19.12.2010

Lørdagslisten - nr. 7

Forfatterne jeg gleder meg til å oppdage:

1. Magda Szabó. Jeg har kjøpt to bøker av henne, "Rådyret" og "Døren", og jeg innbiller meg at dette er en forfatter som virkelig kan skrive. Kanskje vil hun minne litt om Nemirovsky?

2. Vladimir Sorokin. Jeg elsker å oppdage gode russere, og heldigvis for meg ser det ut til at det er mange av dem. Sorokin har skrevet to bøker som er oversatt til norsk, nemlig "Køen" og "En Opritsjniks Dag", og begge virker som noe utenom det vanlige.

3. Carsten Jensen. Etter alle de strålende anmeldelsene jeg har lest som omhandler "Vi, De Druknede", har jeg skjønt at denne mannen har talent. Den mest populære litteraturen er ikke alltid den beste, men i dette tilfellet velger jeg å tro på alle som har rost Jensen opp i skyene.

4. Naguib Mahfouz. En egyptisk forfatter som skriver (skrev) om alt fra Akhenatens tid til moderne romaner fra Kairo og som i 1988 vant Nobelprisen i Litteratur. Jeg har den moderne "Gebelawis Barn" i bokhyllen og på Kindle har jeg "Akhenaten - Dweller in Truth". Begge står høyt på "vil-lese"-listen.

5. P.D. James. Som de fleste sikkert har fått med seg er ikke jeg spesielt glad i krim. Jeg har et par favoritter, men utover det interesserer sjangeren meg lite. En av de få krimforfatterne jeg tror jeg kan like er denne damen. Tradisjonell britisk krim er kjekt å lese. Det blir spennende å finne ut om Adam Dalgliesh kan nå opp til Endeavour Morse.

6. Jasper Fforde. Serien om Thursday Next må da være bra:

"In her parallel universe, England is a republic, with George Formby as its first president, elected following the success of Operation Sealion (the mooted Nazi invasion of Great Britain), occupation, and liberation. There is no United Kingdom, and Wales is the independent "Socialist Republic of Wales". The Crimean War is still being waged in 1985, Russia still has a Czar, and the Whig Party still exists in the House of Commons."

"The line between literature and reality becomes increasingly thin, allowing characters in the books and those in 'real life' to jump in and out of novels. This leads Thursday to change the ending of Jane Eyre; the joke being that the plot we know in our reality is the far superior change caused by Thursday. This also happens to other classic novels."

(wikipedia).

7. Mikhail Bulgakov. "The Master and Margarita" står å venter på meg i hyllen, og det samme gjør "The Heart of a Dog" og "Fatale Egg". Det er lett å bli nysgjerrig på "forbudte" forfattere. Også var det min fascinasjon for Russland... Nei, disse bøkene må leses.

8. Iris Murdoch. "The Sea, the Sea" er bok jeg har ønsket meg lenge, men den har enda ikke fått en plass i bokhyllen. Det har derimot "A Fairly Honourable defeat". Jeg har egentlig ikke en god forklaring på hvorfor jeg føler en trang til å lese akkurat denne forfatteren, men noe sier meg likevel at jeg må gjøre det. Kjenner noen andre bloggere til Murdochs bøker?


Alt jeg har skrevet i denne listen er synsing, i og med at jeg ikke har lest noe av forfatterne før. Men jeg håper flest mulig av mine inntrykk vil vise seg å stemme. Uansett skal jeg ha lest minst en bok av hver av disse forfatterne før 2011 er omme. Og ja, jeg vet at det ikke er lørdag i dag. Men jeg tar i bruk den tiden jeg har, og desverre ble det ikke tid til bloggoppdatering i går. Bloggtørken og lesetørken er heldigvis snart over. 6 dager igjen på jobb, så er det ihvertfall to dager fri. Etter nyttår blir det mange fridager =)

5 kommentarer:

  1. Eg har lyst til å oppdage russere som Tolstoj og Dostojevski (har faktisk Krig og fred i bokhylla), men har du forslag til nokon bøker som er eit "must read" frå dei to, eller ei lett/enkel bok eg kan starte med?

    Søstra mi har lest P.D. James, men er ikkje så veldig imponert. Tar visst litt tid før handlingen kjem til mord, så me foreslår Agatha Christie:)

    Alltid spennande med nye forfattere! Ha ein fin dag!

    SvarSlett
  2. Jeg har kun lest Crime and Punishment av Dostoevsky, men jeg vet han har kortere bøker, som gjerne kan være grei å begynne med. "Notes From the Underground" (Opptegnelser fra et Kjellerdyp på norsk tror jeg) er ganske kort, og virker veldig interessant. Korte bøker er greie å lese når man skal finne ut om man liker en forfatter. Liker du den korte er det trygt å begi seg ut på de mer omfattende verkene.

    Tolstoy har skrevet en rekke noveller, og også flere romaner enn Anna Karenina og Krig og Fred. Jeg kan anbefale "The Death of Ivan Ilyich" og "The Devil", som jeg har anmeldt på bloggen tidligere. Men det finnes mange flere og velge mellom. Han har blant annet skrevet en roman som heter "resurrection", som er mye kortere enn hans to store romaner. Jeg må likevel få anbefale Anna Karenina på det sterkeste, men du bruker nok litt tid på den.

    SvarSlett
  3. Jeg har fått anbefalt The Bell av iris Murdoch og har den stående i bokhyllen. Av P.D. James er jeg mest glad i "Intriger & Begjær".

    Men hva med å sjekke ut Kerstin Ekman? Har ikke lest noe av henne enda, men har forstått det slik at det er krim for dem som også vil ha det litterære. "Hendelser ved vann" skal være den beste. Hun kommer også med en ny bok i januar.

    SvarSlett
  4. Så flink du er til å oppdage "nye" forfattere. Slikt er jeg veldig dårlig på - men kan jo alltids la meg inspirere av andre bloggere =)

    SvarSlett
  5. Bokelskerinnen: Ekman har jeg ikke hørt om, men jeg skal definitivt lese litt om henne og hennes bøker. Jeg er stadig på jakt etter krim jeg kan like.

    Oda: Jeg prøver så godt jeg kan =) Det er så kjekt å finne nye gode forfattere. Jeg blir inspirert av de fleste bloggene jeg leser, inkludert din. Så takk for det =)

    SvarSlett