner, men også å få større innsikt i det menneskelige sinnet. Hvorfor lar vi oss selv tro på unaturlige forklaringer på naturlige hendelser? Hvordan kan mennesker ha ut av kroppen-opplevelser, uten at de faktisk har gått ut av kroppen? Hvorfor er opplevelsen så overbevisende?
Han påpeker også at langt fra alle klarsynte, medier og hva nå enn annet er svindlere. Det finnes nok mange slike, men noen tror virkelig på det de gjør. De bruker spesielle teknikker helt ubevisst om at det faktisk er teknikker og ikke en overnaturlig evne. De narrer seg selv i tillegg til andre.
Helt i starten av boken forteller Wiseman om tryllekunstneren James "the Amazing" Randi, som på slutten av 1960-tallet utlovet en pengepremie på 1000 dollar til hvem som helst som kunne overbevise et uavhengig panel om at de besitter overnaturlige evner. På 1990-tallet ble premien økt til en million dollar, og mange har latt seg friste. Etter over 40 år er det fremdeles ingen som har lykkes i forsøket. Det sier ikke så rent lite...
Wiseman viser deg hvordan du kan lykkes! Ikke med å gjennomføre vitenskapelige tester for å bevise at du har overnaturlige evner, men med å lure andre til å tro at du har det. Da som et partytriks. Han anbefaler ikke at leseren blir en yrkessvindler... Du kan også lære deg å kontrollere drømmene dine og å få en ut av kroppen-opplevelse. Artig lesning, men jeg er ikke fristet til å prøve.
Hvis du har planer om å lese Märthas englebøker, bøker om Snåsamannen eller lignende nyere utgivelser, jo da anbefaler jeg at du leser denne i tillegg. Du vil ikke bli mindre fascinert av Märtha og Snåsamannen, men fascinasjonen vil ta en annen form.
Utgivelsesår: 2012
Forlag: Humanist Forlag
Målform: Bokmål
Sidetall: 380
ISBN: 9788292622926
Richard Dawkins sitat på forsiden ga en bedre beskrivelse av boken enn baksideteksten, så jeg begynner med det:
"Mennesket er følelsesmessig tiltrukket av det overnaturlige. De ønsker at rare, uforklarlige fenomener skal være sanne... Wiseman gjør det til stor underholdning når han elegant dissekerer paranormale sjarlataner, blåser bort overtroens tåke og slipper inn fornuftens lys."
Paranormalitet er nettopp dette, en genistrek av en bok som både underholder, har læringsverdi og presenterer et bilde av den menneskelige hjernen som er minst like interessant som enhver overnaturlig forklaring på underlige hendelser. Boken er inndelt i syv forskjellige seksjoner, som hver tar for seg et tilsynelatende overnaturlig fenomen. Han presenterer historier om folk som behersker spådomskunst, har hatt en ut av kroppen-opplevelse, har telepatiske evner, kan snakke med de døde, har sett spøkelser og kan spå fremtiden. Historiene er spennende. Forklaringene er enda mer spennende.
Wiseman har forsket på såkalte paranormale fenomener i tyve år. Tidligere hadde han en karriere som tryllekunstner, og er derfor godt kjent med triks og illusjoner. Hensikten med studiene hans er dog ikke bare å avsløre sjarlataner, men også å få større innsikt i det menneskelige sinnet. Hvorfor lar vi oss selv tro på unaturlige forklaringer på naturlige hendelser? Hvordan kan mennesker ha ut av kroppen-opplevelser, uten at de faktisk har gått ut av kroppen? Hvorfor er opplevelsen så overbevisende?
Han påpeker også at langt fra alle klarsynte, medier og hva nå enn annet er svindlere. Det finnes nok mange slike, men noen tror virkelig på det de gjør. De bruker spesielle teknikker helt ubevisst om at det faktisk er teknikker og ikke en overnaturlig evne. De narrer seg selv i tillegg til andre.
