02.03.2011

Potensielle favorittforfattere

Dagens liste består av mine favorittforfattere og også potensielle favorittforfattere.

1. Mark Haddon: Denne mannen har skrevet to vidt forskjellige bøker som begge er intet mindre enn geniale. Jeg trodde virkelig ikke at bok nummer to ville være like god som "The Curious Incident of the Dog in the Night-Time", men "A Spot of Bother" leverte så det suste. Jeg gleder meg vilt til denne mannen utgir noe nytt (barnebøker teller ikke).

2. Irène Némirovsky: "The Courilof Affair" og "Hett Blod" er to av mine absolutte favoritter. Det beste med Nemirovsky er variasjonen i hennes bøker og det faktum at alt hun skriver er av høy kvalitet. Hun har gitt meg hele fem enestående leseropplevelser så langt, og jeg har enda ikke lest boken som regnes som hennes mesterverk, "Storm i Juni". Hun har en unik evne til å trenge under huden på karakterene hun skriver om, og jeg har inntrykk av at det ikke finnes en situasjon hun ikke kan gi en strålende beskrivelse av.

3. Louis de Bernières: Han er en av mine potensielle favoritter. Eller er han allerede blitt en favoritt? Jeg er kun 60 sider ut i min Bernières nummer to, men jeg er mektig imponert. Hans fortellerstil er helt unik, og jeg elsker hver side jeg har lest. Han er en av de forfatterne man ikke vil lese fort. Hans bøker skal nytes. Jeg må nok lese flere bøker av ham før jeg kan være sikker på at han er så god som jeg tror. Jeg blir dog svært overrasket hvis det motsatte viser seg å være sant.

4. Ian McEwan: "The Cement Garden" fastslo for meg hvor god McEwan er. Desverre fikk jeg meg en nedtur med "Solar", som ikke var mer enn ok. Når det er sagt er jeg overbevist om at han har en rekke perler på lur, og jeg skal utforske dem alle. Nok en forfatter som både kryper under huden på karakterene og leseren. Ofte på en ubehagelig måte. Men det er nettopp det ekle og det unaturlige som gir meg frysninger og overbeviser meg om hans talent.

5. Gabriel Garcia Marquez: Mulig jeg legger han til listen for tidlig i og med at jeg kun har lest en av hans bøker, men jeg føler meg sikker i min sak. Jeg liker forfattere som skildrer livets gråtoner, som vakkert beveger seg inn på problemstillinger utenom det vanlige. Det blir spennende å se om han har skrevet flere perler som "Memories of My Melancholy Whores".

6. Markus Zusak: De fleste har vel lest "Boktyven"? Jeg falt pladask for Zusak da jeg leste den. Den store overraskelsen kom imidlertid ikke før jeg åpnet "I Am the Messenger" av samme forfatter. Her var nok en perle. Fullstendig annerledes. Nydelig. Full av svart humor. Hvis den tredje boken jeg leser av ham gir meg like positive opplevelser som de to første tar Zusak umiddelbart steget fra potensiell favorittforfatter til favorittforfatter.

7. Paul Auster: "The New York Trilogy" var fantastisk. Er resten like bra? Jeg vet ikke enda. Jeg synser. Auster har en egen evne til å krype inn i hjernen min og få meg til å tvile på alt jeg leser. Det høres forferdelig negativt ut, men det gjør meg til en bevisst leser. En leser som bryr seg, som blir sugd inn i historien uten ønske om å slippe ut igjen.

8. Andrey Kurkov: Misha-non-penguin. Jeg ler fremdeles bare jeg tenker på denne mannen. For en herlig forfatter. Og for en herlig bok. Dyster og brutal historie som likevel fikk meg til å trekke på smilebåndene mange ganger. Hvis akvariet noengang går tom for penger å må selge dyrene sine skal jeg garantert kjøpe en pingvin. Om ikke Misha blir fornavnet skal det ihvertfall bli et mellomnavn. Jeg håper inderlig at resten av Kurkovs bøker er så sjarmerende og gode som "Death and the Penguin". Dyster og makaber humor fungerer på en merkelig måte. Man skulle tro det var motpoler.

