11.06.2012

Oppsummering av de siste månedene + sommerleseplaner

Da har jeg endelig levert masteroppgaven og aldri har ferie føltes deiligere. DET ER SOMMER! Jeg er allerede godt i gang med å planlegge sommerlesningen. Men før jeg kommer så langt må jeg oppsummere lesemånedene mars og april siden det ikke har blitt gjort tidligere. I mars leste jeg følgende bøker:

Aristophanes - Lysistrata
En kort og artig gresk komedie som jeg leste da jeg var i Oslo i starten av mars. Terningkast 4, rett og slett fordi jeg ikke ble veldig engasjert. Men jeg satt i det minste og småhumret for meg selv på en kinarestaurant ved Karl Johan mens jeg spiste vårruller og wienerschnitzel.

Kenneth Grahame - The Wind in the Willows
En utrolig herlig barnebok som også fungerte godt som voksenbok. Omtalen kan dere finne her. Soleklart terningkast 6.

Mikhail Bulgakov - The Master and Margarita
Hva skal man si om denne? Sær, interessant, morsom, merkelig. Det blir nok mer Bulgakov på meg. Terningkast 5, den nådde ikke helt opp til favorittlisten, men god var den.

Victor Hugo - The Hunchback of Notre Dame
Sær er også en god betegnelse på Hugo, som har en strålende skrivestil, men som nekter å holde seg til historien. Det er litt av sjarmen hans. En knallgod bok som også soleklart fortjente terningkast 6. Omtalen finner dere her.

Susan Hill - The Woman in Black
En skummel historie om en død kvinne. Problemet var at den slettes ikke var skummel før siste side. Terningkast 3. Trykk her for å lese omtalen.

Mars var en god lesemåned. Jeg fikk to nye favoritter og leste spennende bøker. Hill var den eneste nedturen. I april leste jeg også fem bøker, men på grunn av masterskriving har jeg ikke fått skrevet omtaler av noen av dem. Jeg får se om jeg husker nok av dem til å kunne knote ned noe i løpet av sommeren.

Rachel Joyce - The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry
Engelskmennene er alltid like sjarmerende. Harold Fry er intet unntak. En skjønn bok som ikke manglet dybde. Les gjerne Clementine sin omtale. Jeg ga den terningkast 5.

Stefan Zweig - Amok and Other Stories
Jeg tror det er få forfattere i verden som er like dyktige til å skrive noveller som Zweig var. Denne lille samlingen av noveller som ble skrevet med mange års mellomrom studerer temaer som lengsel og selvmord, og er like nydelige som de er tragisk. Aprils eneste terningkast 6.

Oliver Goldsmith - The Vicar of Wakefield
Denne boken inneholder enten en svært sentimental fortelling eller så gjør den narr av svært sentimentale fortellinger. Ingen klarer visst å bli enig om hvilken tolkning som er riktig. Uansett slet jeg med å engasjere meg i boken. Satiren, hvis det var satire, ble for tam, og historien var ikke etter min smak. Terningkast 3.

Tom Egeland - Nostradamus' Testamente
Egelands siste leste jeg i en hektisk periode, og det var den perfekte boken å lese akkurat da. Den var spennende og fengende og klarte å ta tankene mine vekk fra masteroppgaven. Paktens Voktere er fremdeles min Egeland-favoritt, men denne var også god. Terningkast 4.

Philippe Claudel - Grå Sjeler
En bok jeg burde spart til en senere anledning. Claudel skriver bedre enn de fleste, men bøkene hans krever konsentrasjon. Jeg fikk kun tid til å lese litt innimellom, og det var ikke ideelt med denne boken. Likevel, en meget god bok, men den når ikke helt opp mot de to andre jeg har lest av ham, muligens på grunn av at jeg ikke kunne vie nok tid til den. Terningkast 5.

En sommerhund!

Det var mars og april. Fra mai har jeg ingenting å rapportere, med mindre dere vil høre om alle bøkene og fagartiklene jeg leste om semi-presidentsystem og Ukraina. Det som derimot er spennende er hva som skal leses i sommer. Noen bøker er obligatorisk lesning siden jeg deltar i Lines lesesirkel. Det gjelder følgende bøker:

- Leo Tolstoy: Anna Karenina (bloggdato 24. juni)
- Donna Tartt: The Secret History (bloggdato 29. juli)
- Wilkie Collins: The Moonstone (bloggdatoen er over for lengst - jeg har litt å ta igjen)
- Irvine Welsh: Trainspotting (nok en bloggdato som er over for lengst)
- F. Scott Fitzgerald: The Great Gatsby (bloggdato 1. juli - mini-samlesning, ikke en del av Lines lesesirkel)

Ellers har jeg mange bøker på leselisten denne sommeren. Jeg skal lese ferdig The Plague av Albert Camus og The Zombie Survival Guide av Max Brooks. Anna Karenina skal leses på en uke (sist brukte jeg to måneder: *gulp*). Endelig skal jeg få lest Papillon av Henri Charriere og Sveve Over Vatna av Ragnar Hovland. Og jeg håper også på å få lest noen av bøkene jeg har fått tilsendt fra Cappelen de siste månedene. En ambisiøs sommerplan med andre ord. Ønsker alle en strålende boksommer!

11 kommentarer:

 1. Eg får ferie om nøyaktig 12 dager, og den skal nytas. Gleder meg til late dager med boka i fanget:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kommer sikkert til å få lest masse =) Hvordan ser dine leseplaner for sommeren ut? Jeg glemte å skrive at jeg vil lese mer Dickens. Skal lese åtte i år og har kun lest en til nå, så det er på tide å lese mer. Lurer på om jeg skal begynne med Bleak House etter at jeg er ferdig med Anna Karenina.