"Cold reading forklarer også hvorfor klarsynte aldri har klart å bestå en vitenskapelig test av evnene sine. Når man isolerer de klarsynte fra klientene deres, klarer de ikke å ta inn informasjon fra klientenes klesdrakt eller atferd"..."Resultatet er at den høye suksessraten som de klarsynte vanligvis oppnår, plutselig ramler helt sammen, og i stedet kommer sannheten frem - suksessen er basert på en fascinerende bruk av psykologi, og ikke på tilstedeværelsen av paranormale evner."
Helt i starten av boken forteller Wiseman om tryllekunstneren James "the Amazing" Randi, som på slutten av 1960-tallet utlovet en pengepremie på 1000 dollar til hvem som helst som kunne overbevise et uavhengig panel om at de besitter overnaturlige evner. På 1990-tallet ble premien økt til en million dollar, og mange har latt seg friste. Etter over 40 år er det fremdeles ingen som har lykkes i forsøket. Det sier ikke så rent lite...
Wiseman viser deg hvordan du kan lykkes! Ikke med å gjennomføre vitenskapelige tester for å bevise at du har overnaturlige evner, men med å lure andre til å tro at du har det. Da som et partytriks. Han anbefaler ikke at leseren blir en yrkessvindler... Du kan også lære deg å kontrollere drømmene dine og å få en ut av kroppen-opplevelse. Artig lesning, men jeg er ikke fristet til å prøve.
Hvis du har planer om å lese Märthas englebøker, bøker om Snåsamannen eller lignende nyere utgivelser, jo da anbefaler jeg at du leser denne i tillegg. Du vil ikke bli mindre fascinert av Märtha og Snåsamannen, men fascinasjonen vil ta en annen form.
07.02.2012
England, England
Forfatter: Julian Barnes
Utgivelsesår: 1998
Min utgave: 2008
Forlag: Vintage
Språk: Engelsk
Sidetall: 266
ISBN: 9780099526544
"As every schoolboy knows, you can fit the whole of England on the Isle of White. Grotesque, visionary tycoon Sir Jack Pitman takes the saying literally and does exactly that. He constructs on the island 'The Project', a vast heritage centre containing everything 'English', from Big Ben to Stonehenge, from Manchester United to the white Cliffs of Dover. The project is monstrous, risky, and vastly successful. In fact, it gradually begins to rival 'Old' England and even threatens to supersede it..."
Plottet er genialt. Vi følger Sir Jack, Martha, Paul og resten av gjengen mens de jobber med planlegging av prosjektet og med utførelsen av prosjektet. Vi blir vitne til en gradvis endring der kopien blir mektigere enn det kopierte. For folk velger gjerne kopien så lenge den er lettere tilgjengelig enn originalen. Det er dette Sir Jack ønsker å utnytte i stor skala. Glansdagene til Old England er definitivt over.
Dette blir en kort omtale. Boken fortjener egentlig bedre, men jeg har vært ganske uinspirert denne uken. Min mening, kort og enkelt: Når boken er morsom er den helt herlig, men desverre har den en del kjedelige partier. Jeg gikk fra å ikke klare å legge den fra meg til å ikke orke å lese videre til å ikke klare å legge den fra meg igjen. Vi følger karakterene tett, men deres privatliv er ikke alltid like interessant som utviklingen av hovedplottet. Dette er den første boken jeg har lest av Barnes som jeg syns har vært ujevn. En som skrev omtale av boken på Amazon sa det best: "A novel idea, but not a great novel".
Avslutter med et sitat:
Utgivelsesår: 1998
Min utgave: 2008
Forlag: Vintage
Språk: Engelsk
Sidetall: 266
ISBN: 9780099526544
"As every schoolboy knows, you can fit the whole of England on the Isle of White. Grotesque, visionary tycoon Sir Jack Pitman takes the saying literally and does exactly that. He constructs on the island 'The Project', a vast heritage centre containing everything 'English', from Big Ben to Stonehenge, from Manchester United to the white Cliffs of Dover. The project is monstrous, risky, and vastly successful. In fact, it gradually begins to rival 'Old' England and even threatens to supersede it..."
