17.10.2010

Ø

Knut Nærum er ute med ny bok, nemlig oppfølgeren til Å. Den heter selvfølgelig Ø. Jeg venter i spenning på Æ.

Å var en bok om bøker, og Ø er intet mindre. Det er ti år siden debuten Å, noe som tyder på at Nærum ikke kommer til å rekke å komme seg gjennom hele alfabetet før han dør. Jeg må ærlig innrømme at selv om denne boken har sine øyeblikk, foretrekker jeg Knut Nærum på tv. Et av bokens høydepunkt når man etter to sider, og det er Vilkår og Betingelser for bruk av denne boken, hvor man blant annet kan lese at "Du må akseptere og overholde disse vilkårene i den versjon som er fremlagt for Deg; endringer, tillegg og slettinger aksepteres ikke, og Forlaget kan nekte tilgang til Tanum-kjeden ved manglende overholdelse av enhver del av Avtalen. Vi kommer til å holde et øye med Deg. Det er lett nå om dagen."

Nærum presenterer en Sherlock Holmes fortelling (fritt etter Conan Doyle) - Julenissen har en vesentlig rolle. Vi får lese baksidetekst til Camilla Läckbergs bøker, hvor en journalist fra Aftenposten er sitert: "Dette er bedre enn litteratur". Hvem vil ikke lese eventyr som gjenfortalt av Karl Ove Knausgård? Eller hva med et Utkantskrekkfilmmanus? (som faktisk skremte meg..)

Harry Hole dukker opp, fritt etter Jo Nesbø og J.K. Rowling møter Dag Solstad i MASH-UP. Til slutt kan man løse sudoku. Her er det litt for en hver altså, og noe av det funker så til de grader for meg, mens andre deler av boken ikke en gang får meg til å smile litt forsiktig. Jeg kan anbefale den høykulturelle rap'en, en vits og hans vitenskapelige liste. Liker du Knut Nærum på tv er det ikke umulig at du vil like hans nyeste publikasjon. Personlig syns jeg Nytt på Nytt er bedre, men denne var absolutt verdt å lese.

Jeg avslutter med Unni Lindells Julekveldsvise:

"Nå har jeg vasket gulvet. Nå ser man ikke blod.
Det var min mann som sa at jeg ikke er helt god.
Jeg setter meg og skriver min dagbok i kursiv
om hvorledes det føles å ta en annens liv.

Jeg ser ut over hagen og tar et glass chablis.
Jeg skjøt min mann i hodet, og ble omsider fri.
La julestjernen skinne. Jeg satte ingen spor.
Han ligger nedi planen der Jordmor-Matja bor."

1 kommentar:

  1. He-he! Jeg synes Å er fornøyelig lesning, så jeg må nok få med meg denne også. :)

    SvarSlett