9. J.M. Coetzee: Sterke skildringer + Tafatte karakterer = hjerteskjærende og fantastiske leseropplevelser. Coetzee skildrer et land og et folk så annerledes fra mitt, og det er meget interessant. En mann man bør følge nøye.

Alle mine favorittforfattere har fellestrekk: de har en tendens til å variere mellom f.eks. tema og synsvinkling i bøkene deres, uten at det svekker bøkenes kvaliteter på noen måte. De skriver om interessante tema, det blir sjelden eller aldri overfladisk og best av alt, de gir liv og mening til sine karakterer på en måte som gjør leseren følelsesmessig engasjert i stor grad.

Jeg har utelatt de helt åpenlyse, som J.K. Rowling, Douglas Adams og J.R.R. Tolkien. Hvem liker vel ikke dem? Går ut i fra at jeg ikke trenger å forklare de valgene. Det finnes også flere som bør nevnes, men dette får være nok for i kveld.

6 kommentarer:

  1. Fantastisk liste og ditto begrunnelser! Var faktisk ikke klar over at Zusak har skrevet flere bøker enn Boktyven. Her er det bare å sette seg ned å fylle på flere titler i skal-lese-listen min, skjønner jeg :)

    SvarSlett
  2. 'A spot of bother' ligger i skatollet og venter på meg og jeg har mistenkt at jeg kommer til å bli skuffet fordi jeg forventer at den skal være like bra som 'The Curious...', men når du skriver det sånn, så burde jeg kanskje ikke tenke det likevel! Jeg har bare lest tre bøker av Marquez, men spør du meg er det nok å bare lese 'Kjærlighet i koleraens tid' til å si at han er en yndlingsforfatter!

    SvarSlett
  3. Både Ian McEwan og Gabriel Garcia Marquez har flere perler på samvittigheten, så der har du noe å se fram til.

    Jeg har selv ikke turt å starte på "A spot of bother", jeg vet ikke helt hva det er med "The curious incident.." men den har alltid gitt meg inntrykket av å være enestående i Mark Haddons forfatterskap, uten at jeg har noe å vurderer det ut i fra.

    Kurkov er omtrent en favoritt her i huset også, selv om jeg bare har lest en bok foreløpig, i frykt for å bli skuffet.

    SvarSlett
  4. Ellikken: Heldigvis har han det. Jeg krysser fingrene for at alt er like bra =)

    Kathleen: "Kjærlighet i Koleraens Tid" er notert. Den står i bokhyllen min, så det er i grunnen bare å finne tid til å begynne på den. "A Spot of Bother" var minst like genial som "The Curious Incident..", men på en helt annen måte.

    Haruhi: Jeg er også veldig spent på hva annet Kurkov har å by på, og jeg satser på å bli gledet i stedet for skuffet. Men om jeg tør å lese oppfølgeren til "Death and the Penguin" vet jeg ikke. Les "A Spot of Bother". Jeg angrer ikke!

    SvarSlett
  5. Nå skaffet jeg meg nettopp 'The Cement Garden', skjønner at det bare er å komme igang med McEwan. Og Némirovsky! Godt du fortsetter å nevne henne, så kanskje jeg får rotet meg til å lese henne snart. Jeg har også utsatt 'A Spot of Bother'. Jeg var redd for at den skulle være for lik 'Curious', uten at det virker som en veldig logisk klage på meg. Uansett, jeg legger den på nattbordet!

    SvarSlett
  6. Jeg tror det blir en McEwan bok når jeg er ferdig med "A Game of Thrones" og "The War of Don Emmanuel's Nether Parts". Siden begge jeg leser er første bok i serier kan det være jeg får lyst til å fortsette på en av seriene eller begge, men jeg tror det er sunt å ta en pause og få litt variasjon. "On Chesil Beach" ligger klar på nattbordet.

    Les McEwan, les Nemirovsky og for all del, les "A Spot of Bother". Mulig jeg liker sære bøker, men jeg elsket George og jeg elsket humoren i boken. Mer voksent, minst like gøy =) Jeg ble rett og slett lei meg når boken var utlest, og det skjer ikke så ofte.

    SvarSlett