Plottet er genialt. Vi følger Sir Jack, Martha, Paul og resten av gjengen mens de jobber med planlegging av prosjektet og med utførelsen av prosjektet. Vi blir vitne til en gradvis endring der kopien blir mektigere enn det kopierte. For folk velger gjerne kopien så lenge den er lettere tilgjengelig enn originalen. Det er dette Sir Jack ønsker å utnytte i stor skala. Glansdagene til Old England er definitivt over.
Dette blir en kort omtale. Boken fortjener egentlig bedre, men jeg har vært ganske uinspirert denne uken. Min mening, kort og enkelt: Når boken er morsom er den helt herlig, men desverre har den en del kjedelige partier. Jeg gikk fra å ikke klare å legge den fra meg til å ikke orke å lese videre til å ikke klare å legge den fra meg igjen. Vi følger karakterene tett, men deres privatliv er ikke alltid like interessant som utviklingen av hovedplottet. Dette er den første boken jeg har lest av Barnes som jeg syns har vært ujevn. En som skrev omtale av boken på Amazon sa det best: "A novel idea, but not a great novel".
Avslutter med et sitat:
'We are a proud race, undefeated in war since 1066?'
'With notable victories in the American Revolutionary War and the Afghan Wars.'
'Still, we defeated Napoleon, the Kaiser, Hitler.'
'With a little help from our friends.'
06.02.2012
Pausefisk? Hvorfor ikke...
Jeg gjør noe så sjeldent som å slenge meg på en blogg-greie som ikke er bokrelatert. I mitt forsvar så er det et bokspørsmål blant de 60.
1. Kor gamal er du om fem år? Fremdeles under 30, men ikke så langt under...
2. Kven var du minst to timar rundt i dag? Jeg har vært med valpen min i hele dag, og med samboeren min i hele kveld.
3. Kor lang er du? 167 cm.
4. Kva var den forrige filmen du såg? The Thing, med en gjeng morsomme nordmenn pluss noen amerikanere. Ikke det beste jeg har sett, men grei underholdning var det likevel.
5. Kven ringte du sist? Jeg ringte samboeren for å be ham handle på vei hjem fra jobb. Glamorøs hverdag, eller hva?
6. Kven ringte deg sist? Mamma. Hun hadde bursdag i går og fikk pakke fra meg og samboeren hennes, uten at jeg var til stede, og ville ringe for å si takk =)
7. Kva stod på den forrige smsen du fekk? "Hei :) Blir du med å ta en liten pause sånn halv 3-ish? Drar på jobb kl 15."
8. Føretrekk du å ringe eller sende sms? Foretrekker å ringe hvis det er noen jeg ønsker å snakke med, men sms er bedre for de man helst vil unngå eller hvis man ikke har mye å si.
9. Er dine foreldre gifte eller skilte? None of the above.
10. Når såg du mamman din sist? Da vi var på Studentersamfunnets åpningsmøte i Grieghallen for å få med oss Hans-Wilhelm Steinfeld og Frank Aarebrot snakke om den politiske situasjonen i Russland.
11. Kva farge har du på augene? Blå.
12. Når vakna du i dag? Hunden min vekket meg for tidlig til at jeg orket å se på klokken. Neste gang jeg våknet var det ikke så tidlig lenger.
13. Kva er din favorittjulesang? Tror ikke jeg har en slik favoritt.
14. Kva er din favorittplass? På hytten med hund og samboer. Rolig og fredelig. Ellers elsker jeg Blenheim Palace og skulle gjerne bodd i et telt i hagene der om sommeren.
