16.08.2010

Bøker på leselisten

Når man har nesten 200 bøker på leselisten er det ikke alltid like enkelt å prioritere. Spesielt ikke når det nå er bokhøst, med masse nye utgivelser. Her er et lite knippe av bøker jeg har skaffet meg - eller vurderer å skaffe meg - den siste tiden. Tips til hvilke jeg burde lese fortest mulig tas i mot med takk =)

Ingvar Ambjørnsen: Jeg er en Ambjørnsen-jomfru, men har fått ham anbefalt flere ganger. Jeg har derfor skaffet meg to av hans bøker, nemlig Dukken i Taket og Delvis til Stede. Siden jeg ikke har peiling på hans forfatterskap aner jeg ikke om disse er gode bøker å starte med, men jeg prøver meg.

Jose Saramago: Nok en forfatter jeg enda har til gode å lese. Jeg er fryktelig nysgjerrig på elefantboken hans, og vurderer derfor å kjøpe den (Elefantens Reise). Men jeg vet heller ikke med denne forfatteren om jeg har funnet riktig sted å begynne.

Rick Riordan: Jeg har nettopp gjort meg ferdig med Percy Jackson serien, og funnet ut at han har skrevet første boken i en ny serie - denne gangen om egyptisk mytologi. Jeg leste et par anmeldelser på amazon.com og så at mange som likte Percy Jackson, likte denne nye boken enda bedre. For min del er egyptisk mytologi midt i blinken, og siden denne kan skaffes til Kindle er jeg kun et tastetrykk unna å eie den. Den heter forresten The Red Pyramid.

"Since their mother's death, six years ago, 12-year-old Sadie Kane has lived in London with her maternal grandparents while her older brother, 14-year-old Carter, has traveled the world with their father, a renowned African American Egyptologist. In London on Christmas Eve for a rare evening together, Carter and Sadie accompany their dad to the British Museum, where he blows up the Rosetta Stone in summoning an Egyptian god. Unleashed, the vengeful god overpowers and entombs him, but Sadie and Carter escape. Initially determined to rescue their father, their mission expands to include understanding their hidden magical powers as the descendants of the pharaohs and taking on the ancient forces bent on destroying mankind."


Tove Jansson: Sommerboken virker som en skjønn fortelling, og den lille nyutgivelsen var så fin at jeg måtte ha den. Denne er også høyt på skal-lese-listen.

Elizabeth Kostova: Jeg leste The Historian for en god del år siden, og elsket den. Det var nok god timing for min del, da jeg leste den, for rett før hadde jeg lest Dracula. Fantastisk kombinasjon å lese akkurat disse bøkene i den rekkefølgen. Kostova kom ut med en ny bok for ikke så lenge siden, og den kjøpte jeg med meg hjem fra en bokhandel i Kroatia. Jeg vet i grunnen lite om den, men jeg er spent på om Kostova har flere gode bøker i ermet. Derfor er The Swan Thieves høyt på leselisten.

Paul Auster: Mange fikk nok med seg min begeistring da jeg leste The New York Trilogy, og nå syns jeg det begynner å bli på tide å lese mer av ham. Jeg har tidligere kjøpt In the Country of Last Things og Man in the Dark, pluss (på norsk) Reiser i Skriptoriet, og jeg gleder meg til å lese dem alle.

Philip Pullman: Etter å ha blitt ferdig med The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ er lysten på å lese flere bøker av denne forfatteren stor. Dermed står den nylig filmatiserte trilogien hans på leselisten. Jeg kjøpte første boken, Northern Lights, og er ganske spent på om dette kan være noe for meg. Filmen(e?) har jeg ikke sett, og aner derfor lite om verket generelt.

Carsten Jensen: Jeg har lenge hatt lyst til å lese en bok ala Treasure Island (Robert Louis Stevenson), og jeg tror kanskje jeg har funnet noe som kan funke. Carsten Jensens Vi, De Druknede og Siste Reise har fenget mange, og jeg gleder meg virkelig til å lese dem. Helt som Treasure Island er de nok ikke, men så er det heller ikke noe kopi av den jeg er på jakt etter.

