14.08.2010

Percy Jackson and the Last Olympian

Så var eventyret over. Percy Jackson har hatt sin siste kamp (som vi får lese om i det minste) og han har seiret. Men før han kom så langt støtet han på et moralsk dilemma: er gudene egentlig bedre enn titanene? Har han valgt riktig side? Finnes det en riktig side?

Titanen Kronos vil altså ha tilbake makten gudene tok fra ham ved å beseire ham og forvise ham til Tartaros. Han vil styre verden, og i prosessen ønsker han å knuse gudene. Med seg har han monstre av ymse slag, og sinte, bitre, forvirrede og triste halvblodsunger, som hater sine guddommelige foreldre for ikke å ha tatt vare på dem, eller i det hele tatt anerkjent at de er deres barn. Denne posisjonen gjør de til nyttige spioner for Kronos, for de kan menge seg med resten av halvblodsgjengen uten å vekke mistanke (i motsetning til stygge, store, skumle monstre). Ikke et fantastisk utgangspunkt for Percy Jackson.

Fordelen til Percy er at han har mot, han har venner og han er sønnen til en av de mektigste gudene, Poseidon. Dessuten kjemper han på hjemmebane:

"I love New York. You can pop out of the Underworld in Central Park, hail a taxi, head down Fifth Avenue with a giant hellhound loping along behind you and nobody even looks at you funny."


Sammen med Annabeth, Grover og resten av leiren drar han til (du gjettet det) New York for å kjempe mot Kronos sin hær. De må forhindre at Kronos kommer seg inn i The Empire State Building og opp de 600 etasjene til Olympos. Akkurat hvordan det går skal jeg ikke avsløre, men jeg slapp jo bomben tidligere om at alt ordner seg til slutt (enten Kronos kommer seg til Olympos eller ikke). Og jeg beklager spoileren, men ærlig talt, hvem trodde at det ikke skulle bli en happy ending?

"Hera and Hephaestus passed me, and while Hephaestus was a little grumpy about med jumping on his throne, he thought I'd done 'a pretty bang-up job, mostly'."


Jeg aner ikke hvordan folk tolker det jeg har skrevet til nå, men jeg må si jeg har blitt mektig revet med av denne historien. Fyren har skapt en original og underholdende verden, med masse spenning og - et stort pluss for min del - bøttevis av humor. Og selvfølgelig litt moral og litt kjærlighet, men det er tross alt en ungdomsserie. Jeg syns slutten var overraskende og nervepirrende, og ikke for naiv og enkel (selv om jeg forutså at det kom til å gå bra med Percy, Annabeth og Grover). Jeg knuser til og gir den terningkast 5. Når den har klart å underholde og fenge i fem bøker og gir meg en slutt jeg er fornøyd med fortjener serien i det minste en femmer. Dessuten var det nok ikke noe sjakktrekk av meg å lese den første på norsk - de er vesentlig bedre på engelsk, noe som forklarer mitt terningkast 3 til den første boken.

PS. Han fant forresten ikke noe skikkelig svar på sitt moralske dilemma, men valgte den minste av to onder og ga dem en lærepenge. Ikke så dum han der..

10 kommentarer:

  1. Hei du.
    Helt malapropos: Jeg holder på å lese Notwithstanding etter at du anbefalte den. Den er veldig fin! Men en ting, hvem var det på gravstøtten i kapittelet "Mrs Mac"? Var det mannen til søstra til Mrs Mac?

    SvarSlett
  2. Slik jeg forstod det var det mannen til Mrs Mac, altså Mac. På baksiden av boken står det: ".. a spiritualist lives in a cottage with the ghost of her husband", og det mener jeg er Mrs Mac.

    SvarSlett
  3. Jeg tror søren meg jeg også må få kommet igang med denne serien. Den anbefales jo øst og vest, og jeg har ikke sett filmen heller. Bøkene først, kanskje?

    SvarSlett
  4. I dette tilfellet kan du se filmen først hvis du vil. Filmen avslører en slem person, men ignorerer fullstendig hvem som virkelig står bak alt som skjer. Filmen var egentlig ikke så dum, men hvis man sammenligner med boken er det store forskjeller, spesielt på slutten.

    Kan definitivt anbefale serien, men for all del les den på engelsk. Jeg ga den første boken terningkast tre på grunn av dårlig språk, og det var den norske oversettelsen.

    SvarSlett
  5. OMG! Grøss. Jeg må lese det en gang til. Takk skal du ha.

    SvarSlett
  6. Ser du har lest Pullmanns siste... Håper du skriver om den - er veldig nysgjerrig!

    SvarSlett
  7. Den skal jeg skrive om, men jeg ligger litt etter med anmeldelsene mine. Har du lest noe av han tidligere? Jeg har nettopp kjøpt Northern Lights (tror jeg den het). Er spent på den trilogien.

    SvarSlett
  8. Northern Lights-trilogien var lenge yndlingsbøkenen mine - leste dem desverre før jeg begynte å blogge, så har ingen anmeldelse av dem foreløpig, men det kommer faktisk snart =) (det blir en snarlig gjennlesning...)

    Men har altså ikke lest noe annet av Pullman - håper på å få lest den nye snart da... De fleste andre bøkene han har skrevet har jeg fått inntrykk av er mer tydlige barne/ungdomsbøker - ikke at de ikke er verdt å lese av dem grunn da... =)

    SvarSlett
  9. Blir spennende å lese anmeldelse. Ble enda mer giret på å lese trilogien når du skriver at de var yndlingsbøkene dine. Uff, har altfor mange bøker på leselisten. Det er altfor vanskelig å finne ut hva man skal prioritere. Men Northern Lights havnet en god del høyere på listen min nå hvertfall =)

    SvarSlett
  10. Greit å vite at bok og film er forskjellige. Jeg har sørget for å få med meg the Lightening Thief på Kindle, så jeg kommer definitivt til å lese den mens jeg er på utveksling.

    SvarSlett