15. Kva plass likar du minst? Ikea på en lørdag.
16. Kvar trur du at du er om ti år? Aner ikke. Vet ikke hvor jeg er om to år en gang.
17. Kva skremte deg mest om natta som liten? Hufsa. Hvis jeg hadde lest om henne før jeg skulle sove.
18. Kva fekk deg til å le hardt seinast? Marcus Brigstocke: "You are just refering to The Third Reich and the rise of Nazi-Germany as backbone, are you?"
19. Kor stor er senga di? 120. Som er litt lite for to personer. Gleder meg til en større seng kommer i hus. Men vi klarer oss fint foreløpig.
20. Har du stasjonær eller bærbar datamaskin? Bærbar. MacBook Air.
21. Søv du med eller utan klede? (Nesten) uten.
22. Kor mange puter søv du med i senga? Jeg har en. Samboer har to. Har altså tre puter i sengen, men hodet mitt befinner seg som regel kun på en av dem. Utenom når jeg stjeler samboerens.
23. Kor mange land har du budd i? Kun ett. Med mindre tre uker i Oxford teller. Men det gjør det nok ikke.
24. Kvar har du budd? I kronologisk rekkefølge: Laksevåg, Laksevåg, Laksevåg, Åsane.
25. Likar du sko, sokkar eller berrføtt? Barfot. Magnus.
26. Er du sosial? Er nok ikke det. Med venner, men sliter litt ellers...
27. Kva er din favorittis? Bringebærsorbet, sitronsorbet og melkesjokoladeis med brownies.
28. Kva er din favorittdessert? Brownies.
29. Likar du kinamat? Jepp!
30. Likar du kaffe? Nei, absolutt ikke.
31. Kva drikk du til frukost? Appelsinjuice.
32. Søv du på nokon spesiell måte? Krøllet sammen, og drømmer mye.
33. Kan du spela poker? Jeg er neppe flink, men jeg kan de vanligste variantene.
34. Likar du å kosa? Ja, hvem gjør vel ikke det?
35. Er du eit avhengighetsmenneske? Tja, egentlig ikke.
36. Kjenner du nokon med samme bursdag som deg? Teller Hermione Granger?
37. Vil du ha born? Jeg vil ha en valp til. Når Echo er gammel nok til å hjelpe med oppdragelsen. Eller i det minste ikke ødelegge for oppdragelsen.
38. Kan du nokon andre språk enn norsk? Engelsk. Pittelitt fransk. Spør meg igjen om to år, da kan jeg forhåpentligvis legge til russisk.
39. Har du nokon gong vore i ein ambulanse? Nope.
40. Føretrekk du havet eller eit basseng? Havet. Men for ti år siden ville jeg nok sagt basseng. Da hadde jeg ikke psoreasis.
41. Kva brukar du helst pengar på? Bøker. Masse masse bøker.
42. Eig du dyre smykker? Nei.
43. Kva er ditt favorittprogram på TV? "På TV" blir nok feil, men jeg har en rekke favorittserier, både gamle og nye: The Big Bang Theory, Criminal Minds, The Vampire Diaries, Fringe, Supernatural, Merlin, Leverage, M*A*S*H, Gilmore Girls, Blackadder, Everwood, McLeod's Daughters, Life on Mars, Veronica Mars, Argumental og Top Gear.
44. Kan du rulle med tunga? Nei.
45. Kven er den morsommaste personen du kjenner? Samboeren. Siden han har lignende humor som meg.
46. Søv du med kosedyr? Ikke nå lenger, men jeg har tatt vare på alle kosedyrene. De er godt plassert på den ene bokhyllen min.
47. Kva har du som ringelyd? Delbert McClinton - Never Been Rocked Enough
48. Har du klesplagg frå du var liten? Nei, tror ikke det. Kanskje mamma har noe?
49. Kva har du nærast deg no som er raudt? Jude the Obscure i bokhyllen er rød.
50. Flørtar du mykje? Nei.
51. Kan du bytte olje på bilen? Nei. Det sier meg ingenting. Kan null og niks om bil, selv etter å ha sett Top Gear i flere år.
