03.12.2010

En reise i litteratur

En god del bloggere har som mål å lese flere bøker av ikke-vestlige forfattere. Jeg har nå forsøkt å finne ut om jeg trenger et slikt mål. Konklusjonen er nok: JA! Ikke overraskende har jeg lest hele 52 bøker av engelske forfattere - det landet som desidert dukker opp oftest. USA og Norge kom på andre og tredje plass med 36 og 33 bøker. Her følger en oversikt over hvor mange bøker jeg har lest fra forskjellige land:

VEST-EUROPA
- England: 52
- Norge: 33
- Frankrike: 10
- Sverige: 6
- Skottland: 6
- Irland: 4
- Italia: 4
- Tyskland: 2
- Finland: 2
- Spania: 1

ØST-EUROPA
- Russland: 6
- Ukraina: 1
- Tsjekkia: 1

NORD-AMERIKA
- USA: 36

SØR-AMERIKA
- Argentina: 1
- Colombia: 1
- Brasil: 1
- Cuba: 1
- Den Dominikanske Republikk: 1

AFRIKA
- Sør-Afrika: 3
- Egypt: 1

ASIA
- Pakistan: 2
- Georgia: 2
- Tyrkia: 1
- Afghanistan: 1
- Japan: 1

OSEANIA
- Australia: 2

Her er det altfor mange hull. Det verste må være Danmark. Jeg har visstnok ikke lest en eneste bok av en dansk forfatter i voksen alder. Skjerpings! Canada mangler også, men jeg er usikker på om noen av forfatterne jeg har listet opp som amerikanske kan være fra Canada, uten at jeg har fått det med meg. Det må jeg sjekke opp i senere. Fra Øst-Europa var det overraskende lite og fra Afrika var det skremmende få: en forfatter fra sør og en fra nord, men ingen fra resten av kontinentet. Jeg har heller ikke lest bøker av kinesiske forfattere, og det var også en god del andre hull i Asia-kategorien. Jeg trodde for øvrig at jeg hadde lest flere enn seks bøker av russiske forfattere.


Steg nummer to var å gå gjennom "vil lese"-listen for å finne ut hvor mange land jeg kan føre til listen etter hvert som jeg leser bøkene i bokhyllen min. Forfattere fra følgende land skal leses:

- Kina (Alai, Jian Ma)
- Peru (Mario Vargas Llosa)
- Ungarn (Imre Kertesz)
- Chile (Roberto Bolano)
- Korea (Hwang Sok-Yong)
- Liberia (Amin Maalouf)
- Danmark (Carsten Jensen)
- Israel (Amos Oz)
- Portugal (Jose Saramago)
- Algerie (Yasmina Khadra)
- Østerrike (Stefan Zweig)
- Romania (Mircea Cartarescu)
- India (Rohinton Mistry)

Med denne listen styrker jeg Asia, Europa og Sør-Amerika og kan opprette en ny kategori: Midtøsten. Jeg savner fremdeles Canada og fra Afrika er det fremdeles bare to navn. Det er desverre altfor mange land som mangler fra denne listen. Om ti år kan jeg lage en ny liste for å finne ut hvor mange land som mangler, og da kan jeg lage meg en ny utfordring: Lese minst en bok fra alle land i verden.

11 kommentarer:

  1. Da jeg satt og stirret på verdenskartet mitt (som nevnt i posten på bloggen min) fikk jeg i første omgang for meg at jeg ville lese en bok fra hvert eneste land i hele verden (Dette skulle ikke gjøres på bare ett år, da). Planen ble raskt punktert. :P Ved hjelp av Wikipedias lister over forfattere etter nasjonalistet innså jeg raskt at en god del afrikanske land ikke er representert når det gjelder bøker oversatt til et språk jeg kan (dvs skandinaviske språk og engelsk). Jeg går ut ifra at det samme gjelder for endel andre land i andre verdensdeler. Men men, det skader ikke å lese flere av de forfatterne som er tilgjengelige - og det er et av mine viktigste mål for 2011 :)

    SvarSlett
  2. Vil komme med en anbefaling når det gjelder dansk forfatterskap: Ida Jessen! Jeg har lest ABC og Det første jeg tenker på. Begge kan anbefales :)

    Og ellers har jeg en liste med bøker av danske forfattere jeg har lyst til å lese her.

    SvarSlett
  3. Jeg har heller ikke lest noe dansk etter at jeg begynte å blogge. Jeg lurer på om det er få dansker som blir oversatt eller bare om jeg er treig til å få med meg godbiter... Forøvrig kan de vel også leses på originalspråket, så oversettelse er vel ikke noe unnskyldning, egentlig.

    SvarSlett
  4. Frå Kina foreslår eg bøker av forfatteren Xue Xinran. Eg har lest "Stemmer i natten", "Himmelgraven" og "Kinas tause generasjon".

    SvarSlett
  5. jeg har sortert alle bøkerne mine på bokelskere.no i hyller med land, du kan jo se der for inspirasjon :) anbefaler chimamanda ngozi adichie fra nigeria og reading lolita in tehran av azar nafisi fra iran.

    min utfordring med prosjektet er disse forfatterne som har emigrert, hvor plasserer man de?

    SvarSlett
  6. Fra Canada anbefaler jeg novellemesteren Alice Munro eller Carol Shields. Suverene forfattere begge to og absolutt verdi å komme på listen din.

    SvarSlett
  7. Spennende! Fikk lyst til å gjøre det samme.
    Landet ligger litt annerledes her (no pun intended). Jeg er ganske sikker på at jeg har lest langt flere indiske bøker enn norske, etter at jeg vokste opp.

    Jeg vil anbefale deg å lese noe av Chimamanda Ngozi Adichie fra Nigeria, eller Chinua Achebe fra det samme landet, to av mine favoritter. Ellers ser jeg at du allerede har skrevet opp Mistry, og ingenting er bedre enn det.

    SvarSlett
  8. Siden jeg begynte å blogge har jeg også en overvekt av USA, England og Norge. Adichie står i hylla og jeg prøver å plukke med meg ulike land når jeg snubler over - men det er forbausende hvor ofte jeg ender på de 3 nevnte.

    Helle Helle er min danske anbefaling.

    SvarSlett
  9. Fra Danmark må jeg også få foreslå Høegs "Frøken Smillas fornemmelse for snø". Passende litteratur nå i vinterkulda!

    SvarSlett
  10. Tusen takk for alle tips, de er notert! =)

    SvarSlett
  11. Dette er interessant, tror jeg må gjøre noe lignende selv. Bare en faktaopplysning. Amin Maalouf, forøvrig en helt fantastisk forfatter, kommer fra Libanon, og ikke fra Liberia. Men det regner jeg med er en skrivefeil.

    SvarSlett