09.06.2012

Comedy in a Minor Key

Forfatter: Hans Keilson
Utgivelsesår: 1947
Min utgave: 2010
Forlag: Hesperus
Språk: Engelsk
Sidetall: 106
ISBN: 9781843914563

"He would never have to wait for anything again. He had defended himself against death from without, and then it had carried him off from within. It was like a comedy where you expect the hero to emerge onstage, bringing resolution, from the right. And out he comes from the left. Later, though, the audience members go home surprised, delighted, and a little bit wiser for the experience. They feel that the play did turn out a bit sad after all, at the very end. We thought he would enter from the right..."


Wim og Marie bestemmer seg for å gjøre sin patriotiske plikt; de lar en jødisk mann bo i skjul i huset deres. Etter et år dør mannen av en vanlig sykdom, og ekteparet må kvitte seg med liket. I Comedy in a Minor Key følger vi utviklingen etter at den jødiske mannen, Bram Cohen, dør og i tillegg får vi glimt fra perioden han bodde i huset.

Keilson har skrevet en lavmælt fortelling. En hverdagsfortelling som likevel ikke er hverdagslig. Flyangrep er dagligdags, "alle" tar inn folk i hjemmene sine, politiet er enten på den gode siden eller så er de farlige. Livet går sin gang. Hadde det ikke vært for flyalarmer, mangel på kjøtt og jøder på loftet hadde det vært vanskelig å forstå at krigen var virkelig. Men det var den...

På baksiden av boken står det "Hans Keilson may be the greatest novelist you've never heard of...", og jeg klarer ikke å la være å lure på hvor mange gode skjønnlitterære fortellinger det fantes i 1947 som omhandlet krigen. Jeg vil tro at denne boken må ha vært ganske original på den tiden. Selv med de enorme mengdene av krigsbøker som eksisterer i dag, nesten 70 år senere, synes jeg Keilson sin bok virker særegen. Joda, vi har lest historier om jøder i skjul tidligere. Men aldri før har jeg lest om den meningsløsheten som oppstår når den jødiske mannen ikke blir oppdaget, ikke dør i et bombeangrep, ikke tar sitt eget liv fordi livet ikke lenger er verdt å leve, men heller dør av en sykdom. En vanlig sykdom. Det er banalt, det er meningsløst, men det må ha skjedd med mange. Likevel har jeg aldri tenkt over muligheten. Når man kjemper mot eksterne krefter for å leve skal man ikke dø av interne krefter. Det blir så feil. Men selvsagt skjer det.

Boken gir et sterkt inntrykk fordi språket er så enkelt, fordi fortellingen varierer mellom å være dagligdags og absurd. Jeg likte den godt. Keilson var utvilsomt en dyktig forfatter. Men den beste romanforfatteren jeg aldri har hørt om er fremdeles Jenny Erpenbeck, som også skrev om krig, men fra et helt annet perspektiv. Både henne og Keilson bør leses av mange.

8 kommentarer:

 1. Takk for spennende bokanmeldelse! Denne boka og forfatteren ble jeg virkelig nysgjerrig på!!
  Ønsker deg en glad dag :))
  Pia xx

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, håper du får en fin dag også =)

   Jeg er også nysgjerrig på forfatteren, tror jeg må finne ut om han har skrevet noe mer. Les gjerne denne, den var god!

   Slett
 2. Glad for å se deg tilbake på bloggen:-) Har du levert oppgave nå og er ferdig??? Gratulerer om så er!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er deilig å være tilbake i lese- og bloggeform. Jeg har savnet det veldig.

   Tusen takk =) Oppgaven er levert, og med mindre jeg har gjort noe alvorlig gale og stryker, så er jeg statsviter =D

   Så nå blir det russiskstudier til høsten.

   Slett
 3. Flott anmeldelse:) Ble nysgjerrig på boken, men finnes den på norsk?Noterer meg ned forfatteren så jeg kan søke litt rundt:) Ha en flott helg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den finnes på norsk. Mener den heter Komedie i Moll. Rose-Marie har skrevet omtale av den norske versjonen, du kan finne den under fanen "lest 2012" tror jeg =)

   Slett
 4. Hurra, du er tilbake på nett!! Du har vært dypt savnet. Og gratulerer så mye med mastergrad:-) Det går nok veldig bra med resultatet, skal du se.

  Denne boken/forfatteren har jeg heller aldri hørt om før, men den virker spennende. Jeg liker jo bøker fra andre verdenskrig, så jeg legger meg tipset på minnet sammen med Jenny. Jeg har så mange bøker liggende fra krigen at jeg snart burde lage meg en temamåned eller to hvor jeg leser alle sammen. Kanskje jeg skal gjøre det i forbindelse med Storm i juni neste februar. Ting går ikke så fort her, vet du;-)

  Jeg har lest de første hundre sidene av Anna Karenina nå, og er helt betatt. Jeg tror det blir en fantastisk leseropplevelse! Håper du også rekker den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hurra, sier jeg også. Det er fantastisk å kunne lese og blogge igjen. Nå blir det sikkert et blogginnlegg per dag fremover ;) Det er så trist å se at mai-måned ikke eksisterer på bloggen min. To innlegg i april er heller ikke mye å skryte av.

   Jeg er spent på om jeg klarer å vente helt til 2013 med å lese Storm i Juni. Det er ikke sikkert det går. En annen bok jeg tror har ventet lenge nok nå snart er The Troublesome Offspring of Cardinal Guzman. Jeg tenker det blir en god sommerbok.

   Anna Karenina begynner jeg på til uken, og uansett om jeg blir ferdig i tide eller ikke skriver jeg om den på bloggdagen. Jeg har tross alt lest den før, selv om det begynner å bli mange år siden. Skal forsøke å komme et godt stykke i det minste =)

   Aner ikke hvordan det går med master-resultatet. Ingen veiledning på slutten og veldig dårlig tid har gjort meg skeptisk til om det har gått så bra. Merker det om en måned eller noe. Foreløpig aner vi verken når eller hvordan vi får karakteren. På grunn av streiken har det blitt lite informasjon.

   Slett