52. Har du fått ei fartsbot nokon gong? Nei.
53. Kva var den forrige boka du las? Har fremdeles hundre sider igjen av Paranormalitet av Richard Wiseman. Genial bok!
54. Leser du avisa? Leser nettaviser hver dag. Begynner med BT, så over til Dagbladet. Har jeg god tid leser jeg gjerne BA, Aftenposten og VG i tillegg. I den rekkefølgen. Det hender jeg kjøper Morgenbladet.
55. Abonnerer du på noko magasin? Abonnerte på tidsskriftet Journal of Democracy en periode. Det abonnementet bør jeg huske å fornye snart.
56. Dansar du i bilen? Skulle likt å se noen som kan gjøre det...
57. Kva for radiostasjon høyrte du på seinast? ??
58. Kva var det siste du skreiv ned på eit papir? En liste over alle mammutbøkene jeg vil kjøpe og hvor mye de koster.
59. Når var du i kyrkja sist? I januar i Salzburg. Finnes mange fine kirker rundt omkring. Jeg liker å se på dem, men holder meg helst unna når det holdes gudstjenester.
60. Er du lykkelig? Livet kan alltid bli bedre, men stort sett er jeg lykkelig ja!
1. Kor gamal er du om fem år? Fremdeles under 30, men ikke så langt under...
2. Kven var du minst to timar rundt i dag? Jeg har vært med valpen min i hele dag, og med samboeren min i hele kveld.
3. Kor lang er du? 167 cm.
4. Kva var den forrige filmen du såg? The Thing, med en gjeng morsomme nordmenn pluss noen amerikanere. Ikke det beste jeg har sett, men grei underholdning var det likevel.
5. Kven ringte du sist? Jeg ringte samboeren for å be ham handle på vei hjem fra jobb. Glamorøs hverdag, eller hva?
6. Kven ringte deg sist? Mamma. Hun hadde bursdag i går og fikk pakke fra meg og samboeren hennes, uten at jeg var til stede, og ville ringe for å si takk =)
7. Kva stod på den forrige smsen du fekk? "Hei :) Blir du med å ta en liten pause sånn halv 3-ish? Drar på jobb kl 15."
8. Føretrekk du å ringe eller sende sms? Foretrekker å ringe hvis det er noen jeg ønsker å snakke med, men sms er bedre for de man helst vil unngå eller hvis man ikke har mye å si.
9. Er dine foreldre gifte eller skilte? None of the above.
10. Når såg du mamman din sist? Da vi var på Studentersamfunnets åpningsmøte i Grieghallen for å få med oss Hans-Wilhelm Steinfeld og Frank Aarebrot snakke om den politiske situasjonen i Russland.
11. Kva farge har du på augene? Blå.
12. Når vakna du i dag? Hunden min vekket meg for tidlig til at jeg orket å se på klokken. Neste gang jeg våknet var det ikke så tidlig lenger.
13. Kva er din favorittjulesang? Tror ikke jeg har en slik favoritt.
14. Kva er din favorittplass? På hytten med hund og samboer. Rolig og fredelig. Ellers elsker jeg Blenheim Palace og skulle gjerne bodd i et telt i hagene der om sommeren.
15. Kva plass likar du minst? Ikea på en lørdag.
16. Kvar trur du at du er om ti år? Aner ikke. Vet ikke hvor jeg er om to år en gang.
17. Kva skremte deg mest om natta som liten? Hufsa. Hvis jeg hadde lest om henne før jeg skulle sove.
18. Kva fekk deg til å le hardt seinast? Marcus Brigstocke: "You are just refering to The Third Reich and the rise of Nazi-Germany as backbone, are you?"
19. Kor stor er senga di? 120. Som er litt lite for to personer. Gleder meg til en større seng kommer i hus. Men vi klarer oss fint foreløpig.