   Slett
  2. Eg har mange tanker og gigahøge ambisjoner, men skal skrive eit innlegg om det i løpet av veka:-)

   Eg leser The Old Curiosity Shop innimellom AK, men er usikker på om eg liker den. Bleak House har eg fryktelig lyst til å lese, og har den i bokhylla i engelsk utgåve. Høyrer rykter om ny norsk oversettelse i nærmaste framtid så kanskje eg feiger ut og leser den på norsk.

   Slett
 2. Flott oppsummering!:) Gratulerer med innlevert master og sommerferie!:) Har også litt å ta igjen i Lines lesesirkel, tror jeg også kanskje skal ta igjen litt der i sommer. Men har ikke helt bestemt meg ennå hva jeg skal lese. Tiden får vise:) Kos deg med ferie og bøkene:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk =)

   Jeg bestemmer meg ofte for hva jeg skal lese før ferien, men når ferien er ferdig har jeg som regel kun lest ca. halvparten pluss en rekke bøker jeg ikke hadde planlagt. Men jeg liker lister, så jeg fortsetter med planleggingen likevel. Da blir det gjerne noen fellesomtaler på oss. Hvilke bøker har du til gode? Jeg regner med at The Moonstone blir den første jeg leser.

   Slett
 3. Jeg gleder meg til du får lest og skrevet om Sveve over vatna og Papillon, for begge står og blomstrer i bokhyllen min. Det virker som gode og underholdende bøker. Amok var et bra tips, men først skal jeg få lest Chess. Det blir nok sommerlektyre for meg. Etter Anna Karenina trenger jeg så mange korte bøker på rad som mulig for å hjelpe både statistikk og selvfølelse;-)

  Du trenger neppe to måneder på Anna Karenina denne gangen. Til og med jeg kan klare å lese den på to uker hvis jeg leser litt over femti sider pr dag. Det gjenstår å se om jeg klarer det, er bare på side 150 foreløpig.

  Vi skal lese flere av de samme bøkene i sommer, ser det ut til. Jeg må også lese The Moonstone og vurderer sterkt The Troublesome Offspring of Cardinal Guzman. Senor Vivo var en perfekt sommerbok, så det frister å gjenta suksessen. Ellers har det hopet seg opp med leseeks fra Cappelen Damm her også, mye spennende, som jeg snart må sette i gang med. Vi får håpe det blir en laaaang sommer! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde egentlig tenkt å begynne på Papillon med det samme, men så leste jeg en rekke negative omtaler på Librarything. Basert på både positive og negative omtaler har jeg inntrykk av at historien er spennende, men ikke så godt skrevet. Regner med at jeg leser den i løpet av sommeren uansett. Sveve Over Vatna tror jeg at jeg kommer til å prioritere snart. Akkurat nå hadde jeg lyst til å lese et spennende eventyr og valgte derfor The Black Tulip av Alexandre Dumas i stedet. Etter tre kapitler er jeg hektet =)

   Chess er nok den beste jeg har lest av Zweig og et fint sted å begynne. Samboeren min, som stort sett bare leser krim, leste den og likte den veldig godt. Les gjerne Ishiguro og Claudel også hvis du vil ha kvalitetslitteratur på under 300 sider ;)

   Tror jeg begynner på Anna Karenina i morgen. Hvis jeg leser ca. 65 sider per dag blir jeg ferdig til neste søndag. Det kan jeg klare samtidig som jeg leser Dumas og Camus. Greit med noen korte bøker i tillegg til den lange. Etter Anna Karenina tror jeg at det blir Bleak House. Jeg har altfor mange Dickens-bøker på leselisten i år. Åtte har jeg bestemt meg for å lese. Tror kanskje det hadde vært en bedre plan et år jeg ikke skulle skrive master, men men...

   Håper vi leser en del av de samme bøkene. Uplanlagt samlesing er fint =)

   Slett
  2. Papillon er den der man rømmer fra Algatraz? Isåfall har jeg lest den i min ungdom - og sett filmen.
   Likte den godt så ikke la det skremme bort av dårlige omtaler.
   (hvis vi nå snakker om samme bok)

   Nydelig hund, gratulerer med master og godt å se deg tilbake!

   Slett
  3. Han rømmer, men ikke fra Alcatraz. Kan godt være at det er samme bok, for jeg tror han rømmer fra et Alcatraz-lignende sted. Tror nok jeg må lese den i sommer. På bokelskere er de veldig positive =)

   Takk =D Det er fantastisk å endelig ha masse tid til både hund, bøker og blogg. Og det er veldig godt å være tilbake.

   Slett
 4. Åh! Sommerhund! Få låne?

  Hver gang jeg ser deg tale varmt om Ringeren, får jeg dårlig samvittighet, og lyst til å prøve meg igjen. Foreløpig har det bare blitt med tanken.

  Håper du nyter din velfortjente ferie :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Han er desverre litt opptatt med å sove på fanget mitt akkurat nå, men når han våkner kan du få låne han helt til jeg savner ham, altså kanskje i ti-femten minutter ;)

   Hehe jeg har like dårlig samvittighet overfor mange bøker, deriblant Moby Dick og det meste av Charles Dickens. Vi får nok tid til alle de gode mursteinene etterhvert. Livet er langt, forhåpentligvis.

   Jeg nyter! Har tilbragt masse tid på terrassen med sommerhunden og bøker, det er ikke mye som er bedre enn det. Men nå skal det bli drittvær, så da blir det jentekveld inne og så kanskje kino senere i helgen. Og noen turer i regnet med bustegutten =)

   Regner med du har tatt en velfortjent ferie nå du også! Det er bare å nyte friheten =)

   Slett