I tillegg vil jeg lese mer av Colin Dexter, Boris Akunin, Tore Renberg, Jens Bjørneboe og Gert Nygårdshaug. Jeg vil lese Jasper Fforde med Thursday Next, og kanskje også Min Kamp 1, som har stått i hyllen ganske lenge. Det er ikke enkelt å velge. Har dere noen favoritter dere mener jeg bør lese før jeg leser alle de andre, så skriv gjerne en kort forsvarstale eller kjærlighetserklæring for den boken i kommentarfeltet. Kanskje gjør du det litt enklere for meg å velge. Andre tips tas også i mot med takk =)

7 kommentarer:

  1. Lista mi blei bare lengre nå...

    SvarSlett
  2. Det eneste jeg har lest av Ambjørnsen er Delvis til stede - og til tross for at jeg ikke vanligvis er særlig begreistret for novellesamlinger (kommer meg liksom aldri gjennom dem) så likte jeg denne veldig godt...
    Av Saramago har jeg kun lest Jesusevangeliet - den likte jeg veldig godt, men er litt tung å lese (blant annet fordi den ikke har avsnitt eller kapittelinndeling... - har skrevet om den på bloggen... =) )
    Og så selvsagt Pullmann - som jeg nevnte i en annen kommentar - den anbefaler jeg nesten alltid =)
    Ja, også Auster selvsagt, som vi også nevnte =P

    Wow - ser ut som du har en fin bokhøst foran deg! =D

    SvarSlett
  3. Jeg er spent på hva du synes om den andre serien til Rick Riordan hvis du kommer til å lese den. Jeg har også vurdert å lese den, men har ikke somlet meg til å bestille serien. Har også lagt merke til den har fått gode kritikker.

    Jeg gleder meg også til den nye boka av Elizabeth Kostova. The Historian var tidvis veldig bra.

    Jeg anbefaler deg å lese Tove Jansson sin bok. Jeg bare elsker den boka. Tror jeg skal gi den i julegave til alle jeg skal kjøpe til i år:-)

    En serie jeg aldri kom meg gjennom var The Northern Lights. Første bok var ok, jeg hangle meg gjennom nummer to - men nummer tre gav jeg opp. Håper du liker den bedre. Neste så jeg likte filmen som er basert på den første boka bedre:-)

    SvarSlett
  4. Jeg har også bare lest Delvis til stede av Ambjørnsen, til tross for at jeg har masse bøker av ham i hylla. Og jeg har samme opplevelsen som Oda; jeg sliter vanligvis med å holde engasjementet oppe gjennom en novellesamling, men denne likte jeg veldig godt. Flere av dem detter inn i hodet mitt ennå, selv om det begynner å bli syv måneder siden jeg leste den.

    Pullmans serie har jeg ikke lest, men jeg har hørt BBC dramatiseringen. Siden det er en dramatisering er de veldig mye kortere enn en vanlig lydbok ville vært, så det blir ikke det samme som å lese bøkene. Likevel, jeg likte dem godt, og jeg ble definitivt interessert nok til å ville lese serien! Det er også interessant synes jeg å lese en fantasyforfatter som har et så tydelig religiøst grunnlag for bøkene sine. Jeg er ikke religiøs selv, men det er interessant å se hvordan han behandler det.

    SvarSlett
  5. Ambjørnsen har mye flott - men for kickstart ville jeg startet med Hvite Niggere.
    - Knausgård er verd det og Carsten Jensen hører jeg på akkurat nå, mens jeg skriver, lydbok og kun første cd - og det går faktisk litt trått.

    SvarSlett
  6. Pullman har vel ikke egentlig et religiøst grunnlag - i og med at han er humanist, men har bruker jo mye religion og livssyn i bøkene sine.
    Det han er mest kjent for, utenom forfatter, er religionskritikken han kommer med - ofte veldig krass... Og I den mørke materien så ender han jo faktisk opp med å drepe "gud"... (sorry - liten spoiler der...)

    Så, jo, ja - han bygger jo mye på religion, så sånn sett er det vel et religiøst grunnlag, men det er veldig langt fra gjennomsyret av kristen tenkning - da må man heller lese C.S. Lewis og Narnia =)

    SvarSlett
  7. Jeg har skjønt at han er ganske anti-religiøs ja, basert på The Good Man Jesus, and the Scoundrel Christ, hvor Christ driver å "lager" mirakler, og Jesus ender opp med å ikke tro på Gud (spoilet litt jeg også).

    Men siden jeg liker å lese Hitchens, Dawkins og Bertrand Russell, for å nevne noen, så passer jeg godt inn i målgruppen til Pullman - med mindre målgruppen består av de som endrer syn basert på kritikken, for da må man nesten tro først.

    SvarSlett