20. Har du stasjonær eller bærbar datamaskin? Bærbar. MacBook Air.
21. Søv du med eller utan klede? (Nesten) uten.
22. Kor mange puter søv du med i senga? Jeg har en. Samboer har to. Har altså tre puter i sengen, men hodet mitt befinner seg som regel kun på en av dem. Utenom når jeg stjeler samboerens.
23. Kor mange land har du budd i? Kun ett. Med mindre tre uker i Oxford teller. Men det gjør det nok ikke.
24. Kvar har du budd? I kronologisk rekkefølge: Laksevåg, Laksevåg, Laksevåg, Åsane.
25. Likar du sko, sokkar eller berrføtt? Barfot. Magnus.
26. Er du sosial? Er nok ikke det. Med venner, men sliter litt ellers...
27. Kva er din favorittis? Bringebærsorbet, sitronsorbet og melkesjokoladeis med brownies.
28. Kva er din favorittdessert? Brownies.
29. Likar du kinamat? Jepp!
30. Likar du kaffe? Nei, absolutt ikke.
31. Kva drikk du til frukost? Appelsinjuice.
32. Søv du på nokon spesiell måte? Krøllet sammen, og drømmer mye.
33. Kan du spela poker? Jeg er neppe flink, men jeg kan de vanligste variantene.
34. Likar du å kosa? Ja, hvem gjør vel ikke det?
35. Er du eit avhengighetsmenneske? Tja, egentlig ikke.
36. Kjenner du nokon med samme bursdag som deg? Teller Hermione Granger?
37. Vil du ha born? Jeg vil ha en valp til. Når Echo er gammel nok til å hjelpe med oppdragelsen. Eller i det minste ikke ødelegge for oppdragelsen.
38. Kan du nokon andre språk enn norsk? Engelsk. Pittelitt fransk. Spør meg igjen om to år, da kan jeg forhåpentligvis legge til russisk.
39. Har du nokon gong vore i ein ambulanse? Nope.
40. Føretrekk du havet eller eit basseng? Havet. Men for ti år siden ville jeg nok sagt basseng. Da hadde jeg ikke psoreasis.
41. Kva brukar du helst pengar på? Bøker. Masse masse bøker.
42. Eig du dyre smykker? Nei.
43. Kva er ditt favorittprogram på TV? "På TV" blir nok feil, men jeg har en rekke favorittserier, både gamle og nye: The Big Bang Theory, Criminal Minds, The Vampire Diaries, Fringe, Supernatural, Merlin, Leverage, M*A*S*H, Gilmore Girls, Blackadder, Everwood, McLeod's Daughters, Life on Mars, Veronica Mars, Argumental og Top Gear.
44. Kan du rulle med tunga? Nei.
45. Kven er den morsommaste personen du kjenner? Samboeren. Siden han har lignende humor som meg.
46. Søv du med kosedyr? Ikke nå lenger, men jeg har tatt vare på alle kosedyrene. De er godt plassert på den ene bokhyllen min.
47. Kva har du som ringelyd? Delbert McClinton - Never Been Rocked Enough
48. Har du klesplagg frå du var liten? Nei, tror ikke det. Kanskje mamma har noe?
49. Kva har du nærast deg no som er raudt? Jude the Obscure i bokhyllen er rød.
50. Flørtar du mykje? Nei.
51. Kan du bytte olje på bilen? Nei. Det sier meg ingenting. Kan null og niks om bil, selv etter å ha sett Top Gear i flere år.
52. Har du fått ei fartsbot nokon gong? Nei.
53. Kva var den forrige boka du las? Har fremdeles hundre sider igjen av Paranormalitet av Richard Wiseman. Genial bok!
54. Leser du avisa? Leser nettaviser hver dag. Begynner med BT, så over til Dagbladet. Har jeg god tid leser jeg gjerne BA, Aftenposten og VG i tillegg. I den rekkefølgen. Det hender jeg kjøper Morgenbladet.
55. Abonnerer du på noko magasin? Abonnerte på tidsskriftet Journal of Democracy en periode. Det abonnementet bør jeg huske å fornye snart.
56. Dansar du i bilen? Skulle likt å se noen som kan gjøre det...
57. Kva for radiostasjon høyrte du på seinast? ??
58. Kva var det siste du skreiv ned på eit papir? En liste over alle mammutbøkene jeg vil kjøpe og hvor mye de koster.
59. Når var du i kyrkja sist? I januar i Salzburg. Finnes mange fine kirker rundt omkring. Jeg liker å se på dem, men holder meg helst unna når det holdes gudstjenester.
60. Er du lykkelig? Livet kan alltid bli bedre, men stort sett er jeg lykkelig ja!
05.02.2012
Januarstatistikk
Bøkene
1. Tor Bomann-Larsen - Kongstanken (4)
2. Franz Kafka - In the Penal Colony (6)
3. Stella Gibbons - Cold Comfort Farm (5)
4. Leo Tolstoy - The Kreutzer Sonata (5)
5. Charles Dickens - Barnaby Rudge (5)
6. Vladimir Sorokin - The Queue (5)
Terningkast
Som dere kan se i parantesene har jeg et gjennomsnitt på terningkast 5 i januar måned. Det er særdeles bra. Klarer jeg å holde nivået såpass høyt gjennom året er jeg ufattelig heldig. Så det går nok ikke...
Land
Hvilke land har jeg besøkt i januar, annet enn reisen til Østerrike? Jeg begynte i Norge, men var egentlig innom de fleste vest- og sør-europeiske land i løpet av de 500 sidene i Kongstanken. Jeg tok en kjapp, men meget fornøyelig tur innom Tsjekkia før jeg hastet videre til bondelandet i England. Deretter kunne jeg ikke motstå en liten tur til Russland, før jeg igjen havnet tilbake i England. For så å dra tilbake til Russland for å stå i kø. Det kan bli mye England og Russland i år. Men nå planlegger jeg en lang tur til Danmark. Jeg bør i tillegg planlegge noen turer til andre verdensdeler, da jeg allerede har sett mye av Europa.
Kjønn
Fem menn og en kvinne. En god kvinne. En underholdende kvinne. En sær kvinne.
Sidetall
Over alt hvor jeg har sjekket står det at In the Penal Colony er 80 sider lang. Det har jeg absolutt ingen tro på, men kan strekke meg til 50. Den har neppe flere sider enn det. En kort bok med andre ord. En novelle. Kongstanken hadde i underkant av 500 sider, og Barnaby Rudge var på ca. 700 sider. Tolstoy skrev i overkant av 100 sider, mens både Cold Comfort Farm og The Queue var på rundt 250 sider. Ingen svære mursteiner, men et par lange bøker og litt flere korte. Februar blir mursteinmåneden.
Annet
Kun en bok er lest på norsk (bokmål). Jeg tror jeg pleier å lese ca. 1/3 norsk og 2/3 engelsk, men dette var overraskende lite bokmål for å være meg. Nynorsk er, som vanlig, fraværende, men jeg skal snart (les: april kanskje?) lese Sveve Over Vatna av Ragnar Hovland, en bok som alle elsker. På lesesalen min har jeg til og med fått høre fra en som ikke er så glad i å lese at Hovland må leses. Game of Thrones og Ragnar Hovland er kuren for lesefobi.
En plan for februar
Etter å ha brukt overraskende lang tid på England, England av Julian Barnes er jeg nå endelig klar for å begynne på Vi, De Druknede av Carsten Jensen. Det blir februars første murstein. Jeg skal også lese The Master and Margarita, The Old Curiosity Shop, Pure, To Say Nothing of the Dog og The Brothers Karamazov. Det blir en travel måned. Og jeg kommer garantert ikke i mål. I tillegg til de nevnte bøkene har jeg lyst til å lese Paranormalitet av Professor Richard Wiseman. På baksiden står det blant annet følgende:
Det må jo bli bra!
1. Tor Bomann-Larsen - Kongstanken (4)
2. Franz Kafka - In the Penal Colony (6)
3. Stella Gibbons - Cold Comfort Farm (5)
4. Leo Tolstoy - The Kreutzer Sonata (5)
5. Charles Dickens - Barnaby Rudge (5)
6. Vladimir Sorokin - The Queue (5)
Terningkast
Som dere kan se i parantesene har jeg et gjennomsnitt på terningkast 5 i januar måned. Det er særdeles bra. Klarer jeg å holde nivået såpass høyt gjennom året er jeg ufattelig heldig. Så det går nok ikke...
Land
Hvilke land har jeg besøkt i januar, annet enn reisen til Østerrike? Jeg begynte i Norge, men var egentlig innom de fleste vest- og sør-europeiske land i løpet av de 500 sidene i Kongstanken. Jeg tok en kjapp, men meget fornøyelig tur innom Tsjekkia før jeg hastet videre til bondelandet i England. Deretter kunne jeg ikke motstå en liten tur til Russland, før jeg igjen havnet tilbake i England. For så å dra tilbake til Russland for å stå i kø. Det kan bli mye England og Russland i år. Men nå planlegger jeg en lang tur til Danmark. Jeg bør i tillegg planlegge noen turer til andre verdensdeler, da jeg allerede har sett mye av Europa.
Kjønn
Fem menn og en kvinne. En god kvinne. En underholdende kvinne. En sær kvinne.
Sidetall
Over alt hvor jeg har sjekket står det at In the Penal Colony er 80 sider lang. Det har jeg absolutt ingen tro på, men kan strekke meg til 50. Den har neppe flere sider enn det. En kort bok med andre ord. En novelle. Kongstanken hadde i underkant av 500 sider, og Barnaby Rudge var på ca. 700 sider. Tolstoy skrev i overkant av 100 sider, mens både Cold Comfort Farm og The Queue var på rundt 250 sider. Ingen svære mursteiner, men et par lange bøker og litt flere korte. Februar blir mursteinmåneden.
Annet
Kun en bok er lest på norsk (bokmål). Jeg tror jeg pleier å lese ca. 1/3 norsk og 2/3 engelsk, men dette var overraskende lite bokmål for å være meg. Nynorsk er, som vanlig, fraværende, men jeg skal snart (les: april kanskje?) lese Sveve Over Vatna av Ragnar Hovland, en bok som alle elsker. På lesesalen min har jeg til og med fått høre fra en som ikke er så glad i å lese at Hovland må leses. Game of Thrones og Ragnar Hovland er kuren for lesefobi.
En plan for februar
Etter å ha brukt overraskende lang tid på England, England av Julian Barnes er jeg nå endelig klar for å begynne på Vi, De Druknede av Carsten Jensen. Det blir februars første murstein. Jeg skal også lese The Master and Margarita, The Old Curiosity Shop, Pure, To Say Nothing of the Dog og The Brothers Karamazov. Det blir en travel måned. Og jeg kommer garantert ikke i mål. I tillegg til de nevnte bøkene har jeg lyst til å lese Paranormalitet av Professor Richard Wiseman. På baksiden står det blant annet følgende:
I denne boka lærer du hvordan du kan:
- Møte et gjenferd
- Få en ut av kroppen-opplevelse
- Unngå hjernevask
- Overbevise folk om at du vet alt om dem
- Kontrollere drømmene dine
Legg fra deg krystallene, avbestill abonnementet på Medium og la den tidligere tryllekunsteren Wiseman vise deg seks psykologiske triks som garantert vil imponere venner og familie.
Det må jo bli bra!
Abonner på:
Innlegg (Atom)